Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy brak bidetu w łazience nowo zbudowanego domu jest faux pas?

W łazience "musi" być bidet?  

114 użytkowników zagłosowało

1. 1. W łazience "musi" być bidet?

• TAK
      36
    • NIE
      78

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Gość GOSC12_3
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Moi rodzice mają, tato używa, mama nie. Ja nigdy nie używałam i nie mam takiej potrzeby. Może jakbym spróbowała, to uznałabym to za wynalazek stulecia. Kto wie?

tak mi się skojarzyło... dużo udogodnień było przez ludzi witanych słowami "a po co mi to?" :) instalowali "dla mody", następne pokolenie już używało a jeszcze następne mówiło "jak można żyć bez ....".

Ja pamiętam czasy, jak u mojego wujka na wsi była paradna łazienka wyłożona kafelkami i z obowiązkowymi dywanikami na kibelku, a gospodarze chodzili nadal do "wygódki" w stodole Ja nie mogłam tego zrozumieć, chowana w bloku - łazienka to łazienka, żadne mecyje. Może i z bidetem kiedyś tak będzie:D

ja mam małe łazienki, więc bidet odpada. miałem okazję korzystać z czegoś takiego jak powyżej przez kilka miesięcy, nadaje się do każdej łazienki. jakoś mnie ta funkcja mycia nie przekonała mimo wszystko ;). dodatkowo było tam podgrzewanie deski sedesowej - i to według mnie jest super sprawa :).

• 1 month później...

Ja nie mam bidetu ale moja znajoma ma. Uważam że rewelacyjnie się przydaje gdy ma się dzieci. Ubrudzone nóżki po powrocie z podwórka czy "niespodzianka" zaraz po kąpieli a krótko przed wieczorynką. Nie trzeba wtedy znów dziecka pod prysznic czy do wanny brać tylko pach pach i czyściutkie.

Znajoma nie wspominała nic o kapiącej wodzie czy o trudności w utrzymaniu w czystości. Z reszta jeden bidet w tą czy w tamtą do umycia nie stanowi chyba problemu.

A nam kobietom na pewno też usprawnia życie.

Jestem ZA i u mnie na pewno będzie bidet. I zgadzam się że bez niego też da się żyć ale jeśli mamy taką możliwość to dlaczego by nie.

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie :)

• 1 month później...

Witam serdecznie,

Co do bidetu - żałuję, że z niego zrezygnowałam. Mam dwie łazienki, jedną na parterze a drugą na poddaszu przy sypialni. Żałuję bardzo, dziś wiem, że bardzo by się przydał. gdy nadarzy się okazja bo nigdy nie mówi się nigdy i będziemy budować drugi dom bidet znajdzie się w mojej łazience (tej nie dla gości oczywiście)

pozdrawiam forymowczów

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Nie wiem... koszty, miejsce... Nie wydaje mi się, żeby to było faux pas. Inaczej - zdarzyło Wam się kiedyś, żeby ktoś przyszedł i powiedział: Nie masz bidetu, ale przypał..." Hm?

Nikt nigdy mi tego nie powiedział, tu nie chodzi o innych ale o nasze kobiece potrzeby.

Koszty i owszem, bo można bidet wiszący zrobić lub stojący a to wszystko kosztuje. Teraz jak oglądam bidety to wiem, że jakieś 1 tyś zł by mnie to kosztowało: bidet, stelaż, podłączenia. A miejsce, zależy na jak duży dom nas stać, czy będzie jedna czy dwie łazienki. Bo jak napisałam powyżej nie zrobiłabym bidetu w łazience ogólnej.

Właśnie, kobiece potrzeby :p U nas w łazience na górze bidet będzie i koniec. W sumie koszty, rzeczywiście ok. 1000zł, a wygoda... Choćbym musiała kombinować z powiększaniem łazienki - to bidet będzie. I to nie jest kwestia przypału, raczej mojego zdrowia, też psychicznego :cool: A jak komuś miejsca mało, to można się bawić w BioBidety - tylko to już koszty o wiele większe.

• 5 years później...

Większość ludzi rozsmarowuje stolec po tyłku i jest zadowolona :no: (przy okazji podrażniając papierem odbytnice) Bidet jest dla ludzi wrażliwych którzy nie lubią zapachu własnej kupy, prania kaczeńców z majtek. Doceni to również mądra kobieta, bo po oddaniu moczu nie podrażnia się wiecej papierem, dodatkowo może częściej myć pochwę, dzięki temu będzie zdrowsza i mniej odpychająca dla języka partnera.

Bidet jest Konieczny dla ludzi na jakimś poziomie, zbędny natomiast dla lumpen-proletariatu :lol2:

Przepraszam za bezpośredniość, ale ten jeden komentarz ma więcej treści niż 50 przyzwoitych :p