HenoK 29.08.2013 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 czyli jeżeli dobrze zrozumiałem dom budowany systemem gospodarczym też może być finansowany takim kredytem ?.Może być też system gospodarczy, ale wtedy inwestor bierze na siebie całą sprawę organizacji budowy z odpowiednią jakością. Jeżeli inwestor nie ma odpowiedniej wiedzy, doświadczenia (w budowie domów energooszczędnych), to to jest to mało realne. Taka ciekawostka - zawarto już jedną umowę na kredyt z dofinansowaniem z NFOŚiGW - http://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/7754/banki-zwlekaja-z-uruchomieniem-kredytow-na-domy-energooszczedne-nfosigw-zaniepokojony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenaew 17.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Czy np solary grzejące wodę też wchodza w gre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.01.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 witam wszystkich. chce tylko powiedzieć że nie każdy projekt można dostosować do tych standardów. bo jeszcze dom na działce musi być odpowiednio ustawiony względem słońca. wiec nie wystarczy zbudować dom z lepszych materiałów i dać grubszy styro. robiąc to będzie się miało dobry dom energooszczędny a nie niskoenergetyczny czy pasywny. a nawet jeżeli teoretycznie ma się dobry projekt, dobrze usytuowany dom względem słońca, zaprojektowana dobra izolacja tak jak trzeba każdej przegrody to wystarczy że ekipa spieprzy coś w czasie budowy, czy nie przyłoży się do tego jak trzeba to już nie spełni się na starcie np założonego NF15 tylko wtedy starczy na NF40 czyli dostanie się mniejsze pieniądze a ostatecznie dopłaci do tego o wiele większe pieniądze bo na wszystko trzeba mieć papiery i potwierdzenia czyli na starcie już wszystko droższe o jakieś 15%. można wybudować dom o standardzie NF40 ale nie korzystając z dopłat i w sumie wyjdzie taniej niż męczyć się z papierologią i dopłacić. więc lepiej się dwa razy zastanowić niż potem żałować. pozdrawiam i życzę udanych i przemyślanych inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicznedrzewo 09.03.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 jak wygląda sytuacja obecnie z tymi kredytami, warto:::???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DKamila 21.03.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 a jak wygląda izolacyjność tych wszytstkich materiałów za ok. 20 lat ? Okna ? wszelkie mostki termiczne, itp ? Dopiero zmierzam się*z tematem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 21.03.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 jak wygląda sytuacja obecnie z tymi kredytami, warto:::???? To zależy czego się oczekuje. Jeśli chcesz na tym zarobić (w sensie, że zostanie Ci trochę pieniędzy w kieszeni) to się nie opłaca. Trzeba dopłacić. Jeśli planujesz i tak dom energooszczędny, jeśli kilka dodatkowych elementów w budowaniu jest zbieżnych z programem to się opłaca. Więcej znajdziesz w moim dzienniku (link w stopce). Może to da Ci jakieś pojęcie nad czym się zastanawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałer 10.06.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 nie wiem czy mimo wszystko jest sens brać taki kredyt dla energooszczędnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 11.06.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 nie wiem czy mimo wszystko jest sens brać taki kredyt dla energooszczędnych To dofinansowanie to fajny pomysł ale fatalne wykonanie i sposób rozliczania na tą chwilę przynajmniej, ja buduje do energooszczędny i też brałem to pod uwagę (jak "UE" chce mi pomóc zbudować tańszy dom to tylko się cieszyć - do czasu......) ale trzeba było wziąć kredyt w bankach które uczestniczą w programie, po przeliczeniach okazało się że taniej mnie wyjdzie wzięcie kredytu w BP ( ten nie uczestniczy) niż w banku który ma ofertę kredytu z dofinansowaniem. Różnica na poziomie 5 tys, ale jeśli weźmie się pod uwagę że musisz zapłacić jeszcze podatek od dofinansowania (skandal !!) i że musisz wszystko dokumentować do rozliczeń w fakturach i kontrole wykonania na każdym etapie to się nie opłaca !!! Dalej buduję dom energooszczędny, bank nie wymaga ode mnie faktur, wiec oszczędzam przy budowie i będę oszczędzał na kosztach i wyjdę dużo lepeij niż z dofinansowaniem,........ może za parę lat będzie to bardziej atrakcyjne, na tą chwile nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 05.12.2014 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym o korzyści z "Prosumenta" pytamy eksperta: Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozak131 15.12.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Program na dom energooszczędny i pasywny z NFOŚiGW rzeczywiście, jest nieco bardziej wymagający niż poprzednia linia dotycząca kolektorów. W sumie mam na koncie pięć budów z tej linii (tylu kredytów udzieliłem od początku linii). Ja polecam, ale tylko osobą które z góry planują budowę domu zgodnie ze standardem NF 15 bądź NF 40. Zazwyczaj kiedy przychodzi do mnie klient który buduje np dom który w/g projektu ma mieć zużycie ok 50-60 kW/m2/rok to koszt dostosowania do standardu jest wyższy niż kwota dotacji. No i się nie opłaca. Podejrzewam, że Prosumenta będzie można łączyć z tym programem więc może program na domy energooszczędne nie powiedział ostatniego słowa Gorąco polecam ciekawe źródło informacji na temat kredytów proekologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertM 09.04.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Wie ktoś jak to wszystko wygląda w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butek12 10.04.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Zanim weźmiesz kredyt powinieneś przeczytać http://www.niskarata.org żeby uniknąć kłopotów z dodatkowymi opłatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobosil 21.07.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Wie ktoś jak to wszystko wygląda w tym roku. zależnie od województwa - sprawdź tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 29.07.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Nie wierzyłem że pomyślnie przejdę procedurę dofinansowania na palele fotovoltaiczne. Udało się ,panele są ,dofinansowanie i tani kredyt jest. Brakuje mi jeszcze licznika dwukierunkowego,ale to w ciąg miesiąca ma się zmienić. w sumie za instalację płacę 125zł miesięcznie przez 10lat. dodatkowo musiłem ponieść jedno razowy koszt na start 1500zł . oraz 2000zł podatku dochodowego od dofinansowania. moc paneli 4,2kw ,moc falownika 3,7kw . teretycznie nie powinienem płacić za prąd z sieci ,ale to będę mógł potwierdzić najwcześniej za rok. Polecam gdyż wszelkie wyliczenia wskazują że opłacalność nie zmaleje ,a może tylko wzrastać z każdą podwyżką cen prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 29.07.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Cozmo, nie chce cie dołowac ale ja za swoja instalację(w tej chwili 5,1kW) zaplacilem 14,5 tys. Inwerter froniusa 6kW z opcją rozbudowy. Zrobiona za gotówkę, na panelach monokrystaicznych. Ty piszesz jeszcze o dodatkowych 3,5 tys. Kto dostal dotacje Ty, bank czy instalatorzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 25.10.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 @stanley79Czy możesz rozpisać swój kosztorys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yzma 29.08.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Teraz wiele firm pomaga w zdobyciu dotacji na fotowltaikę. Osoby zainteresowane powinny się jednak spieszyć, bo powoli ten program zaczyna być wygaszany. Więcej informacji znajdziecie tu: https://www.ecocomfort.pl/strefa-specjalisty/artykul/fotowoltaika-dotacje-na-2018-rok-uzyskaj-zwrot-nawet-90-kosztow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 29.08.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Teraz wiele firm pomaga w zdobyciu dotacji na fotowltaikę. Osoby zainteresowane powinny się jednak spieszyć, bo powoli ten program zaczyna być wygaszany. Więcej informacji znajdziecie tu: https://www.ecocomfort.pl/strefa-specjalisty/artykul/fotowoltaika-dotacje-na-2018-rok-uzyskaj-zwrot-nawet-90-kosztow/ Program właśnie rusza, nazywa się Czyste Powietrze. Nabór za około miesiąc, realizacja to kilka najbliższych lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola27 20.11.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Jest jakiś próg od którego można zostać objętym przez ww. program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 30.11.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Progów nie ma bo w programie na fv jest tylko pożyczka - dotacji brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts