Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc w urządzeniu mieszkania 60m2

kaliope84

Recommended Posts

Witam,

Od kilku tygodni przeszukuję fora i nie tylko w poszukiwaniu inspiracji, godzinami siedzą przed komputerem i wzrok odmawia mi posłuszeństwa, w związku z tym mam pytanie, czy na forum znajdą się chętni aby pomóc mi w zaprojektowaniu całego mieszkania? Mam ok 2 tygodni na ustalenie gdzie co będzie się znajdować, bo później wchodzi ekipa. Remont musi być sprawny i szybki, bo mam krótki termin wyprowadzki z obecnego mieszkania wiec nie mogę sobie pozwolić na zmiany w trakcie. Finansowo nie bardzo mogę sobie pozwolić na zmówienie projektu u architekta. Budżet mam ograniczony więc nie wszystko uda się od razu zrealizować. To co pomożecie?:D

http://images43.fotosik.pl/1463/02866d1f35a2a218.jpg

1 korytarz 9,61m2

2 kuchnia 9,29 m2

3 pokój 9 m2

4 pokój 10,36

5 łazienka 4,48

6 pokój dzienny 18,47

7 wc 1,14

Z kuchni chciałabym zrobić dodatkową sypialnię, a w salonie aneks kuchenny. Proszę o sugestie jakie zmiany wprowadzić aby było to komfortowe mieszkanie dla rodziny 2+2 i mały pies:)

Nie widać wymiarów, ale moim zdaniem to niemal idealnie zaprojektowane M, choć nie bardzo widzę miejsce na szafy (ale może to kwestia niewidocznych wymiarów) :yes: Przenieś kuchnię do salonu, na 2 ściany (łazienkowa i długa lub długa i okienna), nie kombinuj z barkami do posiłków, zrób stół na pograniczu aneksu i części wypoczynkowej, powiększ wejście do salono-kuchni (bez drzwi i otworu drzwiowego, pustka do sufitu). Sypialnię rodziców proponuję w pokoju po kuchni i przemyślenie osobnego wc. W jego miejscu można by zrobić szafę gospodarczą lub włączyć tę powierzchnię do Waszej sypialni i wykorzystać na garderobę (drzwi do Waszej sypialni mogłyby znaleźć się tuż obok drzwi wejściowych do mieszkania) :) Goście z salonu i tak mają bliżej do łazienki, nie będą chodzić do sypialnej części mieszkania. Edytowane przez joliska

Chciałam wrysować mieszkanie do CADa , ale wymiary sie nie zgadzają.

Przykładowo pokój dzienny:

Ściana jedna ma długość 506.5 cm a naprzeciwko ma 260+246 cm co daje tylko 506 cm

Podobnie druga strona: 399 cm, a naprzeciwko 332,5 cm + 66 cm (398,5 cm)

Wiem, że mało, ale jaki pijany projektant to rysował?

Niestety, nie widze wszystkich wymiarów prawidłowo i nie wiem jaka jest grubośc ścian, więc nie udało mi się wrysować :(

Pod linkiem znajdują się dokładniejsze zdjęcia wymiarów, mam nadzieję że teraz lepiej widać

https://picasaweb.google.com/118220558760626131508/Plany?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOq18pvIqZHKHg&feat=directlink

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie :)

Czy ktoś mógłby mi to rozrysować? Próbowałam samodzielnie w kilku programach polecanych na forum, ale przy każdym komputer mi sie zawieszał :/

Zależy mi żeby mieszkanie było utrzymane w jasnych tonacjach, jasne podłogi, p.pokój i łazienki jasny gres polerowany na podłodze. Aneks kuchenny białe fronty połysk z drewnianym blatem, tylko na łazienki na razie nie mam pomysłu, myślałam o ciemnych tylko nie bardzo wiem jak to połączyć z tym jasnym gresem na podłodze. Podobają mi się jasne "sterylne wnętrza" bez niepotrzebnych zbieraczy kurzu uchwytów itp. wszystko łatwe do czyszczenia. Szafy też by sie przydały, tylko też nie bardzo wiem jak to zorganizować.:(

• 6 months później...
Halo, nie ma chętnych do pomocy? Czasu mam coraz mniej a tu dalej nic.

Jak widać to zbyt skomplikowane i wymagające wiedzy i doświadczenia, a co najważniejsze poświęcenia sporej ilości czasu zajęcie. Jeśli zależy wam na mieszkankach aby zachowały swoją wartość i wykorzystywały w pełni potencjał lepiej udać się do kogoś kto zawodowo zajmuje się pomocą w kwestii aranżacji i projektowania wnętrz ;)