Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciężko jest teraz porównywać na podstawie ofert - dobre firmy mają parametry zbliżone a wartość nawet Uw 0,1 realnie nie ma znaczenia. Sekret tkwi w realnej szczelności okien czyli parametrze którzy wszyscy deklarują jako najwyższy (klasa 4) oraz montażu adekwatnym do tej klasy.

Klasa 4 to tak jakby auta i norma typu Euro 5 ( Niemal każde je spełnia, ale jaki jest realny poziom emisji dwutlenku węgla nikt z nas nie wnika. I do tego jeszcze oszustwa w programach.... A nie brnąc w to za mocno: klasa przepuszczalności 4 to tak jakby każde auto palące mniej niż 6l/1000km. Mieszczą się w niej zarówno to palące 5,9 jak i 2,9 ... :)

Faktycznie, dążenie do jak najniższej wartości Uw i prześcigania się o dziesiętne lub nawet setne części wartości nie będzie przez nikogo z nas odczuwalne. Ale cyferki mimo wszystko działają na wyobraźnię :yes: zwłaszcza jeśli chodzi o cenę :lol2: Jak więc sprawdzić wspomnianą szczelność okien gdy jesteśmy dopiero na etapie ich wyboru a producenci deklarują to samo? Nie biorę w tym momencie pod uwagę jakości wykonania samego montażu, ponieważ do tego jeszcze daleko i zakładam (każdy na tym etapie zakłada :D), że będzie wykonany poprawnie. W tzw. międzyczasie wpłynęła oferta oknoplastu, więc uzupełniłem tabelkę. Cenowo pośrodku, Uw najgorsze. Przypuszczam, że to ze względu na szyby 3.

okna Uw 2.jpg

EDIT: Oknoplast Winergetic Premium

Jakiej głębokości powinno być poszerzenie w oknach na profilu 92 mm ? Wszystkie poszerzenia są o wysokości 20 cm i występują w oknach balkonowych o wysokości 230 cm, okna mają od 90 cm do 320 cm szerokości. W otrzymanej ofercie widzę propozycję zastosowania poszerzenia 60 mm, stąd moja obawa czy nie będzie ono za słabe do takich okien ? Czy głębokość poszerzenia może mieć wpływ na statykę okna i jego parametry cieplne ?

Czy ja dobrze korzystam z kalkulatora na MS?

Dla różnicy między U 1,1 oraz 0,8 i 45m2 szyb oszczędność na ogrzewaniu gazem ziemnym po 20 latach to.. niecałe 5 000 zł?

W ofertach które mam różnica między standardowymi oknami (ok 1,1) a tymi z okolicy 0,8 jest dużo większa niż 5000pln... zastanwia mnie w takim razie skąd taka popularność pakietów 3 szybowych itp?

W ofertach które mam różnica między standardowymi oknami (ok 1,1) a tymi z okolicy 0,8 jest dużo większa niż 5000pln... zastanwia mnie w takim razie skąd taka popularność pakietów 3 szybowych itp?

Dziwne. U mne najtańsza oferta, nErgo przy 24m2 łącznie wychodziły 8196zł bez ciepłych parapetów i z taśmami tylko od z jednej strony (U nieznane, bo na stronie liczy tylko orientacyjnie, a sprzedawca nie był w stanie dla nich wyliczyć U) a finalnie kupiłem Vetrexa o średnim U dla całego zestawu 0,7 za 11K netto z ciepłym montażem i ciepłymi parapetami. Czyli mniej, niż 3K różnicy - z czego spora część to ciepłe parapety i taśma z drugiej strony.

Czy ja dobrze korzystam z kalkulatora na MS?

Dla różnicy między U 1,1 oraz 0,8 i 45m2 szyb oszczędność na ogrzewaniu gazem ziemnym po 20 latach to.. niecałe 5 000 zł?

Intuicyjnie wydaje mi sie, ze dobrze liczysz.. 1,1 a 0.8 to nie jest kolosalna różnica, ale myślę ze sedno Twojej sprawy tkwi w czymś innym:

1,1 - to raczej okna o głębokości zabudowy 70mm (pięciokomorowe, trzyszybowe). a 0,8 to już 80mm+ i to właśnie tu jest różnica :)

Finlandia jest dokładnie tak jak piszesz. Nie porównywalem dokładnie tych samych okien z różnym U ale różne konstrukcje.

Tylko że myślałem że właśnie szersza konstrukcja jest po to żeby ta 3 szybowa konstrukcje zmieścić i udźwignąć.. Po to żeby było lepsze U na końcu.

Jezeli z U nie ma oszczędności to po co mi szerszy profil? Nie lepiej wziąć zwykły właśnie 70nm skoro różnica się nigdy (>10 lat to dla mnie nigdy) nie zwróci?

U mnie różnica np w Oknoplascie między Konceptem 3 szyb. a Winergetickiem to ok 5tys dla całego domu. Dla 2 szybowego byłoby jezcze więcej..

Swoją drogą to jak czytam wasze wyceny np. Kaizena i 10tys.. To też wziąłbym Vetrex i już. U mnie za całość wychodzi 30-45 za ok 50m2 szyb. Mam tak duże przeszklenia w domu czy okna tak podrożały?

Tajemnica tkwi w lepszej szczelności. Na tym można "zsykać " więcej oszczędności niż na Uw. Każde okno jest niby szczelne, ale przepuszcza powietrze! tylko jedno mniej, inne więcej..

No to mam jakiś trop. Będzie WM więc szczelność jak najbardziej pożądana. Finlandia jakie okna polecasz że względu na szczelność? Skoro ustaliliśmy że na U nie patrzymy to idealne byłoby właśnie okno z normalnym U (ok 1-1.1) ale dość szczelne i tanie. Polecisz coś?

PS pytałem wcześniej o Veka 76 i okna na tym profilu.. Będą dużo "gorsze" niż polularna veka 82?

Stoję przed wyborem okien. Rozważam już tylko 2 oferty, tj. Krispol Fen 92 na profilu bluevolution 92 i Team Plast Team Balance MD na profilu veka 82. Cenowo oferty są zbliżone, w obu przypadkach montaż warstwowy, zakładam że na porównywalnym, dobrym poziomie.

Co będzie lepszym wyborem ? Czy w ogóle te okna i profile można ze sobą porównywać ? Krispol reklamuje okna Fen 92 jako okna premium, czy rzeczywiście tak jest ?

Miałem ostatnio w ręku wycenę Teamplastu i byłem zaskoczony ceną. Jak na parametry które deklarują i udostępniają w badaniach (wysokie noty w rankingu Pro Quality) to wręcz byłem zdziwiony że można sprzedawać tanio. Za to Krispol w moim mniemaniu uchodził za firmę z górnej półki, także trochę zastanawiająca jest ta zbieżność cenowa. W obu przypadkach - sprawdź dokładniej co uwzględniają w montażu warstwowym. W mojej okolicy jedna z firm nagminnie robi ciepły montaż w 3/4 - zupełnie pomija doły okien...

Miałem ostatnio w ręku wycenę Teamplastu i byłem zaskoczony ceną. Jak na parametry które deklarują i udostępniają w badaniach (wysokie noty w rankingu Pro Quality) to wręcz byłem zdziwiony że można sprzedawać tanio. Za to Krispol w moim mniemaniu uchodził za firmę z górnej półki, także trochę zastanawiająca jest ta zbieżność cenowa. W obu przypadkach - sprawdź dokładniej co uwzględniają w montażu warstwowym. W mojej okolicy jedna z firm nagminnie robi ciepły montaż w 3/4 - zupełnie pomija doły okien...

Pewna różnica cenowa jest (Krispol droższy od Team Plastu), ale przy ogólnej wartości zamówienia do przełknięcia. Zamawiam łącznie okna, rolety, drzwi może więc dlatego w Krispolu dostałem korzystne rabaty.

Montaże w obu firmach kosztują praktycznie tyle samo, technika w tym taśmy UV12 msc te same.

Czy jako fachowiec uważasz, że okna 92 będą co do zasady lepsze od 82 ? Czy grubsze profile przy dużych przeszkleniach będą się lepiej zachowywały, czy nie ma to kompletnie żadnego znaczenia? Z tego co zauważyłem u każdego producenta profile 90+ to najdroższa pozycja w asortymencie, więc teoretycznie wybór 92 powinien być lepszym...

Stoję przed wyborem okien. Rozważam już tylko 2 oferty, tj. Krispol Fen 92 na profilu bluevolution 92 i Team Plast Team Balance MD na profilu veka 82. Cenowo oferty są zbliżone, w obu przypadkach montaż warstwowy, zakładam że na porównywalnym, dobrym poziomie.

Co będzie lepszym wyborem ? Czy w ogóle te okna i profile można ze sobą porównywać ? Krispol reklamuje okna Fen 92 jako okna premium, czy rzeczywiście tak jest ?

Odpowiem sam sobie. Ostatecznie zdecydowałem się na zakup okien Team Plast Team Balance MD z ciepłą ramką premium edge. Zadecydowały o tym większe zaufanie co do jakości montażu niż w przypadku ekipy od Krispola oraz delikatna różnica w cenie, o której wspominałem. Za ok. 4 tygodnie podzielę się wrażeniami po montażu. Wierzę w to, że wysoka pozycja Team Plastu w rankingu Pro Quality oraz pochlebne artykuły na oknoteście nie są przypadkowe :)

• 2 weeks później...

Cześć,

dostałem parę wycen okien do mojego domku - jednak sprawa okien niestety nie jest tak prosta - bardzo dużo różnych producentów, okuć, profili dlatego mam nadzieję że pomożecie w wyborze. Pieniążki raczej grają 2 rolę choć nie ukrywam że wolałbym zaoszczedzić i dołożyć gdzieś indziej :) jednak sprawą pierwszorzędną myślę że będzie jakość + energooszczędność.

Zrobiłem szybkie zestawienie z góry dzięki za pomoc:

[ATTACH=CONFIG]417853[/ATTACH]

https://www.dropbox.com/s/w483lyoiatxciv0/okna.png

okna.png

Pytanie do fachowców. Mam w salonie okno rogowe o wymiarach:90cm jeden bok, 345 drugi bok. Bez żadnego słupka konstrukcyjnego. Całość wysoka na 240cm.

Rozważamy 2 opcje na to okno:

1) 90cm fix, łącznik rogowy, 165cm fix oraz 180cm drzwi. To jest standard który każdy producent jest w stanie wykonać.

2) 90cm fix, łącznik rogowy oraz HST na 345cm (dzielony na 2) w takiej opcji że cześć lewa czyli przy łączniku byłaby stała a część prawa ruchoma.

Okazuje się że to nie takie proste i nie kazdy jest w stanie takie coś wykonać (nie każdy profilodawca ma takie rozwiązanie). Podobno problematyczne jest właśnie łącznie HST z łącznikiem rogowym.

Czy możecie polecić gdzie mogę to wykonać (albo na jakim systemie)? Na razie wiem, że:

- przedstawiciel Adamsa zaproponował mi okna HST passiv za jakieś 26tys... Odpada

- w schucco jest to możliwe ale też nie najtańsze (nie mam konkretnej oferty jeszcze).

Szukamy okien do całej go domu ale chyba zrobię tak se wybiorę tego dostawcę który takie okna ma w sensownej cenie (i umie je zamontować) i później odbiorę resztę. Nie chciałbym mieszać 2 dostawców żeby odcienie nie były inne.

• 2 weeks później...

Dobry wieczór, mam również pytanie do fachowców w temacie okien. Jestem na etapie analizowania oferty od dwóch producentów / firm montujących okna.

Razem do wyceny 16 okien o łącznej powierzchni 5,15 m2.

Jedna z firm to Redan (system Synego), druga to MS (MS Line +MD 82).

Pakiety szybowe różnią się w:

HST:

* Redan: szkło 06 CR. SZ6/16/6/14/6

*MS: 6/14/4/14/6

oraz w dużych fixach

*Redan: 0,6 CR. Sz6/16/6/14/6

*MS: 6/14/4/16/6

W pozostałych wszędzie jest 4/18/4/18/4.

Uw - dla wszystkich pozycji bardzo podobne, różnice 0,02 -0,03. Nie uważam, żeby tak mała różnica miała jakikolwiek, ujemny wpływ na daną ofertę.

Okucia w obydwu przypadkach to samo : Maco Multimatic.

MS chwali się (i twierdzi, że to ogromna różnica) ramkami dystansowymi Chromatech Ultra. Jaka jest w Synego nie miałem jeszcze okazji dopytać, a na stronie nie zauważyłem tej informacji.

Sprzedawca z MS twierdzi również, iż montaż okien na ciepłych parapetach nic nie daje i wogóle szkoda kasy.

Nie dostałem jeszcze z Redan dla porównania właściwości użytkowych: wodoszczelność ... itd.

Pierwszą ofertę od wspomnianych firm dostałe jeszcze w lutym (kiedy formalności w sprawie budowy miały byc na ukończeniu,a życie co innego), uaktualnioną dostałem w zeszłym tygodniu (pozwolenie na budowę już jest).

Pierwsz oferta z obu firm była bardzo podobna, teraz to różnica ok, 15 tys zł brutto !!! Redan jest tańszy. Bardziej podejrzewam błąd sprzedawcy - wyjaśnię jutro.

Moje pytanie - kto zna produkty obu firm? kto zamontował u siebie okna ww producentów? czy na podstawie ww parametrów ktoś już może ocenić te oferty?

Oczywiście inny temat to montaż ... :)

Edytowane przez SzmaragdDJ
literówka

Witam wszystkich dacho-specjalistów :)

stoimy przed wyborem okien do nowego domu (10 okien, w tym 1 duże przesuwne hst) i na ten moment rozważamy 3 opcje w niestandardowym kolorze sosna górska/dąb naturalny (ma to istotny wpływ na cenę):

- MS Line + MD 82 Salamander, okucie Macu Multimatic, ; gwarancja 7 lat, HST Salamander okucia Siegenia Aubi i Uw=0,92 Szerokość skrzydła 76mm, szerokość ramy 172 mm. Całość w cenie 23,3 tys. PLN z ich montażem. Opcje ciepłego montażu + dodatkowe ok. 3 tys. PLN

- Oknoplast Pixel 70 Veka , okucie Winkhaus Prolight ; gwarancja 7 lat na okna i 10 lat na szczelność pakietu szybowego, HST Veka Slide i Uw=0,91. Całość w cenie 28,4 tys. PLN z ich montażem. Jako opcja ciepły montaż z ramką Warmatec + parapety EMO + klinaryt dodatkowe 3,3 tys. PLN

- Petecki 82 Veka Softline MB, okucie Roto NT, pakiety szyb. 4NE/18A/4/18A/4NE TGI 8003 jasny brąz U=0,5 z „ciepłą” ramką TGI, gwarancja 5 lat, HST Veka Softline 82 MD i Uw=0,77. Całość w cenie 29,2 tys. PLN z ich montażem.Jako opcja ciepły montaż ok. 1,5 tys. PLN

Czy przy takiej różnicy cenowej między profilami Veka a Salamander jest się w ogóle nad czym zastanawiać ?

Dzięki z góry za podpowiedź!