Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?

Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?  

115 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?

• TAK
      53
    • NIE
      62

Recommended Posts

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Producenci WM chcieli by bardzo aby w każdym domu były ich produkty, w domu jedno i wielorodzinnym najlepiej. Ale nie ma tak łatwo, widać admin FM też uległ temu lobby tak stawiając pytanie. Na szczęście logika i liczenie kosztów pokazuje, że zasadnicza ilość inwestorów wybiera WG i ma się dobrze.

Compi jakie widzisz wady swojej instalacji WM?

+- 16zł/mc za prąd i +- raz na mc zmiana tkaniny - filtra na czerpni GWC. Plusów za to mnóstwo. Mam wymieniać?

Edit: średnia to 13 z groszami/mc

Tak, tak mój sąsiad też mówi,że jego auto pali 6L/100km. Po prostu „każda sroka swój ogon chwali” a tak z ciekawości to ile płacisz za cały prąd na miesiąc w domku jednorodzinnym? Razem z WM oczywiście.

Wentylacja dwa wentylatory Ventus TT 150 max 52W/średnia 27-31W/minimalny pobór. 21,4 - koszt 13,83zł/mc

Gdyby walczyły na maks to nie zapłaciłbym więcej jak 48zł/mc. Mają spory spręż i chodzą nawet nie na pół gwizdka. To wynika z obliczeń i tabliczek znamionowych. Pomiar właściwy wykonany został zwykłym domowym urządzeniem które liczy bierną i czynną i na bieżąco potrafi podliczyć miesięczne zużycie. Pytasz o opłaty za energię elektryczną. W domu są cztery osoby dorosłe. Indukcja, zmywarka, pralka, pompka w oczyszczalni, PC do CWU, 3 komputery ( używane : )), oświetlenie zewnętrzne na czujce zmierzchu w ilości kilkunastu lamp(każda po dwie żarówki LED), wentylacja i DGP w kominku. Rachunki średnie półroczne to 280zł. Latem mniej, zimą więcej. Nie wiem co Ci to dało, ale możesz się teraz do tego odnieść.

Compi zgodzę się z Tobą, że kominy także wentylacyjne są powiedzmy zaniedbane, analogiczne o układy WM użytkownicy będą dbać tak samo, paradoksalnie przy czyszczeniu np. w domku jednorodzinnym często bywa, że przewody wentylacyjne WG są bardziej brudne od przewodu dymowego od kominka, wszystko zależy jak jest użytkowany budynek i od otaczającego go środowiska.

W tym aspekcie różnica między WG a WM jest taka, że w WM przepływ powietrza jest zawsze w tym samym kierunku.

Syf w kanale wywiewnym nie ma znaczenia. Niech tam się osadza ile chce, im więcej tutaj, tym mniej będzie na filtrze przed rekuperatorem.

Znaczenie ma tylko brud zbierający się w kanale nawiewnym -- czyli to, co nie zatrzyma się na filtrze.

W przypadku WG syf zbiera się w kanałach, w których okresowo pojawia się ciąg zwrotny, co może wdmuchnąć ten syf z powrotem do mieszkania.

Widzę jednak pewną słabość argumentu o tym, że WM trzeba czyścić. Skoro ten kurz osadza się w kanale nawiewnym przy normalnych warunkach pracy i nie jest stamtąd wydmuchiwany gdy zwiększymy wydajność wentylacji (co też się robi od czasu do czasu), to jak ma trafić do mieszkania?

O tak w WG podczas cofki kurz spada z kratki np. na umywalkę w łazience i jest to kwalifikowane np. przez lokatorów budynków wielorodzinnych jako powód da zgłoszenia do działu technicznego ADM, że z kratki przecież sadza leci … tak WG ma wady trzeba tą kratkę, lub tą siatkę w kratce myć. Ciekaw jestem jak często należy myć lub wymieniać filtr w nawiewie WM, pytam z czystej ciekawości. Jak WG tak często się kurzy to co z filtrem WM np. w mieście gdzie kurzy i innego towarku w powietrzu jest przecież nie mało uwzględniając przecież tylko jeden kierunek i znacznie większość prędkość i wydajność. Raz na tydzień? Raz na miesiąc? I ile np. w tym okresie spada wydajność ogólna WM o 10% o 50% ? Ciekawi mnie również jaka ilość użytkowników i po jakim czasie eksploatacji ma dość pamiętania o tym, tracenia czasu na wymianę filtrów albo może w ogóle tegoż nie czyni lub wywala taki filtr „na zawsze” i basta.

Mam czerpnię na zewnątrz (początek GWC). Tkanina filtracyjna zmienia po prostu kolor z niebieskiego na szary : ). To znak że można już szukać tych cennych pięciu minut na jej wymianę. Koszt metra kwadratowego pomijalny, a starcza lekko na ponad rok. Tyle minęło od uruchomienia, a został jeszcze spory kawałek. Wymiana średnio raz w miesiącu. Dużo zależy chyba od wiatru. Jak kurzy to i szybciej filtr się brudzi. Zimą jest lepiej. Czy wydajność spada przy brudnym filtrze? Nie zauważyłem.

