Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Mareek1980

Wydaje mi się że odpowiedzi na tak postawione pytanie nie uzyskasz :p Śledząc choćby moje ostatnie wpisy, gdzie mam podobne rozterki, jakieś już konkretne wymagania i wybranych dwóch producentów których biorę pod uwagę, dojdziesz do wniosku, że i tak będziesz musiał sam podjąć decyzję :popcorn:

4 okna otwierano uchylne o wym. 180x150 - czy to ma być w jednym skrzydle czy z jakimś podziałem? Jak w jednym i jako RU to wątpię że ktoś Ci da na to gwarancję. Aktualnie sama poszukuję okien i przy jednoskrzydłowych RU jest problem w wielu firmach nawet z wymiarem 150x150. No chyba że szukałabym z pakietem dwuszybowym - to już inaczej sprawa wygląda ;)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli wg mnie szyba SE może okazać się w Twoim przypadku dobrym wyborem:)

A dziękuję, też odnoszę takie wrażenie ;) Uwierz jednak, że te parametry szyby (Lt, g a nawet i Ug) to nie jest coś czym najbardziej zaprzątam sobie głowę i do czego przywiązywałabym jakąś szczególną uwagę ;)

Masz zdrowe podejście. Takie zalety to tylko mały dodatek do okien.

A co do pomocy?Hmm.. Wiele razy to mówiłem, ale powtówrzę: każdy z nas ma swoich faworytów (i wierzę że wynika to z własnych przekonań a nie tylko biznesu). Wymienianie ich nazwy i namawianie na nich spowoduje że pokłócimy się tu między sobą a nawet jeśli nie, to wpadnie ktoś z konkurencji i zacznie się sieczka..

Druga sprawa - okno to nie tylko profil i producent i bardzo dużo zależy od sprzedawcy / montazysty. Nawet ja przestałem polecać swoich znajomych jeśli nie mam co do nich 100% pewności.. Kiedyś przychodziło mi to łatwiej - a teraz częsciej gryzę się w język...

A dziękuję, też odnoszę takie wrażenie ;) Uwierz jednak, że te parametry szyby (Lt, g a nawet i Ug) to nie jest coś czym najbardziej zaprzątam sobie głowę i do czego przywiązywałabym jakąś szczególną uwagę ;)

I tu popełniasz błąd.

Przy dużych przeszkleniach w lecie na elewacjach południowej i zachodniej przy idealnym nasłonecznieniu jak nie dobierzesz odpowedniego "g" to gwarantuję Ci, że zaden antyperspirant nie zda egzaminu. Jak sama wiesz komfort to dobre samopoczucie :)

Natomiast w okresie zimowym przy temperaturach poniżej "0" jak nie zainwestujesz w odpowiedni parametr Ug to do końca życia będziesz inwestować w ogrzewanie jakieś chore pieniądze.

Witam,

Niebawem będę rozpoczynał budowę domu i rozglądam się za oknami. Dom będzie parterowy bez poddasza użytkowego o pow. 103 m2, ściany zewnętrzne z bloczków H+H 24 cm ocieplone 15 cm styropianu, wentylacja grawitacyjna.

Może ktoś polecić sprawdzonego sprzedawcę i montażystę okien z Częstochowy lub okolic. Prosiłbym także o pomoc w wyborze producenta, bo z tego co wyczytałem to nie sam profil czy szyba są ważne ale również to, kto wykona okno i kto i jak je zamontuje. Na rynku jest mnóstwo producentów i sprzedawców okien i każdy zachwala co innego, dlatego wolę zapytać mądrzejszych od siebie i znających się na rzeczy niż później pluć sobie w brodę. Chciałbym poznać wasze opinie, jakie okna zamontowalibyście na moim miejscu.

Będę potrzebował 7 okien PCV w dwustronnej okleinie:

4 okna otwierano uchylne o wym. 180x150

1 okno otwierano uchylne o wym. 120x150

1 okno narożne otwierano uchylne o wym. 150x150

1 okno tarasowe przesuwne z systemem hs wym. 3000x2400

Z góry dziękuję za porady.

