Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Pytanie w kwestii bardziej estetycznej.

Jeśli okna ma dwa skrzydła i jedno to fix, to czy nie jest bardziej estetycznie, jeśli szklenie fixa będzie w skrzydle, a nie w ramie?

Bardzo proszę o podpowiedź w tej kwestii.

Zdecydowanie ładniej wygląda w takim zestawieniu szklenie w skrzydle. Jest drożej, ale nie wyobrażam sobie patrzeć przez tyle lat na okna z efektem "podbitego oka" ;)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie tylko o estetyce i pieniądzach, a tu najważniejszy jest chyba... poziom szczelności powietrznej! Oszklenie stałe, to najwyższy poziom szczelności na przenikanie powietrza. Okno stałoszklone nie dorasta mu do pięt, ba, każde okno jednoskrzydłowe RU będzie szczelniejsze od okna stałoszklonego.

Estetyka jest kwestią gustu. Wg mojego zdecydowanie fix (szklenie stałe w skrzydle). Ale spotkałem domy, gdzie to tańsze rozwiązanie (fix w ramie) wygląda akceptowalnie.

Oho, pojawiły się nieznane mi definicje ;) ale tym bardziej zaintrygowały mnie te zajawki z badań szczelności..

Oho, pojawiły się nieznane mi definicje ;) ale tym bardziej zaintrygowały mnie te zajawki z badań szczelności..

Podane przeze mnie nazwy poszczególnych konstrukcji pochodzą z Polskiej Normy PN-EN 12519 Okna i drzwi. Terminologia. A wyniki badań konstrukcji opisywaliśmy już w roku 2015 https://oknotest.pl/aktualnosci-badania-pro-quality/okna-z-nawiewnikiem-czy-bez. W sumie nic nowego, ale pasuje do podniesionych w postach kwestii.

W zasadzie nie znam juz nikogo, kto zdecydowałby się na okna 2 szybowe. Okna 2-szybowe zalecane są do starego budownictwa. Izolacja, jaka najczęściej zastosowana jest w takich budynkach oraz rodzaj wentylacji, nie nadają się do okien z 3-szybowym pakietem. Jeżeli jednak budujemy nowy budynek, to warto zakupić okna z dodatkową szybą. Mają one współczynnik przenikalności ciepła poniżej 1,0 W/m2K. Niezłe okna ma :spam:a - szczególnie jeśli chodzi o stosunek ceny okien do ich jakości i parametrów.

Swoją drogą co sądzicie o ciepłym montażu? Czy warto?

W zasadzie to nie wiem co odpisać. Że reklamę można uprawiać w sposób lepszy? Widać że sie starasz, ale ona nadal wygląda nienaturalnie!

Ps. Twój post jest skasowany, ale administracja forum ma w niego wgląd (to jakby ktoś był ciekawy bohatera tej reklamy).

Czyli okno szklone w skrzydle to najgorsze rozwiązanie pod kątem szczelności?

PS> To w takim oknie nie będzie żal wstawić nawiewnik. ;)

Co Państwo macie z tym najlepsze/najgorsze? Tak nie można! Każda konstrukcja ma określoną przepuszczalność, a użytkownik decyduje, czy dany poziom przepuszczalności powietrza odpowiada mu, czy nie odpowiada i tyle. Nie ma okien ogólnie najlepszych/najgorszych. Co najwyżej można mówić, że jakieś odpowiada naszym wymaganiom i nadaje się do przewidywanego zastosowania lub się nie nadaje.

Podane przeze mnie nazwy poszczególnych konstrukcji pochodzą z Polskiej Normy PN-EN 12519 Okna i drzwi. Terminologia. A wyniki badań konstrukcji opisywaliśmy już w roku 2015 https://oknotest.pl/aktualnosci-badania-pro-quality/okna-z-nawiewnikiem-czy-bez. W sumie nic nowego, ale pasuje do podniesionych w postach kwestii.

Faktycznie, ten temat był już chyba kiedyś na forum . Ja jednak pozostanę tradycjonalistą i wybiorę okno otwierane ;p (a jak będzie musiał być fix, to ze względów estetycznych w skrzydle).

Ale gdybym budował dom na poziomie extra szczelności, to pewnie byłyby same szklenia w ramie ;)

Zastanawiałam sie nad oknami fix. Bardzo mi się podobaja. I jeśli bym miała dom parterowy to pewne bym takie miała.

A co w nich Ci się tak podoba?

A może tak jak w pozostałych (usuniętych) postach wrócisz tu za parę dni i w reedycji wpisu wrzucisz link reklamowy?

Edytowane przez finlandia

sam mam okna dzielone, gdzie 66% to fix w ramie a 33% to skrzydlo. Plusy? duuuzo wiecej swiatla a i okno wyglada lzej i po dodaniu wegarkow przy ocieplaniu budynku powstaje ciekawie wyeksponowanie okno. Dla mnie fix w skrzydle imitujacej dodatkowe otwierane okno to nieporozumienie, choc oczywiscie, kazdy ma wlasny zmysl estetyki i wybiera co mu rozum (i zona) podpowie :)

Poszukuję okien aluminiowych i drewnianych w okolicach Szczecina - kogoś, kto potrafi prawidłowo zamontować w warstwie ocieplenia.

Polecacie jakaś firmę?

Szczecin mam dwa typy:

http://www.ms.szczecin.pl/

https://winlux.pl/

sam mam okna dzielone, gdzie 66% to fix w ramie a 33% to skrzydlo. Plusy? duuuzo wiecej swiatla a i okno wyglada lzej i po dodaniu wegarkow przy ocieplaniu budynku powstaje ciekawie wyeksponowanie okno. Dla mnie fix w skrzydle imitujacej dodatkowe otwierane okno to nieporozumienie, choc oczywiscie, kazdy ma wlasny zmysl estetyki i wybiera co mu rozum (i zona) podpowie :)

Dobrze napisałeś: kwestia gustu. Tak się składa, że ten typ (skrzydło+szklenie w ramie) jako tako - wg mnie - komponuje się wyłącznie w domach typu "nowoczesnastodoła" i parę takich robiłem.

Słuchajcie, przed końcem lata chciałbym mieć stan zamknięty domu, najpóźniej do końca września. Zebrałem już wyceny w okolicznych biurach i muszę się na coś zdecydować. Wstępnie wybrałem Budvar ze względu na fajną jakoś i nie wygórowaną cenę. Moja siostra też ma od nich okna od 5 lat i na razie się trzymają. Ale nie chce bazować na jednej opinii. Dajcie znać czy macie jakieś doświadczenia z tą firmą.

Cześć wszystkim, w tym roku, najlepiej do końca września chce zamknąć budynek. Jestem na etapie wybierania firmy (woj. mazowieckie). Polecicie coś? Generalnie jestem już wstępnie zdecydowany na Budvar, z polecenia rodziny. Byłem u nich na Krasińskiego i dostałem wycenę całkiem fajną. Dajcie znać co myślicie i jakie macie doświadczenia. Szuka okien PVC, ciepłych i trwałych.

Normalnie bym uznał ten post za całkiem normalny (no poza paroma sztucznymi na forum zwrotami), ale od paru dni obserwuję w mediach wzmożoną promocję tej marki, także.. sam wiesz. Nie lubimy na forum spamu.

Panowie, przejrzałem trochę tematów, mam kilka wycen od różnych producentów. Chcę stolarkę PVC + jednego HST w aluminium.

1) Czy możecie zasugerować dobrego producenta robiącego na profilach na S.:

- oprócz firmy na A. z Leszna (oni są bardziej nastawieni na eksport na zachód, rodzimy rynek traktują po macoszemu) - trudno znaleźć lokalnego dystrybutora, z którym się sensownie rozmawia

- firmy na O. z okolic Lublina (wiem, że nie polecacie, pytanie dlaczego, mam kontakt z dobrym lokalnym dystrybutorem z dobrym montażem)

- J*** okna doskonałe - parametry na papierze wyglądają b. dobrze - aktualnych opinii o producencie jak na lekarstwo

2) Jeżeli nie profil na S. to rozważam A. z Mrągowa. Super opinie, super montaż, tylko parametry na papierze już nie wyglądają tak super jak w przypadku producentów na profilach na S. (pomijam ze ciężko uzyskać sensowne deklaracje - w wycenie przy każdym oknie szczątkowe parametry).

Inter**** raczej nie - trochę za wysoka cena.

To mój pierwszy post, starałem się żeby nie wyglądał jak reklama.:cool:

(woj. Mazowieckie)