Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

czy poniższe stwierdzenie sprzedawcy jest przyczyną "słabych" okuć, braku dodatkowych wzmocnień w profilu czy troską o bezpieczeństwo użytkowników okien:rolleyes:?

"Jeśli zaś chodzi o zastosowanie uchyłu do okien balkonowych to ze względu na ciężar szyb odradzałbym takie rozwiązanie"

profil Ideal 8000 (prod. Adams); okucie Siegenia Titan AF; szklenie standard - 4TM/18A/4/18A/4TM - 48mm (U=0,5 W/{m2*K})

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy poniższe stwierdzenie sprzedawcy jest przyczyną "słabych" okuć, braku dodatkowych wzmocnień w profilu czy troską o bezpieczeństwo użytkowników okien:rolleyes:?

"Jeśli zaś chodzi o zastosowanie uchyłu do okien balkonowych to ze względu na ciężar szyb odradzałbym takie rozwiązanie"

profil Ideal 8000 (prod. Adams); okucie Siegenia Titan AF; szklenie standard - 4TM/18A/4/18A/4TM - 48mm (U=0,5 W/{m2*K})

A o jaki rozmiar (i kształt) chodzi? Generalnie przy oknie prostokątnym nie ma większego znaczenia czy jest R czy R/U (jeżeli okno jest dobrze wykonane).

W kontekście szyb 3 x 4 mm oraz podparcia skrzydła na całej szerokości przy "uchyle" takie stwierdzenie jest bzdurą i tyle.

balkonowe raczej standardowe 2260 x880 oraz 2260 x 1780 (dwuskrzydłowe)

a przy pakiecie 8/12/4/12/6 - może mieć to sens?

Jeżeli nie jest to okno nieprostokątne to potencjalnie większym problemem jest zawsze R niż U. Chociaż i tak łatwiej wykonać U nawet w łuku niż R.

balkonowe raczej standardowe 2260 x880 oraz 2260 x 1780 (dwuskrzydłowe)

a przy pakiecie 8/12/4/12/6 - może mieć to sens?

No to przypomnijmy sobie podstawy:-:. Tafla szkła o powierzchni 1 m2 i grubości 1mm wazy 2,5 kg. 18 mm x 2,5 kg = 45kg. Standardowe okucie dowolnej marki przenosi 100 - 130 kg. Można dobrać i takie z nośnością 150 kg. Sprzedawca z jakichś sobie tylko znanych powodów kręci i tyle,

To ja pozwolę sobie nie przytaknąć.

Jak mam styczność ze starymi oknami, to zwykle R jest w dużo lepszym stanie niż RU - głównie chodzi o to, że lżej pracuje (wiadomo - jest mniej metrów bieżących okucia, więc klamka "lżej chodzi") Zwykle w R błąd montażu ma gorsze skutki niż w RU bardziej wieje)

Te różnice wynikają wg mnie z braku KONSERWACJI okien. Użytkownicy nie dbają o swoje okna - choćby raz na jakiś czas wystarczy je przesmarować! No i odpowiedni dbać o regulację.

Witam

Jak podzielić 5.35 x 2.35 okna tarasowe hst (niski próg przesuwne) z pcv by były funkcjonalne i nie ulegały odkształceniaz czasem ?

Wizualnie 2 skrzydła najbardziej mi odpowiadają , lecz boję się o wagę takiej przesuwki .

Myślałem o profilu veki , 5 komorowe 2 szybowe , przy 3 szybach to by było już naprawdę ciężkie .

Witam !

Dostałem takie trzy oferty na okna

1. MFOID

PROFILE ''PERFECTLINE''- PIECIOKOMOROWE ''VEKA'' KLASA ''A''

OKUCIA ''WINKHAUS" W OKNACH RU- STOPNIOWANY UCHYŁ

SZYBY ''PILKINGTON'' K=1,0 DWUSZYBOWE- ARGON, TERMOFLOAT

2.

System: Aluplast AS 4000 Classic - TYP

Szyba: 4/16A/4TM - 24mm (U=1,0 W/{m2*K})

Okucie: SIEGENIA

3. System: BRUEGMANN Classic - TYP

Okucie: SIEGENIA TITAN AF

CO z nich byście polecali / odradzali ?

Polecam wyłączyć CapsLock i przeczytać ostatnią stronę lub dwie tego tematu.

To jest przeklejone z ofert - chyba nie oczekujesz że będę się bawił w zamianę wielkości liter ?

A na ostatniej stronie lub dwie są głownie filozoficzne wywody na temat "co to jest jakość" A mnie potrzebna jest prosta odpowiedź - 1 jest lepsze od 3, albo "jeden pies". I fajnie by było, gdyby jeżeli ktoś nie wie labo nie ma ochoty mi pomóc to się nie wypowiadał

Jakiej firmy suwanki PCV są godne polecenia? Będziemy mieć drzwi balkonowe przesuwne szer 270 cm, wys 225 cm, już głowa mnie boli od przeglądania ofert... Sprzedawca Oknoplastu twierdzi, że mają najlepsze suwanki, sprzedawca Oknoplusa podkreśla, że ichniejsze najlżej chodzą - każdy swoje chwali, wiadomo - a ja już naprawdę nie wiem, co wybrać. Zależy mi na tym oknie - żeby mechanizm chodził bez zarzutu również po kilku, czy kilkunastu latach.

Co polecacie?

Ja bym Ci polecal troche bardziej zagłębic temat, bo z tego co napisales to co najwyzej mozna rzucić monetą (każde z nich może okazać sie dobre ale i zle)

Witam !

Dostałem takie trzy oferty na okna

1. MFOID

PROFILE ''PERFECTLINE''- PIECIOKOMOROWE ''VEKA'' KLASA ''A''

OKUCIA ''WINKHAUS" W OKNACH RU- STOPNIOWANY UCHYŁ

SZYBY ''PILKINGTON'' K=1,0 DWUSZYBOWE- ARGON, TERMOFLOAT

2.

System: Aluplast AS 4000 Classic - TYP

Okucie: SIEGENIA

3. System: BRUEGMANN Classic - TYP

Okucie: SIEGENIA TITAN AF

Podaj producentów okien w pozycji 2 i 3 .