Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam,

jestem pierwszy raz na tym forum i jak wszyscy chciałam prosic o pomoc w wyborze.

Szukamy okien do domu energooszczednego. Mam wyceny z Schuco na profile SI82 i CT70Cava, z Oknoplastu Winergetic i z Veki Alphaline. Cenowo niewielkie rozbieznosci. Prosze o rade co warto wybrac? Jakie okucia polecacie?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zatem jeszcze raz :

No teraz to zapytanie wygląda troche lepiej. Przynajmniej rodowód psów jest znany anr 2i 3 okazał się być z dobrych rodziców i wydaje mi się, że nr 3 jest lepiej "wyposażony". Ale pamietaj - dobry pies w rekach złego trenera może zostać niesfornym pisakiem robiacym kupy gdzie popadnie lub wytrenowanym zabójcą.

Jak zapytasz w fabryce o polecanego sprzedawcę, to bedziesz na dobrej drodze by mieć niezłe okna.

Druga sprawa - dlaczego nie mierzysz w półkę bardziej energoszczędną?

Witam,

jestem pierwszy raz na tym forum i jak wszyscy chciałam prosic o pomoc w wyborze.

Szukamy okien do domu energooszczednego. Mam wyceny z Schuco na profile SI82 i CT70Cava, z Oknoplastu Winergetic i z Veki Alphaline. Cenowo niewielkie rozbieznosci. Prosze o rade co warto wybrac? Jakie okucia polecacie?

No niestety - błedy popełniasz takie same jak wszyscy. Przeczytaj chociaż ostatnią stronę tego wątku. Na podstawie info które podałeś niewiele sensownego można powiedzieć.

To nie definicja, tylko zlepek tego co się dowiedziałem u potencjalnych wykonawców i to co doczytałem w necie :D

Pierwsze wyceny jak dostałem, to na pytanie o ciepły montaż dostawałem odp. no wie pan.... albo wprost a co to jest, więc zacząłem szukać dalej i tak dotarłem do tych dwóch ostatnich propozycji.

Generalnie w obydwu firmach jak zaczęła się rozmowa o cieplejszych oknach zwracano uwagę, że warto byłoby takie okna montować w tym systemie.

Może ktoś z kolegów mi pomoże w tym zakresie i rozwinie temat, ale wygląda mi na to, że masz przed sobą światełko w tunelu z tych dwu firm i znalezłeś drogę (albo rozjedzie Cie lokomotywa "dobrego" handlarza;).

Witam wszystkich,

proszę o opinie, którą ofertę byście wybrali?

1. producent ABM Jędraszek-profil Weka

-okucia Roto

-dwustronny kolor złoty dąb

-ciepła ramka brąz

- szyba 1.0

2. Okna na profilu Brugmann ( okucia Segenia)producent ADAMS

3. Okna na profilu Deceuninck okucia Winkhaus producent Terrazyt

Edytowane przez Elfir

Witam,

Byłem już zdecydowany na okna Vetrex V90+ i HST balkonowe, ale firma Vetrex daje TYLKO 2 lata gwarancji na okno HST:( Co przy cenie okna jest nie do zaakceptowania dla mnie.

Z kolei okna MS, które brałem pod uwagę MS evolution wydają się być OK - tylko sprzedawca polecał MS TytanoweTermo, twierdząc, że cena jest dużo niższa a różnica w parametrach znikoma. I gwarancja na wszystkie okna w tym HST - 7 lat.

Niestety strony internetowe producenta są pełne marketingowego bełkotu - niech np. mi ktoś znajdzie różnice w oknach ms evolution i Tytanowe Thermo bazując na informacjach ze strony www producenta. Ja nie bardzo widzę różnice.

Czy sprzedawca ma rację co do MS TytanoweTermo? Jestem z Wrocławia. Może ktoś polecić jeszcze inne okna? Chodzi o dobre okna z dcobrym, ciepłym montażem z długą gwarancją.

Witam wszystkich,

proszę o opinie, którą ofertę byście wybrali?

1. producent ABM Jędraszek-profil Weka

-okucia Roto

-dwustronny kolor złoty dąb

-ciepła ramka brąz

- szyba 1.0

2. Okna na profilu Brugmann ( okucia Segenia)producent ADAMS

3. Okna na profilu Deceuninck okucia Winkhaus producent Terrazyt

Zdecydowanie Numer 2

Pozdrawiam

Zatem jeszcze raz :

Proszę o informacje - czy któreś z podanych poniżej okien jest lepsze, czy ze względu na parametry czy też producenta

1. Producent : MFOID

PROFILE ''PERFECTLINE''- PIECIOKOMOROWE ''VEKA'' KLASA ''A''

OKUCIA ''WINKHAUS" W OKNACH RU- STOPNIOWANY UCHYŁ

SZYBY ''PILKINGTON'' K=1,0 DWUSZYBOWE- ARGON, TERMOFLOAT

2. Producent : AdamS

System: Aluplast AS 4000 Classic - TYP

Szyba: 4/16A/4TM - 24mm (U=1,0 W/{m2*K})

Okucie: SIEGENIA

3. Producent : AdamS

System: BRUEGMANN Classic - TYP

Szyba: 4/16A/4TM - 24mm (U=1,0 W/{m2*K})

Okucie: SIEGENIA TITAN AF

Wszyscy producenci są o`k.

Systemy profili to średnia półka i mają równoważne parametry. Różnice w parametrach akademickie.

W.g mnie wybór to tylko kwestia estetyki - podoba się okno to albo tamto.

Pozdrawiam

Sprzedaję okna w Łódzkim od 16 lat i nie spotkałem się z producentem pod tą nazwą. Przeglądając jednak frontpage na fejsie mocno bym się zdziwił jeśliby się okazało (mimo tego co piszą), że to producent. Po prostu dealer, który na przestrzeni ostatniego roku zamontował okna na tylu różnych profilach, że jak na dłoni widać, że ma duży problem z określeniem co właściwie chce sprzedawać.

Dokładnie .

@jerzyR, do Evo możesz założyć grubsze szkło w przyszłości, jeśli by ci przyszło do głowy za 10-15 lat wymieniać stary zużyty pakiet 0.5 na kosmiczne 0.1 :)

Evo ma chyba 3 oszczelki, a tytanowe 2, ale jak to się przekłada na akustukę, szczelność itp. (również w czasie) to ja nie wiem, no chyba Evo ma szanse być lepsze...?

No i Tytanowe to zupełnie inny kształt profilu, to już sam oceń.

Termika podobna, ale dużo zależy od wzmocnień, czekjerałt: http://uvalue.ms.pl/ wielu mądrych tutaj nie ma zaufania do kompozytowego w np. Tytanowych, a Evo "ciepłe" wzmocnienia ma trochę inne (SteelPur) na moje oko fajniejsze, ale ja się nie znam.

Osobiście jakby Evo były od Tytanowych (przy tym samym U szyby i typie wzmocnienia) droższe o <20% to bym brał na pewno, jak droższe o >50% to bym na pewno nie brał, a pomiędzy to bym się zastanawiał :)

EDIT: acha, W MSie Tytanowe są chyba ceną (o ile nie ma promocji specyficznych) podobne do Line i WoodLook, te same możliwość szklenia, wzmocnień i termika, wygląd różny.

Edytowane przez grzeniu666

@jerzyR, do Evo możesz założyć grubsze szkło w przyszłości, jeśli by ci przyszło do głowy za 10-15 lat wymieniać stary zużyty pakiet 0.5 na kosmiczne 0.1 :)

Evo ma chyba 3 oszczelki, a tytanowe 2, ale jak to się przekłada na akustukę, szczelność itp. (również w czasie) to ja nie wiem, no chyba Evo ma szanse być lepsze...?

No i Tytanowe to zupełnie inny kształt profilu, to już sam oceń.

Termika podobna, ale dużo zależy od wzmocnień, czekjerałt: http://uvalue.ms.pl/ wielu mądrych tutaj nie ma zaufania do kompozytowego w np. Tytanowych, a Evo "ciepłe" wzmocnienia ma trochę inne (SteelPur) na moje oko fajniejsze, ale ja się nie znam.

Osobiście jakby Evo były od Tytanowych (przy tym samym U szyby i typie wzmocnienia) droższe o <20% to bym brał na pewno, jak droższe o >50% to bym na pewno nie brał, a pomiędzy to bym się zastanawiał :)

EDIT: acha, W MSie Tytanowe są chyba ceną (o ile nie ma promocji specyficznych) podobne do Line i WoodLook, te same możliwość szklenia, wzmocnień i termika, wygląd różny.

Czekam na wycenę okien TytanoweThermo - ponoć są 30% tańsze od msbluevolution.

Parametry termiczne według kalkulatora ze strony MS okna są minimalnie gorsze dla tytanoweThermo. Niestety nie ma porównania co do szczelności akustycznej i wiatrowej czy innych rzeczy o których sam nie wiem.

Czekam na wycenę okien TytanoweThermo - ponoć są 30% tańsze od msbluevolution.

Parametry termiczne według kalkulatora ze strony MS okna są minimalnie gorsze dla tytanoweThermo. Niestety nie ma porównania co do szczelności akustycznej i wiatrowej czy innych rzeczy o których sam nie wiem.

Zerknąłem jeszcze do tego kalkulatorka, faktycznie Uw podobne ale dla ciepłych wzmocnień w obu, przy stali już Evo wyraźnie lepsze (dziwnie mała różnica między Evo ze stalą a SteelPur, nie wiem jaka jest dopłata do tego lepszego ale mam przeczucie że spora i przy tak małej różnicy nie warto).

Zapytaj (i napisz tutaj) o ramkę SuperSpacer, tj. jaka jest dopłata, i czy liczona od m2 czy od mb.

Edytowane przez grzeniu666

witam . chciałabym zapytać się o opinie okien. Dostałam dwa wyceny; Vetrex - oknovr70 dopłata do 3 szyb i ciepłej ramki i Abakus brugmann ad arte energy . oba okna dwustronny kolor. różnica cenowa przemawia za brugmanem .nie wiem co wybrać . czy ktoś może ma te okna . z góry dziękuję

No teraz to zapytanie wygląda troche lepiej. Przynajmniej rodowód psów jest znany anr 2i 3 okazał się być z dobrych rodziców i wydaje mi się, że nr 3 jest lepiej "wyposażony". Ale pamietaj - dobry pies w rekach złego trenera może zostać niesfornym pisakiem robiacym kupy gdzie popadnie lub wytrenowanym zabójcą.

Jak zapytasz w fabryce o polecanego sprzedawcę, to bedziesz na dobrej drodze by mieć niezłe okna.

Druga sprawa - dlaczego nie mierzysz w półkę bardziej energoszczędną?

2 i 3 to ofera z Aprelu - chyba są OK ?

O energooszczędnych ne myślałem, bo cały dom nie jest jakoś wyśrubowany energooszczędny, więc sama eokna nie mają zbytnio chyba sensu ....

Dziękuję za pomoc

Wszyscy producenci są o`k.

Systemy profili to średnia półka i mają równoważne parametry. Różnice w parametrach akademickie.

W.g mnie wybór to tylko kwestia estetyki - podoba się okno to albo tamto.

Pozdrawiam

Dziękuję

A tak z ciekowości - jakie są systemy z wyższej półki ?

Witam

Mam wyceny wspomnianych w temacie Platimium Evo 2 z Oknoplasu i Thermo z oknoplusa , różnica cenowa niewielka .Parametry lepsze po stronie Thermo , w niektórych oknach U okna 0.8 , a w opcji Evo 2 U : 1.0 .Tak jak ,,eksperci " przestrzegają najważniejsze jest montaż , która firmę bardziej polecacie ? ewentualnie czy w ogóle można porównać Evo 2 z Thermo ?