Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Wentylacja mechaniczna jest jakimś wyznacznikiem zakladanego poziomu energooszczędności. Jeśli ją masz, to faktycznie nie wypada się rozglądać za jakimiś tańszymi oknami.

Brugman ma Salamandra, a Salamander ma bluEvolution (rama 92mm).

Masz już zawieszoną poprzeczkę - to teraz rozglądaj się za jakimś uznanym producentem i montażystą.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do szyb 3mm w to czy taka szyba nie będzie bardziej narażona na uszkodzenie np przy jakichś wichurach lub gradzie? Wydaje mi się że 3mm to jednak trochę mało szczególnie przy większych przeszkleniach takich jak okno balkonowe czy tarasowe.

CZYTAJĄC TEN WĄTEK WIDZĘ, ŻE POJAWIŁO SIĘ ZNACZENIE POSIADANIA WENTYLACJI MECHANICZNEJ LUB GRAWITACYJNEJ.

Mam grawitacyjną.

Co myślicie o wyborze stolarki okiennej z grupy:

WINERGETIC PREMIUM- Oknoplast,

http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/winergetic

Euro-Design 86 Plus- Rehau,

http://www.rehau.com/PL_pl/budownictwo/systemy_okienne_i_fasadowe/Systemy_okienne/Euro-Design_86_plus/463598/euro-design-86-plus.html?tab=463600

Ideal 8000-Aluplast,

http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=6&podgrupa=9&module=katalog&kategoria=36

Gealan-

http://s9000.gealan.de/site/vorteile.php?lang=pl

Schueco-Schüco Corona SI 82 Cava.

http://www.schueco.com/web/pl/privatkunden/fenster_und_tueren/produkte/fenster/kunststofffenster

Salamander oraz Brugman chyba nie mają takiego profila- 6 komór, 3 uszczelki, profil skrzydła i ościeżnicy powyżej 83mm?

Dwa profile z podlinkowanych mają 82 mm głębokości zabudowy, jeden 83 mm, więc dlaczego poszukujesz akurat w Brugmanie profilu powyżej 83 mm ? Ciekawość wzięła górę.

Jak wspomniał Finlandia : Blue Evolution występuje jako profil 92 mm.

Teraz dodali także wersję Blue Evo 82 mm, 6 - komór, 3 uszczelki

Wentylacja mechaniczna jest jakimś wyznacznikiem zakladanego poziomu energooszczędności. Jeśli ją masz, to faktycznie nie wypada się rozglądać za jakimiś tańszymi oknami.

Brugman ma Salamandra, a Salamander ma bluEvolution (rama 92mm).

Masz już zawieszoną poprzeczkę - to teraz rozglądaj się za jakimś uznanym producentem i montażystą.

Nie mam wentylacji mechanicznej...;)

Tak sobie pozbierałam stolarkę wg mnie podobną do Winergetica Premium, którego mam wycenionego w grudniu, w czasie "promocji mikołajkowe" i ten profil conieco obczytałam.

Dwa profile z podlinkowanych mają 82 mm głębokości zabudowy, jeden 83 mm, więc dlaczego poszukujesz akurat w Brugmanie profilu powyżej 83 mm ? Ciekawość wzięła górę.

Jak wspomniał Finlandia : Blue Evolution występuje jako profil 92 mm.

Teraz dodali także wersję Blue Evo 82 mm, 6 - komór, 3 uszczelki

Nie znalazłam tego:wersję Blue Evo 82 mm, 6 - komór, 3 uszczelki.

Dla mnie ten diabelski bałagan na stronach producentów profili i producentów stolarki działa jak płachta :sick:

Prawdę mówiąc, nie wiem po co powstało bluEvolution 82mm. Tak jak Veka 82mm. Co prawda w tym drugim przypadku pewnych wyjaśnień udzielił mi pewien człowiek (płytszy profil łatwiej wpasować w obiekty remontowane) ale też bez sensu jest wg mnie tak rozdrabniać swoją ofertę. Nie spotkalem jeszcze reklamy zadnego producenta który by tworzyl okna z tego systemu bluEvo 82. Tak w ogole - Veka jest bardziej znana stąd więcej firm wybiera ten profil do swojej produkcji (łatwiej później sprzedawać okno mówiąc "Panie, to dobre okno bo to Veka" ;)

Prawdę mówiąc, nie wiem po co powstało bluEvolution 82mm. Tak jak Veka 82mm. Co prawda w tym drugim przypadku pewnych wyjaśnień udzielił mi pewien człowiek (płytszy profil łatwiej wpasować w obiekty remontowane) ale też bez sensu jest wg mnie tak rozdrabniać swoją ofertę. Nie spotkalem jeszcze reklamy zadnego producenta który by tworzyl okna z tego systemu bluEvo 82. Tak w ogole - Veka jest bardziej znana stąd więcej firm wybiera ten profil do swojej produkcji (łatwiej później sprzedawać okno mówiąc "Panie, to dobre okno bo to Veka" ;)

Dla mnie taka grubość/głębokość /?/ profila jest zadowalająca, bo 70mm to stanowczo za mało.

