Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Spokojnie, starzy bywalcy odróżniają posty początkujących spamerów od rzeczywistych dylematów Inwestorów i spokojnie mogło to lecieć z pełnych nazw. W skrajnym wypadku moderator miałby nad czym myśleć, ale na pewno nie byłoby dla Ciebie konsekwencji.

Jezierski - miałem ostatnio okazję zamawiać jedno okno dla starego klienta. Nie mam zastrzeżeń. Realizacja w miarę, chociaż na dłuższą metę / ilość oczekiwałbym więcej konkretów. Zdarzyła się reklamacja (pakiet brudny wewnątrz - załatwiona bez problemu, ale znowu - u mojego dostawcy nr 1 to nie przeszłoby kontroli jakości, ale za to "uznanie" wady to droga przez mękę (bo oznacza że się nie kwalifikuje wg wzrokowej oceny jakości szyb).

Do Awiluxa - zastrzeżeń nie ma. Koledzy sprzedający te okna nie narzekają.

Oknostyl - niby branża sobie chwali. Inni narzekają. Nie mam zdania, ale w moim odczuciu dziś bym ich tak od razu nie skreślał.

Za to zastanawiają mnie parametry o których piszesz: żadne z powyższych producentów nie deklaruje niczego nadzwyczajnego, czego nie miałbym Adams.

Adams - jutro montuję ostatnie okna z tej firmy. Nowe podejście handlowe (odrzucenie małych odbiorców) sprawiło, że szukam innej tańszej alternatywy dla swojego dostawcy nr 1. Ogólnie Adamsa oceniam dobrze. Po paru drobnych korektach mógłbym realnie porównywać go do V.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może faktycznie zbyt pochopnie zinterpretowałem parametry. Niestety praktyka jest taka, że producenci podają niepełne deklaracje na wycenach co utrudnia porównanie (z wyjątkiem Vetrexa i Oknoplasta). W Adamsie np. doprosiłem się tylko o ogólną deklaracje dla referencyjnego.

To inaczej. Zastanawia mnie rozbieżność między Vetrexem i Adamsem (oba V82) w deklaracji Rw i obciążenia wiatrem:

Adams.JPG

Vetrex.JPG

Rw: Adams minimum - 25db, Vetrex minimum - 32db.

Wiatr: Adams C1/B2, Vetrex - C5

Profil ten sam, pakiet ten sam, Adams na papierze gorszy.

Rozumiem, że Twój dostawca nr 1 to Vetrex. Rozwiniesz wątek korekt jakich wymaga Adams?

HST z aluminium - UltraGlide z firmy A. z Mrągowa możesz brać , sprzedajemy i montujemy tego trochę i nie ma z tym najmniejszego problemu , niezależnie od schematów . Naprawdę konstrukcja godna polecenia . Mamy nawet na ekspozycji :) Co do Deklaracji Użytkowych papier przyjmie niby wszystko , natomiast czy te deklaracje są z wyprodukowanego fizycznie okna , czy z badanego w laboratorium, czy tylko program handlowy ma algorytm do przeliczania ich ?

Więcej czy mniej danych jednostek nie do końca świadczy czy coś jest lepsze czy nie - zależy od warunków zew : wiatr , ciśnienie , opady , wys położenia itd.

Tak czy siak A. z Mrągowa możesz śmiało brać , zwłaszcza aluminium Ultra Glide ( "hst' )

Witam,

polecicie gdzie w Łodzi lub okolicach zamówić okna, drzwi zewnętrzne i bramę garażową, aby nie było problemów z montażem?

ewentualnie może być gdzieś dalej, jeżeli firma warta polecenia i dojazd nie stanowi problemu.

Bardzo dobrze montują chłopaki z Kopernika.

http://oknams.pl/kontakt

Mam takie pytanie.

Jakie walory poza estetyką mają ukryte zawiasy?

Czy one wpływają na rozmiar ramy / skrzydła w porównaniu ze standardowymi zawiasami?

Przy okach z 2 uszczelkami poprawiały szczelność. Przy trzech jest to raczej pomijalne.

W wielu rozwiązaniach mają większą nośność.

Za to niestety mniejsze możliwości regulacji.

bwojtek, dzięki.

A... jeszcze mi się przypomniały własne doświadczenia podczas niedawnego "malowania domu"...

Ukryte zawiasy pozwalają dużo łatwiej okleić taśmą malarską okno.

Ja, jako ich "nieposiadacz" zdecydowałem się odkręcić zawiasy od ramy na czas malowania. Ale dla zwykłego "zjadacza chleba" tak opcja jest raczej niedostępna więc jest to kolejny argument "na TAK" za "ukrytymi zawiasami".

Przy okach z 2 uszczelkami poprawiały szczelność. Przy trzech jest to raczej pomijalne.

W wielu rozwiązaniach mają większą nośność.

Za to niestety mniejsze możliwości regulacji.

Nic dodać nić ująć, ale chyba pytający potrzebuje potwierdzenia ;)

W mojej praktyce przy ukrytych zawiasach mam mniej konieczności regulacji. Tak jakby lepiej trzymały skrzydło. Ale to może być też kwestia właściwego szklenia w fabryce i wyparcia ramy przy montażu.

Witam. Czy możecie polecić mi jakąś firmę od okien na północy mazowieckiego? Okolice Ostrołęki. Jak na razie moimi faworytami są przedstawiciele msokna z Przasnysza i Vetrexu z Wierzbicy pod Warszawą. Co ogólnie myslicie o msokna i vetrexie? Jaki mają stosunek jakości do ceny? Naczytałem się o producentach okien i sam już nie wiem co wybrać. W mojej okolicy reklamuje się też jakiś abakus.

Witam. Czy możecie polecić mi jakąś firmę od okien na północy mazowieckiego? Okolice Ostrołęki. Jak na razie moimi faworytami są przedstawiciele msokna z Przasnysza i Vetrexu z Wierzbicy pod Warszawą. Co ogólnie myslicie o msokna i vetrexie? Jaki mają stosunek jakości do ceny? Naczytałem się o producentach okien i sam już nie wiem co wybrać. W mojej okolicy reklamuje się też jakiś abakus.

Musisz zdecydować sam. Obie firmy (producenci) są godni uwagi. Skup się na montażu, tym co proponują do zrobienia w tej kwestii, tj. podwaliny pod okna, folie, przygotowanie otworu, jak masz gabaryty (nierozbieralne części pow. 200kg) to jak zamierzają to "ogarnąć".

I na etapie tych rozmów nie patrz na cenę, bo jest logiczne że najlepsze rozwiązania pociągają za sobą kwoty. Dopiero jak będziesz przekonany co do fachowości firm, to możesz porozmawiać o niekoniecznie najdroższych alternatywach.

Jakiś Abakus jest firmą znaną w kraju. Sredniak z aspiracjami. Znam wiele firm, które je sprzedają z powodzeniem od lat. Znam też przypadki z tego forum, gdzie ta fabryka dała plamę po całości (podjęła się rzeczy których nie powinna robić, bo nietypowe rozwiązania wymagają solidnego rzemiosła, a nie nonszalanckiego traktowania jak "masówka"). Niestety nie zobaczysz tego postu, bo autor go usunął po piśmie od kancelarii reprezentującej fabrykę (tak przynajmniej mi powiedział - mam na to potwierdzenie w PW).

• 3 weeks później...

Krótkie pytanie. Dopiero zagłębiam się w temacie okien.

Nie spieszy mi się, mogę to zrobić w tym roku lub na początku przyszłego.

Sprawdziłem w konfiguratorze na oknotest jakie okna mniej więcej potrzebuję. Wyszło że U <= 1.1 czyli zgodnie z obowiązującymi normami.

Jak wiadomo w przyszłym roku max U będzie wynosiło 0.9.

Czy ewentualna róznica ceny między oknami U= 1.1 a 0.9 będzie znacząca? Oczywiście jeszcze nie wiem jakie okna wybiorę może z niższym U.

Po prostu chce wiedzieć czy powinienem się spieszyć i rozglądać już teraz, czy mogę spokojnie poczekać do przyszłego roku :wiggle:

Wydaje mi się, że wyznacznikiem standardu urzędowego jest data otrzymania pozwolenia na budowę a nie data zakupu.

Natomiast co do U:

1,1 osiągają okna trzyszybowe na profilach o głębokości zabudowy 70mm i szybą U 0,6- 0,7)

0,9 - w praktyce niezbędne jest zastosowanie profili grubszych (80+) z pakietem Ug.0,5

Kwestia kolejna:

profile 70mm są najczęściej dwuuszczlekowe. Głębsze najczęściej mają także uszczelkę środkową, co za tym idzie mają lepszą szczelność.

Ostatnio świadomie wybraliśmy z klientem okna 1,1, ale w domu będzie wentylacja grawitacyjna, więc extra szczelność nie była niezbędna.

Wydaje mi się, że wyznacznikiem standardu urzędowego jest data otrzymania pozwolenia na budowę a nie data zakupu.

Zapewne tak, ale czy okna 1.1 będą dostępne w sprzedaży?

Ostatnio świadomie wybraliśmy z klientem okna 1,1, ale w domu będzie wentylacja grawitacyjna, więc extra szczelność nie była niezbędna.

U mnie ta sama historia, dlatego zastanawiam się nad takimi oknami. Gdybym miał dom pasywny to nawet bym się o to nie martwił - celowałbym w dużo niższy U.

• 1 month później...
Witam wszystkich, Mam nietypowy chyba dylemat w kwestii wyboru okien. Poszukuję okien PVC (ze względu na cenę) z możliwie wąską ramą - chodzi o efekt wizualny od środka, oraz białą ramą od środka. Mało który salon sprzedaży okien posiada dobrą wystawkę, zazwyczaj mają trójkąciki albo jakiś topowy model danej firmy. Naprawdę mam z tym problem w Warszawie, żeby zobaczyć co chcę kupić i czy na pewno ja i sprzedawca mamy to samo na myśli. Problem mam taki, że większość okien białych od środka w PVC wygląda nieestetycznie, tanio rzekłabym. Oferta okleiny białej to zazwyczaj z nadrukiem a'la drewno, co jest dla mnie kompletnie nie do zaakceptowania. Dom mam w standardzie wysokoenergooszczędnym (do tego dążymy), typu nowoczesna stodoła z rekuperacją, parterówka. Większość okien to HS albo balkonowe, są też fixy. Montaż w płycie. Jest jeden glass corner w salonie. Czy jest rada na takie wymagania? Podsumowując, dość cienka ramka od wewnątrz, ładny biały kolor (dobra gładka okleina, lakier?), nowoczesny wygląd, energooszczędne?