Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Proszę o opinie na temat dwóch producentów:

Dako i Amberline.

Bardzo mało jest opinii na temat tych dwóch( nie małych przecież) firm czy ktoś może miał jakieś nie miłe historie z nimi związane?

W obu przypadkach robią okna na Vece softline i okuciach Winkhausa dają podobną cenę i szklenie.

Pytanie co wybrać ?

Wybierz tych, którzy lepiej montują. Ale z tego co podałeś trudno coś więcej wywnioskować. Rzut monetą?

Marnon,

to bardzo duże okno i pewnie większość firm tego nie wykona, a jak ktoś się podejmie, to ja i tak bym się bał o funkcjonowanie takiego balkonu. Jeśli możesz zmniejszyć, to sie nawet nie zastanawiaj i zrob to. Okno dłuzej pozyje.

Witam

Proszę o opinie na temat dwóch producentów:

Dako i Amberline.

Bardzo mało jest opinii na temat tych dwóch( nie małych przecież) firm czy ktoś może miał jakieś nie miłe historie z nimi związane?

W obu przypadkach robią okna na Vece softline i okuciach Winkhausa dają podobną cenę i szklenie.

Pytanie co wybrać ?

Nic o firmie Dako nie wiem, nie znam ich okien, moze gdzies przewinela sie jakas reklama w TV. Jeden z inwestorow z FM zamontowal owe okna i sie na nich poznal.

http://forum.muratordom.pl/entry.php?128604-Okna-Dako-NIE-POLECAM

Edytowane przez Tomaszs131

Wchodzimy w śliski temat. Takie postępowanie firm (złapać zlecenie za wszelką cenę) szkodzi całej branży i należałoby je piętnować. Sam bym się chętnie dowiedział kto tak lekceważąco podchodzi do norm i bezpieczeństwa Klientów. Ale jak bym ja miał taką wiedzę to dzieląc się ją będę :

1. Niedyskretny wobec klienta.

2. Paplą i donosicielem a na to nie ma przyzwolenia społecznego

3. Narażę się na "zemstę" tej piętnowanej firmy.

Także - rozumiem NW i nie oczekuję że się tu podzieli tą wiedzą.

Co innego jakby Klient zapytał "czy takie okno 300x200 w jednej tafli zaproponowane przez firmę X to dobra propozycja... ;)

Wchodzimy w śliski temat. Takie postępowanie firm (złapać zlecenie za wszelką cenę) szkodzi całej branży i należałoby je piętnować. Sam bym się chętnie dowiedział kto tak lekceważąco podchodzi do norm i bezpieczeństwa Klientów. Ale jak bym ja miał taką wiedzę to dzieląc się ją będę :

1. Niedyskretny wobec klienta.

2. Paplą i donosicielem a na to nie ma przyzwolenia społecznego

3. Narażę się na "zemstę" tej piętnowanej firmy.

Także - rozumiem NW i nie oczekuję że się tu podzieli tą wiedzą.

Co innego jakby Klient zapytał "czy takie okno 300x200 w jednej tafli zaproponowane przez firmę X to dobra propozycja... ;)

Zgadzam sie z pkt 1 i 3. Ale 2 to nasza narodowa przywara ktora powstala epoce komunizmu , a z ktora obecnie nalezy walczyc za wszelka cena. Ten sam argument powoduje akceptacje dla pijanych kierowcow na drogach.

Ja chce poznac nazwe tej firmy - poprosze na priv.

Jeszcze jedno pytanie drodzy eksperci :)

Na jaki silnik się zdecydować somfy ilmo czy selve? Obydwa napędy przeciążeniowe sterowane na klawisze.

A tak poza tym zrezygnowałem z oferty dako, bo dostałem całkiem ciekawą ofertę od Peteckiego i nadal rozważam Amberline tak jak ktoś już wspomniał chyba zdecyduje rzut monetą ;)

Ps.Czy dopłata do antracytu gładkiego(skórka pomarańczy) to normalna sprawa? Zwłaszcza że żądają za takie coś koło 1300 zł ?

ok**t - napisałem ten tekst by uświadomić klientom czytającym Forum na jakie pułapki są narażeni szukając ceny. Kolejna sprawa w tym zapytaniu - okno jednoskrzydłowe RU w wymiarze 1500/1500 na szybach . . . .3 mm. (może to Cię nakieruje na firmę hi hi hi) Pomijam kwestię, że współczynniku Uw okna wzięte z sufitu, jakby zamiast Argony był Krypton a nie jest.

Jednym słowem, walka o klienta ceną przybrała nieoczekiwany obrót

Zaczynam współczuć tym, którzy stoją przed wyborem.

O firmie D... nie wypominam bo tylko samobójca te okna zamawia

...Na jaki silnik się zdecydować somfy ilmo czy selve? .....Czy dopłata do antracytu gładkiego(skórka pomarańczy) to normalna sprawa? Zwłaszcza że żądają za takie coś koło 1300 zł ?

Ad.1 - nie ma co ukrywać, że SOMFY nie tylko ma dobrą "prasę" ale faktycznie są (subiektywnie) najlepsze i . . . niestety najdroższe. Na wszystkie rolety zamontowane od końca zeszłego wieku miałem jeden przypadek awarii silnika i to na własne życzenie - po prostu przekręciłem wyłączniki krańcowe

Ad.2 - niestety, jest to kolor nie traktowany jako standardowy stąd okna w tej okleinie wychodzą zawsze drożej, niewiele ale jednak. A ile to już kwestia profila i producenta

Ciekawą, czyli tanią. A czy pakiety trzyszybowe w peteckim mają ciepłą ramkę? czy wpychają Ci "extra ciepłe" okna ale bez tak niewielkiego ale istotnego dodatku?

Panowie Karolek i Grzeniu - czy Wy byście w tej sytuacji bez wahania wymienili nazwę firmy? Jeśli tak, to mój szacunek. Ja jednek jestem konformistą..

a teraz to co zastaliśmy przy wymianie okien. I jak ma klientowi nie wiać skoro montaż wyglądał tak jak na zdjęciu.

2014-09-10-160.jpg

I przy okazji jak wygląda szyba obustronnie 33.1 czyli O2 po walce ok 5 minut młotkiem ciesielskim (z kolcem)

2014-09-10-156.jpg

Dlaczego się tak pastwiłem ?

Trzeba było ją przedzielić na pół by weszła do windy, nawet na schodach było trudno nią manewrować

dostałem do wyceny okna. Niby żadna rewelacja ale . . . ale przesłano mi wycenę od pewnego producenta i włos mi się zjeżył na mojej łysej łepetynie.

Fix 300/200 w jednej szybie i mówią że wystarczy szyba 4mm

Zgroza

to chyba podobnie jak u mnie jak robiłem wycenę fixa 220/225 koszt niecałe 900zł gdzie inni cenią prawie 3tyś zł i taki zapis Szklenie: [44mm/U0.7] SZYBA SPECJALNA PAKIET 44, co najlepsze ten sam producent ale inni sprzedawcy mówili że max taki fix to 210/225 a ten gość mi pisał że nie ma problemu on może mi nawet zrobić 320/225