Bierz Schueco od JEZIERSKIEGO.

W firmie jest kasa także to wiarygodny producent.

Tańszy od HekaPlast a jakość the best.

4 okna otwierano uchylne o wym. 180x150 - czy to ma być w jednym skrzydle czy z jakimś podziałem? Jak w jednym i jako RU to wątpię że ktoś Ci da na to gwarancję. Aktualnie sama poszukuję okien i przy jednoskrzydłowych RU jest problem w wielu firmach nawet z wymiarem 150x150. No chyba że szukałabym z pakietem dwuszybowym - to już inaczej sprawa wygląda ;)

Z podziałem na dwa skrzydła.

A co do pomocy?Hmm.. Wiele razy to mówiłem, ale powtówrzę: każdy z nas ma swoich faworytów (i wierzę że wynika to z własnych przekonań a nie tylko biznesu). Wymienianie ich nazwy i namawianie na nich spowoduje że pokłócimy się tu między sobą a nawet jeśli nie, to wpadnie ktoś z konkurencji i zacznie się sieczka..

Druga sprawa - okno to nie tylko profil i producent i bardzo dużo zależy od sprzedawcy / montazysty. Nawet ja przestałem polecać swoich znajomych jeśli nie mam co do nich 100% pewności.. Kiedyś przychodziło mi to łatwiej - a teraz częsciej gryzę się w język...

Właśnie dlatego nie zapytałem która firma jest lepsza, czy który profil jest lepszy, żeby nie wywołać burzy. Tak jak napisałeś, każdy ma swoich faworytów i dlatego zapytałem jakie okna zamontowalibyście na moim miejscu (Ty, MMichal, Charlie, fotohobby, bwojtek, T12345T, witek86, stary czy grzeniu666) budując dla siebie tak dom jak napisałem wyżej. Każdy ma prawo mieć własne zdanie i nikt do nikogo nie powinien mieć o to pretensji.

Bierz Schueco od JEZIERSKIEGO.

W firmie jest kasa także to wiarygodny producent.

Tańszy od HekaPlast a jakość the best.

Charlie dziękuję za wskazanie drogi. Poczytałem trochę o tej firmie i o profilach Schueco i trochę rozjaśniło mi to temat wyboru. Na forum jest bardzo dużo pozytywnych postów dotyczących tego producenta a i Schuco jest uznawany przez ludzi z branży za najwyższą półkę jakościową. Oczywiście tak jak napisał T12345T:

….. Jakość znaczy dla każdego co innego ……

Nasuwa mi się kolejne pytanie, czy takim domu jak napisałem wyżej warto inwestować w okna 3 szybowe. Chodzi mi o to, że dom nie jest budowany w technologii pasywnej ani energooszczędnej i czy zakup okien z pakietem trzy szybowym gdzie U=0.6 ma sens.

inwestowanie w trzy szyby przy Ug=0,5 ZAWSZE ma sens, szyba jest podstawowym elementem okna generującym straty i mając do wyboru dwuszybówkę Ug=1,0 a trzy nie zastanawiałbym się ani chwili. To "inwestycja" o najszybszym czasie zwrotu w domu. W różnych sytuacjach od dwu do pięciu lat i już zarabia

No, no, nie chwal dnia przed zachodem..! :p Mój system wartościowania niekoniecznie przypadłby niektórym do gustu. Wstyd się przyznać, ale dużą wagę przywiązuję do estetyki. Zwracam uwagę na detale, które inni określiliby jako totalna pierdoła. Kiedyś odrzuciłam z rozważań jakiś profil tylko dlatego, że nie można było do niego zastosować kanciastej listwy przyszybowej, albo dlatego że kolor który mnie interesował miał brzydki odcień :oops: Tak więc jak widzisz dość pokrętna ze mnie osoba :lol2:

@all

Wybierając spośród wielu profili i producentów kierowałam się głównie opiniami zawartymi na tym forum. Żeby maxymalnie ograniczyć ich liczbę w swoich rozważaniach sprawdziłam czyje produkty spełniają moje podstawowe założenia (np. wygląd), później przekopałam się przez rozważania na temat ilości komór, grubości profili, rodzajów ramek, parametrów szyb/ram/okien, rodzajów montażu, producentów okuć.... itp. itd. – sami wiecie, to o czym sprzedawcy lubią najbardziej rozmawiać.. - i na końcu również jak co niektórzy doszłam do wniosku, że te różnice pomiędzy choćby parametrami są często tak marginalne i nie mające aż tak istotnego wpływu na użytkowanie, że nie warto się tu spinać. Sztywność profili to jednak coś co z w moim przypadku powinno być istotne.. Tu już jednak dla zielonej osoby tak prosto nie jest. Trzeba się wgłębiać w zagadnienia takie jak grubość/materiał/kształt wzmocnień; czy lepsze otwarte czy zamknięte - co też jak wyczytałam nie zawsze przesądza o ich lepszości, bo żeby to stwierdzić potrzebne są wyniki badań :bash: W kwestiach czysto technicznych chciałam się więc poradzić Was – osoby które od kilku/kilkunastu lat mają styczność z oknami i tematyką okienną na co dzień. Zapewne wielu z Was ma wiedzę o oknach firm Hekaplast czy MS (w końcu non stop te nazwy się tu przewijają) a może nawet je sprzedaje/sprzedawało. Napisałam, że martwi mnie przy moich wymiarach najbardziej ta sztywność i liczyłam że ktoś dla rozwiania moich wątpliwości napisze choćby coś w stylu „Mam/Sprzedałem/znam kogoś kto te okna w takich wymiarach posiada i nie ma z nimi większych problemów”, „Porządne profile od porządnego producenta, nie powinno być problemów”, "Te czy te okna mają zawiasy o większej nośności więc będzie mniejszy problem z opadaniem skrzydeł” itp... A tu nic - null.. No ok może za dużo oczekuję. Staram się również postawić w Waszej sytuacji i nawet rozumiem, że niekoniecznie "opłaca" się Wam pisać to co faktycznie myślicie.. :p I tym oto sposobem doszłam do wniosku, że chyba przesadzam i przejmuję się na wyrost. Będę musiała zaryzykować, bo mam wrażenie że jak sobie nie odpuszczę, to utknę na etapie okien na wieki :sick: Poza tym skoro producent sprzedaje jakieś okno i daje na nie gwarancję to chyba nie będzie źle niee ;) O montaż aż tak się nie martwię. Nie szukam w podrzędnych firmach i staram się sprawdzać opinie pod kątem występowania tych negatywnych. Wprawdzie jest to tylko minimalizowanie ryzyka, gdyż nawet najlepszym też może zdarzyć się wtopa..

Oczywiście jak ktoś mimo wszystko chciałby się podzielić jakimiś rozważaniami, a nie chce pisać publicznie, to proszę na PW (nie „sprzedam” dalej co kto pisał :p)

inwestowanie w trzy szyby przy Ug=0,5 ZAWSZE ma sens, szyba jest podstawowym elementem okna generującym straty i mając do wyboru dwuszybówkę Ug=1,0 a trzy nie zastanawiałbym się ani chwili. To "inwestycja" o najszybszym czasie zwrotu w domu. W różnych sytuacjach od dwu do pięciu lat i już zarabia

Konkretna odpowiedź, za którą serdecznie dziękuję. Rozumiem Ug oznacza współczynnik przenikalności cieplnej szyby, a jaki powinien być współczynnik przenikalności cieplnej całego okna w domu U=0.8, U=0.9 ?

Dużym problemem jest dla mnie także wybór dobrego montażysty, który zamontuje mi te okna zgodnie ze „sztuką”.

Według strony Jezierskiego w Częstochowie ich partnerem jest GRUPA VENTANA zajmująca się sprzedażą okien oraz montażem. Czy ktoś zna tą firmę i może ją z czystym sumieniem polecić?

W moim mieście jest jeszcze jeden, bardzo ceniony na tym forum i nie tylko na forum sprzedawca i montażysta Jareko, ale z tego co wyczytałem współpracuje on z firmą HeKaPlast.

W moim mieście jest jeszcze jeden, bardzo ceniony na tym forum i nie tylko na forum sprzedawca i montażysta Jareko, ale z tego co wyczytałem współpracuje on z firmą HeKaPlast.

jareko w Częstochowie ? coś chyba ci się pomyliło (no chyba że mówisz o rynek cala polska)

hekaplast też ma przedstawiciela w Częstochowie

No, no, nie chwal dnia przed zachodem..! :p Mój system wartościowania niekoniecznie przypadłby niektórym do gustu. Wstyd się przyznać, ale dużą wagę przywiązuję do estetyki. Zwracam uwagę na detale, które inni określiliby jako totalna pierdoła. Kiedyś odrzuciłam z rozważań jakiś profil tylko dlatego, że nie można było do niego zastosować kanciastej listwy przyszybowej, albo dlatego że kolor który mnie interesował miał brzydki odcień :oops: Tak więc jak widzisz dość pokrętna ze mnie osoba :lol2:

)

wcale się nie dziwię bo to ty będziesz z tymi oknami "mieszkać ":D

.. I tym oto sposobem doszłam do wniosku, że chyba przesadzam i przejmuję się na wyrost. Będę musiała zaryzykować, bo mam wrażenie że jak sobie nie odpuszczę, to utknę na etapie okien na wieki :sick: Poza tym skoro producent sprzedaje jakieś okno i daje na nie gwarancję to chyba nie będzie źle niee ;) O montaż aż tak się nie martwię. Nie szukam w podrzędnych firmach i staram się sprawdzać opinie pod kątem występowania tych negatywnych. Wprawdzie jest to tylko minimalizowanie ryzyka, gdyż nawet najlepszym też może zdarzyć się wtopa..

Ale dalej podtrzymuję że masz zdrowe podejście :) Może nie z każdym zdaniem się zgadzam, ale staram się rozumieć i cenię szczerość.

Tak, wg mnie wybór markowego (bez aluzji) producenta to pierwszy krok. Wychowałem się wśród dużych, uznanych firm i tak mi zostało. I to już jest pierwszy dobry krok. Drugi to znalezienie dobrego dystrybutora (opinie, staż na rynku itp)- czasami klientom wydaje się, ze ma dobre okna, jakąś ciut lepszą cenę i już jest się szczęśliwym, że nie dało się naciągnąć.. a to może być właśnie wtopa. W ub.r. jeden z konkurentów ze "stajni" w której działam ostro walczył ze mną o cenę - do otworów o szerokości średnio 155cm proponował okna 149,5cm. Moja wycena na okna 152cm była droższa... Przegrałem - bo on jako "salon firmowy" był dla klienta bardziej wiarygodny.

Ale do senda - jestem przekonany że fabryka się takich okien nie wyprze - mimo że to był montaż niezgodny z intrukcją fabryczną. Zaregują, zrobią co trzeba i okna gwarancję wytrzymają. Tylko co później?

Dlatego na dobre okno składają się komponenty, producent i montażysta.

jareko w Częstochowie ? coś chyba ci się pomyliło (no chyba że mówisz o rynek cala polska)

hekaplast też ma przedstawiciela w Częstochowie

Z Wawy do Częstochowy to trochę większy rzut beretem. A jeśli Jareko ma tak ustalony zakres działania to warto brać go pod uwagę.

Z Wawy do Częstochowy to trochę większy rzut beretem. A jeśli Jareko ma tak ustalony zakres działania to warto brać go pod uwagę.

Hmm, byłem święcie przekonany, że Jareko jest z Częstochowy. Pewnie dlatego, że wyczytałem gdzieś na forum że robił montaż okien w Częstochowie. Poza tym jego zakres działania jest naprawdę imponujący. Z jego strony wynika, że montaży okien dokonuje w całej Polsce m.in. pod Lublinem, pod Tarczynem, pod Łodzią, pod Poznaniem, pod Grodziskiem Mazowieckim, pod Krakowem, pod Oleśnicą, pod Opolem, pod Rypinem, pod Warszawą …….

Witam

Hmm, byłem święcie przekonany, że Jareko jest z Częstochowy. Pewnie dlatego, że wyczytałem gdzieś na forum że robił montaż okien w Częstochowie. Poza tym jego zakres działania jest naprawdę imponujący. Z jego strony wynika, że montaży okien dokonuje w całej Polsce m.in. pod Lublinem, pod Tarczynem, pod Łodzią, pod Poznaniem, pod Grodziskiem Mazowieckim, pod Krakowem, pod Oleśnicą, pod Opolem, pod Rypinem, pod Warszawą …….

Jeszcze ze 2-3 lata i dobre sprawdzone ekipy montażowe będą działały właśnie w taki sposób - na bardzo szerokim terenie - nie tylko w kraju.

Pozdrawiam

Kiedyś odrzuciłam z rozważań jakiś profil tylko dlatego, że nie można było do niego zastosować kanciastej listwy przyszybowej, albo dlatego że kolor który mnie interesował miał brzydki odcień :oops:

O, to tak jak ja :) Dopłacałem do (pół)kańciastej listwy przyszybowej. A jeśli masz kolor wewnątrz, to do MS Line powinnaś dostać ładną kańciastą listwę. @Fotohobby chyba ma takie, może wrzuci jakieś foto z realu (na stronie MS są wizualki). Odcienia parapetu do antracytu okien też się naszukałem.

A w jakim mieście właściwie budujesz?

Oj tam zaraz mieście :D Mała wiocha w Wielkopolsce. Nie rozumiem jednak co to ma za znaczenie w przypadku moich rozterek ;) Nie proszę żebyście mi polecali konkretnego sprzedawcę (mam nadzieję że tutaj jakoś sobie poradzę :rolleyes:), a jedynie pomogli ocenić poszczególne produkty poszczególnych producentów pod kątem moich potrzeb.

Finlandia wspomniał o tzw. salonach firmowych. Jeśli chodzi o okna MS prośbę o wyceny wysłałam do kilku okolicznych partnerów handlowych (w tym autoryzowanych jak i nie) Nie wskazałam konkretnie która linia okien mnie interesuje (Line czy evo) ale chyba w każdym mailu zawarłam delikatną sugestię że bardziej jestem przekonana do masywniejszych okien evolution z uwagi na obawy odnośnie okien 150x150. I tak przykładowo od jednego dostałam wyceny na evo, od innego na oba, a tylko jeden z nich napisał z konkretnym wskazaniem na MsLine jako te lepsze dla mnie (o ile ma to znaczenie odpowiedź była od autoryzowanego partnera) Traktuję to jako dobrą monetę, gdyż w końcu za moją sugestią mógł mi wycenić te droższe (pomijam kwestię czy na tych by więcej zarobił :D) Czy słusznie? Nie wiem, ale chyba bardziej niż sobie i swoim majakom powinnam zaufać komuś kto te okna sprzedaje wiele lat :p Na dzień dzisiejszy jestem więc skłonna zrezygnować z evo (które przypominam kosztowałyby mnie ok. 5tys więcej) Zostają więc MsLine i Corona SI82 classic Heki – tutaj wyceny bardzo porównywalne. Jakby kogoś "świerzbiło" żeby napisać to.. wiem, wiem SI82 szerszy (cieplejszy) i ma trzecią uszczelkę.. :lol2:

Edytowane przez zetka