Mam netto ceny okien winergetic netto normalnej i mikołajkowej.

Np. NETTO NORMALNA:

szer....................wys..................

865x1435=820pln

865x1135=705pln,

1765x2295=2436pln,

1165x1135=836pln,

1765x1435=1595pln.

Ponadto naprawdę trudno cokolwiek zdecydować, bo skąd mamy to wiedzieć? Mam jechać/jeździć po Polsce i oglądać u producenta wybrane najlepsze egzemplarze? Zgodziłabym się ewentualnie na wpadanie do dużego Sprzedawcy znienacka i oglądanie różnorodnych dostaw z różnych fabryk do klienta.

Pozdrawiam:)

Hmm... skłaniam się coraz bardziej ku ofercie dako, cena korzystna i co do jakości to słyszałem dużo pozytywnych opinii:) ale mają wyłącznie niezlicowany profil... okucia firmy winkhaus również są chwalone. Tak jak pisał marmax wycenię jeszcze szybę 4/18/4/18/4 i obowiązkowo ciepła ramka. Jeszcze mam pytanie co do montażu warstwowego, czy mógłbym wykonać go samodzielnie po zwykłym montażu na piance? Wcześniej przygotuje otwory okienne czyli wyrównam wszystkie bruzdy i zamuruje dziury w pustakach. Czy ciepły montaż będzie poprawnie wykonany jeśli przykleję taśmy po standardowym montażu?

Napisz nam potem jaka kwota wyszła w Dako z tą szybą 0,5.

Montaż warstwowy możesz wykonać potem, tylko będzie ci ciężko nakleić taśmę wewnątrz pomiędzy zawiasem a krawędzią okna. Potem musisz to jeszcze zatynkować co spowoduje, że tynk będzie przy samym zawiasie i będzie go ciężko estetycznie wykończyć

W tej sytuacji bym już się dogadał z montażystami - Inwestor kupuje folie (jak się pogodzi z majstrami to i nakleja) a całą resztę pracy przy wykończeniu tego montażu spada na Klienta.

Jako Wykonawca idący na rękę na to mógłbym się zgodzić, ale też zaznaczyłbym, że klejenie taśm to odpowiedzialna sprawa i w tej niepozornej czynności leży klucz do osiągnięcia celów, jakie ma dać warstwowy montaż.

Ja też się zdecydowałem na Dako. Nie dość, że najtańsza oferta spośród Oknoplastu, Okno Plusa, Pagen, nawet tańsza od ofert konkurencji na zwykłych profilach 73mm.

DPTS90, 3 uszczelki, ciepła ramka, klamka Secustic, ale zastanawia mnie szyba: Climatop Ultra N 4x14x4x14x4 Ug=0,6 Ar EN673 ? Tutaj wszyscy piszą o szybach z przestrzenią 16 czy nawet 18, więc nie wiem czy to nie pomyłka, na stronie producenta szyb takiego modelu nie znalazłem. 78,4mb ościeżnic i 26m2 powierzchnia szyb. Dużo FIXów, kilka okien tylko uchylnych i tylko 5 RU, za to 12 000 z montażem.

Edytowane przez K160

K160 masz chyba rację a byłem przekonany że to szyba 4/16/4/16/4. Teraz dokładnie przyjrzałem się stronie producenta i nie widzę nigdzie innej szyby niż 4/14/4/14/4. Dopytam jeszcze u przedstawiciela jak wygląda sytuacja z tymi szybami. Będę musiał zapytać również o ten montaż folii we własnym zakresie podczas prac montażowych. Było by to chyba najlepsze rozwiązanie. Dziękuję wszystkim za rady i opinie:)

Wydaje mi się, że 3 mm szyby są już hartowane, przynajmniej przy większych przeszkleniach, a taka szyba będzie mocniejsza niż 4 mm.

3 mm hartowane są silniejsze na liniową charakterystykę uderzenia/obciążenia od 4 mm nie hartowanych. ale cenowo drozej wyjdzie niż 4 mm niehartowane.

3 mm szkło to siatka statyki pokazuje największy gabaryt 750 mm x 1500 mm także wszystko co wyżej co najmniej 4 mm.

Grubość 3 mm hartowana to najczęściej spotyka się w meblach IKEA :)

zastanawia mnie szyba: Climatop Ultra N 4x14x4x14x4 Ug=0,6 Ar EN673 ? Tutaj wszyscy piszą o szybach z przestrzenią 16 czy nawet 18,

W każdym profilu można zapiąć pakiety różnej grubości, ta o której piszesz ma 40mm i U 0,6 , pakiet jak pakiet. Trochę nie rozumiem u producentów stosowania cieńszych ramek od tych które da się zastosować (14 zamiast np.18), koszt pakietu przyjmijmy że taki sam a parametry gorsze. Może to po to żeby zrobić potem "promocję" typu szkło 0,5 za złotówkę dopłaty do m2 ?