koziol99 29.07.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Jestem na etapie wylewania stropu. pytanie jakiej srednicy i ile sztuk otworow zostawic w stropie. projektu wentylacji jeszcze nie mam a robie strop zelbetowy wiec chce zostawic przejscia teraz. Pow domu 155 m2, z czego parter ok 80. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 02.08.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Mam podobny dylemat. Najchętniej u siebie przepusty zrobiłbym takie abym mógł w nich osadzić anemostaty zarówno 100 jak i 125. Do tego chyba potrzeba by przepustu 130mm (coby anemo wszedł i zamaskował) - jakiś praktyk potwierdzi/poprawi? Ostatecznie przyjmę wszystkie pod fi 125 i wykonam z rury kan 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 02.08.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Tak z mojej niewielkiej praktyki w tym temacie to jeśli jest pewnośc ze kanał będzie np 100 czy 125 mm to można śmiało wstawic w strop własnie takiej średnicy rury ale tak żeby wystawały nad strop jakies 10 cm, poźniej się dopasuje. Jest tylko ryzyko że rura zostanie uszkodzona podczas dalszych prac.A jeśli nie ma pewności to najlepiej dac kanalizacyjną fi 160. Pasuje ona pod anemostat 150 a jeśli trzeba zmniejszyc średnicę to wstawia się w nią np 125 i też jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 02.08.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 danielw, jeśli chodzi o średnice anemo to w zasadzie rozchodzi mi się o estetykę (raczej mniejszy 100 lepszy) ale też skuteczność (raczej większy 125 lepszy) stąd miła byłaby możliwość zdecydowania później. Rura kan fi 160 upraszcza sprawę, ale "setka" jej nie zamaskuje, więc skłaniam się przyjąć wszędzie anemo 125 i heja. Kanały będą fi 100 więc się rozpręży ładnie w tym przepuście.U mnie strop nie będzie tynkowany (jak mi beton stropowy wyjdzie wizualnie fajnie) stąd późniejsza obróbka raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 03.08.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Ja mam przepusty z 160 według projektu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts