Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu ;)

Recommended Posts

Witam

Chciałabym Was prosić o pomoc w aranżacji ogrodu. Ogród jest jeszcze nie dokonczony a mi brakuje koncepcji.

W rogu od ulicy chciałabym posadzić ładne 3 wysokie brzozy - tylko nie wiem który gatunek. No i co posadzić obok brzóz, bo wiem ze brzoza zabiera dużo wody więc nie wszystkie rośliny bedą tam rosły.

Tuż przy domu rośnie mi migdałowiec i coś płożące (nie pamietam nazwy;) Powiekszyłam to sobie aby móc wsadzic więcej roślin. Chciałabym cos kwitnącego cały rok (jedno przekwita drugie zaczyna)

problem mam też przy tarasie - wsadziłam sobie sama roślinki ale mi sie to nie podoba. Tu sama nie wiem co chce. Z przodu koło schodów miałam lawende ale ją przesadziłam ponieważ było dużo os a dzieci lubiąsiedziec na tych schodkach.

prosze pomóżcie w wolnej chwili ;)

pozdrawiam

IMG_7373.jpg

IMG_7375.jpg

IMG_7376.jpg

IMG_7374.jpg

IMG_7377.jpg

Edytowane przez habibiana

W takim razie posadź odmiany brzozy pospolitej, ale o słabszym wzroście - np. "Gracilis" albo "Schneverdinger Goldbirke".

Piekna brzoza himalajska zupełnych piasków nie lubi.

Do tego w pobliżu jakaś ciemna sosna (da ładne tło białym pniom) a dołem, w słońcu jałowce, kosodrzewiny (lub inne kałowe sosny) i szczodrzeńce (np. szczodrzeniec wczesny "Praecox" lub purpurowy), w półcieniu pod brzozami kruszyna (np. odm. "Asplenifolia") i jałowce pośrednie (Juniperus x media)

Z tym, że jeśli nie masz systemu nawadniania - uschną ci żywotniki za brzozami.

Elfir dziekuje za odpowiedź

robiłam w tym roku nawodnienie trawnika to może to wystarczy?

Bardzo podbają mi sie brzozy wiec muszę je posadzić ;) A co myślisz o tej odmianie brzoza doorenbos? Te co podałąś też mi sie podobają No ta himalajska jest piękna.

A co myślisz o tym drugim miejscu co tam posadzic bo teraz rosna tam tylko chwaściory no i przy tarasie brak koncepcji...

Dorenbos to odmiana himalajskiej (pożytecznej).

Rabata przy tarasie za wąska na obsadzenie krzewami. Może posadź wysokie byliny - polecam słoneczniczek szorstki - ekspansywny, wczesnie i długo kwitnie. Kwiaty akurat będa na wysokości balustrady.

Pod migdałkiem świetnie będa wyglądac róże okrywowe.

Elfir myśle o tym migdałku tam jest dość sporo miejsca i czy sadzic te róże tylko pod migdałkiem? czy coś z brzegu innego posadzić?

Dorzucam jeszcze zdjecie wyplewionej rabaty (dzis to zrobiłam po deszczu bo dużo chwastów narosło) lepiej widac niż wczesniej.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8edddb78f586a3fe.html