Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy brak bidetu w łazience nowo zbudowanego domu jest faux pas?

W łazience "musi" być bidet?  

114 użytkowników zagłosowało

1. 1. W łazience "musi" być bidet?

• TAK
      36
    • NIE
      78

Recommended Posts

O bidecie nie myślałam , ale mój mąż uparł się i założył ......dziś jestem zadowolona :rolleyes: bo jest bardzo łatwy do utrzymania w czystości, ja kupuję do niego chusteczki łazienkowe, wystarczy przetrzeć po każdym użyciu .......które też bardzo ładnie czyszczą deskę i umywalkę ........zresztą to nie jest brudniejsze miejsce niż wanna ,prysznic w których myje się prawie te same części :p.... bidet jest do wszystkiego, jak już tu wcześniej wymieniono. a najbardziej nadaje się do zabaw wodnych dla dzieci, które nie muszą wspinać się na paluszkach by odkręcić sobie wodę :wiggle:

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Remontując dom nigdy nie kierowałem się czy posiadanie czegoś, albo brak może być źle odebrane przez innych. Albo jest coś potrzebne, albo nie. Jeżeli uważasz, że jest Ci potrzebne bo będziesz używać to montuj. Jeżeli jedyny motyw posiadania bidetu to: Niech znajomi widza, że mam to wg jesteś osobą przykrą...

• 4 weeks później...
Jak dla mnie to bynajmniej nie jest żadne faux pas. Owszem dużo osób to teraz posiada, ale nie jest to jakiś standard poniżej którego nie powinno się schodzić:) W sumie to zastanawia mnie jak rzeczywiście jest z funkcjonalnością tego? Czy posiadacze używają go często, czy nie jestg tak, że po prostu on sobie jest w tej łazience i ładnie wygląda, ale swoje funkcje spełnia raz na ruski rok?:cool:

W bloku nie miałam i nie widziałam powodu, żeby go mieć.

W domu mam i jak mam to używam. Bardzo często i do różnych rzeczy. Chyba tak to jest, że do pewnych udogodnień człowiek się przyzwyczaja, jak ich nie ma, to nie, jak ma to sobie myśli - dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?

Z bidetem może być tak jak z rowerkiem treningowym albo orbitrekiem. Kupmy, kupmy będziemy ćwiczyć, dobrze kochanie kupimy:yes:. Za jakiś miesiąc, dwa lub pół roku wspomniane wcześniej urządzenia świetnie sprawdzają się w roli wieszaków na ciuchy :D. Wiem bo mam wieszaki to znaczy przyrządy treningowe :D

Moja żona, choć higienistka do przesady, nie chciała. Ja natomiast chciałem pisuar, i w obu łazienkach montujemy.

Pisuar jest do spraw lekkich czyli "sii":yes:. Na tym wątku trwa walka o ten nieszczesny bidet. Jak wynika z wcześniejszych postów inwestorzy są za, a nawet przeciw :D. Wniosek, jak bedę chciał to zamontuje, jak nie to nie. Osobiście nie będzie mi brakowało tej miseczki :D

bidet ha no właśnie kto to montuje teraz w nowoczesnych domach:) kiedyś oglądałem film i gościu poszedł nawalił do bidetu zamiast do kibelka identycznie wyglądającego:) nie wiedział myślał że to takie małżeńskie kibelki i oni razem... hahhah

p.s ktoś to musiał potem posprzątać haha ale jaki WSTYD:) hahaha

Na własnym przykładzie mogę stwierdzić iż w łazience na dole gdzie będą również wchodzić goście nie wstawiłem i nie wstawiłbym bidetu, jednak na poddaszu w drugiej łazience jest i nie wyobrażam sobie żeby go tam miało nie być.

Jako gość domu gdzie nie ma bidetu to dla mnie żadne fo-pa. Jednak jako właściciel domu stwierdzam że być powinien.

• 2 weeks później...
Kto w ogóle montuje BIDET w domu?!?

zwykle ten, kto go gdzies spotkał i miał okazje używać + ma miejsce w łazience

Podobnie brak bidetu jest spowodowany - brakiem wcześniejszego kontaktu, brakiem miejsca, brakiem kasy pod koniec budowy

Generalnie pożyteczne urządzenie, ale przecież umyć się można nawet w misce, więc jego brak o niczym nie przesądza, raczej z kategorii komfortu niż pierwszej potrzeby.

Znam osoby, które mają i używają. Ja jak na razie nie mam, nigdy nie używałam. Podejrzewam, że jest przydatne zwłaszcza dla kobiet, ale... moje odczucia na widok bidetu: podmywanie się w toalecie - nieszczególnie zachęcające. Możliwe, że to wina producentów (podobieństwo wizualne do misy toaletowej) i projektantów (zazwyczaj w sąsiedztwie toalety).

Też jakoś kojarzy mi się z Indiami, a niestety część ich zwyczajów uważam za bardziej obrzydliwe niż higieniczne.

Na chwilę obecną wolę dodać 3 min i wejść pod prysznic.

ja w dość małej łazience zmieściłem kabinę wannę i bidet, oczywiście jeszcze pralka, umywalka i kibelek, zazwyczaj wszędzie da się zmieścić bidet. Dotąd bidetu nie miałe ale teraz bede miał, trzy baby w domu to niech mają :) wiele to nie kosztuje, lepiej zrobić i nie korzystać niż nie zrobić i żałować

• 2 weeks później...