Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.;)

Jest to mój pierwszy post na tym forum, jednak myślę, że pojawi się ich duuużo więcej:)

Bardzo spodobał nam się projekt Erin II z Archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/erin-ii/, niestety nigdzie nie możemy napotkać informacji o realizacji oraz kosztach budowy, nie ukrywam, że będą miały dla nas duże znaczenie.

Z góry dzięki za pomoc i opinie na temat projektu Pzdr:-)

• 3 weeks później...

Problemem tego domku jest nieustawny, bardzo przechodni wiatrołap. Przesunęłabym drzwi wewnętrzne wiatrołapu bardzej wgłąb, by w wiatrołapie mogły stanąc ze 3 osoby razem.

Niestety - brak miejsca na szafę - szafa jest dopiero w częsci mieszkalnej.

Przesunęłabym nieco ściankę prysznica wygospodarowując w wiatrołapie wąską wnękę (starczy 30 cm) na szafkę na buty i wieszaki do wieszania bieżących kurtek.

To jest bardzo malutki projekcik i proponowałabym usunięcie kominka (zamiast niego koza) oraz spiżarki. Spiżarka i tak nie jest praktyczna.

Niepotrzebna jest budowa AŻ DWÓCH KOMINÓW! Starczy podpiąc kominek pod komin dla pieca gazowego (oczywiscie nie do jednego przewodu :) )

Wcięcie frontu pociągnęłabym aż do dachu i nad drzwiami zrobiła naświetle do doświetlania wiatrołapu.

Nie robiłabym też tego domu zbyt wysoko wyniesionego podnad poziom działki - po co robić sobie schodki i nasypy pod taras?

Domek jest wprost wymarzony na działkę z wjazdem od wschodu - przy innych układach względem stron świata przeprojektowac rozmieszczenie okien.

Moja propozycja zmian wg powyższych uwag:

http://images36.fotosik.pl/248/4e2ed28c0e418db0.jpg

Edytowane przez Elfir

Gosja - likwidacja komina to ok 2,5-4 tyś mniej. Okna w salonie można też nieco zmienić - zaleznie, którym wyjściem będzie się częściej wychodzić - przy kuchni czy kanapie. Dwa przesuwne to duży koszt.

Nie wiem czy tam są nośne ściany czy same działówki ale jeszcze mozna nieco zmniejszyć sypialnię i powiększyć salon:

http://images41.fotosik.pl/1709/6b688aed522c44b6.jpg

Edytowane przez Elfir

święta racja :)

w swoim m-131 też podziałaliśmy tak z oknami, by było nadal ładnie ale taniej, zero okien dachowych i balkonu czy wykusza- lecieliśmy z kosztami przy równoczesnym zachowaniu ładnego wyglądu domu i jego funkcjonalności

na pewno jest kilka tematów, które mogliśmy wykonać by zaoszczędzić, ale wydaje mi się, że jak na pierwszy dom nie jest źle :)

kurcze, ale to jest wątek o ERIN a ja wpadłam ze swoją chatą :)

upssss :)

• 7 months później...
witam Molderro

dowiedziałeś się czegoś? Też się rozglądam za tym projektem.

Witam,my budujemy ten dom.W pazdzierniku wylalismy fundament i czekamy teraz az snieg stopnieje aby piac sie w gore.Prosze pytajcie o co chcecie.Pozdrowienia

• 4 weeks później...

Witam.A ja własnie buduję domek ERINII i z przykrością muszę stwierdzić,że nigdzie nie znalazłam zdjęć z budowy a mimo tego zdecydowalam sie na budowe domku z małym liftingiem ;)

Budowę zaczelismy w marcu a za 2 tygodnie bedzie juz dach na naszym nowym domku.Posiadam duuuuuuuuuuuuuuuużo zdjeć z budowy wię jak ktos jest zainteresowany prosze o maila :[email protected]

Pozdrawiam Serdecznie :)