Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mylisz się i to bardzo. Dodatkowe komory to może i zwiększają wytrzymałość ale tylko w ulotkach marketingowych...

Jeśli profil 6 komorowy ma szerokość 80mm i tworzy się profil o szerokości 90mm i dodaje się dodatkowe 2 komory, to czy tutaj występuje osłabienie profila? Na pewno nie a dodatkowe komory poprawiają właściwości izolacyjne okna. Co innego poszerzyć profil 6 komorowy z 80mm do 90mm i zastosować tylko 6 komór, wtedy statyka okna na pewno się pogorszy.

Jeśli profil 6 komorowy ma szerokość 80mm i tworzy się profil o szerokości 90mm i dodaje się dodatkowe 2 komory, to czy tutaj występuje osłabienie profila?

Jeżeli wzmocnienie jest o podobnej wytrzymałości lx oraz ly to nie następuje osłabienie profila. Zwiększają się jednak siły działające pod wpływem temperatury a także inaczej rozkłada się nacisk przenoszony przez podkładki do szklenia.

Co innego poszerzyć profil 6 komorowy z 80mm do 90mm i zastosować tylko 6 komór, wtedy statyka okna na pewno się pogorszy.
Nie ma prostej zależności pomiędzy ilością komór a statyką profili. Edytowane przez bwojtek

Służę uprzejmie:

1. 150(szer.) x 165(wys.) x 2 szt. stałe

2. 150 x 165 x 2 szt. R/U

3. 90 x 200 x 5 szt. stałe

4. 90x90 x 1 szt. R/U

5. 60 x 210 x 1 szt. stałe

3. 230 x 210 x 1 szt. stałe 9 (z podziałem na 2 lub na 3)

4. 90 x 210 x 1 szt. R/U

5. 150 x 210 x 1 szt. R/U (chętnie otwierane na zewnątrz)

6. 330 x 210 x 1 szt. stałe (z podziałem na 2 lub 3)

7. 150 x 60 x 2 szt. R/U

8. 60 x 60 x 1 szt. R/U

9. 145 x 145 x 2 szt. stałe

Wycenili mi to na coś koło 26kPLN.

wow - wychodzi 589,00 PLN/m2 :)

Pozwole sobie zacytowac sama siebie..Moze tym razem ktos odpowie na moje pytanie. :)

Witam,

Musze podjac decyzje jakie kupic okna do swojego domu i juz nie wiem nic. W natloku miliona informacji zaczynam poruszac sie jak dziecko we mgle.

Dlatego mam do Was pytanie: Co sadzicie o oknach Redan Termo Clima z profilem Rehau, a co o oknach Oknoplast Thermic (profil Veka, podobno to co Alphaline 90'). CHodzi mi glownie o wytrzymalosc i jakosc tych profili. Ktore wybralibyscie, gdybyscie mieli teraz kupowac okna?

I pytanie na marginesie: co sadzicie o lakierowaniu okien PCV? Znalazlam na forum temat z 2006 roku, gdzie odradzaliscie to bardzo. Czy cos sie zmienilo w tym temacie przez ostatnie 5 lat? Znaleziono skuteczna metode laczenia lakieru z plastikiem? Z gory dziekuje za odpowiedzi!

O żeż. Dostałam wyceny na okna.

Średnio wszystkie firmy mają cenę za materiał w przedziale 23-25 tyś.

A jedna firma - Avante dała cenę: 15 tyś. W dodatku, wg. wyliczeń w specyfikacji ich okna mają najlepsze (w porównaniu z resztą) parametry współczynnika przenikania podane dla całego okna i osobno dla szyby i osobno dla profilu.

Profile Deceunnick Eforte, wzmocnione stalą, profil U= 0,95, szkło 0,5, ramka swisspacer, rama 84 mm, ROTO NT Multi z czterema zaczepami antywyważeniowymi na skrzydło, szyba: Superclima 0,5 | 4t/18s/4/18s/4t;

wada - wycena tylko dla montażu w ścianie na podkładkach parapetowych Illbruck (wychodzi taniej niż u innych bez tej podkładki)

Gdzie jest haczyk? Nie wierzę w AŻ takie różnice cenowe.

Edytowane przez Elfir

O żeż. Dostałam wyceny na okna.

Średnio wszystkie firmy mają cenę za materiał w przedziale 23-25 tyś.

A jedna firma - Avante dała cenę: 15 tyś. W dodatku, wg. wyliczeń w specyfikacji ich okna mają najlepsze (w porównaniu z resztą) parametry współczynnika przenikania podane dla całego okna i osobno dla szyby i osobno dla profilu.

Profile Deceunnick Eforte, wzmocnione stalą, profil U= 0,95, szkło 0,5, ramka swisspacer, rama 84 mm, ROTO NT Multi z czterema zaczepami antywyważeniowymi na skrzydło

wada - wycena tylko dla montażu w ścianie na podkładkach parapetowych Illbruck (wychodzi taniej niż u innych bez tej podkładki)

Gdzie jest haczyk? Nie wierzę w AŻ takie różnice cenowe.

Porównując do notowań kolegi YOREY za drewniane okna Urzędowskiego to te 15 tysięcy za plastik też jest drogo u Ciebie.

Porównując do notowań kolegi YOREY za drewniane okna Urzędowskiego to te 15 tysięcy za plastik też jest drogo u Ciebie.

Okna w standardzie pasywnym, duże przeszklenia? Liczyłam się z kosztem 20-25 tyś.

Cóż, Inne wyceny (Urzędowski, Variant, Thermoline) nie schodziły poniżej 23 tys. najdroższa 26 tyś.

Niestety, z montażem w warstwie ocieplenia wychodzi dla tych droższych okien powyżej 30 tyś. :(

Tym razem mam pytanko o okna produkowane przez Adams z Mrągowa. Okna są na profilach Brugman, tylko mają dodatkowe wstawki docieplające. A może ktoś przypadkiem ma jakieś doświadczenia z dystrybutorem z Grodziska Mazowieckiego? Oferta jest całkiem przyjemna jak za sześciokomorowe, trzyszybowe o współczynniku poniżej U 0,9 (za ponad 23m2 okien - 13 szt.) cena około 14.000 zł. Co o tym sądzicie?

Okna w standardzie pasywnym, duże przeszklenia? Liczyłam się z kosztem 20-25 tyś.

Cóż, Inne wyceny (Urzędowski, Variant, Thermoline) nie schodziły poniżej 23 tys. najdroższa 26 tyś.

Niestety, z montażem w warstwie ocieplenia wychodzi dla tych droższych okien powyżej 30 tyś. :(

Okna w standardzie pasywnym mają współczynnik przenikalności U<0,78 W/m2xK . Do standardu zaliczamy TEŻ sposób ich zamontowania,własnie w linii docieplenia. Gdy nie są spełnione te elementy i kilka innych to mówimy o standardzie energooszczędnym.

Pozdrawiam

Czy dobrze rozumiem że porównujesz cenę Forte do drewna?

szukam dobrych okien... Dostałem ciekawą ofertę od Urzedowskiego na okna Galux Pro (drewniane - profil 88mm z pakietem trzy szybowym - Ug=0,64), okna miałyby być dębowe z drewna klejonego na mikrowczepy - co myslicie, Mędrcy, ma to sens?

Dodam, że dom ma mieć wentylację mechaniczną, stąd np. od strony północnej mam plan zamontować okna stałe - z założeniem, że będą znacznie tańsze, bardziej szczelne i zdecydowanie trwalsze od otwieralnych.

Ciągle w głowie macie złudne wrażenie, że drewno jest dużo droższe od PCW. Od taniego, białego to i owszem. Od dwustronnych kolorów i sześciokomorowych profili już nie tak bardzo.

Nie analizowałem oferty jaką dostał Yorey, ale mam parę uzupełnień, które należy przyjąć dla Urzędowskiego:

Dąb na mikrowczepach - nie mam żadnych zastrzeżeń - sporadycznie łączenia są bardzo widoczne, na ogół dobór drewna jest dobry.

Dąb "kręcący się" - nie miałem przypadków, bo tu jest robione tylko okno o grubości 88mm - przez co stabilniejsze. Inna sprawa, to warunki w jakich się je zamontuje - ale przestrzegając minimum rygorów (tynki, szczególnie te ziomowe) nie powinno być problemów.

Szyba - wg. mojej wiedzy jest to U 0,6 (kiedyś było U 0,54 i może to się sprzedawcy pokręciło?)

Ceny Urzędowskiego zawsze były bardzo wyważone, o ile nie jedne z niższych na rynku (nie mówiąc o tym, że to okno w standardzie jest 88mm a nie zwykłe 68mm). Jak dla mnie - zupełnie niesłusznie skupiają się na tym, by nie podnosić zbytnio ceny.

Dla fanów energooszczędności polecam jednak meranti. Wpadło mi ostatnio w ręce fabryczne narzędzie do liczenia U dla okna. To wzorcowe okno 1230x1480mm w dębie, z szybą U 0,6 ma U dla okna 1,12 (podobnie mahoń afrykański). W meranti współczynnik przenikania ciepła dla okna to U 0,87.

Elfir wcześniej pisała, że nie podali jej U dla okna? Od jakiegoś czasu program dla wycen ma tą opcję, chociaż trochę ukrytą. Do tego wpadł mi ręce raport LTB z obliczeniami i tu U dla okna o wspomnianych wymiarach wynosi 0,8 - 0,89 w zależności od źródła. Z tym że do blueVolution mała uwaga - niezależnie od wielkości okien U jest niezłe od 1,1 do 0,8, a to dlatego, że profil ma dobry współczynnik i nie mają aż takiego znaczenia proporcje szyb do ram.

Kolega to jakiś handlowiec okien 6 komorowych. W 8 komorach statyka poprawia się i to znacząco, profil jest masywny i wytrzymały. To może kolega na Rehau fipro powie, że takie okno się rozleci? Tam nie ma żadnych wzmocnień, tylko sam profil wzmacniany włóknami szklanymi.

kogo kolega ? :) dla Ciebie Pan Lolek :)

pozatym ja to mówie z doświadczenia , wystarczy spojrzeć na rozmieszczenie i rozmiar wzmocnienia w takim profilu. Już nie jedne cuda montowałem i wiem jak mniejwiecej funkcjonuje takie okno po latach.

Czy dobrze rozumiem że porównujesz cenę Forte do drewna?

? Nie rozumiem?

Okna w standardzie pasywnym mają współczynnik przenikalności U<0,78 W/m2xK . Do standardu zaliczamy TEŻ sposób ich zamontowania,własnie w linii docieplenia. Gdy nie są spełnione te elementy i kilka innych to mówimy o standardzie energooszczędnym.

Wiem, dlatego mam takie wyceny.

Z tym że do blueVolution mała uwaga - niezależnie od wielkości okien U jest niezłe od 1,1 do 0,8, a to dlatego, że profil ma dobry współczynnik i nie mają aż takiego znaczenia proporcje szyb do ram.

Dzięki za informację, bo właśnie w Blue Evolution brakowało mi tej informacji, a oferta jest ciekawa.

Edytowane przez Elfir

Dzięki za informację, bo właśnie w Blue Evolution brakowało mi tej informacji, a oferta jest ciekawa.

Wadą tej fabryki był brak wyczucia potrzeb rynku dot. "merytorycznych" informacji. Potrafią produkować, sprzedawać, ale żeby tak położyć większy nacisk na dokształcenie sieci sprzedaży w takich aspektach to już gorzej.. chociaż coś się zmienia, bo właśnie ostatnio dostałem serię materiałów technicznych.