Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

modena

I powiem Ci, że z obserwacji, 99% montażystów nie daje bo nie ma o tym zielonego pojęcia, powiem więcej z 50% montażystów wogóle kliny usuwa wypełniając te dziury pianą.

Poszukaj instrukcji ITB znajdziesz rysunki jak to powinno być zrobione, lub poczytaj na jego stronie

Serio tak pisał , nie znajdę tego teraz ,znalazłam wczoraj jak szukałam informacji o klejeniu epdm . Były to posty z okolic 2009 roku .

Wiem jak to powinno być czytałam i oglądałam na oknotest.pl w Vademecum okien plastikowych i mam takie ale jednak te kliny są twarde a okno się będzie bardzo rozszerzało .Już teraz jak jestem na budowie a świeci słońce to słyszę głuche puknięcia ( chyba że to normalne , albo mi się wydaje i to dach trzaska , muszę się przyjrzeć )

Pogoda wiosenna to wszyscy poznikali na montaże :) .Życzę udanego sezonu i fajnych klientów

Edytowane przez modena

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Stoje przed wyborem elektrozaczepu do drzwi wejsciowych firmy Krispol.

Z tego co sie orientowalem jest pare firm na rynku.

Czy moglby mi ktos pomoc w wyborze marki i polecic solidna i sprawdzona firme? Nie chodzi mi o najtansza- "chinke " tylko o produkt dobrej jakosci. Jeszcze jedno. Czy istnieje mozliwosc zaprogramowania elektorzaczepu do pilota od bramy garazowej?

no i co? odpowiedź dostałeś i zamilkłeś ? Podziękuj chociaż ;)

Cześć,

Dzięki za ostrzeżenia, jesteśmy świadomi kosztów, jakie poniesiemy na okna. Co do tego, że zamilkłam, to jestem mamą 2 dzieci, 3 w drodze, pracuję na pełen etat i na razie jeszcze mieszkam w stolycy (korki). Sam widzisz, że nie mam za dużo czasu na śledzenie forum non stop.

Rozesłałam zapytania do kilku innych firm, polecanych przez architekta i czekam - dziś mamy dostać część ofert.

W międzyczasie rozmyślam, czy jednak nie podzielić tych okien - i dać np dwuskrzydłowe w miejsce jednoskrzydłowych. Architekt nie jest zachwycony pomysłem , ale obiecał się zastanowić, w jaki sposób to zrobić.

Wklejam elewacje, da może lepszy pogląd na rozmiar inwestycji dotyczącej okien. Sami rozumiecie, przy takiej ilości przeszkleń to musi być dobra jakość, bo zeżrą nas koszty eksploatacji.

elewacje.jpg

Rzeczywiście fix o takich rozmiarach przerasta I. myślę, że podobnie będzie z wszystkimi PVC. pozostaje drewno lub alu.

Nie wiem jaki masz układ pomieszczeń i czy to okno jest jedyne w pomieszczeniu ale może można zmiksować: wszystkie okna PVC z nakładką alu a ten jeden fix drewno z nakładką aluminiową a od środka kolory zbliżone?

Tomekwa, w swoim dzienniku napisałeś, że jedno okno zamówiłeś w innej technologii ze względu na gabaryty. Czy możesz napisać co to za gabaryty?

Drewniane zrobiłem 2350x2350 (ale 50/50 R+RU) ale ono jest jedynym oknem w sypialni, więc od wewnątrz nie ma z czym porównywać.

Niestety musiałem też zmienić okno 2600x2900. Początkowo miał byc to HS, później 50/50 ale tego I...m nie mógł wykonać w 1 ramie. Będę miał więc 2 okna o wymiarach 2600x1450.

Jeżeli nie zamówisz do końca maja- zapraszam na wizje lokalną.

Edytowane przez tomekwa

Witam

... Czy możesz napisać co to za gabaryty?

Oczywistym jest, że z PCV wykonanie takowego to nieporozumienie wg mojej oceny najlepiej alu, jeżeli budujesz dom w nowoczesnym stylu to może po prostu wszędzie alu dać ? no wiadomo są to koszty ale ... można.

DSC_0960x.jpg

skoro lubisz duże przeszklenia :)

Pozdrawiam

Drewniane zrobiłem 2350x2350 (ale 50/50 R+RU) ale ono jest jedynym oknem w sypialni, więc od wewnątrz nie ma z czym porównywać..

NIestety moje gabaryty są na parterze - u nas cały dół jest otwarty - musiałabym zakupić wszystkie okna drewniano-aluminiowe. Na razie szukamy zatem innych opcji :/

Jeżeli nie zamówisz do końca maja- zapraszam na wizje lokalną

..

Dzięki za zaproszenie :) , ale mam nadzieję że zdążę zamówić przed końcem maja

skoro lubisz duże przeszklenia :)

Policzymy zobaczymy :). A co sądzisz o tym, co wcześniej napisał nikt ważny ? :

" - mimo grubości szyb musisz mieć świadomość, że przy ujemnych temperaturach takie szyby też się wygną a że płaszczyzna spora to na środku będzie zimno oj oj oj zimno "

Czy aluminiowe ramy rozwiązałyby ten problem?

Czy to zdjęcie Twojej budowy?

Edytowane przez AGołąb

Witam

Budowa nie moja ale miałem okazję doradzić inwestorowi i popatrzeć na ręce montażystom :)

Okna alu i jak widzisz spore - środek HS koło 6m po bokach stałoszklenia koło 3,5m.

Co do szyb i ich pracy owszem pracują termicznie jak wszystko i faktem jest, że środek szyby jest najzimniejszy ale jaka jest różnica ? nie wiem trzeba zapytać producenta szyb, ja bym nie demonizował - na prezentowanej budowie pakiet był na szybach 6mm - 6x6x6+6 jeżeli producent szyb takowe wykonał to znaczy, że można i że spełniają wytyczne.

Rama w której osadzona zostanie szyba nie ma nic do jej zachowania - ważna jest to przeniesienia obciążeń bo faktyczna waga takich szybek to 400 czy nawet 500 kg.

No i najważniejsze o czym już wspomniano - montaż tego ustroństwa :) wybacz, że tak piszę ale dla montażystów to katorga ja zalecam na budowie dźwig lub inne urządzenie do transportu i osadzenia szyb bo jak czasami widzę jak 8 czy 12 chłopa targa takie coś w łapkach to .... strach pomyśleć jak się im kiedyś "nie uda" :/

Pozdrawiam

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Na razie rozesłałam zapytania do producentów i czekam..

Liczę na to, że producent, którego wybiorę będzie w stanie mi polecić profesjonalną ekipę montażową.

Pewnie to naiwność...

Jak rozumiem, ta budowa, o której piszesz i co za tym idzie, ekipa montażowa były z okolic Bydgoszczy?

Cześć,

Czy możecie polecić producenta dobrych jakościowo okien - takiego, który mógłby wykonać okna o wymiarach 2800 na 2750?

To ta firma robi takie okna? Myślałem że tylko dobrze im wychodzi udawanie swoich klientów - bo taka szersza wpadka zdarzyła im się jakiś miesiąc temu i póki co nikt się z niej nie wycofał, więc dla mnie nie są wiarygodni.

Witam

Z uwagi na granice dla szkła 6mm ważne czy to jest rozmiar otworu czy okna oraz czy będzie to szklenie w skrzydle czy ramie? Prawdopodobnie da się to wykonać na szkleniu 3x6mm (do 7m2 szkła).

tak pierwsze z brzegu i można więcej :)

http://www.uniglasspolska.pl/dokumenty/warunki/limity-wymiarowe/

zapewne są różnice między producentami ale jak widać można.

Pozdrawiam

To ta firma robi takie okna? Myślałem że tylko dobrze im wychodzi udawanie swoich klientów - bo taka szersza wpadka zdarzyła im się jakiś miesiąc temu i póki co nikt się z niej nie wycofał, więc dla mnie nie są wiarygodni.

No właśnie ta firma nie robi. Czekam na oferty od innych. Jak będę miała jakieś konkrety, napiszę.

dostaliśmy zapytani z Belgi o okna i montaż

wszystko ładnie pięknie tylko jedno szklenie 500kg widok na dolinę pod oknem urwisko dopiero po długiej rozmowie klientka zdała sobie sprawę że no rzeczywiście się nie da :)

AGołąb szukaj alu dom nowoczesny to i okna nowoczesne

pośrednim rozwiązaniem jest duże przeszklenia w alu pozostałe pcv z nakładką alu

Witam

Jestem przed wyborem okien i zebrałem już kilka ofert.

Najkorzystniejsza (jakość/cena) w tej chwili wydaje mi się oferta firmy OKNOSTYL CAVA na profilu SCHUCO CT-70

Jednak najtańsza oferta jest z firmy SONAROL ok 2000 zł taniej. Nic nie wiem jak z jakością ich profili bo podobno tłoczą je sami. Chodzi o ich najcieplejszy profil tzn MAXTHERM

Co sądzicie o oknach jednego i drugiego producenta ?

Czy może szukać dalej bardziej renomowanych producentów ?

Witam

Jestem przed wyborem okien i zebrałem już kilka ofert.

Najkorzystniejsza (jakość/cena) w tej chwili wydaje mi się oferta firmy OKNOSTYL CAVA na profilu SCHUCO CT-70

Jednak najtańsza oferta jest z firmy SONAROL ok 2000 zł taniej. Nic nie wiem jak z jakością ich profili bo podobno tłoczą je sami. Chodzi o ich najcieplejszy profil tzn MAXTHERM

Co sądzicie o oknach jednego i drugiego producenta ?

Czy może szukać dalej bardziej renomowanych producentów ?

z tymi profilami tylko dla siebie to jest różnie:)

z tych dwóch po sprawdzeniu informacji o firmach wybrał bym schuco