Compi Ty o tym wiesz i tak robisz, ale są na pewno tacy co tego nie wiedzą i nie robią. Są zapewne również tacy co nie wiedzą nawet że jest tam jakiś filtr i to wymienialny. Od jakiegoś czasu obserwuję wentylację mechaniczną w budownictwie mieszkalnym, wielorodzinnym. Naprawdę super sprawa dla administratorów i wykonawców WM takich budynków, po prostu nawet jak nie działa to na filtr wszyscy zwalają, a fakt niewymieniana i zapominania o tym jest, może z 10% pamięta o tym i robi to regularnie jak Ty. A wydajność zapewne spada wraz ze wzrostem zanieczyszczeń na filtrze.

Oj, uogólniasz teraz strasznie. Podam Ci przykład wydawałoby się wzorcowego osiedla Wilanów( developer Rogowski niedaleko na Ursynowie też ma taki system). W każdym mieszkaniu 70-90m2 zamontowano trzy wentylatory Heliosa o dosyć skomplikowanej konstrukcji podłączone do pionów wentylacyjnych(nawiewniki w oknach). Ciche, wydajne, skuteczne, jedynie wygląd mógłby być w tej cenie "lepsiejszy" . W momencie gdy filtr jest już przytkany kurzem, malutkie okienko zmienia barwę z białego na czerwone, podobnie jak w starych odkurzaczach. Czyszczenie to 5 minut z płaskim śrubokrętem w dłoni. Jak ktoś zapomni to prędzej czy później odczuje dyskomfort. Tak samo jest z oczyszczalniami eko, sterowaniem pieca, DGP itp. Jeśli ktoś tego nie ogarnia to najlepiej gdy kupi mieszkanie w starym bloku w spółdzielni zatrudniającej armię pracowników. Nie będzie wtedy miał kłopotu z czymkolwiek. W cenie czynszu ma do dyspozycji cały przekrój fachowców, ba nawet kontrolerów od WG będzie miał co roku na swoim pokładzie. Wracając do wentylacji w mieszkaniówce to ma to jeszcze jedną dużą zaletę. Każdy wentyl ma zabezpieczenie pożarowe. W przypadku zbyt wysokiej temperatury odcięty zostaje kanał wylotowy. Zmniejsza się zagrożenie zadymieniem i rozprzestrzenieniem ognia.

Dokładnie o takim systemie pisałem powyżej, kompensacja wywiewu przez nawiewniki, które w założeniach projektowych mają wydajność 30 kubików na godzinę, a w realu może w porywach z 15 (świadome i ukrywane zmniejszanie wartości nawiewu przez producentów w trosce o oszczędności), filtry wymieniane są przez użytkowników niezmiernie rzadko, ba nawet jakiś procent tych urządzeń chodzi bez filtrów i kurz zamiast na filtrze odkłada się na instalacji wewnętrznej, ot taka sztuczka niepokornych użytkowników lokali. A co z wydajnością? Jest, ale tylko w projekcie. Wszystko w zgodzie z przepisami, w trosce o najcenniejszą sprawę – energię, a zdrowie?

wentylatory cztery. łazienka , ubikacja, garderoba, i piwnica z garażem. rozkład na kondygnacje to 1 piwnica 1 parter i 2 poddasze. a w sumie 7 kanałów wentylacyjnych w całym domu. a czyszczenie, o tym pamięta kominiarz który nie tylko sprawdza kanały spalinowe ale i wentylacyjne. zbieramy co spadło podczas czyszczenia odkurzaczem kominkowym i po sprawie. dwa razy w roku wiosna i jesień

• 5 weeks później...
... Tak, tak mój sąsiad też mówi,że jego auto pali 6L/100km. Po prostu „każda sroka swój ogon chwali” a tak z ciekawości to ile płacisz za cały prąd na miesiąc w domku jednorodzinnym? Razem z WM oczywiście...

Witam,

ja mam pytanie z innej beczki, bo jestem ciekawy ile osób spośród Was wypowiadających się o WM negatywnie lub ją podważając, ma ją u siebie??

Czy Ty masz takową wentylację? Czy nie jesteś przypadkiem kolejną osobą która słyszała od innych...?

Podaj prawdziwe powody podważania wentylacji mechanicznej ;)

Witam!

Może podzielę się moimi spostrzeżeniami...

Wybudowałem nowy dom:

- rekuperator ENERVENT - wymiennik obrotowy, kanały sztywne, ocieplone;

- piec kondensacyjny;

- podłogówka + 2 kaloryferki suszarki w łazienkach, sterowanie pętli siłownikami + termoregulatory na ścianach w pomieszczeniach;

- kominek z płaszczem wodnym - w układzie zamkniętym (w jednym z piecem).

Sądzę że w takim przypadku WM z wymiennikiem (rekuperatorem) jest nieodzowna. Zapobiega to nagłym zmianom temperatury w pomieszczeniach i jej stabilność (wymóg ogrzewania podłogowego). Oszczędność na medium grzewczym znaczna. Współpraca znakomita. Wilgotność OK, ponieważ wymiennik obrotowy wymienia również część wilgoci w powietrzu, więc nie wysusza jak np. wymiennik krzyżowy.

Nie wyobrażam sobie dziury w dachu i niekontrolowanego wyrzucania ciepłego powietrza na zewnątrz w okresie grzewczym.

Witam,

Ja powiem krótko - w domu mieszkam równo rok, i do tej pory była WG, a w sobotę zainstalowałem WM z reku.

Dziś mamy poniedziałek, a ja już teraz wiem, że to była jedna z dwóch najlepszych decyzji dot. domu ( tak jak i OP).

Różnicę w jakości powietrza czuć "gołym nosem":)

Koniec.