Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Gosc_123
Poczytałem, byłem w sklepie ogrodniczym i mam plan:

1. Opryskam środkiem chwastobójczym

2. Przekopie wszystko widłami i wyczyszczę wszystko

3. Wyrównam teren

4. Nawiozę czarnoziemu

5. Padnę na ryj.....

Czy pomiędzy punkt 3 i 4 warto dać geowłókninę ?

Wszystko OK, tylko rób te prace w miejscach, gdzie masz juz pomysł ma ogród, tzn. tam gdzie zamierzasz mieć np. rabaty lub trawnik - wtedy zaraz po pracach wysiewaj trawnik, lub zakładaj rabaty.... Inaczej przygotujesz piękne miejsce pod nowe chwasty. Przerabiałam taki wariant w ub. roku.:(

Geowłókninę kładę na rabatach ( na czarnoziem!) i przysypuję korą lub ozdobnym żwirkiem.

No niby zapobiegać ewentualnym chwastom....a może się mylę....

A chwasty nie rozwiną się na tym czarnoziemiu, którym chcesz włóknine przykryć? :)

Napisałeś o włókninie między pkt 3 a 4.

Jeśli coś chcesz zastosować w ogrodzie, przemyśl jego funkcjonalność i sens zastosowania.

Włókniny kładzie się (jesli już ktoś naprawdę musi, bo to nie jest cudowne remedium, ma spore wady) na wierzchu rabaty i ewentualnie zaslania żwirkiem lub korą.

Jest nie źle...przekopałem około 150 m2 działki tej mniej zarośniętej ( przy okazji znalazłem masę innych śmieci oraz sześć worków 120 l korzeni, kępy traw, kawałków dachówki, itp )....i normalnie mam ręce do kolan a kolana do ziemi...od czwartku popryskam te moje chaszcze Roundapem i zobaczymy co z tego wyjdzie....

A chwasty nie rozwiną się na tym czarnoziemiu, którym chcesz włóknine przykryć? :)

Napisałeś o włókninie między pkt 3 a 4.

Jeśli coś chcesz zastosować w ogrodzie, przemyśl jego funkcjonalność i sens zastosowania.

Włókniny kładzie się (jesli już ktoś naprawdę musi, bo to nie jest cudowne remedium, ma spore wady) na wierzchu rabaty i ewentualnie zaslania żwirkiem lub korą.

Pomijając fakt, że pawelkokosz chciał na włókninę położyć czarnoziem, co byś innego na ostatnią warstwę proponowała? U mnie prace idą żółwim tempem, ręczne odchwaszczanie, przekopywanie, równanie i na koniec dowiezienie ziemi - taczkami. Na pierwszy rzut idzie kilka miejsc odizolowanych kostką, później czeka mnie większa otwarta przestrzeń. Wiem, że najlepiej byłoby od razu posadzić czy to trawę, czy to rośliny, ale nie zawsze się da.

póki nie możesz nic posadzić, połóż czarną włókninę lub warstwę namoczonych gazet (obciąż kamykami), bez przykrywania czymkolwiek.

W korze na włókninie chwasty rosną równie dobrze jak w ziemi :)

Dzięki za odpowiedź. Co do chwastów, patrząc na moją działkę już wiem, że mogą rosnąć dosłownie wszędzie.

większośc nasion chwastów kiełkuje na słońcu, nie zakiełkują w ciemności. Poza tym karton/gazeta/czarna włóknina odcinają dostęp światła do wyrastających roślin, i z braku możliwości fotosyntezy one giną.

Gazety to popularny sposób w Anglii. Chyba tylko Polska stosuje włókniny w przydomowych ogródkach.