Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

To jakiś bardzo mały HS ze waży tylko 205kg?

i p oco wyważać otwarte drzwi, kiedy poszerzenia są szerok dostępne i sprawdzone?

Okno/drzwi mają wymiar 2700/2400 - czy wg. Ciebie jest odpowiednia waga do tej wielkości?

Znasz ten produkt o którym pisałem, masz może jakieś doświadczenie? Nie wiem na ile sprawdza się takie rozwiązanie w zamian za poszerzenie, podobno dobrze izoluje.

Z góry dzięki za informacje.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdziłem - w moim programie niby ten sam producent profili dla okna HS 270x240 podaje wagę 282 kg (i to jest realna wartość). Może w niej są wliczone poszerzenia które są w standardzie (jakieś 20-30kg).

Może Tobie ktoś przeliczył okno z pakietem dwuszybowym (u mnie ma wagę 229kg).

Może ktoś daje cieńszą stal.. ?

Aha - i jeszcze jedno: na pewno nie masz HS w wersji 82mm (a raczej slide70), bo taki jest znacznie droższy (a waży już 376kg).

Także - taka jest w moich oczach wartość omawianej oferty..

Sprawdziłem - w moim programie niby ten sam producent profili dla okna HS 270x240 podaje wagę 282 kg (i to jest realna wartość). Może w niej są wliczone poszerzenia które są w standardzie (jakieś 20-30kg).

Może Tobie ktoś przeliczył okno z pakietem dwuszybowym (u mnie ma wagę 229kg).

Może ktoś daje cieńszą stal.. ?

Aha - i jeszcze jedno: na pewno nie masz HS w wersji 82mm (a raczej slide70), bo taki jest znacznie droższy (a waży już 376kg).

Także - taka jest w moich oczach wartość omawianej oferty..

Dziękuję za sprawdzenie przez Ciebie.

Sprawdziłem raz jeszcze, przepraszam mój błąd okno/drzwi mają 2700/2200, doprecyzuję, połowa okna jest stała 1350mm druga połowa 1350 jest przesuwna i jest to tańsza opcja czyli "z progiem" na ofercie napisane jest:

System Profili: Softline 82 PATIO 160 Z FIX W RAMIE

Szyba: xBD CR Sz 4/18AR/4/18AR/4 U=0,5. waga: 205kg.

Oczywiście poszerzeń brak, stąd propozycja profilu podprogowego, ale różnice w wadze którą podajesz są ogromne.

Jesteś w stanie podać jaka mogłaby być orientacyjna cena rynkowa takiego okna dla jednego i drugiego profilu.

Napisałem do Ciebie na priv

Dziękuję za sprawdzenie przez Ciebie.

Sprawdziłem raz jeszcze, przepraszam mój błąd okno/drzwi mają 2700/2200, doprecyzuję, połowa okna jest stała 1350mm druga połowa 1350 jest przesuwna i jest to tańsza opcja czyli "z progiem" na ofercie napisane jest:

System Profili: Softline 82 PATIO 160 Z FIX W RAMIE

Szyba: xBD CR Sz 4/18AR/4/18AR/4 U=0,5. waga: 205kg.

Takie okno waży "u mnie" 217kg. 10 kg jest różnicą realną którą można uzyskać na oknie, chociaż ja bym do niego dał skrzydło stałe (bo mi się fix z boku nie podoba).

Cena - 3600zł netto. Ale to może mieć bardzo duże rozpiętości. Przyjąłem kolor biały, szybę z ciepłą ramką, okucie ze wspomaganiem, odpowiednią klamkę itp. Jestem pewien, że nawet na teoretycznie tym samym profilu znajdziesz okno o 30% tańsze, ale na pewno będzie to kosztem czegoś innego niż narzut handlowy.

Nic ci nie wykona okno o szerokości przekraczającej 150 cm w jednym skrzydle to po pierwsze

Po drugie nikt o zdrowych zmysłach przy szerokości 150 m wykonał okna jednoskrzydłowego wysokości 120 cm gdyż obciążenie ciężarem skrzydła górnych zawiasów będzie na tyle duże że będą z czasem z tym problemy

A problemów raczej nikt nie chce mieć

W tym wymiarze pozostaje Ci tylko skrzydło uchylne albo Fix biorąc pod uwagę fakt że i tak nie będziesz go używał - zdecyduj się na fixa

MS wykonał RU 1495x1240 (MS Line, okucia Maco chyba, 3 szyby). Ja radziłem użytkownikom nie otwierać tego skrzydła niepotrzebnie, ale mając sposobność zapytałem serwisanta farbycznego MS jak z tym jest, i powiedział że ogólnie bez paniki, nie jest to żaden babol, jeśli dobrze pamiętam mówił że jak jest uczciwie zamontowane to nie powinno się nic dziać. Choć zapewne na takim skrzydle "zmęczenie" od użytkowania będzie postępować nieco (rzecz względna) szybciej.

zaden producent nie odmowil i nie zaproponowal zadnych zmian dla tych okien. jedynie cos napomkneli w vetrexie ze sie cos doklada jakis inny zawias

kilku za to ma zastrzezenia do przeszklenia typu 2400/2100 i do takiego tez tarasu. taras zweze do 2000 najprawdopodobniej. zeby podzielic na rowno a max drzwi 100cm robia

dodam ze okna na szkodach gorniczych najwyzszy stopien

Edytowane przez indiii

więc zamawiaj :)

Ciesz się.

Korzystaj radośnie.

Spokojnie, skrzydło będzie ważyć tylko z 80 kilo, będzie super, zawiasy na bank wytrzymają 5 lat gwarancji.

Będzie dobrze

tez sie ciesze, ze sie cieszysz.

jest jednak pewna roznica miedzy daniem rady, podpowiedzeniem co mozna zmienic, jak pomoc w doborze okien a ironizowaniem "Korzystaj radosnie".

Rozumiem, ze lepiej podzielic takie okno na pol w pionie?

zawiasy na bank wytrzymają 5 lat gwarancji.

I niedługo dłużej.....

Fakt jest taki, że podobno na zawiasach ukrytych jest większa wytrzymałość okuć. Zaznaczam, że "podobno", bo jest to dość świeży system i jeszcze raczej nie miał okazji przejść próby czasu (10 lat minimum), a i wyników badań (ilość otwarć, zamknięć, obciążenie wiatrem itd.) jakoś jeszcze nie wpadły w moje łapki.

Nie zmienia to faktu, że dość często słyszę, że "trudniejsze" konstrukcje bezpieczniej jest wykonać na zawiasach ukrytych.