Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witajcie :) Temat okien to ciężki temat dla laika :sick: Przebiłam się przez mnóstwo wątków, informacji, poznałam oferty wielu producentów i doszłam do punktu, w którym z tego zalewu różnorodnych produktów oferowanych na rynku trzeba było się w końcu na coś zdecydować. Swój wybór ograniczyłam więc do profili Brugmann/Salamander bądź Schuco. Zainteresowałam się producentem M&S i tu brałam pod uwagę okna MSevolution (92mm) oraz MSLine (73mm) oba na wzmocnieniu stalowym z pakietem 3-szybowym. Z większym przekonaniem podchodziłam do tych pierwszych (szersze/masywniejsze) z uwagi na to iż w projekcie mam 4 okna 1500x1500mm jednoskrzydłowe. Jednak dziś mnie jeden z dystrybutorów okien M&S zaskoczył informacją że okna MSLine charakteryzują się większą sztywnością i właśnie te mi poleca i wyceni. Wcześniej zaś u innego dystrybutora (okien innego producenta) usłyszałam że pakowanie 3 szyb do okien o profilu mniejszym niż 80mm jest nieporozumieniem. I zgłupiałam już totalnie :( Biorę jeszcze pod uwagę Schuco od Hekaplastu (Corona SI82 Classic również z 3 szybami) Może ktoś mi podpowie który z tych trzech profili będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem, przy tych jakby nie było problematycznych oknach jednoskrzydłowych? :(

P.S. Od raz uprzedzam, że nie chciałabym rezygnować z takich okien na rzecz podziału na pół (działka w zacienionym miejscu więc nie chcę ograniczać dodatkowo światła słupkiem; poza tym takie okna są cieplejsze niż dzielone; będą otwierane tylko do mycia)

Edytowane przez zetka
Usunięcie powtórzenia.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

tak pierwsze z brzegu i można więcej :)

http://www.uniglasspolska.pl/dokumenty/warunki/limity-wymiarowe/

zapewne są różnice między producentami ale jak widać można.

Pozdrawiam

:rolleyes:

Wedle wytycznych z tego linku to jednak nie można, nawet szklenia w skrzydle.

Przyjmijmy, że w takim fixie bez podziałów szyba ma wymiar w granicach 2600 x 2550 (w zależności od profilu) to max powierzchnia dopuszcza jej zastosowanie.

Jednak blokuje je max bok kwadratu 2440 w znaczeniu, że obydwa boki danej szyby nie mogą jednocześnie przekraczać tego wymiaru.

Witam

Przyjmijmy, że w takim fixie bez podziałów szyba ma wymiar w granicach 2600 x 2550 (w zależności od profilu) to max powierzchnia dopuszcza jej zastosowanie.

Jednak blokuje je max bok kwadratu 2440 w znaczeniu, że obydwa boki danej szyby nie mogą jednocześnie przekraczać tego wymiaru.

Krzysztofie ja tam na szybach znam się prawie tak dobrze jak na gwiazdach :) ale skoro tak jest to po co producenci podają wymiary max szerokości i wysokości oraz max powierzchnię ? skoro jest dodatkowy parametr odnośnie boku kwadratu ? to max powierzchnia nie powinna być poniżej 6 m2 ?

bo jak uzyskać maksymalną powierzchnię nie przekraczając tego wymiaru, boku kwadraty - na moje się nie da.

a podany przykład jest nie do wykonania - bo za wysoki :)

aaaa to rozumiem, że szyby ze zdjęcia które zapodałem to samowolka i totalne ominięcie reguł ? jej wymiar to jakieś 3400 x 2400

Pozdrawiam

grzeniu666

Na chwilę obecną mam wyceny jedynie na msevolution, więc nie wiem jaka byłaby różnica względem msline. Ale się dowiem bo czekam na wyceny :rolleyes: Kwestia będzie czy warto dopłacić do msevo skoro sam dystrybutor twierdzi że msline sztywniejszy :confused:

Rozumiem, że Ty zdecydowałeś się na msline w trzech szybach przy równie sporych oknach. Nikt Cię nie straszył że profil "za cienki" na taki pakiet? ;) Długo już je masz? Możesz się coś wypowiedzieć w temacie użytkowania? Boję się żeby mi się te okna nie wyginały czy inne cuda z nimi nie działy :(

Nikt mnie nie straszył, nie bardzo wiem co mogłoby mnie do tego przekonać. Okna mam od 15 miesięcy. Nie ma zastrzeżeń do okien, ale też nie mam porównania. Te duże skrzydła nie sprawiają wrażenia aby chciały wypaść, ale to jednak kobyła (szczególnie że odczułem ile ważą wyjęte z ramy), w działaniu OK. Co do wyginania MS ma jakieś niby fajne powłoki (cool-cośtam), może to coś daje, u mnie największy zestaw to 220x240 (balkon fix+skrzydło, bez podziałek), antracyt zew, nie zauważyłem niczego strasznego, ale dotychczas mamy budowę. Jak kupowałem Evo były 50% droższe (wtedy nowość, a Line'y miały promo gratis trzecia szyba, może stąd duża różnica), jakby były droższe o 25% to bym pewnie kupił Evo.

Ograniczenia długości boku nie wynikają z cech fizycznych szkła lecz po prostu z możliwości linii zespalania danego producenta (np. wysokość myjki lub wielkość komory do napełniania gazem).

Jednak dziś mnie jeden z dystrybutorów okien M&S zaskoczył informacją że okna MSLine charakteryzują się większą sztywnością i właśnie te mi poleca i wyceni. Wcześniej zaś u innego dystrybutora (okien innego producenta) usłyszałam że pakowanie 3 szyb do okien o profilu mniejszym niż 80mm jest nieporozumieniem.

Przeważnie okna na profilach o mniejszej głębokości zabudowy mają lepszą statykę niż ich "rodzeństwo", które "przytyło". Wkłady trzyszybowe można śmiało stosować w profilach klasy 70mm ale u jednego producenta będzie to wkład 0,5W/m2K a o innego (z uwagi na konstrukcję profili) zaledwie 0,8 i tu pojawia się pytanie o sens takich 3 szyb.

grzeniu666

Dziękuję za info. Gdy patrzę u siebie na otwory pod te okna też mam wrażenie że będą to kobyły :p Z oknem tarasowym to Cię jednak przebiję. U nas otwór 3000x2300mm Myślę o PSK z podziałem na pół (fix w skrzydle + skrzydło przesuwne) Do tej pory nie spotkałam się nigdzie z narzekaniami na ten wymiar, więc mam nadzieję że problemów nie będzie.. Nawet operowałam w jednym sklepie takim oknem wyposażonym w półautomat i nie było tak źle. Wychodzi i wchodzi w ramę lekko, najgorzej na początku bujnąć, potem już praktycznie samo idzie ;)

bwojtek

Czyli jednak potwierdzasz.. Szkoda że wśród tylu sprzedawców czy dyskutantów widać jedynie pęd do jak najszerszych profili, w który nie ukrywam dałam się wciągnąć :oops: Taka sugestia o lepszej sztywności tych „chudszych” spowodowałaby, że nie odrzucałabym z marszu profili na poziomie 70-80mm.

A może pokusiłbyś się o wskazanie faworyta z tych trzech wyżej wymienionych przeze mnie profili i producentów? :rolleyes::D

niestety, PSK w tym wymiarze będzie sprawiać kłopoty ale zobaczysz to dopiero jak zaczniesz używać codziennie, a zwłaszcza będą narzekać Twe pociechy. Skrzydło będzie ważyć ponad 200 kilo i sama masa będzie sprawiała problem w puszczeniem w ruch i zatrzymaniem. Pomijam fakt, ze wymuszą zastosowanie droższych i nośniejszych okuć ale.... ale okucia te będą i tak na maksimum swej nośności. Z biegiem czasu odbój się lekko przesunie i .... kiszka.

....Nawet operowałam w jednym sklepie takim oknem wyposażonym w półautomat i nie było tak źle. .
i już niestety może być źle

Poza tym PSK ma pewną systemową wadę i trzeba ją montażowo usunąć a nie każdy wie jak to uczynić

Niestety, trzeba dążyć do tego by skrzydło miało szyby 4mmm a tu 6mm narzuca już powierzchnia

I by było jasne, są to obserwacje po kilku latach eksploatacji PSK w maksymalnie dopuszczalnych gabarytach i ciężarze

Przeważnie okna na profilach o mniejszej głębokości zabudowy mają lepszą statykę niż ich "rodzeństwo", które "przytyło". Wkłady trzyszybowe można śmiało stosować w profilach klasy 70mm ale u jednego producenta będzie to wkład 0,5W/m2K a o innego (z uwagi na konstrukcję profili) zaledwie 0,8 i tu pojawia się pytanie o sens takich 3 szyb.
Niestety Bwojtku, marketing i pęd do jak najmniejszego Uw powoduje takie właśnie efekty. Ludzie z branży bardzo dobrze o tym wiedzą, niektórzy, jak choćby Ty, mają odwagę o tym powiedzieć publicznie ale reszta woli milczeć bo straci klienta. Niestety i tak nie wygramy z ogólną tendencją jak najgrubszych profili i jak największych przeszkleń

@zetka, mój balkon prawie każdy przelicytuje, taki pyrtek :) Jednak jeśli chodzi o ew. gięcie, to pion skrzydła (bez podziału) ma to swoje 2.40. W Evo masz trzecią uszczelkę, oraz potencjalnie możliwość (za np. 10 lat, jak ceny uzasadnią) montażu szerszego pakietu 8-szybowego. Nie wiem czy nie należy przyjąć, że przyzwoity producent (MS) jednak nie sprzedawałby okien króre mają w praktyce kaprysić.

Ale ja amator, mądrzejsi piszą wyżej.

Ograniczenia długości boku nie wynikają z cech fizycznych szkła lecz po prostu z możliwości linii zespalania danego producenta (np. wysokość myjki lub wielkość komory do napełniania gazem).

:no:

Wynikają z jednego i drugiego, czyli zarówno z cech jak i możliwości

Gdyby wchodziły w rachubę tylko możliwości to nic nie stałoby na przeszkodzie, aby podlinkowany producent wykonywał pakiety np.4/16a/4 o wymiarze 1750 x 1750 mm a nie ograniczał kwadrat do 1300 mm. Przecież to "zaledwie" 3,06 m2, więc max pow 3,17 jeszcze nie przekracza...

Bardziej chodzi o to, żeby uniknąć efektów jak na zdjęciach, kiedy to szyby zbliżają się do siebie pod wpływem ciśnienia, niekiedy nawet sklejają lub pozostaje ślad na powłoce termo.

Jedno chyba jest z forum nawet? :rolleyes:

szyby zblizone do siebie.jpg

szyby zbliżone do siebie 2.jpg

Gdyby wchodziły w rachubę tylko możliwości to nic nie stałoby na przeszkodzie, aby podlinkowany producent wykonywał pakiety np.4/16a/4 o wymiarze 1750 x 1750 mm a nie ograniczał kwadrat do 1300 mm. Przecież to "zaledwie" 3,06 m2, więc max pow 3,17 jeszcze nie przekracza...

No to dla porównania zerknij na stronę nr 8 dokumentu z PressGlassu:

http://www.pressglass.eu/wp-content/uploads/2011/08/NORMA_ZAKLADOWA.pdf

A może pokusiłbyś się o wskazanie faworyta z tych trzech wyżej wymienionych przeze mnie profili i producentów? :rolleyes::D

Mam bardzo dobre zdanie o firmie MS i śmiało mogę ich polecić. A którą linię produktów wybrać to już zależy od twoich wymagań. Potrzebne okna pasywne czy tylko energooszczędne? A może mieszkasz w okolicy, gdzie ważna będzie podwyższona szczelność profili z 3 uszczelkami?

Zanim zamówisz PSK o takich wymiarach odwiedź salon sprzedaży, gdzie mają PSK oraz HSa i porównaj oba rozwiązania.

Cytując z podanego przez Bwojtka link

maksymalna długość drugiego boku szyby, ze względów produkcyjnych jest ograniczona do 2700 mm,

przy stosowaniu w szybie zespolonej szkła o różnych grubościach, powierzchnię ogranicza zawsze szyba o mniejszej grubości,

I zastanawia mnie jedno. Tego typu informacje dostępne są na stronie producentów - gdzie są architekci ?!

Są jakieś ogólnie przyjęte zasady dostępności pakietów szybowych, są proste wyliczenia matematyczne ile może ważyć 1mkw szyby, a ono ciągle swoje.

Powstają potworki gdzie klient nagle staje przed problemem niewykonalności danej konstrukcji, choćby z powodu przekroczenia ciężaru skrzydła dla zawiasów.

Może nadszedł najwyższy czas by Inwestor zamiast od sprzedawcy zaczął wymagać od architekta rzetelnego wykonania swojej pracy?

Witam, ja wybrałam okna PCV z serii XXXX . Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. Okna solidne i ładne, firma rzetelna. Okna mam już ponad rok i nic nie przecieka, nie wieje, nie psuje się, także z czystym sumieniem mogę Wam polecić okna tej firmy.

Że też ktoś chce płacić za takie wypociny. Na każdym forum ta sama formułka. Za chwilę cytowany przeze mnie post zostanie wyrzucony, ale dla zleceniodawcy zostawię informację: weź się człowieku za uczciwą pracę a nie udajesz swojego klienta - dla mnie to zwykłe kłamstwo i na pewno tej marki nie będę polecał a jeśli kiedykolwiek ktoś o nią zapyta - będę przypominał o tej sytuacji.

nikt ważny

bwojtek

Bardzo Wam dziękuję za chęć zwrócenia uwagi, iż obsługa PSK tego wymiaru w porównaniu z HS nie będzie szczytem komfortu. Po przestudiowaniu, choćby na tym forum, wad i zalet obu rozwiązań mam tego pełną świadomość. Nie przewiduję żeby okno było obsługiwane przez dzieci, więc będzie to „niekomfort” dla dorosłych ;) Z tego co widzę w cenniku MS, dopuszcza on nawet większe wymiary dla PSK, bo max 3200x2500, więc się (być może naiwnie) pocieszam, że z moim wymiarem, który nie jest graniczny, tak źle nie będzie ;) Czas pokaże czy nie pożałuję że wybrałam PSK.

Jedno mnie zaś zaniepokoiło. Te szyby 6mm które wymusza powierzchnia - o których wspomniał nikt ważny. Zajrzałam w wyceny i w jednej mam w tym oknie 6T/14Ar/4/14Ar/6T (u=0.6) a w innej 4/16/4/16/4 (u=0.5) Obie od dwóch różnych dystrybutorów okien MS. Co Wy na to?

Co do moich wymagań odnośnie okien to nie mam pędu do jak najniższego U. Nie zależy mi na oknach pasywnych. Wiem, że mam sporo okien o dość „dyskusyjnych” wymiarach i chciałabym kupić okna które nie będą sprawiały zbyt dużych problemów (wyginanie się, częste opuszczanie skrzydeł itp.) Do wczoraj myślałam że im masywniejsze tym dla mnie lepsze, a tu mnie z błędu wyprowadziliście :o Zaczęłam się już zastanawiać czy dobrą drogą kroczyłam w swoich poszukiwaniach (chodzi o odrzucanie od początku tych "chudszych" okien) A może żeby nie prosić się o problemy zrezygnować z pakietów 3szybowych.. :confused: Domek będzie w spokojnej, przyleśnej (czyt. często zacienionej) okolicy - stąd niechęć do rezygnacji z tych dużych przeszkleń..

Jedno mnie zaś zaniepokoiło. Te szyby 6mm które wymusza powierzchnia - o których wspomniał nikt ważny. Zajrzałam w wyceny i w jednej mam w tym oknie 6T/14Ar/4/14Ar/6T (u=0.6) a w innej 4/16/4/16/4 (u=0.5) Obie od dwóch różnych dystrybutorów okien MS. Co Wy na to?

PSK 3000x2300 nie wymaga szklenia 6mm.

A może żeby nie prosić się o problemy zrezygnować z pakietów 3szybowych..

Nie rezygnuj z 3 szyb! Prawidłowo wykonane okno funkcjonuje dobrze z 2 jak i z 3 szybami.