Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

tak

dlatego okna otwierane są potrzebne tylko do mycia.

gdybym znała kogoś kto mi obliczy czy opłacalny z punktu widzenia mojej inwestycji jest montaż w ociepleniu albo w murze...:(

Ostatnio dusiłam małża by się trochę zainteresował wyborem materiałów na budowę, a nie tylko pilnowaniem majstra i dostarczaniem materiałów.

Teraz siedzi i się zastanawia jak obsługuje się audytor OZC.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też nie zgodziłbym się na wykonanie takiego okna w 1 ramie, żaden z profili Rehau-a tego nie dopuszcza, nawet Geneo, który ma większe wymiary graniczne

Geneo dopuszcza balkony o wysokości nawet 2600 przy szerokości 1200 więc nie wiem dlaczego miałby być problem z wykonaniem okna uchylnego o szerokości 2500...

Okna wykonane są na profilach Gealan 8000 - 6komorowe, z wykorzystaniem okuć Winkhaus autopilot concept i szyb u=0,6 firmy Effect Glass.

Szer. x Wys. [mm]: 1500 x 1500

1.Typ: 8003/8094 system 8000 6K stand, kolor: Orzech 2 x 23

Słupki pionowe: 1 x 8037

1.Typ okuć: UR 2 (ER 1) WSK-T, kolor okuć: F4 Stare złoto

Szklenie: k=1.0 float4/16/4float

2.Typ okuć: UR 2 (ER 1) WSK-T, kolor okuć: F4 Stare złoto

Szer. x Wys. [mm]: 1800 x 2300

1.Typ okuć: R SB 2 (MVA), kolor okuć: F4 Stare złoto

Słupki poziome: 1 x 8037

2.Typ okuć: UR SC 2 (ER 1) WSK-T, kolor okuć: F4 Stare złoto

Słupki poziome: 1 x 8037

Znawcy co sądzą o tych parametrach?

Aby osiągnąć optymalny efekt bez ponoszenia kosztów wystarczy wysunięcie okna o mniej więcej połowę grubości ramy w warstwę ocieplenia. Montaż odbywa się z zastosowaniem "tradycyjnych" materiałów a osiągany efekt zbliża się do ideału.

izoterma_w_polowie_profila.jpg Izoterma_mur_dwuwarstwowy_w_ociepleniu.jpg

(Obrazki ze strony jareko.pl).

Edytowane przez bwojtek

Bwojtek wielkie dzięki!

A rubin plus z Oknoplastu ??

Konstrukcja: profil Veka klasa A, szerokość 70mm, stal zamknięta w ramie i 5 krotnie gięta w skrzydle grubości minimum 1,5mm

Szyby: Zespolone wypełnione argonem 4/16/4 U=1,0 thermoline

Dodatkowe parametry techniczne: izolacyjność termiczna całego okna Uw=1,3 W/m2K dla szyby Ug=1,0 oraz Uw=1,0 W/m2K dla szyby potrójnej U=0,7 z ciepłą ramką, izolacyjność akustyczna Rw=33dB

Szer.: 1 465 mm, Wysok.: 1 435 mm

Okno 2-kwaterowe / słupek stały

Kolor: Orzech

Uszczelki wew/zew :Brazowa/Brazowa

Numer pola: Oszklenie

1,2: Szyba: 4/16/4 THERMOLINE U=1,0

Numer pola: Okucie

1: RUL

2: RUP

Dodatki :

Listwa przyszybowa STANDARD z brazowa uszczelka

102-214 Słupek 85 P

A rubin plus z Oknoplastu ??

Profil S8000IQ ma lepsze (te istotne dla klienta w dobrze wykonanym oknie) parametry niż "Rubin". Pisząc, że "przeciętne i poniżej standardu" miałem głównie na myśli szklenie 4x16x4. Co najważniejsze nie podałeś producenta okien na Gealanie a to ma bardzo duże znaczenie.

Okna i drzwi z pcw i aluminium

"wiśniewski" gniezno

Niestety nie znam bo to chyba jakiś malutki lokalny producent. Może to być bardzo doby wyrób albo wielka kicha :( Popytaj wśród znajomych czy ktoś ma okna od nich i jak się sprawują. Oknoplast to gwarancja przyzwoitego poziomu, za który trzeba niestety zapłacić więcej. Ty decydujesz.

Niestety nie znam bo to chyba jakiś malutki lokalny producent. Może to być bardzo doby wyrób albo wielka kicha :( Popytaj wśród znajomych czy ktoś ma okna od nich i jak się sprawują. Oknoplast to gwarancja przyzwoitego poziomu, za który trzeba niestety zapłacić więcej. Ty decydujesz.

Są już od ponad 7 lat. Jeden ze znajomych ma od nich okna i jest zadowolony(dopiero dwa lata - to chyba za mało by ocenić jakość produktu i montażu?)

wiesz, tylko ja nie mam argumentów by mu wytłumaczyć czym różni się wycena na 14 tyś od tej za 20 tyś.

Patrząc na twoje wyceny zastanawiam się czy w przypadku okna przesuwanego nie masz czasem diametralnie różnych okien? Bo po cenie można sądzić, że jedni wycenili HKS a inni HS.