Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Widzę, że ktoś tu ma niezłą paranoję.

Jest prostsze wytłumaczenie Twoich spiskowych teorii: jestem LAIKIEM, który szuka okien do nowoczesnego domu. Link do internorma podałam wyłącznie po to, by było jasne, jakiej klasy okien szukamy.

Co jest idiotycznego w stwierdzeniu 'okna o wymiarach 2800 na 2750' bo nie rozumiem? Przecież na tym własnie polega trudność, że nie wszyscy producenci (np ten, u którego chcieliśmy zamawiać, i którego podobno reklamuję - swoją drogą niezła reklama - uwaga, ten producent nie robi takich okien) takie okna robią.

PRzeczytałam cały ten wątek, i zauważyłam, ze jest tu sporo osób obeznanych w rynku. Stąd ten post. Szkoda, że odezwał się wyłącznie paranoik.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) kluczowe okno ma być fixem jednoskrzydlowym. ma wymiary 2,8 m na 2,75m. Pewnie pcv / pcv z aluminium bo kolor ciemny grafit.

Architekt mi wymyślił, ale na

moja prośbę . Marze o domu z wielkimi oknami. oczywiście to muszą być okna dobrej klasy i zamontowane przez ekipę która wie co robi.

gdzie takich szukać?

Rzeczywiście fix o takich rozmiarach przerasta I. myślę, że podobnie będzie z wszystkimi PVC. pozostaje drewno lub alu.

Nie wiem jaki masz układ pomieszczeń i czy to okno jest jedyne w pomieszczeniu ale może można zmiksować: wszystkie okna PVC z nakładką alu a ten jeden fix drewno z nakładką aluminiową a od środka kolory zbliżone?

i tak trzeba było zacząć

Więc paranoik Ci odpowiada

Przy fixie nie ma już realnie znaczenia profil liczy się materiał z jakiego jest wykonany i przy takich ciężarach szyb odpada PCV, w drewnie też bym nie ryzykował, pozostaje ci aluminium.

Masz szybę okno o szybie ok 7,2 mkw

Więc co musisz wiedzieć

- cena Cię zeżre, w pakiecie trzyszybowym na 8 to będzie około 480 kilo !!! Rozsądny montażysta do ceny doda drugie tyle za szybę bo jak pęknie w czasie montażu to on poniesie koszty a pęknąć może. Dobrze by było do takiego ciężaru wykorzystać specjalne ssawki i dźwig - tak myślę że taki fiks będzie Cię kosztował z 8 tyś albo i więcej (sądzę że jednak więcej)

- mimo zastosowania tak dużej szyby warto dla własnego bezpieczeństwa wybrać opcję - obustronnie hartowana

- mimo grubości szyb musisz mieć świadomość, że przy ujemnych temperaturach takie szyby też się wygną a że płaszczyzna spora to na środku będzie zimno oj oj oj zimno

a co to ja jestem ? ;)

masz z 4000 producentów, z 70 profili, skąd mogę wiedzieć czego pragniesz ? Poz a oczywistym, dobrze i tanio ;)

Do domu w wentylacją mechaniczną przede wszystkim maja być szczelne - i tu chyba profil z trzecią uszczelką bezie lepszy od dwuuszczelkowych. Dobra szyba ale bez wariactw - krypton czy ksenon za drogi więc trzyszybówka z argonem na ramce 16-18 czyli Ug=0,5 (zależy jak zaokrąglimy)

Pisali tu o Schuco czyli Si82, a może Aluplast - ID8000, a może jakiś profil pasywny od Adamsa, w końcu dostali medal w zeszłym roku, na pewno nie Iglo choćby dlatego że oszukują marketingowo, że niby mają najcieplejsze okno, jakaś kara musi być ;) (pisał o tym szanowny kolega T12345T u siebie na oknotest.pl)A może Rehau Geneo? Choć mnie się ten profil nie podoba. A może coś od MSa? Jest tego za dużo by nie znając Twych wymagań cokolwiek polecać. Poza tym, miej świadomość, że każdy z nas ma styczność raptem z kilkoma producentami i ich wyrobami i będziemy zawsze nieobiektywni, choć z drugiej strony coś spowodowało, ze wybraliśmy tego a nie innego dostawcę. Większość z nas g... nie sprzedaje, ale niektórzy czasem g... montują

Edytowane przez nikt ważny

Taka kobieta trochę w ciąży?

po części, ponieważ nie zastosuje wszystkich rozwiązań domu pasywnego, a jedynie niektóre z nich m.in. dobrą izolację termiczną i rekuperację z GWC, (choć solary również chodzą mi po głowie) więc dlatego pytam o dobre okna, które również stanowią podwalinę domu pasywnego ;)

tak czy owak porównanie z kobietą trochę w ciąży jest dobre ;)

a skąd Ty jesteś Gienia 24 ;)

Na poprzedniej stronie chyba odpowiedziałem Ci tak mniej więcej co i jak

Dodałbym jeszcze, ze mając mechaniczną w domu możesz pokusić się o radykalne cięcie kosztów stosując fixy w ościeżnicy, nie dość ze taniej w zakupie to najcieplejsze rozwiązanie na okno

Edytowane przez nikt ważny

Witam.

W starszych postach wynalazłam informację pisaną przez Jareko że nie daje klinów pionowych ( dystansów stabilizujących , czy jak one się tam nazywają w każdym razie te pionowe po przekątnej) z obu stron, a tylko od strony klamki bo w czasie upałów z oknami potrafią się dziać cuda)

Czy jest to dobre rozwiązanie ?

Czy ewentualnie rozsądnie byłoby wyjąć te kliny ( plastikowe z jednej strony a zastąpić jakimś materiałem w miarę twardym ale poddającym się ( z jednej czy z obu stron?)

Czy dajecie te kliny?

Myślę zwłaszcza o drzwiach od południa i oknach od zachodu ( jednoskrzydłowe x1 , dwuskrzydłowe x 1 ) :rolleyes: ( Mam bardzo duże nasłonecznienie i okna w złotym dębie )

modena - źle przeczytałeś bo wątpię by Jareko babola w opisie walnął, Kliny w jednoskrzydłówce daje się przy zawiasie dolnym i po przekątnej

Nie po to daje się sztywne kliny by zamieniać na materiał elastyczny

I powiem Ci, że z obserwacji, 99% montażystów nie daje bo nie ma o tym zielonego pojęcia, powiem więcej z 50% montażystów wogóle kliny usuwa wypełniając te dziury pianą.

Poszukaj instrukcji ITB znajdziesz rysunki jak to powinno być zrobione, lub poczytaj na jego stronie

:) kluczowe okno ma być fixem jednoskrzydlowym. ma wymiary 2,8 m na 2,75m. Pewnie pcv / pcv z aluminium bo kolor ciemny grafit. Architekt mi wymyślił, ale na moja prośbę . Marze o domu z wielkimi oknami. oczywiście to muszą być okna dobrej klasy i zamontowane przez ekipę która wie co robi.gdzie takich szukać?
no i co? odpowiedź dostałeś i zamilkłeś ? Podziękuj chociaż ;)