Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj można wiele

połączenie, rozsądne połączenie fixów z balkonem jedno czy dwuskrzydłowym plus słupy statyczne i możesz nawet 6 mb zabudować ładnie i w realnie rozsądnych cenach

HS - użytkowo najlepsze rozwiązanie ale tez najdroższe z możliwych ale.... ale przede wszystkim zejście z wysokości z 260 do 250 by cokolwiek możliwe było do zrobienia

HS ale tylko biały robi się do H=2,6 reszta okien to maks 2,5 i to tylko w naprawdę dobrych pod względem statyki profilach

dzięki, okna i tak chcemy białe. Pozostałe celujemy z k=0,8-0,9, antywłamaniowe szyby i okucia (brak rolet), więc nie do końca zależy mi na dużym słabym drogim i zimnym przeszkleniu w salonie. Sama nie wiem, na jakie najlepiej je zmienić, żeby było dobrze.

O jakiej w ogóle kwocie mówimy (rząd) prze HSie wg moich parametrów?

W drugim oknie mam zaplanowane też przesuwne 180/220. Na dzień dobry zamienić chcę je na rozwierne, czy to jest możliwe? (tzn 2x 90x220)?

dzięki. No nic, idę dochodzić do siebie. I pożegnać marzenia (chyba, że znajdę w trybie pilnym bardzo bogatego nowego męża) ;)

Czyli na dzień dobry zejść do 250cm wysokości? A co z szerokością? zakładam wyjście na taras minimum 120cm, czyli drzwi podwójne + fixy. Jak to podzielić sensownie?

lub całość w podziale na 4/4 z trzech elementów skręconych w zestaw i by ładnie wyglądało:

fix szklony w skrzydle 1/4 czyli 1125 + drzwi balkonowe dwuskrzydlowe z ruchomym słupkiem 2/4 czyli 2250 + fix szklony w skrzydle 1/4 czyli 1125

na profilu pośrednim przy wysokości 2200 wykonalne w Schuco - oczywiście łączenie na słupach statycznych byś kłopotów z wiatrem nie miała

fix to takie cuś co wygląda jak okno tylko nie ma klamki :) jak w domu... no wiesz.... ;)

są dwa rodzaje fixów

- szklony w skrzydle - wtedy wygląda jak normalne okno w którym zapomniano dać klameczki

- szklony w ościeżnicy - wtedy nie ma skrzydła, szyba jest największa z możliwych, z tym tylko, że wychodzi różnica w jej wysokości w stosunku do sąsiadujących okien o tym samym wymiarze

hmmm, a co to jest FIH i HKS?

Jeżeli dobrze zrozumiałem to IVO333 chodziło o układ FIX-HKS-FIX.

HKS to suwanka, ale z wysokim progiem. Otwierasz klamką, drzwi wtedy odchodzą od ościeżnicy i możesz je odsunąć.

Rozwiązanie tańsze, bardziej szczelne niż HS, ale ma ten wysoki próg i ograniczenia rozmiarowe.