Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

oj jareko...potrzebuję rady, a nie sprzeczania sie o LUB...

poza tym dla mnie , laika 230-240 to zadna róznica, ale widac dla mnie... ;)

Poradź...., proszę!

a propos "LUB przesuwka"..no to sobie pomyslalm, ze moze byc, nawet mi się podoba.."lub to lub!"

bez sensu z tymi wymiarami.., czyli jak? ile ten balkon ma miec maks:160?-170?x230 zeby wszystko grało?

A moze byc jeden fix+ drugie otwierane(przy szer. 180), rozwiązałoby sprawę?czy tez nie?Szukam wszystkich rozwiązań...

No i proszę o odpowiedź na pytanie - okno 120x150 jako całe, bez dzielenia, ale żeby sie w jakiś sposób otwierało.., uchylało, moze jedno i drugie by sie dało??

Dzięki za cierpliwość!!!!!!

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1834

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja mam inne pytanie. Na dniach będą u mnie walczyli z dachem i dachówkami, czy w związku z tym muszę już teraz zakupić i instalować okna dachowe czy mogę się z tym wstrzymać do wiosny, kiedy będę kupował pozostałe okna do domu, a otwory połaciowe po prostu czymś zakryć żeby woda mi się nie wlewała w razie co?

podpowiedzcie please

Witam,

mam następujące pytanie:

skłaniamy się do zakupu okien Jezierskiego, profil Premium Ultra, w standardzie są 3 i 4 grzybki antywłamaniowe. Czy w takim razie jest sens dopłacać do Wk2? Nie mieszkamy na uboczu, wręcz przeciwnie - z obu stron sąsiedzi, dom jest parterowy.

Poydrawiam

Edytowane przez agagrusz

WK-1- dochodzi ci jeden zaczep antywywazeniowy

WK-2 - opróc tego zaczepu dochodza inne w ilosci gwarantujacej odstep miedzy soba nie mniej niz 60 cm

co wazne - zastosowanie WK od razu skutkuje wyposazeniem skrzydla w klamke z kluczykiem

czy jest sens?

Jest taka metoda wlamania gdzie klamka z kluczykiem ja uniemozliwia - ale klamka kosztuje i to niemalo

Powiem ci jak robia moi klienci - w wiekszosci zamiast doplacac do samej klamki biora WK-1

A czy wogóle jest sens sie zabezpieczać? To już zupełnie inna bajka

No i proszę o odpowiedź na pytanie - okno 120x150 jako całe, bez dzielenia, ale żeby sie w jakiś sposób otwierało.., uchylało, moze jedno i drugie by sie dało??

Dzięki za cierpliwość!!!!!!

Do tego otworu to typówka RU 1165x1435 (mm). W większości systemów maksymalny wymiar okna jednoskrzydłowego RU lub U to 1500x1500 (mm).

Edytowane przez _FIX_

szyba 6mkw? w pakiecie trzyszybowym dla mnie nierealna - waga ostro ponad 250 kilo - przynajmniej mój dostawca jej nie wykona

Przesuwka o szerokości 180? kolebać się będzie przy zamykaniu - użytkowo dużo za wąska

Aluminium do domu gdzie ty kasę na ogrzewanie bulisz - dla mnie totalne nieporozumienie, no chyba ze będzie to w całości lokal użytkowy i koszty chcesz sobie nabijać by fiskusowi zbyt wiele nie oddawać - to co innego

o ile jeszcze pamiętam, to pole trójkąta (o którym chyba mowa) wyniesie połowę z tych na prędce policzonych 6mkw;) więc jeszcze do zrobienia.

co do reszty - święta prawda:yes:

do Mani18

jeżeli chodzi o kwestię ponadgabarytowego balkonu - zainteresuj się wklejaniem pakietów szybowych w profile.

Do tego otworu to typówka RU 1165x1435 (mm). W większości systemów maksymalny wymiar okna jednoskrzydłowego RU lub U to 1500x1500 (mm).

No i dziękuję za odpowiedź, wreszcie jakiś optymistyczny akcent-cos sie da zrobić bez podziału okna! ;)

do Mani18

jeżeli chodzi o kwestię ponadgabarytowego balkonu - zainteresuj się wklejaniem pakietów szybowych w profile.

- ok, dzięki, będę drążyć temat...!

Witam jeszcze raz.

Architekt zaproponował mi umieszczenie kominka dość blisko okna:

http://i1184.photobucket.com/albums/z331/wjaz/dom/domoknokominek.jpg

Zastanawiam się, czy taka lokalizacja i w związku z tym różnice temperatur w zimie mogą mieć niekorzystny wpływ na okna?

Jeśli chodzi o szybę/szkło to źródło ciepła typu lampa, kominek nie powinno być bliżej szkła niż 30cm.

Moim zdaniem nie rzutuje taka odległość kominka na profil plastikowy.

Jednak myślę, że w okresie aktywności to okna nie powinno sie otwierać - ciepło generowane przez kominek ulotni się na zewnątrz.

Czy miał ktoś z forumowiczów doczynienia z tą firmą http://www.oknaschuco.eu/, a konkretnie z oknami, które produkują na profilu Schuco? Proszę o opinie... (żeby ktoś nie posądził mnie o kryptoreklamę, to link ukryłem w kolorze tła) Pozdrawiam. Edytowane przez wozniak_d
link

Dla każdego, kto pyta o "okna VEKA, okna Brugmann, okna Aluplast" itp. i zastanawia się, które wybrać polecam artykuł na stronie naszego forumowego znawcy "prawa okiennego":

http://oknotest.pl/1/news/artykuly/okna-pcv-jakosc-profile-czy-wykonanie.php

Chyba wnioski potrafi każdy wyciągnąć sam.

Czy miał ktoś z forumowiczów doczynienia z tą firmą http://www.oknaschuco.eu/, a konkretnie z oknami, które produkują na profilu Schuco? Proszę o opinie... (żeby ktoś nie posądził mnie o kryptoreklamę, to link ukryłem w kolorze tła) Pozdrawiam.

Mój kolega kupił z tej firmy okna na profilu Schucco 2 lata temu - bez zastrzeżeń po 2 latach użytkowania.

Dla każdego, kto pyta o "okna VEKA, okna Brugmann, okna Aluplast" itp. i zastanawia się, które wybrać polecam artykuł na stronie naszego forumowego znawcy "prawa okiennego":

http://oknotest.pl/1/news/artykuly/okna-pcv-jakosc-profile-czy-wykonanie.php

Chyba wnioski potrafi każdy wyciągnąć sam.

TEST jak zwykle wykazuje się obiektywnym poglądem na sprawę, bo dla osób niezorientowanych powiem, że nie jest związany ze sprzedażą żadnych okien.

Jeśli chodzi o szybę/szkło to źródło ciepła typu lampa, kominek nie powinno być bliżej szkła niż 30cm.

Moim zdaniem nie rzutuje taka odległość kominka na profil plastikowy.

Jednak myślę, że w okresie aktywności to okna nie powinno sie otwierać - ciepło generowane przez kominek ulotni się na zewnątrz.

Hej Charlie, dzięki za odpowiedź!