chcialbympompe 18.07.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Tak sobie kombinuję... Skoro straty własne zasobnika CWU o pojemności 300l to blisko 3kW na dobę to pewnie warto by było poprawić jego izolację. Chyba najlepszym materiałem byłaby mata kauczukowa odpowiedniej grubości. Stosuje się takie do izolacji kanałów wentylacyjnych itp. Czy ktoś kombinował w ten sposób i jakie osiągnął efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozmo 19.07.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam, Najprościej i najtaniej to chyba wyjdzie wełna mineralna + siatka z gipsem na wierzch. Można by się ewentualnie pokusić o wykonanie dodatkowego walca z blachy na bojlerze i wstrzyknąć tam później pianek poliuretanową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 20.07.2012 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Tak sobie kombinuję... Skoro straty własne zasobnika CWU o pojemności 300l to blisko 3kW na dobę to pewnie warto by było poprawić jego izolację. Chyba najlepszym materiałem byłaby mata kauczukowa odpowiedniej grubości. Stosuje się takie do izolacji kanałów wentylacyjnych itp. Czy ktoś kombinował w ten sposób i jakie osiągnął efekty? Kauczuk jest fajny, ale drogi przy większych grubościach. Lepiej wełna 10 cm + blacha ocynk, może być w kolorze (do obróbek dachowych) + parę nitów lub wkrętów. Piękne to pewnie nie będzie, ale skuteczne na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.07.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 3 kWh . Strata jest tylko w lecie .Każdy materiał jest ok. tylko trzeba go założyć .Może być kordła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.07.2012 04:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 3 kWh . Strata jest tylko w lecie .Każdy materiał jest ok. tylko trzeba go założyć .Może być kordła. Ta... Zimą to star nie ma? Wiem, przecież te energia zostaje w domu... Zwłaszcza, jak zasobnik stoi w np nieogrzewanym garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.07.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Jak zbiornik stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu to w zimie zamarzną rurki do zbiornika i straty będą większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.07.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Jak grzeje się kopciuchem to w pomieszczeniu jest ciepło. Każde inne źródło już tyle ciepła na zewnątrz nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.07.2012 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Jak zbiornik stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu to w zimie zamarzną rurki do zbiornika i straty będą większe To był tylko przykład z tym garażem. U mnie akurat stoi w pomieszczeniu gospodarczym, którego nie ma potrzeby dodatkowo ogrzewać zasobnikiem a nadmiar ciepła zamiast dogrzać dom ulatuje przez "Z-kę", która jest z uwagi na kocioł gazowy. Tak więc wolę poradę w temacie "czym ocieplić" niż filozoficzne stwierdzenia, że straty są tylko w lecie. Spece od wentylacji i chłodnictwa chyba powinny mieć tanie źródła kauczuku na izolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.07.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Czy ktoś kombinował w ten sposób i jakie osiągnął efekty? Ja do ocieplenia zasobnika 160 l użyłem wełny 15 supermaty Isovera, folii dachowej alu i stretch folii. Ociepliłem z góry i owinąłem dookoła. Dół pozostał nieocieplony. Baniak wygląda estetycznie, tylko jest gruby. Zauważalnie spadła ilość traconego ciepła przez noc, ale nie mierzyłem dokładnie jakie są różnice przed i po ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.07.2012 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Zwykła gąbka tapicerska jest ok i przyjemna w montażu.A owinąć można jakimś materiałem z przyszytym suwakiem .Tak robi sie z dużymi zbiornikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.07.2012 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Gąbka tapicerska nie jest chyba dobrym materiałem izolacyjnym. Znasz jej lambda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.07.2012 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Pobawiłem się w obliczenia... Zasobni ma średnicę 60cm i wysokość 1,7m Czyli jego powierzchnia wymiany z otoczeniem to 3,76m2. Deklarowane przez producenta straty ciepła dla różnicy temperatur 45 stopni to 2,71kWh na dobę. Sprawdziłem, że pianka na zbiorniki ma 3cm grubości. Wskazywało by to, że jej lambda to 0,02... Trochę zbyt piękne No ale straty są większe u góry zbiornika niż na dole więc można przyjąć, że to prawda. Nie uwzględnia to niestety strat na podłączonych rurkach a one są niemałe. No w każdym razie dodanie 5cm kauczuku powinno obniżyć straty o blisko 2/3. Przyjmując zmniejszenie strat o 600kWh rocznie przy COP 3 i cenie 0,56zł/kWh mamy 112zł rocznie. Czy więc warto? Ile kosztuje m2 maty kauczukowej o grubości 5cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.07.2012 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Gąbka tapicerska nie jest chyba dobrym materiałem izolacyjnym. Znasz jej lambda? to pinka poliuretanowa miękka ..A pinka to pianka .Jest stosowana w wielu zbiornikach .Daj 10 cm i masz super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 30.07.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 to pinka poliuretanowa miękka ..A pinka to pianka .Jest stosowana w wielu zbiornikach .Daj 10 cm i masz super Twarda pianka poliuretanowa ma gęstosc ok. 54kg/m3, natomiast miekka pianka poliuretanowa ma ok. 22 kg/m3.Juz po samej gestosci widac jak duza roznica w izolacji jest dla miekkiej i twardej pianki. Oczywiscie gestosc moze sie nieznacznie roznic, ale to już zalezy od producenta. Lambda dla twardej pianki to 0,023W/m*K. Powodem znacznej ilosci strat dla zbiornika jest przez nieizolowane rurki przyłaczeniowe. Jako dodatkowe ocieplenie zbiornika mozna zastosowac welne mineralna i przy zaizolowanych rurkach znacznie obnizy to straty ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.07.2012 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Jako dodatkowe ocieplenie zbiornika mozna zastosowac welne mineralna i przy zaizolowanych rurkach znacznie obnizy to straty ciepla. Po zrobieniu rekonesansu wiem, że najtańsza będzie izolacja z wełny mineralnej. Niestety gorzej z estetyką Ale może wełna z warstwą folii ALU nie będzie wyglądała tragicznie. Jak już to zrobię to sprawdzę efekty. Będzie łatwo zaobserwować zmiany bo pompa jest opomiarowana. Teraz spadek temperatury (bez poboru wody) to jakieś 0,4 stopnia/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 31.07.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Ale może wełna z warstwą folii ALU nie będzie wyglądała tragicznie... U mnie 160-ka wygląda tak (obok pomarańczowy Viesiek 300l): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.08.2012 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 U mnie 160-ka wygląda tak (obok pomarańczowy Viesiek 300l): Żeby połechtał mój zmysł estetyki to nie powiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 01.08.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Żeby połechtał mój zmysł estetyki to nie powiem ;) No to jak lubicie codziennie podziwiać baniak z wodą to trzeba jeszcze sprowadzić tapicera i niech zrobi piękny pokrowiec ......no może ze skóry np. białej, wtedy na środek w salonie można sypnąć do podziwiania dla gości . A tak na poważnie to jak system jest w gospodarczym to estetyka chyba nie ma znaczenia? No chyba że logo producenta będzie zakryte.....a wtedy to może gorzej działać Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.08.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Żeby połechtał mój zmysł estetyki to nie powiem ;) Stoi w piwnicy, więc mi specjalnie nie zależy Najważniejsze, że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.08.2012 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Zaizolowałem zasobnik wełną 8cm z warstwą ALU. Teoretycznie straty powinny się zmniejszyć o połowę. Niestety na razie tego nie widać Czyżby ciepło spie...ło inną drogą? Pozostają tylko miedziane rurki przyłączeniowe ale one też są zaizolowane! Chyba nieizolowane pokrętło zaworu nie oddaje aż tyle ciepła do otoczenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts