iwona657 01.08.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Chcemy posadzić żywopłot z pęcherznicy kalinolistnej naprzemiennie Diabolo i Luteus (po trzy krzaczki) a dalej jaśminowiec wonny. Czym można wyściółkować rośliny, żeby im nie zaszkodzić.? Czy posadzenie pęcherznicy w 1m odstępach od siebie i od ogrodzenia wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Od ogrodzenia starczy - będzie miała 2-3 m średnicy. Obok siebie mozna posadzić gęściej - co 70-80 cmŚciólkowac możesz korą, ale może lepiej podsadzić ją jakąś rośliną okrywową (np. bodziszek korzeniasty, epimedium). Można nawet posiać gęsto fiołki wonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona657 02.08.2012 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedź.Super pomysł z tym bodziszkiem.A jak zrobić z jaśminowcem wonnym? Będzie około 6 krzaczków. W jakiej odległości jeden od drugiego i od ogrodzenia. Podobnie jak z pęcherznicą? I jeszcze pytanie dot przygotowania ziemi. Narazie wyrwałam trawę i trochę ( na głębokości ok. 5-10cm) przekopałam ziemię na pasie, na którym planuje posadzić pęcherznice i jaśminowiec. Czy to wystarczy?Czy może ją czym spryskać i głębiej przekopać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 jeśli jaśminowiec ma być żywopłotem, to potraktowac jak pęcherznicę. Nie wiem jaką masz glebę, ale bardzo, bardzo dokładne wypielenie to podstawa.Potem zastanów się jak oddzielić trawnik od rabaty, by nie zarastała ci ponownie trawa pod krzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona657 02.08.2012 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 O obrzeżach nie pomyślałam. A co byłoby w miarę tanie (bo będzie tego żywopłotu ze 30mx2) i praktyczne?A może eko bord, ale chyba bez kory będzie brzydko wyglądał dopóki rośliny okrywowe nie zakryją tych leżących na ziemi brzegów.Ale agrowłokniny nie rozkładać między obrzeżami?? Glebę mam dobra, bo jest nawieziona, ale była glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 taniej niż ekobord wyjdzie ci zwykła tania, szara kostka betonowa, o ile sama ułożysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona657 03.08.2012 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Jeszcze mam pytanie dot. tej rosliny okrywowej. Najbardziej podoba mi się bodziszek i na niego się zdecyduje. Czy mam pod całym zywopłotem (17 m pęcherznicy i około 7 m jaśminowca) podsadzić bodziszkiem, czy może pod pęcherznicą bodziszek, a pod jasminowcem coś innego? I jeszcze ile kupić sadzonek tego bodziszka. Jedna miedzy dwoma pecherznicami wystarczy? A jaki szeroki powinien być pas przygotowanej zeimi pod ten żywopłot, bo wydaje mi się, że to 40 cm, które przygotowałam to trochę mało. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez iwona657 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 muszę cię rozczarować, ale by mieć szybko efekt rzadarnienia i ochrony przed chwastami sadzi się gesto - w przypadku bodziszka 10 szt/m2Można oczywiście użyć różnych roślin zadaniających. Fajna jest pragnia syberyjska, bo zimozielona, poza tym np. jasnota plamista, gajowiec żółty, epimedium, fiołki wonne (ostatnie mozna siać wprost do gruntu). Pod żywopłot IMHO przynajmniej 1,5 m szerokości. Od płotu ok. 1 m odsunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona657 03.08.2012 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc.Teraz już wiem jak to ma mniej więcej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 03.08.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) w przypadku bodziszka 10 szt/m2 Eeee, nie. To stanowczo za gęsto. Na dobrym stanowisku bodziszek korzeniasty rozrasta się błyskawicznie. Iwona bodziszka bardzo łatwo i szybko możesz rozmnożyć sobie sama. Właśnie pobrałam sadzonki z bodziszków posadzonych u klientów jesienią. Jak znów tam będę zrobię zdjęcia poglądowe. Fajna jest pragnia syberyjska O tak. Pragnia jest niezawodna, warto posadzić jej sporo w ogrodzie. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez dorota.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 03.08.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Koło swojej brzozy dosadziłam brzozy dorenboos, podsadziłam dereniem sibrica i sibrica variegata, chyba gęsto, tak co 1 m. w przeplatanych 2 rzędach. Sucho tam i dośc cieniście, czy ta pragnia dobra by była . I chciałabym ją kupić w mniejszej ilości np. na ok. 14-16 m 2. tylko 25 sztuk i sama rozmnażać. Czy to dobry pomysł?Sama mam bluszcz, i tego nie kupując już mogę rozmnażać i sadzić, co lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 03.08.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Jak derenie dadzą radę, to pragnia też. Można ją mnożyć dosyć łatwo, bo szybko i chętnie tworzy rozłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 nie wiem czy pragnia będzie żyła w suchym cieniu. Chyba lepszy jest barwinek. Podobno w suchym cieniu sprawdza się lirope spicata (wg. amerykańskiego Gardenforum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 03.08.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 No tak, wszystko zależy co rozumiemy pod pojęciem sucho.Niedaleko mnie jest miejsce gdzie w cieniu deszczowym (i słonecznym), pod budynkiem ani pragnia, ani barwinek, ani nawet żaden chwast nie dały rady przetrwać - sucha ziemia tam teraz straszy, choć już pół metra dalej te właśnie rośliny rosną aż miło (gleba gliniasta, podlewanie tylko tyle co z deszczu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 03.08.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Chyba z uwagi na te derenie i dorenboos będę musiała podlewać, ale ja mam glinę, nie piaski, więc, może nawet pod brzozami tragedii nie będzie. Barwinka nie lubię jako okrywowy - przerasta chwastami. Sadzę go jako zwisacz- maskuje mi murki oporowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 aaa.. bo ja mam w ogrodzie piaski i dla mnie sucha gleba to taka, która po deszczu robi się sucha w oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona657 06.08.2012 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) A jak rozmnożyć bodziszka? Może zrobię tak, że trochę roślinek kupię, a resztę spróbuję sama rozmnożyć. Tylko napiszcie proszę, ile na początek między tymi pęcherznicami wsadzić sadzonek bodziszka. A pragnia mi się bardzo podoba, tylko nie wiem czy to nie za żółto będzie, jak ją posadzę pod żółtozieloną pęcherznicą. Te różowe kwiatuszki bodziszka jakoś bardziej mi pasują. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez iwona657 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Możesz spróbować także z nasion, jak gdzieś znajdziesz. Bodziszka się dzieli, jak to bylinę. Pragnia kwitnie przez 2 tygodnie, potem jest zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 07.08.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Sadź bodziszka w odstępach co 60cm. Bodziszki najlepiej rosną w ziemi gliniastej, żyznej, nie suchej. W następnym roku powinno być już sporo rozłogów. Jeśli ktoś nie jest totalnym antytalenciem ogrodniczym, może te rozłogi odrywać (powinny być na nich drobne korzenie, ale można i bez nich) i wsadzać do ziemi. Wybrać trzeba dzień pochmurny, najlepiej deszczowy (nie w środku lata, kiedy spodziewane są upały), ziemia powinna być wilgotna. Ja wsadzam to co oderwę od razu w docelowe miejsce, usuwając połowę liści.Jak będę miała możliwość zrobię zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona657 08.08.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc. Pęcherznice już posadzone. W najbliższym czasie pojadę kupić bodziszki, tylko muszę czekać na deszcze, bo narazie sucho. Tylko jeszcze chcę się upewnić, bo dorota.k napisała, żeby sadzić co 60 cm. A ja mam pęcherznice posadzoną co 1 m, czyli posadzić 1 x pęcherznica, 2x bodziszek, 1 x pecherznica, 2x bodziszek itd. w jednej linii,(ale to wyjdzie co 50c bodziszek), czy jakoś po skosie te bodziszki powsadzać? Postaram się jutro zrobić zdjęcia jak mi to wyszło do tej pory. I jeszcze jedno pytanie. Czy zastosować jakiś nawóz pod te zasadzone wczoraj pęcherznice? Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez iwona657 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts