Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

To ma nie aż tak wielki wpływ dla Ciebie. Najwidoczniejsza to cienka /lub bardzo cienka/ listwa przyszybowa.

Chyba dla wszystkich z nas coś bardziej nie tak jest z tymi cenami i tu widzimy pole do poważniejszych różnic..

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ma nie aż tak wielki wpływ dla Ciebie. Najwidoczniejsza to cienka /lub bardzo cienka/ listwa przyszybowa.

Chyba dla wszystkich z nas coś bardziej nie tak jest z tymi cenami i tu widzimy pole do poważniejszych różnic..

To czyli co? Wycenić jeszcze w jednym punkcie?? Bo nie widzę rozwiązania... Chyba że odpuścić :bash: i wybrać co innego... tylko co?? :(

Zapomniałam dodać że są to ceny po rabatach (ale ceny przed rabatem również się różniły).

Ale nie o cenę mi chodzi bo różnica na całości jest niewielka (u jednego jedno okno jest droższe, drugie tańsze; podobnie jest z "Uw" )

Dodam że wyceniane te same okna - DAKO DPQ-82

Ale wytłumaczcie mi proszę jaka różnica jest w tych "16" a "18". Na co to wpływa?

wpływa na przenikalność cieplną szyby na 18mm ramkach szyba ma U = 0,5 W/m2K, a na 16mm U szyby = 0,6 W/m2K chyba, że damy lepszą powłokę np. climaguard i mamy też 0.5 na ramkach 16 mm, ale ta szyba jest droższa.

Jest cos o czym ciągle zapominacie skupiając sie tylko na Ug.

Kurczenie sie gazu przy niskich temperaturach gdzie wtedy na Ug szyby nam najbardziej zależy bo latem to pikuś

I tak 16 bedzie centralnie 14 a nawet jeszcze mniej.

Z 14 w środku zrobi sie 12

I co wtedy powiedzą ortodoksi Ug ;)

Witam,

Poniżej podaję informacje dot. zapytania Pana klienta:

1. Szyby zespolone zgodnie z wymaganiami normy PN-EN 1279:2004 (cz. 2 i

3) poddawane są w komorach klimatycznych cyklom klimatycznym w dwóch

etapach:

a) a) temp. od -180C do +530C

a) b) temp. +580C,

2. 2. Nie posiadam informacji, aby wartość współczynnika U

ulegała zmianie w zależności od panującego otoczenia.

Wartość współczynnika przenikania ciepła U wyznaczany

jest w sposób badawczy (PN-EN 674:2011) lub obliczeniowy (PN-EN

673:2011). Zgodnie z zaleceniami wymienionych norm w obu

przypadkach różnica temperatur między granicznymi

powierzchniami szkła wynosi 15K.

3. 3. Na podstawie naszego doświadczenia możemy stwierdzić, ze w

temperaturach których szyby są badane (jw.) żadne zmiany w zachowaniu

się Argonu nie są zauważalne.

Pozdrawiam

Anna Balon-Wróbel

Z-ca Kierownika Zakładu Technologii Szkła

Chetnie poznalbym odpowiedz na pytanie - jaka bedzie odleglosc w srodku szyby dla temperatury zewnetrznej np. - 10 stopni :)

I na nastepne.

O ile zmniejszy sie odleglosc miedzy szybami wyprodukowanymi np. w Kielcach a zamontowanymi w Gdansku

Zalozmy w obu pytaniach ze pakiet ma wymiar 150 x 150 i grubosc 4 mm i ramke dystansowa 14mm

Ciekawy jestem bardzo odpowiedzi

Hmmm....jako ze niektorzy producenci takie wymiary robia na 3 mm tez poznalbym odpowiedz na powyzsze pytania.

Argon jako gaz szlacbetny nie.zmienia swych wlasciwosci ale .... grubosc warstwy izolacyjnej jaka tworzy juz tak i ma znaczenie odleglosc miedzy szybami :)

Chetnie poznalbym odpowiedz na pytanie - jaka bedzie odleglosc w srodku szyby dla temperatury zewnetrznej np. - 10 stopni :)

I na nastepne.

O ile zmniejszy sie odleglosc miedzy szybami wyprodukowanymi np. w Kielcach a zamontowanymi w Gdansku

Zalozmy w obu pytaniach ze pakiet ma wymiar 150 x 150 i grubosc 4 mm i ramke dystansowa 14mm

Ciekawy jestem bardzo odpowiedzi

Hmmm....jako ze niektorzy producenci takie wymiary robia na 3 mm tez poznalbym odpowiedz na powyzsze pytania.

Argon jako gaz szlacbetny nie.zmienia swych wlasciwosci ale .... grubosc warstwy izolacyjnej jaka tworzy juz tak i ma znaczenie odleglosc miedzy szybami :)

Szukanie dziury w całym jest immanentną cechą wielu inwestorów.

Dlatego wspomnialem o ortodoksach :) ale....

Pamietasz. Byl tu kiedyś watek z pieknym zdjeciem.

Na zrodku szyby koleczko z pary wodnej.

Jak sadzisz ?

Dlaczego?

Przeciesz przed chwila Pani technolog napisala ze nic się nie zmienia :)

Panowie a czy okna narożne są o wiele droższe niż "zwykłe"? Widziałem dwa rozwiązania: ze słupkiem "na załamaniu" z profilu albo (dość rzadziej) tak jakby bez słupkowe...czy te drugie to dobre rozwiązanie?

pozdrawiam!

Panowie a czy okna narożne są o wiele droższe niż "zwykłe"? Widziałem dwa rozwiązania: ze słupkiem "na załamaniu" z profilu albo (dość rzadziej) tak jakby bez słupk

owe...czy te drugie to dobre rozwiązanie?

pozdrawiam!

Te jakby bez słupka to łącznik systemowy. Okno narożne u mnie wymiary: front 245x120, bok 120x120 około 3500.

Witam

Panowie a czy okna narożne są o wiele droższe niż "zwykłe"? Widziałem dwa rozwiązania: ze słupkiem "na załamaniu" z profilu albo (dość rzadziej) tak jakby bez słupkowe...czy te drugie to dobre rozwiązanie?

pozdrawiam!

Te jakby bez słupka to łącznik systemowy. Okno narożne u mnie wymiary: front 245x120, bok 120x120 około 3500.

No raczej odwrotnie - te ze "słupkiem" to łącznik systemowy 90 stopni lub na łączniki rurowym kąt dowolny.

A ta opcja "bez słupkowa" to zapewne sklejana szyba.

Opcja 1 taka sobie - wg mnie lepiej dać tam normalny słup - lepsze dla montażu, szczelności.

Opcja 2 na moje oko super sprawa - jednak to nowinka raczej mało sprawdzona w boju, ale tutaj szczelność zdecydowanie lepsza niż w opcji 1 - tutaj jednak cena może powalić.

Pozdrawiam

Opcja 2 na moje oko super sprawa - jednak to nowinka raczej mało sprawdzona w boju, ale tutaj szczelność zdecydowanie lepsza niż w opcji 1 - tutaj jednak cena może powalić.

Nie tylko cena powala

Firm które to potrafią zmontować jest jeszcze mniej niż umiejących zamontować HSa czy jeszcze gorzej - wykonać prawidłowo i kompletnie montaż szczelny

Pomijam kolejną kwestię

Tego się nie robi w PVC a w aluminium

Witam

No raczej odwrotnie - te ze "słupkiem" to łącznik systemowy 90 stopni lub na łączniki rurowym kąt dowolny.

Opcja 1 taka sobie - wg mnie lepiej dać tam normalny słup - lepsze dla montażu, szczelności.

Pozdrawiam

Racja, nie zatrybiłem. Ja mam narożne z łącznikiem systemowym. Pozdrawiam.

Witam

Nie tylko cena powala

Firm które to potrafią zmontować jest jeszcze mniej niż umiejących zamontować HSa czy jeszcze gorzej - wykonać prawidłowo i kompletnie montaż szczelny

Pomijam kolejną kwestię

Eeee nie jest już tak źle, ja tam znam z 6-7 ekip, które spokojnie zamontują jak należy :D i kolejnych z 10, które to zrobią jak im się "popatrzy na ręce" :D

Pozdrawiam

dzięki!

Witam

Pozdrawiam

dzięki!

Nie tylko cena powala

Pomijam kolejną kwestię

Właśnie wyglądało mi to na aluminium ale nie byłem pewien:

okno.jpg

a jak od strony termicznej takie łamane okna się przedstawiają....czy to "pięta achillesowa"?

% dużo droższe jest takie okno niesystemowe?

Szyb-kie pytanie do fachowców...

Efektem koszenia trawy jest dziura w szybie (zewnętrznej) - trzeba wymienić pakiet.

Okno MS (Brugmann AD) 145x145cm, 1 skrzydło UR, pakiet trzyszybowy 4T-14Ar-4-14Ar-4T (0.6, ramka stalowa).

Jakigo pi*oko kosztu pakietu z wymianą się spodziewać, zamawiać u dostawcy okien czy można równie dobrze (taniej?) u szklarza?

Koszty jakieś 160 zł za metr kwadratowy jaki narzut transport wymiana Ale nie są to jakieś powalające koszt

Tak, wiem że pakiet. W salonie gdzie brałem okna napisali mi z montażem 750 brutto (zastrzegłem że termin jest mi obojętny, jak będą w okolicy mieć jakąś robotę aby nie jeździć specjalnie, byle do zimy).

Producent szkła chyba w takie duperele się nie będzie bawił... może zapytam u innych dilerów (chyba nie koniecznie MS? lepiej takich co sprzedają Brugmanna?).

Trochę drogie to koszenie trawy :)