Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powracam z wyceną z firmy Vetrex, bardzo proszę o opinię na temat poniższych okien:

1 opcja to V82 Black Design - czarne okucia (powiem szczerze, że fajna sprawa)

Szer. 1800, Wys. 1500

Współczynnik Uw: 0.80 (W/m2K)

Współczynnik Rw: 32/-2/-6 dB. (C; Ctr)

Profile:

Rama V82 101 290 278

Skrzydło V82 103 341 278

Słupek Stały V82+ 102 310 278

Listwa Prosta S107 262 278 S

Szyby:

MASTER THERM CZARNY U=0.5

Pakiet: 4-18-4-18-4

Współczynnik przenikania energii (gn) 49%

Współczynnik przenikania światła (Lt) 70%

Szer. 900, Wys. 1500

Współczynnik Uw: 0.81 (W/m2K)

reszta j.w.

Szer. 600, Wys. 600

Współczynnik Uw: 0.98 (W/m2K)

reszta j.w.

Szer. 1500, Wys. 600

Współczynnik Uw: 0.90 (W/m2K)

Szer. 1200, Wys. 600

Współczynnik Uw: 0.91 (W/m2K)

Szer. 2700, Wys. 2350 suwanka

Współczynnik Uw: 0.71 (W/m2K)

Profile:

Rama V82 101 290 278

Skrzydło V82 103 341 278

Słupek Stały V82+ 102 310 278

Listwa Prosta S107 262 278 S

2 opcja V82 Designo - ukryte zawiasy, współczynniki te same, wszystko tak naprawdę to samo, tylko te zawiasy ukryte.

3 opcja zwykłe V82

Teraz moje pytania są następujące: czy okna z ukrytymi zawiasami "chodzą" normalnie? chodzi mi o to czy się nie zacinają, czy są awaryjne, itp.

drugie pytanie - czy te okna są w ogóle warte uwagi, chodzi mi firmę, bo widać Uw całego okna jest jak najbardziej ok. Montaż oczywiście będziemy brać ciepły. Czy np. o coś jeszcze powinnam zapytać sprzedawcę tych okien?

Bardzo proszę pomóżcie

Czy ktoś jeszcze coś mógłby napisać o firmie Vetrex, a raczej doświadczeń złych i dobrych z tą firmą?

Przeczytałam już wiele wątków na temat tej firmy, z resztą zamieszczonych na forum FM i powiem szczerze, że nie wiem co mam myśleć np. na temat tego wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230087-Vetrex-okna-jakie-macie-odczucia

tu jest np. wpis jakiegoś gościa, który piszę, że po zamontowaniu okien ma jakąś zieloną poświatę w domu, kurde co to ma w ogóle być, gość jest daltonem czy rzeczywiście taki dostał produkt? albo, że przepuszczalność światła na poziomie 55%, gdzie w deklaracji producenta jest napisane 70%, taką też ja dostałam wycenę, w której jest napisane Lt=70%

tu zdecydowanie lepiej piszą o vetrexie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173539-VETREX-okna-opinie-do%C5%9Bwiadczenia-modele-monta%C5%BC-obs%C5%82uga

I co mam o tym wszystkim sądzić? Dobra, wiem, że jestem męczyduszą, ale niestety te okna nie kosztują 200zł tylko 15tysi

Jeden gość który nie wiedział, że szyba ma kolor przy całej ilości wyprodukowanych okien i tym, że forum realnie nie odzwierciedla stanu na rynku jest dla Ciebie powodem negowania czy zastanawiania się nad wyborem Vetrexu ?

To chore - używając tonu Twych wypowiedzi

A Radom to nie jakieś zadupie, wsiądź z mężem do samochodu, masz 90 km do Warszawy i salonów wszelakich w bród - tylko wtedy to już wogóle mętlik w głowie będziesz miała i jeszcze większy problem z wyborem

Vetrex jest dobrym producentem i wart jest polecenia

Witam,

piszę z pytaniem i z prośbą o pomoc. Nie wiem czy w odpowiednim miejscu pytam, ale nie znalazłam nic podobnego, ale wiem, że zagląda wielu ludzi, którzy pomagają :)

Niedawno zamontowano nam nowe okna w naszym wymarzonym domku. Kilka dni po montażu zabrałam się za usuwanie foli zabezpieczających (bo padało/była niedziela). Znalazłam ubite okno, okleina koloru szarego była zdarta, a dokładniej jakby ktoś uderzył w okno/oknem o coś. Spod okleiny widać biały profil, nie jest to duży ubytek, ale jest. Złożyłam reklamację telefoniczną. Pierwsza odpowiedz, że podmalują mi to korektorem w kolorze okleiny, na co nie chcę się zgodzić, bo z góry zapłaciłam za pełnowartościowy towar i takiego towaru oczekuję. Złożyłam reklamację pisemną, że okna przyjechały do mnie „ubite”, a płaciłam za pełnowartościowy towar i takiego towaru oczekuję. W odpowiedzi napisali, że zgłosiłam uszkodzenie mechaniczne stolarki po odbiorze i montażu i zgodnie z warunkami gwarancji nie podlegają one reklamacji. Nadal chcą zamalować ubytek korektorem.

Z tego co napisali, to co miałam zdzierać folie zabezpieczające i oglądać okleinę przed wstawieniem okien? I jak to nie podlega reklamacji skoro okno przyjechało uszkodzone od nich?

Nie wiem co robić, walczyć dalej? Tylko jak? Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy olać i zamalować to korektorem? Czy ubytek może wpłynąć na okleinę? Może jest coś o czym nie wiem i mam prawo do wymiany?

Proszę o pomoc

Z góry dziękuję

02.jpg

01.jpg

@kurczak, mogłaś sprawdzić, folia temu nie przeszkadzała chyba (BTW, czy w _tym_ miejscu była folia?).

Też miałem ubytek, nie mam pewności kto go zrobił (i czy był tego świadom), przy umawianiu wizyty na regulacje zgłosiłem temat, _poprosiłem_ o radę, pan miał ze sobą wosk, załatał ubytek, grosza nie wziął, śladu nie ma.

Dziękuję za odzew :)

Tak, w miejscu gdzie jest ubytek była folia i na foli nie było widać żadnych zarysowań czy czegoś w tym rodzaju.

Pewnie ten korektor to wosk o którym mówicie, chyba że to dwia różne uzupełniacze.

Czy ten wosk, o którym piszecie, nie "wypłukuje się" z czasem mycia okien? Czy słońce jakoś go nie roztapia?

Dziękuję za odzew :)

Tak, w miejscu gdzie jest ubytek była folia i na foli nie było widać żadnych zarysowań czy czegoś w tym rodzaju.

Pewnie ten korektor to wosk o którym mówicie, chyba że to dwia różne uzupełniacze.

Czy ten wosk, o którym piszecie, nie "wypłukuje się" z czasem mycia okien? Czy słońce jakoś go nie roztapia?

...nie martw się to się nie wypłucze i nie roztopi :) na przyszłość trzeba pamiętać o odbiorze zaraz po zakończeniu prac przez montażystów, spisać protokół odbiorowy, bo odpowiedź dostawcy okien jest logiczna i właściwa

Witam, chciałabym prosić o rzucenie okiem na moje wyceny okien. Pierwsza wycena z M&S (okna MSLine), następna z Wikędu (okna Veka Alphaline) i trzecia z Bob- rollo (Aluplast - Ideal 7000 i Energeto). Dla porównania pokazałam ostatnią pozycję we wszystkich wycenach i sumę. Ideal 7000 i Energeto są niestety podzielone na części. Chodzi mi zwłaszcza o ocenę podanych parametrów okna, komentarz do jakości tych produktów i jak to jest z rabatami. W Wikędzie od razu liczą 35 % (nota bene cena straszna), MS sktromnie 5%, w Bobie nie ma wzmianki na ten temat.

poz 7 MS okna.jpgwikęd.JPGideal7000.JPGideal 7000 podsumowamie.JPGenergeto.JPG

Jeden gość który nie wiedział, że szyba ma kolor przy całej ilości wyprodukowanych okien i tym, że forum realnie nie odzwierciedla stanu na rynku jest dla Ciebie powodem negowania czy zastanawiania się nad wyborem Vetrexu ?

To chore - używając tonu Twych wypowiedzi

No to najwyraźniej jestem osobą chorą pytając o rzeczy, na których kompletnie się nie znam. Przepraszam, że w ogóle zadałam tak głupie pytanie i wysnułam takie błędne wnioski.

Vetrex jest dobrym producentem i wart jest polecenia

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam