Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś z forumowiczów, może się wypowiedzieć jak ważna jest szerokość profilu w oknie?

Od miesiąca próbuję kupić okna, dostałem coś koło 20 wycen z całego przekroju rynku, wiele firm, wiele profili.

Mam w domu 13 okien z grubsza większość o wymiarach 110cm x 230cm. (szer. x wys.)

Nie potrzebuje super ciepłych okien, bo mam stary nieocieplony dom.

Różnica w cenie między najtańszą a najdroższą wyceną to około 4-5 tys. zł. Drutex z iglo 5 classic vs. Oknoplast i Vetrex.

Pomijam elementy standardowe gdzie w tańszych oknach trzeba dopłacić, ale nie są niezbędne. Jak by je dodać do tańszych okien to różnica robi się 3-4 tys. więc na 13 oknach to nie jest duża różnica.

Różnica polega na tym, że okna na Iglo 5 z tego co pamiętam mam wycenione na profilu 82mm, Vetrex na 76mm a Oknoplast na profilu 70mm.

Tu moje pytanie. Jakie to ma znaczenie? Czy każde z tych okien wytrzyma mi bez zwichrowania 15-20 lat? Okna nie będą dużo otwierane, bo okna są nisko i mamy dzieci więc cały czas tylko uchylnie. Czy ma dla mnie znaczenie szerokość profilu? Dodam, że parametry okien w miarę podobne. Przy nieocieplonym domu Uw bez większego znaczenia, ale różnica nie jest duża. W internecie ciężko o jakieś konkretne i prawdziwe informacje, Vetrexowcy i Oknoplastowcy tylko obrzucają się błotem na wszystkich forach kłócąc się kto jest lepszy. Proszę o wypowiedź, bo chciałbym już zamówić te okna.

Odpowiem dość przewrotnie - wbrew ogólnym trendom ku jak najgłębszym profilom.

Najlepszą statykę miały profile 60 mm Dlaczego? Podzielone na trzy komory gdzie największa skrywała wzmocnienie. Noc a nic się z tym nie działo włąśnie dlatego, że wzmocnienie stanowiło o sztywności całości

Później zaczęli dodawać komory ale... bez zwiększania wielkości komory na wzmocnienie

I powoli zaczynały się kłopoty i narzucane ograniczenia wymiarów dopuszczalnych do wykonania

I znów pojawia się pytanie - dlaczego ? Pojawiały się komory przed wzmocnieniem patrząc na przekrój od zewnętrznej strony. Profile nagrzewają się do dość wysokich temperatur a w kolorze jeszcze bardziej. I te zewnętrzne komory przez oddalenie od wzmocnienia stawały się dość niestabilne od wpływem temperatur jak i obciążeń, bo w parze z komorami pojawiają się coraz cieplejsze a przy okazji coraz cięższe szyby

Praktyka dowodzi że profile głębsze niż 80-82 mm zaczynają stanowić problem dla każdego dlatego miedzy innymi część systemodawców ma w swej ofercie 90 i więcej mm ale.... ale odradza i wręcz ich nie sprzedaje

Wracając do Twego przypadku

Skoro nie zależy Ci na Uw okna i to w pełni rozumiem biorąc pod uwagę konkretną sytuacje u Ciebie

Skoro to wymiana w istniejącym budynku to o ile pamiętam nie dotyczy Ciebie wymóg Uw<=1,1

To nie szedłbym na silę w 80+ bo w zupełności wystarczy 70mm z tym tylko że mimo iż na Uw nie zależy jednak wziąłbym do tego pakiet trzyszybowy Ug=0,6-0,7

Zwiększa komfort użytkowy w momencie gdy zbliżasz się do wnęki okiennej i do samego okna

Niby 0,3-0,4 mniej niż standardowy pakiet dwuszybowy o Ug=1,0 a już daje się odczuć różnicę

Odpowiem dość przewrotnie - wbrew ogólnym trendom ku jak najgłębszym profilom.

Najlepszą statykę miały profile 60 mm Dlaczego? Podzielone na trzy komory gdzie największa skrywała wzmocnienie. Noc a nic się z tym nie działo włąśnie dlatego, że wzmocnienie stanowiło o sztywności całości

Później zaczęli dodawać komory ale... bez zwiększania wielkości komory na wzmocnienie

I powoli zaczynały się kłopoty i narzucane ograniczenia wymiarów dopuszczalnych do wykonania

I znów pojawia się pytanie - dlaczego ? Pojawiały się komory przed wzmocnieniem patrząc na przekrój od zewnętrznej strony. Profile nagrzewają się do dość wysokich temperatur a w kolorze jeszcze bardziej. I te zewnętrzne komory przez oddalenie od wzmocnienia stawały się dość niestabilne od wpływem temperatur jak i obciążeń, bo w parze z komorami pojawiają się coraz cieplejsze a przy okazji coraz cięższe szyby

Praktyka dowodzi że profile głębsze niż 80-82 mm zaczynają stanowić problem dla każdego dlatego miedzy innymi część systemodawców ma w swej ofercie 90 i więcej mm ale.... ale odradza i wręcz ich nie sprzedaje

Wracając do Twego przypadku

Skoro nie zależy Ci na Uw okna i to w pełni rozumiem biorąc pod uwagę konkretną sytuacje u Ciebie

Skoro to wymiana w istniejącym budynku to o ile pamiętam nie dotyczy Ciebie wymóg Uw<=1,1

To nie szedłbym na silę w 80+ bo w zupełności wystarczy 70mm z tym tylko że mimo iż na Uw nie zależy jednak wziąłbym do tego pakiet trzyszybowy Ug=0,6-0,7

Zwiększa komfort użytkowy w momencie gdy zbliżasz się do wnęki okiennej i do samego okna

Niby 0,3-0,4 mniej niż standardowy pakiet dwuszybowy o Ug=1,0 a już daje się odczuć różnicę

I znów konkretna odpowiedź od Ciebie. Okna będą białe więc, bez strachu. Jeżeli chodzi o ilość szyb to oczywiście pakiet trzyszybowy z ciepła ramką. To już praktycznie standard wiec nie będę tego unikał skoro okna mają służyć ze 20 lat. Wszystkie pakiety te droższe mają U szyby 0.5 Z tego co pamiętam to Vetrex ma Uw = 0.9 a Oknoplast 1.0. W takim razie jeszcze pytanie skupiając się na Vetrex V76 oni tam proponują szyby 4-14-4-14-4 a Oknoplast ze swoim profilem 70mm 4TF-18c-3-16c-3tf 4xglass cokolwiek znaczą te literki(chyba jakieś powłoki). Czy to wynika z grubości profila i tylko z tego? Że do 70mm nie można zrobić tak jak ma Vetrex? Czy któreś rozwiązanie jest lepsze lub gorsze? Na forach czytam, że to dlatego że Oknoplast ma słabsze okucia i musi stosować lżejsze szybyi dlatego miałem wątpliwości czy okno nie będzie opadać, ale chyba już mi to wytłumaczyłeś. Nasuwa mi się jeszcze pytanie do ciepłego montażu. Czy jest sens? Może nie do końca ciepły, bo nie w warstwie ocieplenia, bo go nie ma, ale na taśmy paroszczelne i paroprzepuszczalne. Jest sens? Widziałem obliczenia na oknotest że różnica spora. Co prawda przy domu ocieplonym, ale też u mnie nie jest tak źle bo te mury mają 50cm grubości.

Bardzo dziękuję za tą wypowiedź.

ale pier... o tych okuciach głupoty

Ale do rzeczy

Sumaryczna grubość pakietu szyb zależy od głębokości zabudowy profila

Nie wiem jaka wielkość skrzydła ale uważam że nawet gdy można zastosować 3mm lepiej wybrać 4mm - takie subiektywne zdanie

A co do montażu.... uważam że nie tylko z powodu obowiązującego prawa warto wykonać połączenie okna z murem szczelnie

Dlaczego?

POgadaj z sąsiadami i ze znajomymi.

Najczęściej po kilku-kilkunastu latach słyszy się że ciągnie od okien a jak sprawdzasz świeczką płomień ani drgnie bo nie ma żądnego wyczuwalnego przepływu

Jest to efekt degradacji piany która z czasem zawilgocona traci swoje właściwości termiczne

I tyle w temacie

Ale....biorąc pod uwagę że u Ciebie będzie wymiana okien czyli trudno będzie przygotować idealnie wnękę okienną pod montaż z wykorzystaniem taś czy folii lepiej użyć SP925 by po obcięciu piany zabezpieczyć pianę i uczynić to połączenie szczelnym

ale pier... o tych okuciach głupoty

Ale do rzeczy

Sumaryczna grubość pakietu szyb zależy od głębokości zabudowy profila

Nie wiem jaka wielkość skrzydła ale uważam że nawet gdy można zastosować 3mm lepiej wybrać 4mm - takie subiektywne zdanie

A co do montażu.... uważam że nie tylko z powodu obowiązującego prawa warto wykonać połączenie okna z murem szczelnie

Dlaczego?

POgadaj z sąsiadami i ze znajomymi.

Najczęściej po kilku-kilkunastu latach słyszy się że ciągnie od okien a jak sprawdzasz świeczką płomień ani drgnie bo nie ma żądnego wyczuwalnego przepływu

Jest to efekt degradacji piany która z czasem zawilgocona traci swoje właściwości termiczne

I tyle w temacie

Ale....biorąc pod uwagę że u Ciebie będzie wymiana okien czyli trudno będzie przygotować idealnie wnękę okienną pod montaż z wykorzystaniem taś czy folii lepiej użyć SP925 by po obcięciu piany zabezpieczyć pianę i uczynić to połączenie szczelnym

Super. Idę dzisiaj zamówić okna, Zapytam o szyby 4mm (okna przeważnie mają szer 110x wys. 230cm, jeżeli nie będzie dużej dopłaty to wezmę o ile jest taka możliwość. Jeżeli chodzi o SP925 to wspominałeś kiedyś mi o tym w innym wątku i mam to z tyłu głowy. Na pewno to zrobię. To się stosuje tylko od wewnątrz czy od zewnątrz też? Ostanie dwa pytania, co do których mam wątpliwości. Mianowicie nawiewniki w oknach. Czy muszę je montować? Przy mieszkaniu bez ocieplenia, przy metrażu 125m2, wysokości pomieszczeń 3,6m oraz pomieszczeniach poza łazienką ponad 25m2 i więcej jest taka potrzeba? Czy nie wystarczy jak będę wietrzył albo rozszczelnie okna na mikrowentylacje? Nie chce dziurawić nowych okien, ale jeżeli mam to zrobić to chce to zrobić fabrycznie bo samemu to już nie to samo. Dziur w ścianie też bym nie chciał. Mam wentylację grawitacyjną. Moja rodzina mieszka piętro wyżej. Metraż ma trochę większy bo ma dodatkowe piętro-zaadoptowane poddasze i nie ma żadnych nawiewników. Fakt okna mają minimum 10 lat więc pewnie nie są tak szczelne ale nie mają żadnych problemów z wilgocią.

Ciepły parapet. Warto w moim przypadku czy nie?

Pozdrawiam

Edytowane przez gutozaur

Ciepły parapet zabezpiecza cię przed kolejnymi błędami wykonawców ale.... wątpię by przy wymianie miało sens jego stosowanie

Prawidłowo zamontowane parapety wewnętrzne i zewnętrzne stworzą Ci taki sam ciepły parapet :) jak kupiony

Nawiewniki - daruj sobie

Duża kubatura i wietrzenie załatwią sprawę wilgoci i nie słuchaj ortodoksów powołujących się na przepisy z czasów króla Ćwieczka. W przepisach krotność wymiany powietrza to jakieś nieporozumienie i horror

Tylko musisz wietrzyć także zimą - nie każdy ma taką odwagę ;)

Ciepły parapet zabezpiecza cię przed kolejnymi błędami wykonawców ale.... wątpię by przy wymianie miało sens jego stosowanie

Prawidłowo zamontowane parapety wewnętrzne i zewnętrzne stworzą Ci taki sam ciepły parapet :) jak kupiony

Nawiewniki - daruj sobie

Duża kubatura i wietrzenie załatwią sprawę wilgoci i nie słuchaj ortodoksów powołujących się na przepisy z czasów króla Ćwieczka. W przepisach krotność wymiany powietrza to jakieś nieporozumienie i horror

Tylko musisz wietrzyć także zimą - nie każdy ma taką odwagę ;)

Bardzo dziękuję za informacje.

W ciągu kilku wpisów dowiedziałem się więcej niż przez 2 tygodnie czytania forów gdzie większość wpisów to pisanie że konkurencja jest zła i zachwalanie swojego produktu.

Bardzo dziękuję za informacje.

W ciągu kilku wpisów dowiedziałem się więcej niż przez 2 tygodnie czytania forów gdzie większość wpisów to pisanie że konkurencja jest zła i zachwalanie swojego produktu.

life is brutal ;)

Pytaj śmiało, jak tu jestem to podpowiem w miarę swej wiedzy

life is brutal ;)

Pytaj śmiało, jak tu jestem to podpowiem w miarę swej wiedzy

W takim razie korzystam jeżeli mogę.

Byłem wczoraj porozmawiać w Oknoplaście. Widziałem przekrój okna i wzmocnienie stalowe w Pixelu jest zamknięte, wygląda to solidnie.

Pytałem o szyby 4-4-4. Pani mówiła, że mogą złożyć do tego profilu 70mm takie szyby, ale nie poleca skoro UW szyby jest takie same. (nie pytałem jaka dopłata). Dla przykładu pokazała mi różnicę w drzwiach balkonowych. Mają taką wystawkę gdzie wchodzisz do środka zamykasz się i widzisz jak światło przenika przez okna z szybami cieńszymi i grubszymi. Co rzuciło się w oczy to szyby z grubszym szkłem dawały widoczniej mniej światła oraz szyby wpadały w zieleń. Oczywiście byłoby to trudniejsze do wyłapania, gdyby nie było tych okien obok siebie, ale różnica była dość duża, zwłaszcza ten zielony raził w oczy. Pytanie czy to nie jest jakoś specjalnie przygotowana szyba pod taką prezentację? To rzeczywiście tak wygląda? W sumie na jakie okno bym nie patrzył w życiu codziennym, to nie widziałem jakoś tego zielonego światła, ale może dlatego, że nie było do czego porównać.

Druga sprawa to Pani pytała czy chcę montaż na kołki czy wieszaki. Wybrałem wieszaki bo nie chciałem dziurawić okien. Powiedziała. że bardziej poleca kołki, bo okno stabilniejsze, ale wydaje mi się że głównie dlatego, że to łatwiejszy i szybszy sposób dla monterów, a cena montażu ta sama. Okna mam skrzynkowe i mam węgarki.

Pytałem również o montaż na taśmy, ale wiadomo to kosztuje dużo więcej i trzeba przygotować idealne otwory okienne, żeby to miało sens. Cenowo usługa montażu wyjdzie sporo drożej więc, brak uzasadnienia ekonomicznego w domu bez ocieplenia, dlatego kupię SP925 i oblecę otwory jak pianka wyschnie. Pytanie tylko czy to tylko od środka czy od zewnątrz też się używa, bo już nie pamiętam.

dziękuję za wskazanie.

czy to jedyna rekomendacja?

pytanie czy właściwie podchodzę do wymiany skoro Osoby doradzające wskazujecie,że montaż najważniejszy to zacząć od dobrych montażystów?

dodatkowo ma pytanie odnośnie do ciepłego montażu. okna będę wymienianie, dom mam ocieplony 10 cm styropianu i będę chciała dołożyć kolejne 10 cm (mur ~ 25 nie pamiętam z czego).

czy przy wymianie okien jest możliwe zastosowanie ciepłego montażu?

gutozaur

różnica 2mm w sumarycznej grubości szyb realnie jest nie do wychwycenia okiem faceta :) co innego kobieta :)

Dla mnie pokazali Ci szyby o różnych konstrukcjach - marketing dźwignią handlu, czyż nie ?

Montaż na śruby do montażu ościeżnic faktycznie jest ciut lepszy od samego na kotwy ale skoro masz skrzynkę to teraz pytanie - z jakiego roku mniej więcej jest dom? Czy masz ścianę jednowartwową czy 3? Bo jeśli 3 warstwową to nie sprawdzi się ani jeden ani drugi sposób montażu - konieczne jest zastosowanie specjalnych konsol

Co do SP925,,,,teoretycznie tylko od wewnątrz....praktycznie Illbruck chyba sam nie wie bo mówi że można stosować także od zewnątrz

fm_aga

Oczywiście ciepły montaż można i trzeba stosować także przy wymianie okien ale....co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "ciepły montaż" bo podstawą jest sprecyzowanie co on dla Ciebie oznacza bo jest bajzel w nazewnictwie na rynku

ciepły montaż jako montaż szczelny ?

czy

ciepły montaż jako montaż w warstwie ocieplenia ?

Oba są możliwe do wykonania przy wymianie okien

gutozaur

różnica 2mm w sumarycznej grubości szyb realnie jest nie do wychwycenia okiem faceta :) co innego kobieta :)

Dla mnie pokazali Ci szyby o różnych konstrukcjach - marketing dźwignią handlu, czyż nie ?

Montaż na śruby do montażu ościeżnic faktycznie jest ciut lepszy od samego na kotwy ale skoro masz skrzynkę to teraz pytanie - z jakiego roku mniej więcej jest dom? Czy masz ścianę jednowartwową czy 3? Bo jeśli 3 warstwową to nie sprawdzi się ani jeden ani drugi sposób montażu - konieczne jest zastosowanie specjalnych konsol

Co do SP925,,,,teoretycznie tylko od wewnątrz....praktycznie Illbruck chyba sam nie wie bo mówi że można stosować także od zewnątrz

OK, co do tych szyb i zieleni to faktycznie wydawało mi się podejrzane. Niemniej jednak nie będzie to miało wpływu na żywotność okna ze względu na ciężar?

Dom jest z 1900 roku. Z tego co mam w świadectwie energetycznym to jest to ściana, która składa się z 25cm cegły - 5cm pustej przestrzeni - 25 cm cegły. Co to za konsole? Mam nadzieje że monterzy zdają sobie z tego sprawę.

http://knelsenpolska.wixsite.com/knelsen-polska

Chałupę będziesz ocieplał ?

Jeśli nie to montaż u Ciebie należy traktować tak, jak montaż w warstwie ocieplenia czyli z zastosowaniem konsol z podanego linka

Kurcze w planach mam ją ocieplić, ale nie szybko. Minie minimum 5, a może i 10 lat zanim ją ocieplę. Dom jest z rozmachem, 20 metrów w górę więc jest co ocieplać. A co z węgarkami? Oni tych okien nie wystawią z licem muru zewnętrznego bo raz, że węgarki nie pozwolą, a dwa że prawie w każdym oknie są pionowe betonowe słupy, które dzielą otwór okienny na 2 lub 3 okna.

Bez tytułu.jpg

Pani napisała mi takie zdanie

" Oczywiście na konsole jeżeli mamy montować w przestrzeni pustki, natomiast jeżeli montujemy w murze to nie ma takiej potrzeby "

I co ja mam jej odpisać? Jaki jest prawidłowy montaż?

Edytowane przez gutozaur

ups.. nie wiedziałam jak odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytanie... musiałam doczytać :/

chciałabym aby okna były prawidłowo i szczelnie zamontowane.

obecnie mam mur ~24 cm i 10cm styropianu; planuję przy remoncie dołożyć kolejne 10 cm.

pytanie w takim układzie czy montaż w warstwie ocieplenia jest dużo droższy i otrzyma się dużo lepsze parametry?

/przeczytałam "gdzieś" że trudno jest przygotować mur przy remoncie do "ciepłego montażu"/

zależy mi na tym aby okna były szczelne; na parterze na ścianie południowej będę miała 4 okna 1 2500x 2250 i 3 okna 1500x2250 wiec nie chciałabym mieć problemów a dodam że przy remoncie zmieniam również na ogrzewanie podłogowe - czego się obawiam ale druga połowa się uparła - co robić

fm_agamontaż na konsolach jest droższy - najlepiej zwróć się do furmy FIX - są godni polecenia i nie zrobią Cię w przysłowiowe jajo

gutozaurA nie masz tej chałupy przypadkiem pod nadzorem konserwatora ;) ;)?

Niezbędne minimum to montaż tak jak jest czyli po wyrwaniu skrzynki w ociepleniu

Tak być powinno

fm_agamontaż na konsolach jest droższy - najlepiej zwróć się do furmy FIX - są godni polecenia i nie zrobią Cię w przysłowiowe jajo

gutozaurA nie masz tej chałupy przypadkiem pod nadzorem konserwatora ;) ;)?

Niezbędne minimum to montaż tak jak jest czyli po wyrwaniu skrzynki w ociepleniu

Tak być powinno

Hehe, nie mam. Zanim ją kupiłem byłem pytać w urzędzie. Dzielnica ogólnie zabytkowa, ale akurat ten dom jest pominięty.

Ok czyli jak wstawią w miejsce starych to będzie ok.

Co do szyb 4mm. Pani nadal nie chce mi podać cen cały czas to odradzając. Chyba nie będę się kłócił, bo pewnie dopłata jest konkretna.

Dziękuję Ci za odpowiedzi.

Witam. Ja mogę powiedzieć tylko jedno, nie kupujcie okien Vetrex. Zamówiłem do swojego nowo wybudowanego domu okna Vetrex i od samego początku problemy. Jedno okno przyjechało z pękniętą ramą, drugie okno pękło po czasie. Oczywiście kontakt do firmy ograniczony, wszystkie reklamacje w pierwszej kolejności rozpatrują handlowcy u których okna sie zamawia. Oczywiście najczęściej jest odmowa reklamacji, wmawiają, że okno zostało zniszczone przez firmy wykańczające. Ktoś kiedyś pisał na forum, że okna mają naprężenia i pękają i to niestety sie sprawdza. A wszystkie te chwyty marketingowe, że dają gwarancje na 7 lat można wsadzić między ksiązki.

Zamówiłem okna. Oczywiście naczytałem się przedtem w internecie o oknach i na co zwracać uwagę. Przy zamówieniu poprosiłem o zgrzew nitkowy, choć wiedziałem, że w Oknoplast to standard. (tak czytałem, bo u niektórych producentów trzeba to zgłosić). Okna w kolorze białym. Jakież było moje zdziwienie, jak mi Pani powiedziała, że żaden producent nie robi białych okien ze zgrzewem nitkowym. Cały czas się zastanawiam czemu? Bo taniej? Nie rozumiem tej zależności. Ktoś wie?