Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania o kredyt dla energooszczędnych

Redakcja

Recommended Posts

czyli jeżeli dobrze zrozumiałem dom budowany systemem gospodarczym też może być finansowany takim kredytem ?.
Może być też system gospodarczy, ale wtedy inwestor bierze na siebie całą sprawę organizacji budowy z odpowiednią jakością.

Jeżeli inwestor nie ma odpowiedniej wiedzy, doświadczenia (w budowie domów energooszczędnych), to to jest to mało realne.

Taka ciekawostka - zawarto już jedną umowę na kredyt z dofinansowaniem z NFOŚiGW - http://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/7754/banki-zwlekaja-z-uruchomieniem-kredytow-na-domy-energooszczedne-nfosigw-zaniepokojony .

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
witam wszystkich. chce tylko powiedzieć że nie każdy projekt można dostosować do tych standardów. bo jeszcze dom na działce musi być odpowiednio ustawiony względem słońca. wiec nie wystarczy zbudować dom z lepszych materiałów i dać grubszy styro. robiąc to będzie się miało dobry dom energooszczędny a nie niskoenergetyczny czy pasywny. a nawet jeżeli teoretycznie ma się dobry projekt, dobrze usytuowany dom względem słońca, zaprojektowana dobra izolacja tak jak trzeba każdej przegrody to wystarczy że ekipa spieprzy coś w czasie budowy, czy nie przyłoży się do tego jak trzeba to już nie spełni się na starcie np założonego NF15 tylko wtedy starczy na NF40 czyli dostanie się mniejsze pieniądze a ostatecznie dopłaci do tego o wiele większe pieniądze bo na wszystko trzeba mieć papiery i potwierdzenia czyli na starcie już wszystko droższe o jakieś 15%. można wybudować dom o standardzie NF40 ale nie korzystając z dopłat i w sumie wyjdzie taniej niż męczyć się z papierologią i dopłacić. więc lepiej się dwa razy zastanowić niż potem żałować. pozdrawiam i życzę udanych i przemyślanych inwestycji.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
jak wygląda sytuacja obecnie z tymi kredytami, warto:::????

To zależy czego się oczekuje. Jeśli chcesz na tym zarobić (w sensie, że zostanie Ci trochę pieniędzy w kieszeni) to się nie opłaca. Trzeba dopłacić. Jeśli planujesz i tak dom energooszczędny, jeśli kilka dodatkowych elementów w budowaniu jest zbieżnych z programem to się opłaca. Więcej znajdziesz w moim dzienniku (link w stopce). Może to da Ci jakieś pojęcie nad czym się zastanawiasz.

• 2 months później...
nie wiem czy mimo wszystko jest sens brać taki kredyt dla energooszczędnych

To dofinansowanie to fajny pomysł ale fatalne wykonanie i sposób rozliczania na tą chwilę przynajmniej, ja buduje do energooszczędny i też brałem to pod uwagę (jak "UE" chce mi pomóc zbudować tańszy dom to tylko się cieszyć - do czasu......)

ale trzeba było wziąć kredyt w bankach które uczestniczą w programie, po przeliczeniach okazało się że taniej mnie wyjdzie wzięcie kredytu w BP ( ten nie uczestniczy) niż w banku który ma ofertę kredytu z dofinansowaniem.

Różnica na poziomie 5 tys, ale jeśli weźmie się pod uwagę że musisz zapłacić jeszcze podatek od dofinansowania (skandal !!) i że musisz wszystko dokumentować do rozliczeń w fakturach i kontrole wykonania na każdym etapie to się nie opłaca !!!

Dalej buduję dom energooszczędny, bank nie wymaga ode mnie faktur, wiec oszczędzam przy budowie i będę oszczędzał na kosztach i wyjdę dużo lepeij niż z dofinansowaniem,........ może za parę lat będzie to bardziej atrakcyjne, na tą chwile nie jest

• 5 months później...
  • 2 weeks później...

Program na dom energooszczędny i pasywny z NFOŚiGW rzeczywiście, jest nieco bardziej wymagający niż poprzednia linia dotycząca kolektorów. W sumie mam na koncie pięć budów z tej linii (tylu kredytów udzieliłem od początku linii). Ja polecam, ale tylko osobą które z góry planują budowę domu zgodnie ze standardem NF 15 bądź NF 40. Zazwyczaj kiedy przychodzi do mnie klient który buduje np dom który w/g projektu ma mieć zużycie ok 50-60 kW/m2/rok to koszt dostosowania do standardu jest wyższy niż kwota dotacji. No i się nie opłaca.

Podejrzewam, że Prosumenta będzie można łączyć z tym programem więc może program na domy energooszczędne nie powiedział ostatniego słowa :)

Gorąco polecam ciekawe źródło informacji na temat kredytów proekologicznych. :)

• 3 months później...
  • 2 years później...
  • 2 weeks później...

Nie wierzyłem że pomyślnie przejdę procedurę dofinansowania na palele fotovoltaiczne. Udało się ,panele są ,dofinansowanie i tani kredyt jest. Brakuje mi jeszcze licznika dwukierunkowego,ale to w ciąg miesiąca ma się zmienić. w sumie za instalację płacę 125zł miesięcznie przez 10lat. dodatkowo musiłem ponieść jedno razowy koszt na start 1500zł . oraz 2000zł podatku dochodowego od dofinansowania. moc paneli 4,2kw ,moc falownika 3,7kw . teretycznie nie powinienem płacić za prąd z sieci ,ale to będę mógł potwierdzić najwcześniej za rok. Polecam gdyż wszelkie wyliczenia wskazują że opłacalność nie zmaleje ,a może tylko wzrastać

z każdą podwyżką cen prądu.

• 2 months później...
  • 10 months później...
Teraz wiele firm pomaga w zdobyciu dotacji na fotowltaikę. Osoby zainteresowane powinny się jednak spieszyć, bo powoli ten program zaczyna być wygaszany. Więcej informacji znajdziecie tu: https://www.ecocomfort.pl/strefa-specjalisty/artykul/fotowoltaika-dotacje-na-2018-rok-uzyskaj-zwrot-nawet-90-kosztow/

Teraz wiele firm pomaga w zdobyciu dotacji na fotowltaikę. Osoby zainteresowane powinny się jednak spieszyć, bo powoli ten program zaczyna być wygaszany. Więcej informacji znajdziecie tu: https://www.ecocomfort.pl/strefa-specjalisty/artykul/fotowoltaika-dotacje-na-2018-rok-uzyskaj-zwrot-nawet-90-kosztow/

Program właśnie rusza, nazywa się Czyste Powietrze. Nabór za około miesiąc, realizacja to kilka najbliższych lat....

• 2 months później...
  • 2 weeks później...