Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znasz instrukcję Schuco co do rozmieszczenia kotew? Zamontuj tak a na 100% klient takiego montażu nie przyjmie, gdyż jest niezgodny z zaleceniami ITB

I bądź tu mądry ;) pisz wiersze ;)

Aż dziwne, że nikt tego jeszcze nie poprawił a producenci powielają rysunek bezmyślnie

Ja mówię o instrukcji PRODUCENTA OKIEN a nie systemodawcy profili. Klient przecież nie kupuje w Schucco:) Każdy szanujący się producent taką instrukcję ma.

Prześlij mi na PRV instrukcję Schucco- jestem ciekaw co tam jest nie tak;)

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy znacie jakiegoś producenta okien PCV, który na dolnych progach stosuje okapniki nieumożliwiające odprowadzenie wody poza obręb uszczelnienia między oknem a ścianą. Wszystkie profile są proste, pionowe, czemu? Najbardziej jest to irytujące w drzwiach balkonowych. Kłopot jest z uszczelnieniem i ograniczeniem wysokości zewnętrznego progu.

Zawsze montażu można samemu dopilnować zwracając uwagę na kilka podstawowych zasad czytając instrukcję montażu wydaną przez Producenta wybranych przez siebie okien.

Samo czytanie na niewiele się zda (za wyjątkiem ewentualnej edukacji czytającego). Jeżeli coś (montaż) ma być wykonany w określony sposób i konkretny dokument ma być podstawą oceny wykonania to trzeba to zapisać w umowie. W przeciwnym wypadku kłania się art.357 K.c.

okapnik o k... potłuc i sprawi ci więcej kłopotów niż to warte

Jest elementem dodatkowym a tym samym, nie będąc elementem profila nie zagwarantuje Ci szczelności a poza tym, walka o jak najniższy próg, poza względami oczywistymi (osoba niepełnosprawna, na wózku) jest strzałem w kolano. I tak nie możesz zakryć otworów odwodnieniowych, czyli masz minimum 4 cm progi i co za różnica dla Ciebie czy podniesiesz nogę na 4 czy na 6 cm?

A co do szczelności połączenia. Pod wszelkie obróbki powinny być wykonane pod ościeżnicą

Znalazłem kiedyś coś takiego - http://jareko.pl/montaz/parapety-zewnetrzne/

Edytowane przez nikt ważny

Samo czytanie na niewiele się zda (za wyjątkiem ewentualnej edukacji czytającego). Jeżeli coś (montaż) ma być wykonany w określony sposób i konkretny dokument ma być podstawą oceny wykonania to trzeba to zapisać w umowie. W przeciwnym wypadku kłania się art.357 K.c.

W przeciwieństwie do Ciebie nie mam wykształcenia prawniczego, ale wynika z tego, że można to zrobić ze średnią jakością???? a jaka to jest???

W gwarancjach PRODUCENCI mówią o montażu zgodnie z instrukcją, więc taki montaż musi być wykonany i według mnie Klient takiego montażu może się domagać od AUTORYZOWANEGO PRZEDSTAWICIELA bez wpisywania tego w umowę.

okapnik o k... potłuc i sprawi ci więcej kłopotów niż to warte

... I tak nie możesz zakryć otworów odwodnieniowych, czyli masz minimum 4 cm progi i co za różnica dla Ciebie czy podniesiesz nogę na 4 czy na 6 cm?...

Masz też niskie progi o wysokości 2cm :yes: Ja też osobiście jestem generalnie ich przeciwnikiem ze względu na gorszą szczelność niż standardowego rozwiązania.

Witam

W przeciwieństwie do Ciebie nie mam wykształcenia prawniczego, ale wynika z tego, że można to zrobić ze średnią jakością???? a jaka to jest???

W gwarancjach PRODUCENCI mówią o montażu zgodnie z instrukcją, więc taki montaż musi być wykonany i według mnie Klient takiego montażu może się domagać od AUTORYZOWANEGO PRZEDSTAWICIELA bez wpisywania tego w umowę.

Ja tam też prawnikiem nie jestem ale ... co do wykonania montażu zgodnie z instrukcją producenta - to część instrukcji jest na tyle beznadziejna, że i montaż na gwoździe można by wykonać, a te inne gdzie montaż jest tematem nad którym ktoś się nachylił - w 99% nie jest przestrzegana przez wykonawców.

pozdrawiam

Ja tam też prawnikiem nie jestem ale ... co do wykonania montażu zgodnie z instrukcją producenta - to część instrukcji jest na tyle beznadziejna, że i montaż na gwoździe można by wykonać, a te inne gdzie montaż jest tematem nad którym ktoś się nachylił - w 99% nie jest przestrzegana przez wykonawców.pozdrawiam

To po ch... te instrukcje jak nikt ich nie przestrzega i nie mówię tutaj o zaleceniu montażu warstwowego jak jest w wielu. Generalnie to wina PRODUCENTÓW, którzy myślą tylko o tym by sprzedać jak najwięcej okien a montaż ich nie obchodzi, bo nie analizują kosztów serwisowych.

Pierwszy producent, który postawi na profesjonalny montaż swoich PARTNERÓW HANDLOWYCH i będzie go od nich egzekwował odniesie sukces rynkowy.

Wymienicie może jednego, który kontroluje czasami montaże swoich dealerów?

Edytowane przez ok**t
błąd

Witam

To po ch... te instrukcje jak nikt ich nie przestrzega i nie mówię tutaj o zaleceniu montażu warstwowego jak jest w wielu. Generalnie to wina PRODUCENTÓW, którzy myślą tylko o tym by sprzedać jak najwięcej okien a montaż ich nie obchodzi, bo nie analizują kosztów serwisowych.

PEŁNA ZGODA

Pierwszy producent, który postawi na profesjonalny montaż swoich PARTNERÓW HANDLOWYCH i będzie go od nich egzekwował odniesie sukces rynkowy.

Wymienicie może jednego, który kontroluje czasami montaże swoich dealerów?

Jeżeli świat by był idealny - to zgoda ale tak nie jest niestety :/

Pozdrawiam

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy znacie jakiegoś producenta okien PCV, który na dolnych progach stosuje okapniki nieumożliwiające odprowadzenie wody poza obręb uszczelnienia między oknem a ścianą. Wszystkie profile są proste, pionowe, czemu? Najbardziej jest to irytujące w drzwiach balkonowych. Kłopot jest z uszczelnieniem i ograniczeniem wysokości zewnętrznego progu.

Schuco ma takie listwy alumniowe progowe naklejane. Ostatnio montowałem. Jak będę u klienta z drzwiami i bramą to zrobię fotkę i pokaże. Zobaczysz czy to oto chodzi