Marco_ 26.07.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam, jestem na etapie planowania swojego pierwszego ogrodu. A dokładniej pierwszego własnego, ponieważ żyję właśnie z zakładania ogrodów. Nie mniej jednak jestem otwarty na wszelkie porady, uwagi i propozycje, mimo że moja wizja jest już dość mocno wykrystalizowana, ale o tym później. Póki co nic tam nie ma - zamiast zdjęć wystarczą same wymiary: 6 metrów szerokości, 18 długości. Jest to ogród przy mieszkaniu, z którego wyjście przypada na tym krótszym boku ogrodu. Wkrótce wyślę jakieś fotki i będę je aktualizował, ale wyszedłem z założenia, że najpierw wszędzie wysieję trawę, a później etapami będę tworzył resztę, ponieważ na wszystko jednocześnie brak czasu i środków. Mimo niewielkiej powierzchni (ok. 110 m2) zamierzam zmieścić tam bardzo dużo, do tej pory jak to się mawia "szewc bez butów chodził", a kiedy mam wreszcie własne poletko do popisów marzą mi się wszelkie poszczególne elementy, którymi zajmuję się na co dzień, czyli i kawałek trawy i jakiś element z wodą, może wgłębnik - na pewno jakieś operowanie różnicami poziomów, fajne zaciszne miejsce do relaksu i inne... Obecnie rozplantowałem ziemię i planuję założyć trawnik. Ciąg dalszy nastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 sądząc z wymiarów - to ogródek w zwartej zabudowie - przede wszystkim stawiałabym na osłonięcie jego wnętrza przed widokiem z okien sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco_ 30.07.2012 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Czmoniec - no to tam wszędzie mają być osiedla na tych polach a sąsiad zagląda ci z góry do ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco_ 30.07.2012 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 sądząc z wymiarów - to ogródek w zwartej zabudowie. Tak, to osiedle budynków 4-rodzinnych. Wtawiam 2 zdjęcia - na jednym widok z naszego mieszkania/tarasu , a na drugim z końca ogródka pokazujące budynek. przede wszystkim stawiałabym na osłonięcie jego wnętrza przed widokiem z okien sąsiadów Mamy o tyle dobrze, że nasze mieszkanie jest w ostatnim pasie (przynajmniej na razie...) przed lasem i jak widać na zdjęciu z tarasu mamy fajny widok i nie z tamtej strony nie ma się co osłaniać. Masz jednak rację jeśli chodzi o boki no i jak widać na zdjęciu mamy również sąsiadów na górze, którzy mają balkon. Nie ma co ukrywać, że pewnych rzeczy się nie przekroczy i w takiej zabudowie o super intymność jak na dużej działce z domem wolnostojącym ciężko będzie uzyskać... Ogólnie jednak sąsiedzi z każdej strony są mili, z jednej strony są rodzice. Ale masz rację, że chociaż trochę prywatności by się przydała - wkrótce opiszę nasz plan, na razie wrzuciłem tylko te fotki. Trawa wysiana, dużo nasion wymyło, ale robi się coraz gęściej z dnia na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Deweloper wystąpił o dalszą zabudowę w Czmońcu i wykupuje na potęgę działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Masz długą działkę, więc na twoim miejscu kącik wypoczynkowy zrobiłabym na jej końcu. Wydziel kwadrat 6x6 m lub prostokąt 6x10m i od strony pola oraz domu obsadź wysokimi kolumnowymi grabami "Frans Fontaine" (od pola można też posadzić świerki serbskie zamiast grabów i je strzyc). Pod nimi żywopłot z cisa dookoła o wysokości człowieka. W środku taras 5x5 m lub 4x4 m (zależnie jaki jest potrzebny). Między tarasem a żywopłotem wąska rabata na rośliny kwitnące. Stworzysz w ten sposób coś w stylu gabinetu z ogrodów barokowych w nowoczesnym wydaniu. Możesz zainspirowąc się ogrodem z wystawy w Chelsea z 2009 http://greenforks.com/asset/greenforks/2009/05/laurent-perrier-garden-01.jpg Między gabinetem a domem robisz ogród, który ma być tylko ładnym widokiem z okna a nie częścią wypoczynkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco_ 31.07.