Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

A co powiesz na coś takiego?

Fixy powierzchni 8,1 mkw na 6ESG/10/6ESG/10/6ESG.

Nawet "gwarancję" na takie cuda dają a na pytanie, czy nie za cienka szyba, odpowiedzieli klientce, że hartowanie to tak jakby zastosować dwa razy grubsze szkło - i klient to "łyknął"

Pomijam to jak wytrzyma ościeżnica z PVC takie cuś

Ciekawe ile będzie środkiem jak na zewnątrz będzie minus 10 i po jakim czasie takiej pracy pakiet się rozszczelni

Edytowane przez nikt ważny

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Stoję przed wyborem firmy u której zamówię 6-7 okien o wymiarach ok.: wys - 2200mm, szer - 1200mm. Ze swoją nikłą wiedzą w temacie postanowiłem odrzucić produkty firmy: Aluplast, Drutex oraz Budvar a "wojna" toczyć się będzie pomiędzy:

- Oknoplast - Koncept,

- Avante - Arkada (okucie Roto Designo),

- EMPOL - Komfort,

Zaznaczę, że zdecydowanie bardziej zależy mi na jakości okien niż ich minimalnych (o ile takie są) różnicach w przenikalności cieplnej. Ceny wszystkich z tych okien są dla mnie do zaakceptowania (o ile się opłaca).

Pozdrawiam.

A co powiesz na coś takiego?

Fixy powierzchni 8,1 mkw na 6ESG/10/6ESG/10/6ESG.

Nawet "gwarancję" na takie cuda dają a na pytanie, czy nie za cienka szyba, odpowiedzieli klientce, że hartowanie to tak jakby zastosować dwa razy grubsze szkło - i klient to "łyknął"

Pomijam to jak wytrzyma ościeżnica z PVC takie cuś

Ciekawe ile będzie środkiem jak na zewnątrz będzie minus 10 i po jakim czasie takiej pracy pakiet się rozszczelni

trochę za cienko w przodzie i w tyle.

Ostatnie zdanie bez sensu.

Masa szyby przy tej powierzchni to ok. 571 KG dla prawidłowej budowy.

Takie przeszklenia wykonuje się z aluminiowych profili . PVC na zgrzewach popęka na bank.

Edytowane przez Charlie

to ostatnie zdanie niby bez sensy - nie rozumiem. Szczelnie zamknięte powietrze przy niższych temperaturach niż będąca w trakcie zespolenia, się kurczy. A szyba wygina - czyżbym mówił nieprawdę ? Im niższa temperatura tym podciśnienie większy tym samym, szyba staję się coraz bardziej wklęsła. Grubość szyby zależy od powierzchni między innymi po to by to zjawisko nie było zagrożeniem dla Ug - mylę się Charlie ?

"Jakie obliczenia ?. Nie znalazłem ani jednego producenta szkła dopuszczającego wykonanie szyby na 6mm przy tej powierzchni i zbliżonej do kwadratu." Moge Ci policzyc. Wiem o tym ze nikt nie liczy bo ostatnio wpadly mi w lapy wyliczenia bieglego sadowego ugiec szyby zabudowy balkonowej. Dla szyby wysokosci 3 m w I strefie wiatrowej wyliczyl wielkosc ugiecia 5x10-5 mm [piec stutysiecznych].

Szyby przy zmianach temperatur albo puchna albo sie wklesniaja. I zmiany moga byc duze. Robilem badania i obliczenia. mamy w opinii szyby zespolone hartowane ktore juz fabrycznie byly albo wklesle albo wypukle albo jedne i drugie. I jest dylemat co z tym zrobic. Bo szyby refleksyjne i wygiecia widac jak cholera [jak w krzywym zwierciadle]

i co z tego wynika? na 8 mm prawie 17 mkw? I uważasz że tak jest dobrze ?

Ja widziałem prawie 4,5 mkw na 3mm i zapłakaną tej zimy klientkę, jak prawie półmetrowy placek wody na środku szyby miała

Albo są jakieś zalecenia których się trzymamy albo żyjemy świadomością - "widziałem" - i powtarzamy takie błedy

Witam,

Stoję przed wyborem firmy u której zamówię 6-7 okien o wymiarach ok.: wys - 2200mm, szer - 1200mm. Ze swoją nikłą wiedzą w temacie postanowiłem odrzucić produkty firmy: Aluplast, Drutex oraz Budvar a "wojna" toczyć się będzie pomiędzy:

- Oknoplast - Koncept,

- Avante - Arkada (okucie Roto Designo),

- EMPOL - Komfort,

Zaznaczę, że zdecydowanie bardziej zależy mi na jakości okien niż ich minimalnych (o ile takie są) różnicach w przenikalności cieplnej. Ceny wszystkich z tych okien są dla mnie do zaakceptowania (o ile się opłaca).

Pozdrawiam.

Oknoplast i Avante to godni polecenia producenci, Empola nie znam (lokalny producent) chyba na Schucco (to dobrze) ale jak produkuje to nie wiem. Sprawdź może Awilux (dawniej Hekaplast) lub Adams.

Ale NAJWAŻNIEJSZE to MONTAŻ i tutaj popytaj ich o referencje.

@ok**t

Dziękuję za zainteresowanie się moim postem. Masz może jakieś wskazówki na co zwracać szczególną uwagę podczas montażu? Może zwrócić uwagę na coś jeszcze przed montażem? Chyba ostatecznie zdecyduję się na okna Avante.

@ok**t

Dziękuję za zainteresowanie się moim postem. Masz może jakieś wskazówki na co zwracać szczególną uwagę podczas montażu? Może zwrócić uwagę na coś jeszcze przed montażem? Chyba ostatecznie zdecyduję się na okna Avante.

na to aby było poprawnie .

punkty podparcia luzy montażowe itd itp

@nikt ważny

Wszyscy tu tacy podejrzliwi? Przede wszystkim zostałem bardzo dobrze obsłużony (zaraz potem był sklep z oknami Oknoplast), zostały mi przedstawione różnice w oknach Avante oraz Aluplast, które wydały mi się dość istotne m.in. stosowanie przetworzonego PCV - w tych drugich, zastosowany inny rodzaj gazu (w dodatku Aluplast ma raczej złą opinię wśród internautów), 2 lata dłużej gwarancji i oczywiście cena jest bardzo przystępna (pewnie jeszcze uda mi się coś utargować, gdybym zgodził się na tą właśnie firmę).

Jak już pisałem - jestem laikiem, więc może dałem się jedynie zwieść "pięknym słowom", stąd moje zapytanie na forum... Jeśli obie firmy posiadają dobre okna a Avante jest trochę tańsze to chyba wybiorę ich produkt.

Również niecodziennie wstawiam nowe okna w mieszkaniu, więc nie wiem na co zwrócić uwagę podczas montażu, żeby panowie fachowcy (mam nadzieję, że nimi będą) nie odstawili tzw. kaszany.

Przede wszystkim zostałem bardzo dobrze obsłużony (zaraz potem był sklep z oknami Oknoplast),

...

zostały mi przedstawione różnice w oknach Avante oraz Aluplast, (...) stosowanie przetworzonego PCV - w tych drugich, zastosowany inny rodzaj gazu

...

(w dodatku Aluplast ma raczej złą opinię wśród internautów)

Jeśli porównywali Avante (okna) z Aluplast (profile) to nie nazwałbym tego dobrą obsługą.

Może ci internauci zostali podobnie "obsłużeni"...?

:) pożyjemy - zobaczymy z tym AWILUXem. Oby tylko nie było jak z Rąbieniem bo gdzie Wy wszyscy pójdziecie.

W każdym razie przejęli bardzo dobrego handlowca od Jezierskiego a to znaczy, że inwestują w rozwój sieci sprzedaży.

Mylisz się Charli - przejęli dwóch handlowców :)

@ok**t

Spytaj dealera Avante o autoryzację od producenta i poproś o instrukcję montażu, tam powinno wszystko być napisane:)

@... zostały mi przedstawione różnice w oknach Avante oraz Aluplast, które wydały mi się dość istotne m.in. stosowanie przetworzonego PCV - w tych drugich, zastosowany inny rodzaj gazu

Materiał wtórny, czyli "przetworzone" PCV znajduje się raczej w każdym kształtowniku okiennym. Kwestią otwartą jest tylko rodzaj materiału wtórnego i proporcje udziału, a swoją drogą wyjaśnił sprzedawca czym niby różni się kształtownik z materiału pierwotnego od kształtownika z pewną zawartością materiału wtórnego? Wyjaśnił czym różni się materiał wtórny klasy ERMa i ERMb od materiału z recyclingu RMa i RMb? Pewnie nie. Albo mu tego nie napisali więc nie wie albo za dużo gazu się nałykał. Tego "innego" oczywiście:-). Sprzedawcy Oknoplastu zwyczajnie mnie zadziwiają:-)