Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolne źródło pionowe - spiralne

okobar

Recommended Posts

cóż dzialka mała, na poziome raczej nie ma szans, zwykłe głębinowe drogo wychodzi

słyszałem o pionowym spiralnym - z głębokością jakieś 5-6 metrów

pytanie ktoś się z czymś takim spotkał? zalety i wady takiego rozwiązania?

w artykule w którym to czytałem była mowa o tym, ze przy zalożeniu PC 11kW kolektor poziomu to 300m2, natomiast pionowa spirala zajmie 96m2 (muszą być oddalone od siebie min. 3 m, liczba jest też duża, nie pamiętam ile ale dużo tych sond)

no i zacząłem mysleć - moja działka jaką mogę przeznaczyć pod kolektor to jakieś 20mx15m - i to max...

co daje właśnie jakieś 300m2 - z tym że to teren od płotu do ściany domu :p

300 metrów kolektora nie zmieszczę, ale 100m2 takiego spiralnego-pionowego już jak najbardziej

mam tylko prośbę, jeśli ktoś się nie spotkał/miał/zakładał/użytkował niech się nie wypowiada w topiku (oczywiście mogę tylko prosić :p)

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem, właśnie dlatego szukam informacji o kimś kto to ma

wyczytałem w artykule w ładnym domie, że odstęp między sondami musi być 3 m, Rehau na rysunkach ma odstęp 2 metry....

zresztą spiralne poziome jakoś nie wyziębiają....

interesuje mnie jeszcze jedna sprawa

wszędzie się trąbiło że pierwsze 10 m sondy właściwie nie pracuje, pytanie więc jak pracowac moga sondy które mają np 5 metrów?

wszędzie się trąbiło że pierwsze 10 m sondy właściwie nie pracuje

To nie prawda. Liwko ma odwierty po 10m i wszystko dobrze działa. Gdyby ten mit był prawdziwy, to by nie działały kolektory poziome, więc tym się nie przejmuj. Prawdą by to ewentualnie było, gdyby odwiert był aż tak długi, że pc w styczniu by pracowała na wysokich temperaturach np. +10/+5, ale jakoś nikt z posiadaczy odwiertów nie chwalił się takimi temperaturami, lecz raczej mieli okolice 0.

Jakoś jest stosowany w innych krajach i tam działa.

Pewnie, że będzie działać, ale gorzej, niż rurka położona w prostym odcinku.

Podobnie JAKOŚ działać będzie ten wymienniki ułożony w płaszczyźnie pionowej. Jeśli będzie zakopany tak płytko, to w polskich warunkach będzie działać bardzo słabo. Ale JAKOŚ będzie.

Pewnie, że będzie działać, ale gorzej, niż rurka położona w prostym odcinku...Ale JAKOŚ będzie.

Jak się nie ma miejsca, to się kombinuje. Gorsze działanie zawsze można zrekompensować większym rozmiarem i będzie podobnie. Warto też znać różne rozwiązania, żeby wybrać to, które będzie najbardziej korzystne w danym wypadku.

No ale to jaka jest KORZYŚĆ ze stosowania takich "udziwnień"?

O wydajności dolnego źródła decyduje nie długość rurki, nie powierzchnia wykopu, tylko objętość gruntu, z którym rurka ma kontakt.

Tak czy siak, trzeba użyć tej samej "objętości" gruntu, a czy to zrobimy długim prostym wykopem, czy meandrem, to inna historia. Tylko że od pewnego momentu zbliżania do siebie rurek, one przestają działać. Chyba, że rozmawiamy o DZ na dnie jeziora, wtedy sytuacja wygląda zupełnie inaczej.

No ale to jaka jest KORZYŚĆ ze stosowania takich "udziwnień"?

Zalety są następujące: Taki kolektor wymaga mniej miejsca niż zwykły poziomy i może być tańszy od odwiertów - tyle. Zwykły poziomy mrozi obszar o dużej powierzchni ale o małej "miąższości" - duży płaski placek. Taki jak to nazwałeś "udziwniony" mrozi podobną objętość na zdecydowanie mniejszym obszarze - mrozisz duży, gruby blok. Jeśli wody powierzchniowe płyną płytko, to dostarczają dodatkową energię. W ulotce Rehau piszą, że powierzchnia jest o ponad połowę mniejsza niż poziomego - a to dla niektórych już jest bardzo dużą zaletą.

Ja mam Panowie kolektor płaski i jestem bardzo zadowolony!

Cieszymy się, ale nie każdy jest takim szczęśliwcem. Przeczytaj uważnie pierwszy post założyciela, gdzie znajdziesz m.in: "300 metrów kolektora nie zmieszczę, ale 100m2 takiego spiralnego-pionowego już jak najbardziej". Trudno przewymiarować płaski na 100m2 :-(