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Wciąż nie mogę znaleźć wolnej chwili aby zrobić rysunek mojej wizji, a bez niego takie suche jest opisywanie, ale ubiegłaś mnie - bo rzeczywiście kącik wypoczynkowy chcemy zrobić na końcu. Myślę o wgłębniku 4x4, przypominam, że działka ma 6m szerokości - wtedy po 1m zostaje jeszcze na rabaty z 3 stron. Od strony domu poza wejściem wgłębnik byłby oddzielony metrowym żywopłocikiem, co przy zagłębieniu ok. 1 m daje jednocześnie efekt 2m zasłony przed oczami sąsiadów oraz niezasłaniania fajnego widoku na las z mieszkania. Dodatkowo w rogu na tym pasie metrowym kaskada z małym oczkiem, do którego spływa woda - w efekcie lustro wody byłoby mniej więcej na wysokości oczu siedzących we wgłębniku. Dodatkowo zależy mi na tym, aby patrząc z mieszkania ogród był trochę tajemniczy, tzn. nie było widać wszystkiego otwarcie, tak jak często się obecnie robi, że trawnik na środku i rabaty dookoła, tylko przy tym podłużnym kształcie najpierw jedna rabata będzie się mocno wcinać z lewej strony, a dalej rabata z odgradzającym wgłebnik żywopłotem będzie od prawej i w efekcie trawnik będzie prowadził zakrętem do schodków wgłębnika. Ta rabat wcinająca się od lewej będzie tak na ponad połowę szerokości ogrodu i w niej na środku ogrodu będzie jakiś duży akcent przesłaniający trochę dalszy ciąg - myślę o sośnie czarnej ciętej na ok. 3-4 m wysokości i 1,5 - 2 m szerokości lub magnolii. Będzie to rabata okolona małym murkiem z kostki granitowej szarej i cała podwyższona. Jest tylko jeden poważny problem - podłoże jest gliniaste i jest wielki problem ze stojącą po deszczu wodą. Realizacja wgłębnika, zwłaszcza metrowego, będzie kosztować bardzo dużo pracy w zakresie drenażu itd... Boję się, że zrobi mi się tam basen zamiast miejsca do posiedzenia Elfir - dobrze kojarzysz, ale to Czmoń, Czmoniec jest 2 km dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 zagłębienie 1 m - jak zamierzasz pozbywac się z niego wody opadowej? Poza tym to jest AŻ 6 stopni w dół. Ja to osiedle znam osobiście. Jak ci zabraknie prądu to nawet będę wiedzieć dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco_ 31.07.2012 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 No właśnie tak jak wspomniałem też martwi mnie ten temat z wodą i dlatego pomyślałem, żeby przed wgłębnikiem teren podwyższyć i najpierw weszłoby się na skarpę i np. 40 cm ziemi więcej i 40 cm wykopu da efekt 80 cm w dół. Ilość stopni nie jest dla mnie bardzo ważna, może być 4-5 (to miał być ok 1 m, ale raczej trochę mniej). Poza tym wykop chcę zrobić sporo głębszy i najpierw dać grubą warstwę żwiru i gruzu oraz odprowadzenia rurami drenarskimi do jakiegoś wkopanego gdzieś pojemnika. Po trochę z każdego z tych pomysłów oraz kompromis pod względem mniejszego zagłębienia powinno rozwiązać sprawę - mam nadzieję. A z tym prądem to chodzi o zapadające się po ulewach skrzynki z licznikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 nie - o nie przepisywanie umów przez dewelopera na kupujących, przez co jakiś czas temu całe osiedle zostało odlączone od prądu za nie zapłacone rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco_ 01.08.2012 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 To ten pierwszy etap pewnie co ponad rok temu się wprowadzał. Nasz etap od tej wiosny odbierał mieszkania i wiele spraw było już jakby trochę przetartych, chociaż niektórzy sąsiedzi mieli jakieś niespodzianki przy odbiorach większe lub mniejsze. Trawa coraz bardziej gęsta, chociaż gwałtowne ulewy w dniach po wysiewie wiele nasion wypłukały mimo przemieszania ich z ziemią. Muszę trochę dosiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco_ 08.09.2012 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Trawa już się trochę zagęściła, a ja wreszcie miałem chwilkę i zrobiłem wstępny plan ogrodu - na razie bez zagłębiania się w poszczególne nasadzenia i gatunki, tylko układ trawy i rabat, za chwilę wkleję rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco_ 09.09.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 http://images46.fotosik.pl/1752/3f0acdaaff19a235.jpg Ogród zaczyna się małym tarasikiem, który zostawimy na miejscu, ale docelowy kącik do posiedzenia będzie i tak dalej. Od tarasu idzie chodnicek w prawo do furtki, którą można wejść na ogród nie z mieszkania. Wokół tarasu były schody, ale rozwaliłem je i ukształtowałem ziemię tak aby podchodziła pod taras, więc trawnik schodzi na odcinku 2 metrów taką skarpką. Moim założeniem było, żeby mały metraż ogrodu zamaskować lekką tajemniczością, którą chciałbym uzyskać za pomocą naszkicowanych kształtów rabat - najpierw jedne wychodzą z prawej strony, a później z lewej, tak że patrząc z tarasu do końca nie widać co jest z tyłu i trzeba tam się pofatygować , bo widzimy jedynie zachęcającą drogę wskazaną poprzez wijący się zakrętami trawnik. Pomóc ma w tym fakt, że na tej dużej środkowej rabacie ma być jakiś większy akcent przesłaniający trochę widok - może będzie to magnolia albo sosna czarna cięta na wys. ok 3 m i średnicy ok. 1,5 - 2m. Fragment, który zaznaczyłem takimi jakby jasnymi kamieniami to ma być wgłębnik, do którego w miejscu gdzie kończy się trawa poprowadzi kilka schodków. Od prawej strony wcina się tam wąska rabata, która poza akcentowaniem zakrętu drogi z trawnika mieścić będzie żywopłocik zapewniający intymność we wgłębniku (przypominam - zabudowa zwarta i okna sąsiadów) Dlatego niecały metr zagłębienia plus metrowy żywopłot da efekt kameralności jak za 2m żywopłotem, jednocześnie nie przesłaniając z okna mieszkania widoku na las. Za wgłębnikiem też będzie jakaś wąska ścianka zieleni, ponieważ ostatni 2 metrowy pas zaznaczony na czarno będzie przeznaczony na trochę warzyw i ziół. Być może schodzki poprowadzą z powrotem na górę po lewej stronie, jak to jest zaznaczone i na końcu zrobimy jeszcze furtkę do wyjścia zimą na spacer z psami. Przed miejscem na warzywa, na wysokości wgłębnika po prawej stronie widać trójkątną rabatę (kolor kory) - będzie to kaskada, u jej podstawy widać małe oczko wodne. Proszę nie brać tych rozmiarów i kształtów zbyt dosłownie i nie odpisywać typu - ale mało miejsca na schodki itp, bo to tylko wstępny szkic, mający na celu przedstawienie wizji, a w programie, w którym to robiłem opcje są dość ograniczone. W każdym razie - wybuduję kaskadę, u jej podstawy będzie oczko, którego lustr wody będzie mniej więcej na wysokości oczu osób siedzących we wgłębniku. Początkowo miejsca na warzywa nie miało być, a pozostała wizja miała być rozciągnięta na całej długości. To jest pierwsza wersja. Najnowsza przewiduje, że wspomniana rabata na magnolię i sosnę nie będzie zaczynać się od płotu z prawej strony, tylko zostanie tam przejście metrowe, tak aby możliwe było okrążenie jej poruszając się po trawniku - to nie ma uzasadnienia estetycznego czy jakiegoś tego typu, ale jest ukłonem dla psów, które na pewno będą się wokół tego gonić. I wtedy jakoś jeszcze ten tył się zmieni, tak że w przyszłości furtka z tyłu będzie jednak po prawej stronie, tak samo całe dojście do zielnika i warzyw. Czyli kaskada nieco przesunie się w prawo, może do warzyw będzie szło się mostkiem nad oczkiem, chociaż nie przepadam za takimi rozwiązaniami przy tak małym oczku jakie ma być. Dodam też, że wgłębnik nie będzie jedyną różnicą w poziomie. Cała środkowa z magnolią lub sosną będzie wzniesiona o jakieś 40 cm. Trochę chaotycznie może opisałem i wszystkich założeń jeszcze nie, ale na początek do usłyszenia opinii i innych pomysłów wystarczy Przy następnej okazji dodam kolejne szczegóły lub zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts