Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowa izolacja termiczna zasobnika.

chcialbympompe

Recommended Posts

Zaizolowałem zasobnik wełną 8cm z warstwą ALU. Teoretycznie straty powinny się zmniejszyć o połowę. Niestety na razie tego nie widać :( Czyżby ciepło spie...ło inną drogą? Pozostają tylko miedziane rurki przyłączeniowe ale one też są zaizolowane! Chyba nieizolowane pokrętło zaworu nie oddaje aż tyle ciepła do otoczenia???

Czy wełna została przyciśnięta do zasobnika czy w miarę luźno "obmywa" zbiornik?

Skoro docisnąłeś, to pewnie była twarda wełna.

Wełna do izolacji kanałów wentylacyjnych, itp.

Jeżeli przeliczysz spadek w skali np. 12 h, to udało Ci się zmniejszyć stratę o około 25%. Czy to zły wynik w stosunku do fabrycznie zaizolowanego zasobnika?

Biorąc pod uwagę lambdę tej wełny, grubość, powierzchnię zbiornika i różnicę temperatur to straty powinny być teoretycznie 3x mniejsze :(

Straty ewidentnie są na armaturze. Powierzchnia wełny mierzona pirometrem ma 25 stopni (tak jak otoczenie). Izolacja rurek z CWU ma już 35 a pokrętło zaworu odcinającego 43 stopnie!

Najlepiej byłoby całą kotłownię wypełnić pianką ;)

Tylko podziel się później wynikami.

Sam jestem ciekawy mego pierwszego sezonu. Zasobnik z piecem kondensacyjnym stoją w kotłowni, obok nieogrzewany garaż po części w bryle domu. Kotłownia otulona styro z każdej strony. Zastanawiam się, czy nie będę potrzebował skorzystać z Twego doświadczenia :yes:. Mam przekonanie, że po zaizolowaniu wszystkich rurek w kotłowni będzie zimno.

Mam przekonanie, że po zaizolowaniu wszystkich rurek w kotłowni będzie zimno.

Nie wiem jak duża ta kotłownia ale raczej nie obawiał bym się tego problemu. Standardowa izolacja rurek nie jest jakaś super skuteczna. Do tego kocioł, komin, itp. U mnie pomimo izolacji wszystkiego co się da w kotłowni jest kilka stopni więcej niż w domu.

Pociesze Cie, ze straty z tytulu izolacji zbiornika to maly pikus w porownaniu ze stratami na cyrkulacji :-)

Podajesz spadek temp. o wartosci 0,4*C/h (na godzine). To ogromnie duzo (ponad 9*C/dobe). Z tego co pamietam u mnie jak jeszcze nie mieszkalem to spadalo moze ze 2*C/dobe na 300l zbiorniku Galmet.

Edytowane przez Pyxis

Pociesze Cie, ze straty z tytulu izolacji zbiornika to maly pikus w porownaniu ze stratami na cyrkulacji :-)

Nie musisz mi tego mówić. Mam to przetrenowane.

Z tego co pamietam u mnie jak jeszcze nie mieszkalem to spadalo moze ze 2*C/dobe na 300l zbiorniku Galmet.

A czym i w którym miejscu to mierzyłeś? Bo spadek o 0,4 to mniej-więcej tyle ile deklaruje producent zasobnika (deklaruje ilość kWh na dobę). I jak sprawdzałem dla Galmeta to było bardzo podobnie. Chyba, że mówisz o temperaturze wody wychodzącej z zasobnika a to nie zupełnie to samo.