okobar 02.08.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 cóż dzialka mała, na poziome raczej nie ma szans, zwykłe głębinowe drogo wychodzi słyszałem o pionowym spiralnym - z głębokością jakieś 5-6 metrów pytanie ktoś się z czymś takim spotkał? zalety i wady takiego rozwiązania? w artykule w którym to czytałem była mowa o tym, ze przy zalożeniu PC 11kW kolektor poziomu to 300m2, natomiast pionowa spirala zajmie 96m2 (muszą być oddalone od siebie min. 3 m, liczba jest też duża, nie pamiętam ile ale dużo tych sond) no i zacząłem mysleć - moja działka jaką mogę przeznaczyć pod kolektor to jakieś 20mx15m - i to max... co daje właśnie jakieś 300m2 - z tym że to teren od płotu do ściany domu 300 metrów kolektora nie zmieszczę, ale 100m2 takiego spiralnego-pionowego już jak najbardziej mam tylko prośbę, jeśli ktoś się nie spotkał/miał/zakładał/użytkował niech się nie wypowiada w topiku (oczywiście mogę tylko prosić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.08.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie wydaje się to trudne do zrobienia więc czemu nie.http://www.energyrealist.com/wp-content/uploads/2010/06/earth-pump-spiral-3.jpghttp://www.energyrealist.com/wp-content/uploads/2010/06/earth-pump-spiral-1.jpgMyślę, że można się posłużyć przykładami z Rehau :http://www.gshp.org.uk/documents/REsearchseminar2010/Ralf%20Winterling%20Spiral%20Probes.pdf Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.08.2012 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 A nie będzie toto zamrażało ziemi wokół takiej "studni" przy dużym poborze energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.08.2012 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 nie wiem, właśnie dlatego szukam informacji o kimś kto to mawyczytałem w artykule w ładnym domie, że odstęp między sondami musi być 3 m, Rehau na rysunkach ma odstęp 2 metry.... zresztą spiralne poziome jakoś nie wyziębiają.... interesuje mnie jeszcze jedna sprawa wszędzie się trąbiło że pierwsze 10 m sondy właściwie nie pracuje, pytanie więc jak pracowac moga sondy które mają np 5 metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.08.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 wszędzie się trąbiło że pierwsze 10 m sondy właściwie nie pracuje To nie prawda. Liwko ma odwierty po 10m i wszystko dobrze działa. Gdyby ten mit był prawdziwy, to by nie działały kolektory poziome, więc tym się nie przejmuj. Prawdą by to ewentualnie było, gdyby odwiert był aż tak długi, że pc w styczniu by pracowała na wysokich temperaturach np. +10/+5, ale jakoś nikt z posiadaczy odwiertów nie chwalił się takimi temperaturami, lecz raczej mieli okolice 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.08.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Jak dla mnie, taki kolektor to marnowanie rurki, bo i tak 3/4 z długości nie będzie pracować. Wszystko pozamarza i tyle tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.08.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 to marnowanie rurki, bo i tak 3/4 z długości nie będzie pracować. Jakoś jest stosowany w innych krajach i tam działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 08.08.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 widzę problem z zakopaniem takiego kolektora, powinno się mieć jakąś wiertnicę bo koparka raczej nie wydoli, chyba że wielką jamę wykopie. Ale z jamą 3m głębokości są już poważne problemy z bhp (należy, przynajmniej w teorii, szalować brzegi zanim się do niej wejdzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.08.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Jakoś jest stosowany w innych krajach i tam działa. Pewnie, że będzie działać, ale gorzej, niż rurka położona w prostym odcinku. Podobnie JAKOŚ działać będzie ten wymienniki ułożony w płaszczyźnie pionowej. Jeśli będzie zakopany tak płytko, to w polskich warunkach będzie działać bardzo słabo. Ale JAKOŚ będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.08.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Pewnie, że będzie działać, ale gorzej, niż rurka położona w prostym odcinku...Ale JAKOŚ będzie. Jak się nie ma miejsca, to się kombinuje. Gorsze działanie zawsze można zrekompensować większym rozmiarem i będzie podobnie. Warto też znać różne rozwiązania, żeby wybrać to, które będzie najbardziej korzystne w danym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.08.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 To pionowa wersja wymiennika poziomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.08.2012 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 To pionowa wersja wymiennika poziomego Tyle, że powierzchnia wymiany w stosunku do jednostki objętości gruntu przypadającej na wymiennik jest mało korzystna i dojedzie wg mnie do wymrażania gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 10.08.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Tyle, że powierzchnia wymiany w stosunku do jednostki objętości gruntu przypadającej na wymiennik jest mało korzystna i dojedzie wg mnie do wymrażania gruntu. Wszystko zależy od rodzaju gruntu - jeśli wody gruntowe płytko i grunty sypkie to raczej nie wymrozimy gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.08.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Tyle, że powierzchnia wymiany w stosunku do jednostki objętości gruntu przypadającej na wymiennik jest mało korzystna i dojedzie wg mnie do wymrażania gruntu. trzeba dać odpowiednią ilość i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.08.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 No ale to jaka jest KORZYŚĆ ze stosowania takich "udziwnień"? O wydajności dolnego źródła decyduje nie długość rurki, nie powierzchnia wykopu, tylko objętość gruntu, z którym rurka ma kontakt. Tak czy siak, trzeba użyć tej samej "objętości" gruntu, a czy to zrobimy długim prostym wykopem, czy meandrem, to inna historia. Tylko że od pewnego momentu zbliżania do siebie rurek, one przestają działać. Chyba, że rozmawiamy o DZ na dnie jeziora, wtedy sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.08.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 No ale to jaka jest KORZYŚĆ ze stosowania takich "udziwnień"? Zalety są następujące: Taki kolektor wymaga mniej miejsca niż zwykły poziomy i może być tańszy od odwiertów - tyle. Zwykły poziomy mrozi obszar o dużej powierzchni ale o małej "miąższości" - duży płaski placek. Taki jak to nazwałeś "udziwniony" mrozi podobną objętość na zdecydowanie mniejszym obszarze - mrozisz duży, gruby blok. Jeśli wody powierzchniowe płyną płytko, to dostarczają dodatkową energię. W ulotce Rehau piszą, że powierzchnia jest o ponad połowę mniejsza niż poziomego - a to dla niektórych już jest bardzo dużą zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.08.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Jeszcze mniejszą powierzchnię zajmą odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.08.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Jeszcze mniejszą powierzchnię zajmą odwierty. Jak pisałem, może być tańszy od odwiertów - wtedy ma sens. Więc kasa, kasa, kasa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 23.08.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Ja mam Panowie kolektor płaski i jestem bardzo zadowolony! Nie dość, że tańszy to chyba równie wydajny, bo na początku sezonu mam 16 stopni i w czasie zimy spada, ale niewiele. Tyle tylko, że wykonawca przewymiarował mi kolektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.08.2012 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Ja mam Panowie kolektor płaski i jestem bardzo zadowolony! Cieszymy się, ale nie każdy jest takim szczęśliwcem. Przeczytaj uważnie pierwszy post założyciela, gdzie znajdziesz m.in: "300 metrów kolektora nie zmieszczę, ale 100m2 takiego spiralnego-pionowego już jak najbardziej". Trudno przewymiarować płaski na 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts