Elfir 06.08.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Np. tutaj ja o tym piszę:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205938-Zak%C5%82adanie-ogr%C3%B3dka-pytania-podstawowe Tutaj inne:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?67672-Zak%C5%82adanie-ogrodu/page2&highlight=zak%C5%82adaniehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?67672-Zak%C5%82adanie-ogrodu/page2&highlight=zak%C5%82adaniehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?117322-Du%C5%BCa-dzia%C5%82ka-i-kompletnie-zielona-ogrodniczkahttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?133006-Pocz%C4%85tkuj%C4%85ca-prosi-o-pomoc-do%C5%9Bwiadczonychhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?61662-Klub-przekszta%C5%82caj%C4%85cych-ugory-w-pi%C4%99kne-ogrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 07.08.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Senkju wery macz ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 08.08.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Poczytałem, byłem w sklepie ogrodniczym i mam plan:1. Opryskam środkiem chwastobójczym2. Przekopie wszystko widłami i wyczyszczę wszystko3. Wyrównam teren4. Nawiozę czarnoziemu5. Padnę na ryj.....Czy pomiędzy punkt 3 i 4 warto dać geowłókninę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 a co miałaby ta geowłoknina robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 09.08.2012 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 No niby zapobiegać ewentualnym chwastom....a może się mylę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 09.08.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Poczytałem, byłem w sklepie ogrodniczym i mam plan: 1. Opryskam środkiem chwastobójczym 2. Przekopie wszystko widłami i wyczyszczę wszystko 3. Wyrównam teren 4. Nawiozę czarnoziemu 5. Padnę na ryj..... Czy pomiędzy punkt 3 i 4 warto dać geowłókninę ? Wszystko OK, tylko rób te prace w miejscach, gdzie masz juz pomysł ma ogród, tzn. tam gdzie zamierzasz mieć np. rabaty lub trawnik - wtedy zaraz po pracach wysiewaj trawnik, lub zakładaj rabaty.... Inaczej przygotujesz piękne miejsce pod nowe chwasty. Przerabiałam taki wariant w ub. roku. Geowłókninę kładę na rabatach ( na czarnoziem!) i przysypuję korą lub ozdobnym żwirkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 No niby zapobiegać ewentualnym chwastom....a może się mylę.... A chwasty nie rozwiną się na tym czarnoziemiu, którym chcesz włóknine przykryć? Napisałeś o włókninie między pkt 3 a 4. Jeśli coś chcesz zastosować w ogrodzie, przemyśl jego funkcjonalność i sens zastosowania. Włókniny kładzie się (jesli już ktoś naprawdę musi, bo to nie jest cudowne remedium, ma spore wady) na wierzchu rabaty i ewentualnie zaslania żwirkiem lub korą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 13.08.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Jest nie źle...przekopałem około 150 m2 działki tej mniej zarośniętej ( przy okazji znalazłem masę innych śmieci oraz sześć worków 120 l korzeni, kępy traw, kawałków dachówki, itp )....i normalnie mam ręce do kolan a kolana do ziemi...od czwartku popryskam te moje chaszcze Roundapem i zobaczymy co z tego wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.08.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 A chwasty nie rozwiną się na tym czarnoziemiu, którym chcesz włóknine przykryć? Napisałeś o włókninie między pkt 3 a 4. Jeśli coś chcesz zastosować w ogrodzie, przemyśl jego funkcjonalność i sens zastosowania. Włókniny kładzie się (jesli już ktoś naprawdę musi, bo to nie jest cudowne remedium, ma spore wady) na wierzchu rabaty i ewentualnie zaslania żwirkiem lub korą. Pomijając fakt, że pawelkokosz chciał na włókninę położyć czarnoziem, co byś innego na ostatnią warstwę proponowała? U mnie prace idą żółwim tempem, ręczne odchwaszczanie, przekopywanie, równanie i na koniec dowiezienie ziemi - taczkami. Na pierwszy rzut idzie kilka miejsc odizolowanych kostką, później czeka mnie większa otwarta przestrzeń. Wiem, że najlepiej byłoby od razu posadzić czy to trawę, czy to rośliny, ale nie zawsze się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 póki nie możesz nic posadzić, połóż czarną włókninę lub warstwę namoczonych gazet (obciąż kamykami), bez przykrywania czymkolwiek. W korze na włókninie chwasty rosną równie dobrze jak w ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.08.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 póki nie możesz nic posadzić, połóż czarną włókninę lub warstwę namoczonych gazet (obciąż kamykami), bez przykrywania czymkolwiek. W korze na włókninie chwasty rosną równie dobrze jak w ziemi Dzięki za odpowiedź. Co do chwastów, patrząc na moją działkę już wiem, że mogą rosnąć dosłownie wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 13.08.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 póki nie możesz nic posadzić, połóż czarną włókninę lub warstwę namoczonych gazet (obciąż kamykami), bez przykrywania czymkolwiek. W korze na włókninie chwasty rosną równie dobrze jak w ziemi Zwykłych gazet? Ale na co? Na warstwę piachu i gliny, którą mam obecnie? .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.08.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Zwykłych gazet? Ale na co? Na warstwę piachu i gliny, którą mam obecnie? .... Wcześniej czytałem, że mogą być kartony. Chodzi o odcięcie gleby od słońca. Nie ma słońca, jest wilgoć, chwasty padają i rodzą się pleśnie i grzybki, ale to podobno można łatwo zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 większośc nasion chwastów kiełkuje na słońcu, nie zakiełkują w ciemności. Poza tym karton/gazeta/czarna włóknina odcinają dostęp światła do wyrastających roślin, i z braku możliwości fotosyntezy one giną.Gazety to popularny sposób w Anglii. Chyba tylko Polska stosuje włókniny w przydomowych ogródkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts