Filip80 31.07.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witam, poproszę o poradę: planuję budowę domu i w związku z tym że będzię trwać około 2 lat (gospodarczo), mam zamiar zamieszkać przy budowie (szybciej wybuduję). macie jakieś pomysły w czym mógłbym mieszkać przez ten okres na tej działce ? jedna zima na niej na pewno będzię spędzona, 3 osoby. dlaczego zima ? bo stwierdziłem że nie ma sensu płacić czynszu w lokalu z którego i tak się wyprowadzę. dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Nie sądzę by cię to wyszło taniej - nawet jak kupisz barak, zje cię elektryczne ogrzewanie do niego. Podobnie kamper. W niewykończonym domu nie zamieszkasz, bo nie dostaniesz zgody na użytkowanie. A za nielegalne zamieszkanie jest wysoka kara finansowa. Przez te dwa lata nie będziesz miał meldunku ani adresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 31.07.2012 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Nie sądzę by cię to wyszło taniej - nawet jak kupisz barak, zje cię elektryczne ogrzewanie do niego. Podobnie kamper. W niewykończonym domu nie zamieszkasz, bo nie dostaniesz zgody na użytkowanie. A za nielegalne zamieszkanie jest wysoka kara finansowa. Przez te dwa lata nie będziesz miał meldunku ani adresu. a w letniskowym domku ? meldunek to nie problem (u brata będzię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Czyli uważasz, że kupno i OGRZANIE letniskowego domku wyjdzie cię taniej niż czynsz? Może poszukaj taniego mieszkania o okolicy, gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 31.07.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Zgadzam się z Elfir- poszukaj mieszkania do wynajęcia w pobliżu budowy. Lepiej mieszkać nawet w 1 pokoju w normalnych warunkach niż kombinować z domkiem letniskowym. Nie wiesz jaka będzie zima, może bardzo mroźna i co wtedy ? Przelicz wszystko jeszcze raz, ewentualnie pomyśl czy u kogoś z rodziny nie mógłbyś mieszkać przez ten czas - można dogadać się w kwestii kosztów tak żeby każdy był zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 31.07.2012 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 okolice środy wlkp pytam bo znalazłem letniskowy całoroczny (wełna 10cm) za 25tyś. po wybudowaniu stałby się gospodarczym na duperele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 31.07.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 A koszty utrzymania i ogrzewania liczyłeś ? Nie wierzę że wynajęcie kawalerki będzie droższe. Duży chcesz mieć domek gospodarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 31.07.2012 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 A koszty utrzymania i ogrzewania liczyłeś ? Nie wierzę że wynajęcie kawalerki będzie droższe. Duży chcesz mieć domek gospodarczy właśnie przeliczam i tworzę myślałem o żeby wstawić koze lub coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 31.07.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 kilka spraw do przemyślenia : 1. Kupić coś za 25 tysięcy jak piszesz - tylko po to żeby "obniżyć koszty" ? 2. Ogrzanaie coś takiego + woda itd dodatkowo wzrosną koszty. 3. Mieszkając na placu budowy chyba nie przyspieszyć jej trwania... Bardziej będziesz myślał jak udogodnic sobie życie w "baraku" niz budować. 4. MIeszkając na wynajętym mieszkaniu - masz większa motywację do działania - bo płacisz czynsz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Najem mieszkania: 1000 zł/m-c + media24 m-ce * 1000 zł = 24 000 zł Być może najem w blokach po PGR w okolicznych wsiach będzie niższy? Zobacz oferty w Szczodrzykowie, Koszutach, Zaniemyślu - moim zdaniem zejdziesz poniżej 800 zł. Na działce budowlanej masz BARDZO drogi prąd budowlany. W mieszkaniu opłaty przesyłowe są o wiele mniejsze. Do tego koszt ogrzania domku a mieszkania w bloku tym czasie?Jak podciągnąc wodę? Jak rozwiązać kanalizację? A wyposażenie? Przecież nie uzyjesz mebli potem w domu docelowym (np. kuchennych) Edytowane 31 Lipca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 31.07.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Są tzw domki holenderskie, małe toto, na kółkach, na działkę Ci przywiozą, koszt od 20-40tys choć pewnie da się taniej.Metraż mały więc od biedy i grzejnikiem elektrycznym dałoby się ogrzać. Jak się wybudujesz domek sprzedajesz dalej... A może nawet pójdzie wypożyczyć ? Edytowane 31 Lipca 2012 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 dwa lata w małym domku na kółkach z dzieckiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 31.07.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Wiem, że szału nie ma, ale zaciskając zęby na czas budowy... Pierwszy link z googla: http://www.domki-holenderskie.com/allegro/606/006.jpg http://www.domki-holenderskie.com/allegro/606/009.jpg Jest to model w pełni izolowany. Jego wymiary to dł. 11,50m i szer. 3,70m. Domek jest w pełni umeblowany w oryginalnych wykończeniach, w czego skład wchodzą: - duży salon z kominkiem; - wypoczynek; - kuchnia z piekarnikiem; - zlewozmywak; - okap kuchenny. Domek jest bardzo ładnie urządzony, posiada instalację gazową, elektryczną i wodną. Domek ma 3 sypialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.08.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 domki holederskie są super ale na wczasy a nie do mieszkania... Pięknie wyglądają na zdjeciach - ale jak na zwenątrz masz - 30 stopni to jaki komfort masz w środku ? tym bardziej z dzieckiem? dochodzą remonty tego bo przecieka, nieszczelne itd. kanaliza, prąd, woda.... zdecydowanie wynajęcie mieszkania.... wychodzisz z tego domku do pracy i co ? przedzierasz się przez błoto, cenemt, wapno - zanim dojdziesz do furtki już jesteś brudny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki818 03.08.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Wydaje mi się że poprzednicy mają rację, wydając więcej niż mógłbyś wydać na kawalerce lub dwupokojowym mieszkaniu nie zaoszczędzisz a kupując domek, barak czy cokolwiek innego dochodzą Ci jeszcze dodatkowe koszty. Chyba najlepszym wyborem będzie wynajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 07.08.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 ja miałem podobny dylemat - zastanawiałem się nad prowizorką na budowie - ale ostatecznie wynajęliśmy mieszkanie i jestem zadowolony... motywację mam ogromną - bo im szybciej wybuduję tym szybciej zaoszczędze na wynajmie wiec się streszczam ale mieszkam w warunkach domowych a nie koczowniczych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 07.08.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 3 osoby,domyślam się,że rodzina z dzieckiem.Przede wszystkim szkoda dziecka.Trzeba popytać w hotelach robotniczych i internatach,często wynajmują na dłużej pokoje za grosze.Wspólna łazienka i kuchnia z innymi,ale to są jakieś ludzkie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 07.08.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 pare lat temu mieszkałem na budowie, pilnując budowy rodziców. było lato i było OKMiałem taki barak. w lato fajnie, w zimie nie wyobrażam sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 07.08.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 mój wujek zrobił tak. Postawił piwnicę przykrył plandeką i 1 zimę w niej spędził. 2 zimę spędził na parterze pod plandeką. Wszystko się da. Nawet parasolkę w d..ie otworzyć tylko później trudniej ją wyciągnąć. Mocno to przemyśl bo to naprawdę wielkie wyrzeczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 08.08.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ja nie nazwałbym tego wyrzeczeniem tylko katorgą. Byłem kiedyś u górali jak szukałem ekipy do tynków i wylewek, którzy mieszkali w mocno zdezelowanym domku holenderskim.... w ziemie szron na oknach ( a dodatkowo ociepliki to coś styropianem) mieszkanie na placu budowy - paradoksalnie nie zmiajszy kosztów i nie skróci czasu budowy... Skłonny jestem zaryzykować stwierdzenie że nawet potrwa dłużej i zwiększy koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts