Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tymczasowe lokum na działce podczas budowy - porady

Recommended Posts

Witam,

poproszę o poradę:

planuję budowę domu i w związku z tym że będzię trwać około 2 lat (gospodarczo), mam zamiar zamieszkać przy budowie (szybciej wybuduję).

macie jakieś pomysły w czym mógłbym mieszkać przez ten okres na tej działce ? jedna zima na niej na pewno będzię spędzona, 3 osoby.

dlaczego zima ? bo stwierdziłem że nie ma sensu płacić czynszu w lokalu z którego i tak się wyprowadzę.

dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Nie sądzę by cię to wyszło taniej - nawet jak kupisz barak, zje cię elektryczne ogrzewanie do niego.

Podobnie kamper.

W niewykończonym domu nie zamieszkasz, bo nie dostaniesz zgody na użytkowanie. A za nielegalne zamieszkanie jest wysoka kara finansowa.

Przez te dwa lata nie będziesz miał meldunku ani adresu.

Nie sądzę by cię to wyszło taniej - nawet jak kupisz barak, zje cię elektryczne ogrzewanie do niego.

Podobnie kamper.

W niewykończonym domu nie zamieszkasz, bo nie dostaniesz zgody na użytkowanie. A za nielegalne zamieszkanie jest wysoka kara finansowa.

Przez te dwa lata nie będziesz miał meldunku ani adresu.

a w letniskowym domku ?

meldunek to nie problem (u brata będzię)

Zgadzam się z Elfir- poszukaj mieszkania do wynajęcia w pobliżu budowy. Lepiej mieszkać nawet w 1 pokoju w normalnych warunkach niż kombinować z domkiem letniskowym. Nie wiesz jaka będzie zima, może bardzo mroźna i co wtedy ? Przelicz wszystko jeszcze raz, ewentualnie pomyśl czy u kogoś z rodziny nie mógłbyś mieszkać przez ten czas - można dogadać się w kwestii kosztów tak żeby każdy był zadowolony.

kilka spraw do przemyślenia :

1. Kupić coś za 25 tysięcy jak piszesz - tylko po to żeby "obniżyć koszty" ?

2. Ogrzanaie coś takiego + woda itd dodatkowo wzrosną koszty.

3. Mieszkając na placu budowy chyba nie przyspieszyć jej trwania... Bardziej będziesz myślał jak udogodnic sobie życie w "baraku" niz budować.

4. MIeszkając na wynajętym mieszkaniu - masz większa motywację do działania - bo płacisz czynsz...

Najem mieszkania: 1000 zł/m-c + media

24 m-ce * 1000 zł = 24 000 zł

Być może najem w blokach po PGR w okolicznych wsiach będzie niższy? Zobacz oferty w Szczodrzykowie, Koszutach, Zaniemyślu - moim zdaniem zejdziesz poniżej 800 zł.

Na działce budowlanej masz BARDZO drogi prąd budowlany. W mieszkaniu opłaty przesyłowe są o wiele mniejsze. Do tego koszt ogrzania domku a mieszkania w bloku tym czasie?

Jak podciągnąc wodę? Jak rozwiązać kanalizację? A wyposażenie? Przecież nie uzyjesz mebli potem w domu docelowym (np. kuchennych)

Edytowane przez Elfir

Są tzw domki holenderskie, małe toto, na kółkach, na działkę Ci przywiozą, koszt od 20-40tys choć pewnie da się taniej.

Metraż mały więc od biedy i grzejnikiem elektrycznym dałoby się ogrzać.

Jak się wybudujesz domek sprzedajesz dalej... A może nawet pójdzie wypożyczyć ?

Edytowane przez tomek4

Wiem, że szału nie ma, ale zaciskając zęby na czas budowy...

Pierwszy link z googla:

http://www.domki-holenderskie.com/allegro/606/006.jpg

http://www.domki-holenderskie.com/allegro/606/009.jpg

Jest to model w pełni izolowany. Jego wymiary to dł. 11,50m i szer. 3,70m. Domek jest w pełni umeblowany w oryginalnych wykończeniach, w czego skład wchodzą:

- duży salon z kominkiem;

- wypoczynek;

- kuchnia z piekarnikiem;

- zlewozmywak;

- okap kuchenny.

Domek jest bardzo ładnie urządzony, posiada instalację gazową, elektryczną i wodną.

Domek ma 3 sypialnie.

domki holederskie są super ale na wczasy a nie do mieszkania... Pięknie wyglądają na zdjeciach - ale jak na zwenątrz masz - 30 stopni to jaki komfort masz w środku ? tym bardziej z dzieckiem?

dochodzą remonty tego bo przecieka, nieszczelne itd. kanaliza, prąd, woda.... zdecydowanie wynajęcie mieszkania.... wychodzisz z tego domku do pracy i co ? przedzierasz się przez błoto, cenemt, wapno - zanim dojdziesz do furtki już jesteś brudny....

ja miałem podobny dylemat - zastanawiałem się nad prowizorką na budowie - ale ostatecznie wynajęliśmy mieszkanie i jestem zadowolony... motywację mam ogromną - bo im szybciej wybuduję tym szybciej zaoszczędze na wynajmie :) wiec się streszczam ale mieszkam w warunkach domowych a nie koczowniczych....

Ja nie nazwałbym tego wyrzeczeniem tylko katorgą. Byłem kiedyś u górali jak szukałem ekipy do tynków i wylewek, którzy mieszkali w mocno zdezelowanym domku holenderskim.... w ziemie szron na oknach ( a dodatkowo ociepliki to coś styropianem)

mieszkanie na placu budowy - paradoksalnie nie zmiajszy kosztów i nie skróci czasu budowy... Skłonny jestem zaryzykować stwierdzenie że nawet potrwa dłużej i zwiększy koszty