Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Dzięki. To znaczy montaż nie musi być tak idealny i otwory okienne nie muszą być idealne?

Prosiłbym jeszcze o informację, czy dając taśmy rozprężne, dajemy także taśmy paroprzepuszczalne i paroizolacyjne czy taśma rozprężna już sama w sobie może być paroizolacyjna lub paroprzepuszczalna?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taśma rozprężna jest z założenia 3w1. Czyli sama taśma, ale odpowiednio dobrana do szczelin (szczególnie do górnej, gdzie w pobieżnym pomiarze bez poziomowania nadproży nikt nie jest w stanie określić luzów).

Druga sprawa: nie muszą być aż tak idealne, ale im lepsze, tym większa szansa że efekt finalny będzie lepszy :)

W tym przypadku druga firma po przebrandowaniu (nie pamiętam ich dawnej nazwy) robi pozytywne wrażenie w przekazach branżowych. Także - na pewno zatrzymałbym się nad nimi bardziej. I na pewno rzecz istotna: okna i producent to jedno, ale sprzedawca montażysta to drugie. Równie ważne.

Chcesz powiedzieć że ktoś kto buduje szczelny i ciepły dom ma robić dziury w oknach? Kolego od wentylacji jest reku a nie dziury w oknie.

Jeśli ktoś ma grawitacyjną, to tak - musi robić dziury w oknie.

Zdaje się, że jest to nawet w jakimś rozporządzeniu, ale nie mam takich prawniczych spaw w głowie.

A grawitacyjna, wspomagana wentylatorkami, potrafi też działać przyzwoicie.

To powiem inaczej - powinien robić dziury, jeśli chce mieć prawidłową wentylację domu, jeśli nie ma rekuperacji.

Wentylacja przez rozszczelnienie działa tylko gdy jest okno rozszczelnione oraz nie zapewnia komfortu cieplnego w pobliżu takiego okna.

Dopływ powietrza zewnętrznego na potrzeby wentylacyjne należy zapewnić przez urządzenia nawiewne umieszczone w oknach, drzwiach balkonowych lub innych częściach przegrody zewnętrznej. Zgodnie z Rozporządzeniem każde okno, które pełni funkcję wentylacyjną, musi posiadać nawiewnik. Jedynym wyjątkiem od tego obowiązku są pomieszczenia w których zastosowano wentylację mechaniczną nawiewną lub nawiewno-wywiewną (np. rekuperacja). W tym przypadku okna pozostają w pełni szczelne.

To powiem inaczej - powinien robić dziury, jeśli chce mieć prawidłową wentylację domu, jeśli nie ma rekuperacji.

Wentylacja przez rozszczelnienie działa tylko gdy jest okno rozszczelnione oraz nie zapewnia komfortu cieplnego w pobliżu takiego okna.

Proponuję jednak się poświęcić i zerknąć do obowiązującego rozporządzenia. Założymy się, że nie ma tam informacji, że nawiewniku mają być akurat w oknach?

Dobre noty ma Bema-res (o marce słyszę od dawna, ale nie znam bliżej). Za to jeśli to zachodnie strony Podkarpacia to w Tarnowie jest Uni-Mar i ich realizacje widzę non stop i cenię za fachowe podejście do tematu. Obsługują Kraków, to może i Rzeszów?

Wymiana okien Śląsk.

Poszukuję sprawdzonej firmy z okolic Gliwic/Rybnika zajmującej się wymianą okien. Kto godny polecenia:) ?

Pozdrawiam.

Proszę bardzo salon z Chorzowa/Bielsko Białej:

http://multiko.eu/

finlandia,

w jaki sposób sprawdziłeś poleconą przez siebie firmę? Masz konkretne argumenty za wyborem właśnie ich?

Ja znam tą firmę tylko z etapu ofertowania. W kwesti docieplenia niecofniętych nadproży pod żaluzję proponowali spopularyzowane i wygodnickie alutermo. Poszerzenia górne w ich ocenie są niedobrym rozwiązaniem. W wątku o montażu żaluzji fasadowych bez cofniętego nadproża ich nie wymieniłem a tu są polecaną firmą. Jaki ten świat mały.

Jest w kraju kilka/kilkanaście firm wybijających się w branży. Dla mnie są to przedstawiciele firm rzeczowo udzielających się od lat na forum, a także o których słychać dobrze Multiko jest jedną z nich: udział w reportażach oknotestu (trzeba być otwartym, ale i pewnym swoich umiejętności by wystawiać się na ich ocenę, w tym na udział w programie ich rekomendacji (mnie tam nie ma, a tzn. że nie wystarczy być i polecać oknotest - tak to nie działa).

Do tego jeden z najlepszych odbiorców znanych marek - nie wybiliby się robiąc źle (a sprzedając nie tanie okna łatwo o wpadki).

Nie często polecam firmy, ale w tym przypadku nie mam wątpliwości. Ale moje słowo nie jest wieczne - kiedyś - także na tym forum - polecałem Langer Okna pana Marchewki. Ale teraz to się zmieniło - tzn. nadal twierdzę, że się zna, jest fachowcem, ale w sytuacjach trudnych sobie nie radzi (bo kłamstwo, wybielanie się, kasowanie krytycznych słów oraz przerzucanie winy na wszystkich innych to wszystko przekreśla)