Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

[...] Czytam na temat okien od kilku dni i wciąż byłem w tym temacie mało zorientowany. Przypadkowo trafiłem na stronkę oknotest.pl i przypadkowo doczytałem się tutaj że prowadzi ją jeden z użytkowników forum - T12345T. Czytałem też rozmowę tegoż użytkownika z innym uznanym specjalistą tego forum - finlandią gdzie finlandia stwierdził że taka strona to tylko dla garstki ludzi (chyba chodziło o brak prostoty i zbyt dużo informacji). Otóż ja należę do tej garstki, staram się wszystko dokładnie zgłębić przed budową domu. Chciałbym z całego serca podziękować T12345T za prowadzenie tej strony w tak pięknym stylu - merytorycznie, obiektywnie, szczegółowo. Ta strona to prawdziwa skarbnica wiedzy. Oby jak najwięcej takich projektów również z innych dziedzin.

P.S.2 WESOŁYCH ŚWIĄT! :D

Taki wpis, to najlepszy prezent świąteczny o jakim można pomarzyć :-). Dziękuję w imieniu własnym i współpracowników, bez których strona oknotest.pl nie mogłaby funkcjonować. Jeżeli będzie Pan potrzebował nieco bardziej szczegółowych informacji związanych z realizacją projektu, zapraszam do bezpośredniego kontaktu. Co dwie głowy, to nie jedna, może wspólnie znajdziemy odpowiedniego partnera do przewidywanego zadania. Życzymy pomyślności w Nowym Roku i powodzenia na budowie.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo proszę o pomoc. Szukam opinii o firmie Euro-Okna Andrzej Trybuła Spytkowice. Nie mogę nic o firmie znaleźć a dostałam naprawdę dobrą ofertę.

Ewentualnie szukam namiaru na speca od okien drewnianych z Małopolski- okna specyficzne bo w kamienicy i trzeba mieć naprawdę duże pojęcie. Będę wdzięczna za informacje.

Długo jesteś na forum, więc liczę na szczerą odpowiedź: " na prawdę dobra oferta" oznacza cenę znacznie niższą niż u konkurencji? Czy ja to źle interpretuję..

A co do firmy: nigdy o niej nie słyszałem, brak jakichkolwiek opinii, więc można potraktować to jako dobry znak, bo ludzie bardzo niezadowoleni by na pewno wyrazili swój żal.

Przeglądam realizacje: pierwsze zdjęcie z okien - murowana fuszerka (balkon postawiony na dwóch cegłach) - byłoby to dziś wyśmiane w internecie. Zakładam że to stara fotka. Widzę też że nie ma problemu z kopiowaniem wzorów z katalogów firm wyznaczających trendy na rynku.. Ale to tyle złośliwości.

Pokazuje też ładne, dokładne wykonania produktów. Niczym nie powala. Ot, zwyczajne, nieźle wyglądające rzemiosło.

Finlandia- tak chodzi o ofertę bardzo atrakcyjną cenowo a że okien jest duuuuuuuużo i w dodatku w kamienicy więc koszty ogromne. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wszelkie uwagi. Ja też myślę, że brak negatywnych opinii to dobry znak. Niemniej okna to zbyt poważny temat by na nich "przyoszczędzić" bo to się potem będzie mścić a wymieniać tych okien za mojego życia nie zamierzam.

Ja zawsze mam obawy, że jak tanio to...

ale dajmy mu szansę. Poproś o jakieś referencje, czyli wskazanie inwestycji które robił rok/ pięć/ dziesięć lat temu. Będziesz miała okazję zobaczyć jak wygląda okno w czasie i po gwarancji i w okresie kiedy już powinno być widać stan zużycia powłoki lakierniczej. Widywałem okna młodsze niż 10 lat, które nadawały się już tylko do wymiany, bo zgniły (klient powiedział, że były znacznie tańsze niż konkurencja), widziałem okna które porozsychały się tak, że można w nie było wtykać monety (klient kupował po rodzinie), czy też często widuję okna w tym wieku, które nadawały się do szybkiej renowacji.

Dobra stolarka w wieku 10 lat nie będzie budziła żadnych wątpliwości ich właścicieli, dlatego uważam że dla pewnego wyboru obydwu stronom transakcji powinno zależeć na dobrym wrażeniu.

Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest wysłać zestawienie stolarki do kilku wyróżniających się firm i zobaczyć co przyjdzie w odpowiedziach, a wtedy będąc bogatszym o własną wiedzę skonfrontować to z doświadczeniami innych.

Nie nastrajasz mnie optymistycznie, jeszcze na etapie projektu tak zrobiłam dla okien 180x235cm. Wszedzie pisali, że nie ma problemu a teraz czytam, że 230 to granica powyżej której robi się nieciekawie. Rozumiem, że to na zasadzie "okres gwarancyjny wytrzymają".

Kilka /naście/ lat temu tak było. Tak chwalone "okna Schueco" u mojego ówczesnego dostawcy miały w okleinie granicę wysokości 230cm, powyżej należało już robić je na profilach drzwiowych. Tamtego profilu już nie ma na rynku. Są nowe. Wcale nie mocniejsze. I teraz nikt nie robi problemu z wysokościami dochodzącymi do 250cm i szerokościami ok 200cm+. Co prawda pojawia się tam najgrubsze wzmocnienie, wklejanie szyby punktowo / całościowo ale to tyle. Mimo tego nie mam obiekcji proponować takich okien. Nikt dla pojedynczych przypadków nie będzie robił wyjątków w produkcji.

Wyczuwalna różnica w komforcie nie będzie wynikała z profilu a jego wyposażenia i wykonania (ilość okuć, dokładność produkcji). Paradoksalnie słabszy Ideal 7000 może się lżej zamykać, bo jest "chudszy", m.in o dodatkową uszczelkę.

Cieplejszy - 8000. Szczelniejszy - także. Jeśli budujesz z rekuperacją, to brałbym 8000 od dobrego producenta i z dokładnym montażem.

Wpadła mi w ręce oferta na okna z firmy BROS z Buku k. Poznania.

Typ: OKNO BL82 MD

Rodzaj okuć: MACO

Okleina: Okleina dwustronna

Kolor profilu: antracyt

Kolor uszczelki: czarna

Kolor klamki wewn.: Tytan F9

Kolor osłonek: Stalowy F9

Pakiet szybowy: 4T/18TCZA/4/18TCZA/4T U = 0,50 Rw(C;Ctr)=33(-1;-5) dB

Listwy przyszybowe: Listwa przyszybowa 48mm antracyt U:czarna

Okucie kwatery 1-1: RU RC1 (57 )

Ktoś coś na temat tej firmy? W Internetach z jednej strony odradzają (ze względu na "ciężki" proces reklamacji), z drugiej polecają.

Moje uwagi potraktuj uwagi ogólnie, bo firmy z Buku nie znam.

Zacytowałeś listę składników, z jakich okno może zrobić niemal każdy producent. Ale czy każdemu wyjdzie coś dobrego? poza podstawowymi składnikami są jeszcze uszczelki i ich rodzaj - one decydują o szczelności. Okucia i ich ilość (a nie tylko marka) - one też wpływają na parametry użytkowe. Stal i jej "jakość" itd, itp...

Może się zdarzyć, że firma wykona zbyt duże niż powinna (bo taki masz otwór, a oni nie chcą stracić zlecenie) - i wtedy całość będzie nic nie warta. Może się trafić monter, który nawet dobre okno wstawi tak, jak to robi od dawna (i zawali sprawę) - i znowu Ty będziesz miał problem.

Także - szukaj opinii o konkretnym wykonawcy, który ma robić okna u Ciebie.

A swoją drogą- jesteś z tamtych stron - zadzwoń do Oknotestu, pogadaj chwilę - on na pewno zna dobrych wykonawców..

Witam, proszę o opinię na temat okien na które dostałem ofertę:

Producent Promar

Profil ideal 7000

Okucia winkhaus

Przenikalność 1,1W/m2

(Jeśli trzeba więcej info to dopisze)

Czekam na jeszcze kilka wycen ale gdzie nie pojadę każdy chwali innego producenta o którym raczej wcześniej nie słyszałem..

Poszukuję okien porządnych i raczej nie chce kupić tandety ale i też przepłacać za firme ( producenta).

Plan miałem żeby kupić Adamsa Passiv linę plus ale trochę się boje wyceny.

Dom buduje energooszczędny 150m , gaz , rekuperacja bez żadnych udziwnień.

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Ps. Może ktoś poleci zaufanego sprzedawcę z okolic Bielska Białej który ma w ofercie dobrej jakości okna i fachowy montaż?

Może ktoś poleci zaufanego sprzedawcę z okolic Bielska Białej który ma w ofercie dobrej jakości okna i fachowy montaż?

Witam, my wybraliśmy okna AdamS Passiv Line Plus z salonu Architon ( wcześniej Okna Kozioł). W tym tygodniu zaplanowany jest montaż więc mogę później podesłać fotki. Na pewno można jeszcze polecić salon Multiko z oknami Vetrex, ale wydaje mi się, że wycena będzie jeszcze wyższa jak na Adamsa.

Pozdrawiam

Kiedyś była to wysoko notowana firma. Dalej sprawia takie wrażenie, chociaż pojawiały się głosy mniej zadowolonych. Osobiście uważam ich za porządną markę, także jeśli masz ofertę od dobrego sprzedawcy z jeszcze lepszym montażem, to warto rozważać. Chyba że coś się zmieniło, bo od paru lat nie mam kontaktu z ich dystrybutorami.

Witam,

Od dłuższego czasu szukam do nowego domu okien z roletami. Po odwiedzeniu kilkunastu salonów i zaczerpnięciu wiedzy "internetowej" wytypowałem dwie oferty:

1. Oknoplast Winergetic Premium + rolety Krispol napęd mobilus cena 48500 zł

2. Awilux Schuco Living MD + rolety firmy DOTO która wykonuje je z podzespołów Aluprof i napędami Somfy 51500 zł

Okna w obydwóch ofertach w takiej samej konfiguracji tj. obustronny kolor, kryte zawiasy, jeden HS, ciepły montaż, ciepłe parapety, klinaryt pod HS i okna balkonowe.

O firmach montujących nie znalazłem negatywnych opinii, przy czym o firmie z oferty drugiej jest ogólnie mało opinii... chyba że miał ktoś może styczność z firmą DOTO z Rzeszowa?

Bardzo bym prosił o poradę bo już mam mętlik w głowie co wybrać

Wyczuwalna różnica w komforcie nie będzie wynikała z profilu a jego wyposażenia i wykonania (ilość okuć, dokładność produkcji). Paradoksalnie słabszy Ideal 7000 może się lżej zamykać, bo jest "chudszy", m.in o dodatkową uszczelkę.

Cieplejszy - 8000. Szczelniejszy - także. Jeśli budujesz z rekuperacją, to brałbym 8000 od dobrego producenta i z dokładnym montażem.

Dostałem ofertę od tego samego producenta na profil Ideal 8000 i jest on o ok. 2500-3000zł droższy od okien z profilem Ideal 7000new. Pytanie czy opłaca się zainwestować większą kasę?

Dom z rekuperacją. Montaż ciepły. Firma polecana przez znajomego więc zakładam, że specjalnie straszne rzeczy dziać się z oknami nie powinny.

Witam,

Od dłuższego czasu szukam do nowego domu okien z roletami. Po odwiedzeniu kilkunastu salonów i zaczerpnięciu wiedzy "internetowej" wytypowałem dwie oferty:

1. Oknoplast Winergetic Premium + rolety Krispol napęd mobilus cena 48500 zł

2. Awilux Schuco Living MD + rolety firmy DOTO która wykonuje je z podzespołów Aluprof i napędami Somfy 51500 zł

Okna w obydwóch ofertach w takiej samej konfiguracji tj. obustronny kolor, kryte zawiasy, jeden HS, ciepły montaż, ciepłe parapety, klinaryt pod HS i okna balkonowe.

O firmach montujących nie znalazłem negatywnych opinii, przy czym o firmie z oferty drugiej jest ogólnie mało opinii... chyba że miał ktoś może styczność z firmą DOTO z Rzeszowa?

Bardzo bym prosił o poradę bo już mam mętlik w głowie co wybrać

Ja mam oknoplast winergetic i na razie jestem zadowolony.

Dostałem ofertę od tego samego producenta na profil Ideal 8000 i jest on o ok. 2500-3000zł droższy od okien z profilem Ideal 7000new. Pytanie czy opłaca się zainwestować większą kasę?

Dom z rekuperacją. Montaż ciepły. Firma polecana przez znajomego więc zakładam, że specjalnie straszne rzeczy dziać się z oknami nie powinny.

Ja mam profil 8000 tak się wygial że szok zobacz do mojego tematu są zdjecia. Chciałem coś dobrego szczelnego i przesadziłem ! Okna pokosiko i powyginalo. Miesiąc już czekam na serwis.