Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.Niestety malarze popelnili a ty z nimi podstawowy blad.Farba lateksowa uwydatnia wszelkie nierownosci tak wiec stosowanie roznej stuktury pogorszylo efekt.Na kazdej farbie bedzie widac roznice miedzy zaprawkami ktore sa bardzie gladkie od normalnego tynku.Ja na twoim miejscu wyszpachlowalbym calosc jezeli oczywiscie malarze wiedza jak polozyc szpachle na lateks.Acha jezel sie na to zdecydujesz bardzo wazne jest zagryntowanie gladzi aby polozona farba nie schodzila platami.

my też nie chcieliśmy gładzi, ale w ostatniej chwili daliśmy się przekonać. Główny argument, to to, że będzie widać wszystkie wyprawki, bo będą gładsze niż reszta tynku.

Wszyscy nam powtarzali, że farba uwydatni jeszcze bardziej wszelkie nierówności. Jak masz pieniądze, czas to rób gładzie, jakość nieporównywalna, choć tynki mieliśmy zrobione podobno perfekcyjnie (opinia fachowców, którzy nie mieli u nas robić gładzi :) ).

Po drugie, wiem, że dłuuuugo nie będę chciała robić remontu, który uwzględniłby między innymi zrobienie gładzi.

My kładliśmy również tikurrulę, półmat, najpierw ich grunt i trzykrotne malowanie. kolory jasne i baardzo ciemne, i wygląda to super.

Dzięki za odpowiedzi, teraz przynajmniej wiem, co spieprzyliśmy :(

Problem z tym, że czasu nie ma, za tydzień się przeprowadzamy... Więc chyba musi tak zostać :( Czy przemalowanie tego jeszcze raz choć trochę pomoże, czy nie warto sobie tym zawracać głowy? I czy człowiek, który nigdy nie malował lateksem, ale malował akrylem (czytaj MY) może próbować wyrównać tam gdzie widać pociągnięcia wałka, czy może tylko bardziej zepsuć?

Problem z tym, że czasu nie ma, za tydzień się przeprowadzamy... Więc chyba musi tak zostać :( Czy przemalowanie tego jeszcze raz choć trochę pomoże, czy nie warto sobie tym zawracać głowy? I czy człowiek, który nigdy nie malował lateksem, ale malował akrylem (czytaj MY) może próbować wyrównać tam gdzie widać pociągnięcia wałka, czy może tylko bardziej zepsuć?

Moi malarze też nie malowali lateksem, a sobie poradzili, mówili że nie ma różnicy.

Ale upewniej się, że masz farbę mat, półmat (SAMTEX), a nie typową czysto lateksową farbę (nie wiem jaka jest nazwa handlowa). Ona ma wyraźny połysk (prawie jak olejna).

Mamy Optivę 5, ma napisane "matowa". Ma lekki satynowy połysk.

Pytałam o różnicę w malowaniu, bo panowie chwaleni przez moich znajomych zostawiają na niej takie ślady po wałku że hej.

Mam jeszcze jeden pomysł - a jakby przemalować to wszystko wałkiem zostawiającym bardzo delikatną fakturę? Tak, żeby zostawił ją i na gładkim i na chropowatym? Wyrówna?

Anpi zastosowac tą samą która będziesz malował tylko rozwodnić 1:1, czyli nobilesa 4 pory roku :p

Sebo8877

Ja mam zagruntowane ściany Dyrupem akrylowym, malować zamierzam za ok miesiąc i chyba wybiorę farby PARA. Co w związku z tym z gruntowaniem? Czy gruntować raz jeszcze gruntem PARA?

Przed cyklinowaniem czy po?

Z góry dziękuję za rady.

Czy ktoś kiedykolwiek kładł gładź na farbę lateksową? Czy można tak robić? Kupiłam farbę lateksową ale nie mam zrobionych gładzi, boję się końcowego efektu ale chcę zaryzykować, zastanawiam się tylko, czy ułożenie kiedyś w przyszłości gładzi na lateksie sprawdzi się....?????

ale nic tak nie denerwuje jak w sobotni wieczór podczas malowania trzeba robić wycieczkę do castoramy po brakującą farbę...mogliby napisać że na świerze tynki mimo gruntowania gruntem i rozcieńczoną farbą i tak trzeba 3 razy malowac:))

witam

to nie wina napisu na puszcze tylko miejsca zakupu

kup te sama farbe w innym miejscu i bez "promocji" zabaczysz jaka Ci sprawi niespodzianke

w promocji to kupujesz nie farbe tylko wode po umyciu tasmy produkcyjnej i dlatego dostajesz do puszki 50 % gratis ale wody :D

to nie wina napisu na puszcze tylko miejsca zakupu

kup te sama farbe w innym miejscu i bez "promocji" zabaczysz jaka Ci sprawi niespodzianke

w promocji to kupujesz nie farbe tylko wode po umyciu tasmy produkcyjnej i dlatego dostajesz do puszki 50 % gratis ale wody :D

Bez urazy, ale takiego pieprzenia dawno nie czytałem :-?

ja mam porzadnie zrobione tynki i tikurille na scianach, wyglada super!!! musi byc grunt ( i nie sniezka bo farba sie zwazy) i co wazne nie mozna na raz juz pomalowana sciane, robic tzw mazgajów..tzn..pociagac pedzlem tu i tam..bo wtedy bedzie wszsytko widac...

nam sciany malował tynkarz....wiec u was na 100% wina tynkow....bo farba jest super!

ja mam wszedzie tikurille.

w tzw miejscach mokrych Tikurille 20 jest super!

w wiatrołapie juz była pare razy szorowana.....super farba

Teska wszędzie masz lateksową?

gdzie ją kupowałaś?

Monka wszedzie,musisz tylko dac dobry grunt. Aha i mozna negocjowac ceny ze sprzedawca.

kupowałam...wiesz gdzie jest kosciół na pocztowej? tam wjezdzajac w ulice po prawej stronie jest wielki napis Tikurilla i wielgasne pomaranczowe drzwi.

Sprzedawca jest fachowcem....w kazdym razie jak mi powiedział ile farby wystarczy na moje sciany to wyobraz sobie starczyło....spytał sie mnie jak po raz drugi przyjechalam po jakis kolor...popilnowałam malarzy i okazało sie ze kradli :cry: :cry:

Monka wszedzie,musisz tylko dac dobry grunt. Aha i mozna negocjowac ceny ze sprzedawca.

kupowałam...wiesz gdzie jest kosciół na pocztowej? tam wjezdzajac w ulice po prawej stronie jest wielki napis Tikurilla i wielgasne pomaranczowe drzwi.

Sprzedawca jest fachowcem....w kazdym razie jak mi powiedział ile farby wystarczy na moje sciany to wyobraz sobie starczyło....spytał sie mnie jak po raz drugi przyjechalam po jakis kolor...popilnowałam malarzy i okazało sie ze kradli :cry: :cry:

dzięki za wskazówki :D wiem gdzie to :D

a jaki grunt dawałaś?

chętnie bym obejrzała farbę w realu ale niestety czasu jakoś mało ostatnio :-?

dzięki za wskazówki :D wiem gdzie to :D

a jaki grunt dawałaś?

chętnie bym obejrzała farbę w realu ale niestety czasu jakoś mało ostatnio :-?

:lol: