Christo24 03.08.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Witam! Mam przed domem około 30 m2 tarasu w kształcie prostokąta z dwoma zaokrąglonymi rogami. Niestety podczas deszczu pod taras spływa woda z całego ogrodu woda i stoi tam sporo czasu (glina). W związku z tym, że zamierzam go obłożyć kaflami i obawiając się o samą konstrukcję tarasu wiecznie podywanego wodą zastanawiam się jak go zabezpieczyć. Może utworzyć kilkadziesiat cm strefy buforowej pomiędzy ogrodem i tarasem, w której umieszczę np. drobne kamyki a z zewnątrz krawężniki? Nie wiem jednak czy to będzie dobrze wyglądało ze względu na zaokrąglony kształt tarasu i sam wygląd krawężników (granitowych raczej nie kupię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 może jednak inaczej wyprofiluj teren działki? Masz za nisko poziom 0 domu? Wykop w kącie ogrodu nieckę, zrób tam "bagienko" na rosliny błotne (np. języczka na mokrej glinie będzie rosnąć fantastycznie) i wyprofiluj spadki w tamtą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 12.08.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Czy taras stoi na słupach? Czy nie można go skuć i zrobić tarasu na gruncie z podbudową jak pod kostkę? Może fotkę wklej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 13.08.2012 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Taras stoi na fundamentach z wylaną 1 warstwą, wylałem też już posadzkę. Obecnie taras znajduje się około 10 cm powyżej poziomu gruntu. Bardzo porządnie i ładnie to wygląda, boli mnie jednak fakt, że woda leje się w jego kierunku po deszczach i stoi na styku z tarasem, czasem bardzo długo, gdyż mam glinę. Chciałbym go nie w niedalekim czasie obić jakimiś płytkami i może być wtedy duży problem jak zacznie podmywać kafle ułożone na bocznej ściance tarasu. Poza tym podejrzewam, że ta woda też wsiąka pod fundamenty. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Christo24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 31.08.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 W tym wypadku w zasadzie w grę wchodzi zmiana ukształtowania terenu. Można też pomyśleć o drenażu opaskowym - o ile jest gdzie odprowadzić wodę opadową. Nie sądzę jednak, aby to wystarczyło. Generalnie przy spadku działki przy którym woda opadowa spływa w kierunku domu i tarasu tak niski poziom 0 nie jest najszczęśliwszym pomysłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.09.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Chciałbym go nie w niedalekim czasie obić jakimiś płytkami Płytki (glazura) nie nadaje się na zewnątrz. Po 2-3 latach zacznie ci odpadać. W naszym klimacie mróz robi swoje. Pomyśl o czymś innym - może jakaś kostka lub dechy na legarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 07.09.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 (edytowane) Osobiście nie dziwie się ludziom, którzy chcą kłaść płytki. Koszt obłożenia płytkami takiego tarasu z robocizną to około 3 tys. zł, wymiana pojedynczych, uszkodzonych sztuk w przyszłości śmiesznie prosta. Deski są piękne, ale kosztują 3 razy więcej i też nie są wiecznie + trzeba je pielęgnować. Kostka mi osobiście np. nigdy się nie podobała na tarasie. Kostkę mam na parkingu. Edytowane 7 Września 2012 przez KK2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 12.09.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 ...wymiana pojedynczych, uszkodzonych sztuk w przyszłości śmiesznie prosta. ... ...no chyba że odpadnie połowa, a fabryka już nie produkuje takiego wzoru (lub jest, ale w nieco innym odcieniu). Ja wolę zrobić coś raz i przez 30 lat nie poprawiać. Mam taras z bruku klinkierowego, a chodniki z bruku granitowego - 30 lat wytrzymają na pewno, nie łapią plam, mrozu się nie boją. Oczywiście zaraz ktoś napisze - ale taki bruk jest drogi. Jak podzielisz to przez czas użytkowania (i święty spokój) to wychodzi że to najtańsze wykończenie powierzchni:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 12.09.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 ...no chyba że odpadnie połowa, a fabryka już nie produkuje takiego wzoru (lub jest, ale w nieco innym odcieniu). Ja wolę zrobić coś raz i przez 30 lat nie poprawiać. Mam taras z bruku klinkierowego, a chodniki z bruku granitowego - 30 lat wytrzymają na pewno, nie łapią plam, mrozu się nie boją. Oczywiście zaraz ktoś napisze - ale taki bruk jest drogi. Jak podzielisz to przez czas użytkowania (i święty spokój) to wychodzi że to najtańsze wykończenie powierzchni:cool: Jak odpadnie połowa to raczej wymienisz już całość. Ciężka sprawa z tymi tarasami, ja również jestem na etapie obłożenia czymś tarasu i będą raczej płytki, bruku nie chcę, deski trochę uderzą po kieszeni, a kasa leci jak oszalała na inne rzeczy. Wstrzymywać się też można bez końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 12.09.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 ...no chyba że odpadnie połowa, a fabryka już nie produkuje takiego wzoru (lub jest, ale w nieco innym odcieniu). Ja wolę zrobić coś raz i przez 30 lat nie poprawiać. Mam taras z bruku klinkierowego, a chodniki z bruku granitowego - 30 lat wytrzymają na pewno, nie łapią plam, mrozu się nie boją. Oczywiście zaraz ktoś napisze - ale taki bruk jest drogi. Jak podzielisz to przez czas użytkowania (i święty spokój) to wychodzi że to najtańsze wykończenie powierzchni:cool: ...bardzo rzadka postawa życiowa w sektorze budownictwa P.S. nie dajesz ludziom ponownie zarobić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.09.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 ...bardzo rzadka postawa życiowa w sektorze budownictwa P.S. nie dajesz ludziom ponownie zarobić :) Zgadza się. Jak sprzedawca w sklepie mi mówi że coś jest dobre bo "się dużo tego sprzedaje" to zaraz się zastanawiam, czy przypadkiem nie sprzedaje się dużo, bo szybko się psuje i klienci muszą przychodzić po nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 13.09.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Drewno jest drogie w zakupie, też nie jest wieczne i trzeba je pielęgnować, bruk jest droższy od płytek i nie każdemu się podoba. Płytki są najtańszym rozwiązaniem i wielu osobom się jednak trzymają ( u mnie na tarasie po 11 latach odpadła 1 sztuka z boku i pokruszyła się w kilku miejscach fuga). Punkt widzenia zależy więc od punktu siedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.09.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Drewno jest drogie w zakupie, też nie jest wieczne i trzeba je pielęgnować, bruk jest droższy od płytek i nie każdemu się podoba. Płytki są najtańszym rozwiązaniem i wielu osobom się jednak trzymają ( u mnie na tarasie po 11 latach odpadła 1 sztuka z boku i pokruszyła się w kilku miejscach fuga). Punkt widzenia zależy więc od punktu siedzenia. A taras masz zadaszony? Jeśli nie to 11 lat to b. dobry wynik. Wszędzie gdzie widzę płytki na zewnątrz, to albo pęknięte, albo ukruszone, albo właśnie już się ruszają. Jeśli już się ktoś decyduje na kafelki na zewnątrz to są preparaty (uszczelniacze) którymi smaruje się beton przed położeniem kafli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 13.09.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Teraz mam częściowo zadaszony. Słyszałem też o specjalnych fugach, które nie przepuszczają wody z Mapeia, Jest trochę droższa od zwykłej, ale woda nie przeniknie, fuga jej nie pije i nie dostanie się pod kafle wybijając je kiedy zamarznie. Ten uszczelniacz też będę musiał rozpatrzyć. Nie wiem jednak jak z samymi płytkami, czy też piją wodę, bo można by je smarować takimi preparatami na bazie wody. Smaruję tym kominy, sprawdza się, trochę się świecą tylko w słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.09.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Ja smarowałem pod ostatnimi płytkami w garażu (które częściowo wystają na zewnątrz) takim uszczelniaczem Mapei. Po rozrobieniu przypomina klej do płytek. Po wyschnięciu kleimy kafelki. A zamiast fugi dałem uszczelniacz (tej samej firmy) - w tubie takiej jak silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 14.09.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Ja smarowałem pod ostatnimi płytkami w garażu (które częściowo wystają na zewnątrz) takim uszczelniaczem Mapei. Po rozrobieniu przypomina klej do płytek. Po wyschnięciu kleimy kafelki. A zamiast fugi dałem uszczelniacz (tej samej firmy) - w tubie takiej jak silikon. A oprócz tego uszczelniacza używałeś jeszcze kleju czy to takie 2 w jednym? Pamiętasz może nazwę i cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 14.09.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Taras stoi na fundamentach z wylaną 1 warstwą, wylałem też już posadzkę. Obecnie taras znajduje się około 10 cm powyżej poziomu gruntu. Bardzo porządnie i ładnie to wygląda, boli mnie jednak fakt, że woda leje się w jego kierunku po deszczach i stoi na styku z tarasem, czasem bardzo długo, gdyż mam glinę. Chciałbym go nie w niedalekim czasie obić jakimiś płytkami i może być wtedy duży problem jak zacznie podmywać kafle ułożone na bocznej ściance tarasu. Poza tym podejrzewam, że ta woda też wsiąka pod fundamenty. Właśnie dlatego pomyślałem o utworzeniu jakieś strefy buforowej pomiędzy tarasem a ogrodem, żeby woda się na niej zatrzymywała. Mój dom to http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-cyklamenach-2/m40fb75b9c916b jest tam pokazany taras, z tym że ja nie mam tego drugiego schodka na tarasie. Zastanawia mnie fakt dlaczego ludziom tak bardzo szkoda podnieść o jeden czy dwa bloczki - co najwyżej mały schodek będzie z zejścia na ziemie ale masz pole manewru na ukształtowanie terenu i odpowiednie profilowanie. Ileż to już domów widziałem z poziomem zero niższym od chociazby poziomu drogi. i potem sie kończy robieniem odwodnienia wokół całego domu, kosztami i całym tym majdanem. Wczoraj widziałem znowu takiego inwestora ...... szok bo buduje to "firma" zajmująca się ponoc stawianiem domów............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 14.09.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 A taras masz zadaszony? Jeśli nie to 11 lat to b. dobry wynik. Wszędzie gdzie widzę płytki na zewnątrz, to albo pęknięte, albo ukruszone, albo właśnie już się ruszają. Jeśli już się ktoś decyduje na kafelki na zewnątrz to są preparaty (uszczelniacze) którymi smaruje się beton przed położeniem kafli. Nie jest to regułą........... mój ojciec ma już wiele lat płytki na schodach, sam położył i zapewne nie używał do tego produktów klasy MAPEI lub SOPRO a jednak się trzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.09.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 A oprócz tego uszczelniacza używałeś jeszcze kleju czy to takie 2 w jednym? Pamiętasz może nazwę i cenę? Uszczelniacz to jedno (dwie warstwy - jedna z siatką), a po wyschnięciu klej. Wszystko było Mapei - zapytaj w sklepie z produktami Mapei (lub sprawdź na ich stronie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.09.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Zastanawia mnie fakt dlaczego ludziom tak bardzo szkoda podnieść o jeden czy dwa bloczk Ja mam 30 cm nad poziomem gruntu (garaż i kotłownia 10 cm) i uważam że jest super. Dlaczego nie wyżej o dwa bloczki?: 1. Wyższy koszt (ściany fundamentowej, ocieplenia, piasku do zasypywania + ubijanie) 2. Trzeba zbudować wysoki taras, wysokie schody, wysoki podjazd do garażu 3. Każdego dnia po tych schodach wchodzić i schodzić ...same minusy więc po co? (mówimy oczywiście o domu bez piwnicy). Edytowane 14 Września 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts