pestka56 12.09.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Pięknie Anitka. Przyjemnie patrzeć, że się posuwa do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 12.09.2012 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 tez mnie to baaardzo cieszy, powolutku. ale zawsze. teraz powoli zastanawiam się nad flizami do kuchni i przedpokoju. ostatnio u Szocika podglądłam REFIN WOOD takie drewnopodobne w odcieniu szarości tylko chyba to do mojej kuchni by nie pasowało. ja to bym najchetniej chciała żeby ktoś na bazie moich ulubieńców zrobił wizualkę całego domku, zasugerował materialy a ja żebym mogła tylko przytakiwać. ehhh rozmażyłam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.09.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Anitka, to tylko zależy jak Ci się spieszy. Ja niestety działam powoli, więc nawet Twoje schody dopiero policzyłam jak rysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 12.09.2012 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Przypuszczam że w połowie października będzie remont pełną parą tzn. elektryka, ściany sufity i wybór płytek itp. a teraz czeba wiedziec czy przygotowywać jakoś sciane pomiędzy tymczasowym salonem a sypialnią na jakieś drzwi czy narazie zostawic zamurowane i w przyszłosci o to się martwić? Za 2 tyg bedziemy robić wylewkę w tymaczsowym salonie i wyburzać ściane pomiędzy kuchnią a salonem. Na końcu poleci sciana pomiędzy kuchnia a przedpokojem. kasiu a ty kiedy będziesz wolniejsza? bo nie wiem jakie terminy obowiązuja to wtedy grzecznie stane do kolejki;* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.09.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 To znaczy, że można etapami myśleć. Najpierw kształt ogólny. W przyszlym tygodniu zrobię w SketchUpie model 3D Twojego parteru. Pomoże wyobrazić sobie jak przestrzeń się będzie zmieniać.Tę ścianę między jadalnia salono-sypialnią uzależniłabym od tego, czy będziecie myśleć o zrobieniu kominka jako pieca grzejącego parter i trochę też poddasze. To są koszty do rozważenia. Czy budżet wytrzyma. Jeśli teraz nic z tym kominkiem nie będziecie robić, to ja bym ściany nie ruszała. Później zdecydujecie – czy ma być stała, czy mają to być rozsuwane drzwi. Pamiętaj tylko, że po wyburzeniu też ten kawałek podlogi między pomieszczeniami trzeba wyprawić, jak resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 12.09.2012 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 super jeśli możemy to na etapy rozdzilić, to tak zróbmy. co do pieco-kominka to myśle że budżet nie wytrzyma niestety i tymczasowo bedzie jakaś "koza"a czy mozna by było zrobic ten pieco kominek pomiędzy kuchnia jadalnią, przedpokojem. a do przyszłego salonu zrobić tylko nawiew. Chodzi mi o to że nawet gdyby w przyszłości był piec to żeby i tak scianę pomiedzy salonem a jadalnia zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.09.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Ściany nie przeszkadzają. Dawniej budowano piece kaflowe, które przechodziły przez ścianę. Z jednym pokoju była ściana z dostępem do paleniska, a w drugim tylko ściana kaflowa, która grzała. Po prostu jeśli coś Wam przychodzi na myśl i chcielibyście kiedyś to zrealizować, to już teraz zastanówcie się jak robić remont, żeby potem nie trzeba było pół domu rozbierać Jeśli chodzi o kominek lub kozę, to dobra koza wcale nie jest tańsza od kominka. Sprawdź polskie firmy np. Kratki.pl – dobre wkłady w niskich cenach. Koza może ciekawiej wyglądać u Ciebie. Wkład kominkowy mógłby być początkiem budowy pieco-kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 12.09.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 A mnie się wydaje ,że można zrobić pośrodku kominek i kratki wylotowe na każdą stronę-do kązdego pomieszczenia.Kozy lubię ,ale nie te nowoczesne.Podoba mi się jak koza ma pas cegieł za sobą.A może Ty masz właśnie komin z cegły-to można byłoby ją wyczyścić. Anita to czy burzyć ścianę czy nie musisz sama zdecydować z mężem.Wiesz co ma być w każdym pokoju.Siądź sobie w rogu i wyobraź sobie jak mieszkasz,że masz gości ,gotujesz ,jak się poruszasz,,wyobraź sobie konkretną czynność i zobaczysz co do szczęscia Ci potrzeba. A jaka podłoga to jak zwykle problem.Co chcesz mieć na podłogach?kafle,drewno?Ja bez drewna nie wyobrażam sobie domu.W pierwszym mieszkaniu jak się przeprowadziłąm do męża ,to czułam się jak w burger kingu,właśnie przez kafle,salon i sypialnie szybką pokryliśmy drewnem. A kolorystyka?z tym ja mam problem,bo lubię różne zestawy,czasami zupełnie róźne ,ale może Ty wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 13.09.2012 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Ściany nie przeszkadzają. Dawniej budowano piece kaflowe, które przechodziły przez ścianę. Z jednym pokoju była ściana z dostępem do paleniska, a w drugim tylko ściana kaflowa, która grzała. Po prostu jeśli coś Wam przychodzi na myśl i chcielibyście kiedyś to zrealizować, to już teraz zastanówcie się jak robić remont, żeby potem nie trzeba było pół domu rozbierać Jeśli chodzi o kominek lub kozę, to dobra koza wcale nie jest tańsza od kominka. Sprawdź polskie firmy np. Kratki.pl – dobre wkłady w niskich cenach. Koza może ciekawiej wyglądać u Ciebie. Wkład kominkowy mógłby być początkiem budowy pieco-kominka. Kasiu więc w planie jest pieco-kominek tylko 20tys napewno nie bedzie ale z 8 tys to moze bysmy zorganizowali czyli wtedy zrobilibyśmy kominek w salonie z nawiewami i potem dałoby się go przerobić na pieco kominek? czy dobrze rozumiem? Mysle ze nawet jak za pare lat zachce mi się wyburzyc tylko to 1 ścianę między jadalnią a salonem to nie bedzie wielkiej tragedii bo reszta domu bedzie zrobiona docelowo. Może tylko wydaje mi sie ze otwarty salon jest nieustawny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Jeśli chodzi o kominek to teraz musisz po prostu kupić dobry wkład. Ja bym kupiła „Ala” z http://kratki.com/pl/kategoria/kominki-tradycyjneJest szczupły, a Ty nie masz miejsca „na rozkurz”. Poza tym wkłady tego typu, wysokie a wąskie, są używane w pieco-kominkach.„Ala” sama, bez dodania kumulacji, ogrzewa do 120m2. Nie jest najtańsza i jeszcze trzeba by dokupić doprowadzenie powietrza.„Zuzia”, także wyłożona wermikulitem wewnątrz razem z doprowadzeniem, kosztuje sporo mniej i ogrzewa do 160m2. Możesz spokojnie zadzwonić do kratek, dopytać o wszystko i poprosić przygotowanie oferty na oba wkłady w różnych opcjach. Aha, zapomniałam Cię zapytać, czy wzięłaś pod uwagę doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka? Można poprowadzić płaski kanał pod podłogą. Są moduły do łączenia płaskich z okrągłymi, bo kominek ma wejście raczej okrągłe. Ustawny – nieustawny, to mamy gdzieś głęboko zakodowane. Ale to stereoty, z którym można sobie radzić. Poszukam fotek-inspiracyjnych żeby Cię przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 14.09.2012 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jeśli chodzi o kominek to teraz musisz po prostu kupić dobry wkład. Ja bym kupiła „Ala” z http://kratki.com/pl/kategoria/kominki-tradycyjne Jest szczupły, a Ty nie masz miejsca „na rozkurz”. Poza tym wkłady tego typu, wysokie a wąskie, są używane w pieco-kominkach. „Ala” sama, bez dodania kumulacji, ogrzewa do 120m2. Nie jest najtańsza i jeszcze trzeba by dokupić doprowadzenie powietrza. „Zuzia”, także wyłożona wermikulitem wewnątrz razem z doprowadzeniem, kosztuje sporo mniej i ogrzewa do 160m2. Możesz spokojnie zadzwonić do kratek, dopytać o wszystko i poprosić przygotowanie oferty na oba wkłady w różnych opcjach. Aha, zapomniałam Cię zapytać, czy wzięłaś pod uwagę doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka? Można poprowadzić płaski kanał pod podłogą. Są moduły do łączenia płaskich z okrągłymi, bo kominek ma wejście raczej okrągłe. Ustawny – nieustawny, to mamy gdzieś głęboko zakodowane. Ale to stereoty, z którym można sobie radzić. Poszukam fotek-inspiracyjnych żeby Cię przekonać. Ale duża róznica cenowa między jednym wkładem a drugim! najlepiej do nich zadzwonie. A co do doprowadzenia powietrza z zewnątrz to muszę zaplanować to przed wylewką zapewne. a czy to coś daje że mam piwnice pod kominem? Czekam na inspiracje może się przekonam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.09.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Koniecznie przed wylewką. Wylot w pokoju nie musi być dokładnie w miejscu kominka, ale oczywiście tak byłoby najlepiej, bo łatwo schować i łatpo wołączyć z dolotem. Może możesz doprowadzić powietrze przez strop z piwnicy. Jest tak teoria, że na prawidlowe spalanie lepiej robi jak powietrze jest ciepłe, a nie lodowate bezpośrednio z zewnątrz. Zadzwoń i poproś o oferty w różnych opcjach . Przyślą mailem to porównasz. Pomogę Inspiracje zbieram, żeby pasowały do wielkości pomieszczeń u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 W kwestii kozy, podobaja mi się takie rozwiązania:http://www.kominek.pl/FileArchive/Photos/Wood%20Stoves/Jøtul%20F%20100/Int/F100_GRE_int_05_pop.jpghttp://babeczkaa.blox.pl/resource/i29_3.jpghttp://3.bp.blogspot.com/_O30CuLJ1iJE/TDeyBnoPFPI/AAAAAAAAAcA/In_GCR4-Dx4/s320/Remont+031.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 15.09.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 ja wczoraj dzwoniłam do kratek,ale trafiłąm na jakąś mało znającą się kobitę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 16.09.2012 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 mam ostatnio jakieś koszmarne dni i nie mogę skupić myśli... zastanawiam sie jaki kominek wybrać? kształt, przeszklenie tradycyjne czy może z narożną szybą z boku bądź przeszklony z 3 stron. Sama nie wiem jak go usytuować żeby pasował ewentualnie po otwarciu przestrzeni. I oczywiście jaki wkład wybrać za małe pieniądze? To teraz zaprząta mi głowę i mam wrażenie że jest to jedna z tych rzeczy nad którymi wcześniej się nie zastanawiałam i nie mam zdania w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 16.09.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 oj te kominkowe dylematy,trójstronne drogie jak diabli no chyba,że mają stalowe narożniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 17.09.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Decyzje po części podjęte: kominek ma być tani. Bez udziwnień czyli żadnych narożnych szyb, ma być. TRADYCYJNY. Pozostaje kwestia usytuowania. w rogu? czy na którejś ze scian? Patrzyłam na stronie kratki.pl na wkłady i znalazłam kilka ale te które wydają mi się lepsze są tańsze od tych wg mnie gorszych. nic nie rozumiem:bash: Jutro postaram sie tam zadzwonić i dopytać. chciałabym żeby nasz kominek zamknął się w kwocie 6 tyś. Ciekawe czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 20.09.2012 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ostatnio cisza u mnie ale wrzucam parę inspiracji na jesienne dni: http://imageshack.us/a/img9/3905/62517504421702919070115.jpghttp://imageshack.us/a/img542/938/25175526036531741731258.jpghttp://imageshack.us/a/img39/2562/55194426052836073434115.jpghttp://imageshack.us/a/img51/1541/40270226052817740102614.jpghttp://imageshack.us/a/img705/7079/40088726052810073436744.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 21.09.2012 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Z nowości: namówiłam męża na wyminę okien i w kuchni, sypialni, i salonie będą okna Veka z dwustronnym kolorem. Obecne okna pójdą w komis.Okno Tarasowe będzie przesuwne o szerokości 2 metrów i wysokości 2,4. Nastepna rzeczą którą muszę wybrać to kominek. Głównie rozpatruje kominki z kratki.pl bo chodzi też o cenę i najbardziej sensowny jesli chodzi o parametry wydaje mi sie ten :http://www.kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-oliwia-18-kw--dolot--glass_oliwiadglassA może ktoś się na tym zna i pomoże?Czy z dolotem ma być i czy glass coś daję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 21.09.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Anitko, nie wiem dlaczego ale dopiero dzisiaj trafiłam na twój watek! Przeczytałam od "deski do deski" mam baaardzo podobne preferencje i lubimy podobny styl - laczenie wszystkiego co się da bez przesadyzmu...a cegiełka.....u mnie będzie jedna ścianka. Bardzo ładnie sie u Ciebie robi, a pomysły Pesteczki - niesamowite! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts