Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy chciałbyś mieszkać w domu ekologicznym?

Czy chciałbyś mieszkać w domu ekologicznym?  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chciałbyś mieszkać w domu ekologicznym?

• TAK
      9
    • NIE
      2

Recommended Posts

Ale ja chętnie bym się do tych polowań przyłączył! Nie wiem też, czy wciąganie żółwi z plaży do morza, to postawa ekologiczna (rośnie populacja), czy odwrotnie (obchodzenie naturalnej selekcji). Pomyślałem tylko, że przed odpowiedzią "czy chciałbyś mieszkać w ekologicznym domu" warto uściślić; etno-dom to nie zero-energy-dom, a słowo ECO widnieje na zaawansowanych urządzeniach technicznych, nie mających z tradycją nic wspólnego.

To jak jest z tym drewnem? Ekologiczne, czy nie? A może tradycyjnie ekologiczne?

• 2 months później...
  • 2 months później...

Myślę, że mógłbym ale tylko przez chwilkę. Ekologia i ekologiczne zycie to nietylko eco dom i eco pudełka, to przewartościowanie całej mentalności, a u mnie przyznaje bez bicia byłoby trudno...

Lepianka odpada ;P , chyba ze przepije wszystko

• 3 weeks później...

Bardzo wiele domów w Angli jest krytych strzechą i ma ona bardzo dobre parametry, też oglądałam testy pożarowe i ogień nie przeszedł przez dach pokryty strzechą.

Mnie się marzy dom na południowym zboczu górskim (choćby pagórku), ściana północna pod ziemią i dach w łące (ze świetlikami). Możliwość samodzielnego wytworzenia prądu też byłaby super. Ciekawe czy w PL można by było otrzymać pozwolenie na budowę takiego domu. Jedno jest pewne - na budowę takiego domu straciłabym majątek, bank nie dałby kredytu (bo się nie sprzeda), a większość z elementów i tak nie byłoby ekologiczne, ponieważ sam materiał to nie wszystko - koszty wytworzenia i przetransportowania robią swoje.

Edytowane przez anita_d
zmiana patrzeć - oglądać ;)

anita_d

Są postrzeleńcy, co takie cuda, podobne do Hobbitowych domków, i budują i projektują.

:lol:

Nawet z naszym, dość dziwnym, kraju.

Ani trudne ani kosztowne to nie jest.

Ale...

Często wymaga całych wiader potu, a tego budowlańcy nie lubią wylewać...

Sporo myślenia przy projektowaniu też potrzeba.

To nie jest zabawa dla wszystkich...

Trzeba NAPRAWDĘ CHCIEĆ!!!

Adam M.