Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam

Proszę o opinie na temat dwóch producentów:

Dako i Amberline.

Bardzo mało jest opinii na temat tych dwóch( nie małych przecież) firm czy ktoś może miał jakieś nie miłe historie z nimi związane?

W obu przypadkach robią okna na Vece softline i okuciach Winkhausa dają podobną cenę i szklenie.

Pytanie co wybrać ?

Wybierz tych, którzy lepiej montują. Ale z tego co podałeś trudno coś więcej wywnioskować. Rzut monetą?

Marnon,

to bardzo duże okno i pewnie większość firm tego nie wykona, a jak ktoś się podejmie, to ja i tak bym się bał o funkcjonowanie takiego balkonu. Jeśli możesz zmniejszyć, to sie nawet nie zastanawiaj i zrob to. Okno dłuzej pozyje.

marekwl napisał:
Witam

Proszę o opinie na temat dwóch producentów:

Dako i Amberline.

Bardzo mało jest opinii na temat tych dwóch( nie małych przecież) firm czy ktoś może miał jakieś nie miłe historie z nimi związane?

W obu przypadkach robią okna na Vece softline i okuciach Winkhausa dają podobną cenę i szklenie.

Pytanie co wybrać ?

Nic o firmie Dako nie wiem, nie znam ich okien, moze gdzies przewinela sie jakas reklama w TV. Jeden z inwestorow z FM zamontowal owe okna i sie na nich poznal.

http://forum.muratordom.pl/entry.php?128604-Okna-Dako-NIE-POLECAM

Edytowane przez Tomaszs131

Wchodzimy w śliski temat. Takie postępowanie firm (złapać zlecenie za wszelką cenę) szkodzi całej branży i należałoby je piętnować. Sam bym się chętnie dowiedział kto tak lekceważąco podchodzi do norm i bezpieczeństwa Klientów. Ale jak bym ja miał taką wiedzę to dzieląc się ją będę :

1. Niedyskretny wobec klienta.

2. Paplą i donosicielem a na to nie ma przyzwolenia społecznego

3. Narażę się na "zemstę" tej piętnowanej firmy.

Także - rozumiem NW i nie oczekuję że się tu podzieli tą wiedzą.

Co innego jakby Klient zapytał "czy takie okno 300x200 w jednej tafli zaproponowane przez firmę X to dobra propozycja... ;)

finlandia napisał:
Wchodzimy w śliski temat. Takie postępowanie firm (złapać zlecenie za wszelką cenę) szkodzi całej branży i należałoby je piętnować. Sam bym się chętnie dowiedział kto tak lekceważąco podchodzi do norm i bezpieczeństwa Klientów. Ale jak bym ja miał taką wiedzę to dzieląc się ją będę :

1. Niedyskretny wobec klienta.

2. Paplą i donosicielem a na to nie ma przyzwolenia społecznego

3. Narażę się na "zemstę" tej piętnowanej firmy.

Także - rozumiem NW i nie oczekuję że się tu podzieli tą wiedzą.

Co innego jakby Klient zapytał "czy takie okno 300x200 w jednej tafli zaproponowane przez firmę X to dobra propozycja... ;)

Zgadzam sie z pkt 1 i 3. Ale 2 to nasza narodowa przywara ktora powstala epoce komunizmu , a z ktora obecnie nalezy walczyc za wszelka cena. Ten sam argument powoduje akceptacje dla pijanych kierowcow na drogach.

Ja chce poznac nazwe tej firmy - poprosze na priv.

Jeszcze jedno pytanie drodzy eksperci :)

Na jaki silnik się zdecydować somfy ilmo czy selve? Obydwa napędy przeciążeniowe sterowane na klawisze.

A tak poza tym zrezygnowałem z oferty dako, bo dostałem całkiem ciekawą ofertę od Peteckiego i nadal rozważam Amberline tak jak ktoś już wspomniał chyba zdecyduje rzut monetą ;)

Ps.Czy dopłata do antracytu gładkiego(skórka pomarańczy) to normalna sprawa? Zwłaszcza że żądają za takie coś koło 1300 zł ?

ok**t - napisałem ten tekst by uświadomić klientom czytającym Forum na jakie pułapki są narażeni szukając ceny. Kolejna sprawa w tym zapytaniu - okno jednoskrzydłowe RU w wymiarze 1500/1500 na szybach . . . .3 mm. (może to Cię nakieruje na firmę hi hi hi) Pomijam kwestię, że współczynniku Uw okna wzięte z sufitu, jakby zamiast Argony był Krypton a nie jest.

Jednym słowem, walka o klienta ceną przybrała nieoczekiwany obrót

Zaczynam współczuć tym, którzy stoją przed wyborem.

O firmie D... nie wypominam bo tylko samobójca te okna zamawia

marekwl napisał:
...Na jaki silnik się zdecydować somfy ilmo czy selve? .....Czy dopłata do antracytu gładkiego(skórka pomarańczy) to normalna sprawa? Zwłaszcza że żądają za takie coś koło 1300 zł ?

Ad.1 - nie ma co ukrywać, że SOMFY nie tylko ma dobrą "prasę" ale faktycznie są (subiektywnie) najlepsze i . . . niestety najdroższe. Na wszystkie rolety zamontowane od końca zeszłego wieku miałem jeden przypadek awarii silnika i to na własne życzenie - po prostu przekręciłem wyłączniki krańcowe

Ad.2 - niestety, jest to kolor nie traktowany jako standardowy stąd okna w tej okleinie wychodzą zawsze drożej, niewiele ale jednak. A ile to już kwestia profila i producenta

Ciekawą, czyli tanią. A czy pakiety trzyszybowe w peteckim mają ciepłą ramkę? czy wpychają Ci "extra ciepłe" okna ale bez tak niewielkiego ale istotnego dodatku?

Panowie Karolek i Grzeniu - czy Wy byście w tej sytuacji bez wahania wymienili nazwę firmy? Jeśli tak, to mój szacunek. Ja jednek jestem konformistą..

a teraz to co zastaliśmy przy wymianie okien. I jak ma klientowi nie wiać skoro montaż wyglądał tak jak na zdjęciu.

2014-09-10-160.jpg

I przy okazji jak wygląda szyba obustronnie 33.1 czyli O2 po walce ok 5 minut młotkiem ciesielskim (z kolcem)

2014-09-10-156.jpg

Dlaczego się tak pastwiłem ?

Trzeba było ją przedzielić na pół by weszła do windy, nawet na schodach było trudno nią manewrować

nikt ważny napisał:
dostałem do wyceny okna. Niby żadna rewelacja ale . . . ale przesłano mi wycenę od pewnego producenta i włos mi się zjeżył na mojej łysej łepetynie.

Fix 300/200 w jednej szybie i mówią że wystarczy szyba 4mm

Zgroza

to chyba podobnie jak u mnie jak robiłem wycenę fixa 220/225 koszt niecałe 900zł gdzie inni cenią prawie 3tyś zł i taki zapis Szklenie: [44mm/U0.7] SZYBA SPECJALNA PAKIET 44, co najlepsze ten sam producent ale inni sprzedawcy mówili że max taki fix to 210/225 a ten gość mi pisał że nie ma problemu on może mi nawet zrobić 320/225