Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w aranżacji dużego pokoju

Gość Jarek Jakubczyk

Recommended Posts

Gość Jarek Jakubczyk

Witam

Chciałem prosić was o poradę w sprawie aranżacji dużego pokoju (3.8x4.8). Otóż zdecydowaliśmy się na meble z kolekcji Neone firma Forte. Na ścianie będzie stała witryna pojedyncza o szerokości 55 x197 cm plus komoda TV o szerokości 163x44 wysoka cm oraz witryna podwójna niska o szerokości 88x147 cm wysoka a na koniec półka wisząca nad komodą TV.Meble będą stały na ścianie o szerokości 3,8 metra ponieważ ściana boczna o długości 4.8 m posiada trzy okna od strony południowej natomiast druga równoległa posiada drzwi wejściowe które zaczynają się ok 40 cm od brzegu ściany. Meble posiadają fronty w czekoladowym dębie natomiast boki to orzech amado (pierwszy raz słyszałem taką nazwę). Problem polega na tym iż nie mamy koncepcji ani na ściany ani na podłogę. Jedyne co jest ustalone to to że panele natomiast brak sensownego wzoru, koloru i to samo ściany.

Proszę o poradę jakie najlepiej położyć panele oraz jakie kolory ścian dobrać do tych mebelków. Nasze wstępne wybory to był kolor taki jasny siwy, popiel, posrebrzany z tym że 3 ściany jeden kolor a przeciwstawna do mebli na której będzie wypoczynek miała by być mocniejsza, ciemniejsza.

Nasz zestaw będzie podobny tylko ta po lewej stojąca wysoka witryna będzie pojedyncza ze szkłem no i rtv będzie dłuższa.

Proszę o jakieś wskazówki :D

480_686_11304933696.jpg

Edytowane przez Jarek Jakubczyk

Witryna - co będziesz w niej eksponować?

IMHO cały pokój w meblach z jednej kolekcji wygląda jak ekspozycja sklepowa a nie wnętrze mieszkalne.

Kolor mebli wyjątkowo mało ciekawy i trudny do zgrania kolorystycznie.

Daj rzut pokoju z naniesionymi drzwiami, oknem, wymiarami i opis co ma się w nim znajować (kanapa, stół, stolik rtv, szafka na ksiązki?)

Zrób po prostu jasne ściany - biale albo kremowe a na to daj jasne panele lub deski bambusowe. Bambus ma mało wyrazisty rysunek i jest baro neutralny jako podłoga.

Ewentualnie jesion w odcieniu chłodnym.

Odradzam, szczerze odradzam ustawienie na jednej ścianie kilku mebli, każdy o innej wysokości. To będzie koszmarne!

Już i tak robienie szafki na RTV o głębokości ponad 50 cm jest archaizmem z okresu telewizorów kineskopowych i wielkiego videoodtwarzacza. W dodatku tak niskiej! Telewizor powinen być na wysokości wzroku siedzącej osoby, co znaczy, że szafka spokojnie może mieć wysokosć 60 cm.

Moja propozycja:

http://images42.fotosik.pl/491/0a560085c62ffdf9.jpg

Stół na rysunku ma 100x100 cm.

Rysowane w CAD, tylko umiejscowienie okien jest "na oko", bo nie podałeś mi wymiarów.

Szczerze mówiąc rysowałam meble przykładowe (szerokości są rzeczywiste, wizualizacje moja fantazja), ale sugerowałam się meblami brw i forte, wiec na pewno coś sie da dobrać.

Np. BRW Doors ma takie kwadratowe witrynki do wieszania na ścianie.

Tutaj akurat z pełnymi frontami, ale są też szklane:

http://images35.fotosik.pl/1518/386369bdaf82a04d.jpg

A przy kanapie może stanąć jakąś podwojna witryna lub jedna szersza.

Edytowane przez Elfir

Zależy Ci na pakowności mebli, a chcesz witrynę i komódkę? Co chcesz w nich przechowywać?

Raflo wygląda na zdjęciach ok., ale ta biało-orzechowa lub orzechowa - do jasnej, nieusłojonej podłogi i białych drzwi wewnętrznych - wtedy jest szansa na nowoczesne, lekko skandywizujące wnętrze...

Narożnik o podanych przez Ciebie wymiarach jest totalnie niepraktyczny - usiądą na nim 3 osoby, masz tego świadomość? Znacznie efektywniejsze i efektowniejsze wykorzystanie przestrzeni zapewni Ci sofa 2.5 i fotel, jak na rysunkach Elfir.

Rzuć okiem na kolory i sposób wykorzystania niewielkiej przestrzeni:

http://pan-i-pani-house.tvn.pl/odcinki-online/pan-i-pani-house-odcinek-2,12424,0.html

http://dekoratorniatv.pl/deko/308.php

Edytowane przez joliska

Gość Jarek Jakubczyk

A czy jest ktoś kto mi doradzi kolr scian i paneli (finanse) do kolekcji HYBRIS z BRW. Będzie to scianka 270 długa z dwoma RTV niskimi plus witrynka szklana i szafka z zabudowanymi frontami. Kolor mebli to śliwa walis/czarny wysoki połysk. Pokój jest na południowy zachód więc bardzo jasny nawet ze względu na okna które są prawie na całej ścianie o długości 4.8 metra ( zajmują około 3.8 metra).

Jarek

• 3 weeks później...
Gość Jarek Jakubczyk

Witam

Potrzebuje pomocy w doborze paneli. Otóż meble mam fizycznie w domu i jest to kolekcja Hybris ( nie Hybris Premium) w kolorze blaty śliwa wallis a fronty czarne na wysoki połysk. Problem duży to panele ponieważ sami nie wiemy jaki kolor dać na podłogę. Pokój jest dosyć jasny ponieważ z na ścianie 4.8 metra ma 3 okna w tym jedno balkonowe. Ostatnio w sklepie Kom... wpadły nam w oko takie jasne wzór Tulipanowiec. Dosyć ciekawie się prezentują i spełniają jedno z kryteriów tj jasna podłoga. Ściany chyba będą za meblami jedna caffe late z Dekorala plus coś 2-3 tonu jaśniejsze na pozostałych. Wypoczynek nie gra roli gdyż dobiorę go na końcu jak już będę po robotach.

Proszę was o porady co do tej podłogi bo ja już sił nie mam i każda wydaje się zła i pstrokata.

Jarek

JJ, włóż minimum wysiłku w wątek i pokaż swoje zakupy i plany... A poza tym nie mnóż wątków :evil:

Do Twojego Hybrisa (BRW?) jasna podłoga - poza tą z katalogu - za żadne skarby świata pasować nie będzie :(

Kom... to Komfort? Tulipanowiec u mnie wygląda na różowawy, rustykalny w stylu - absolutnie nie do mebli.

Edytowane przez joliska

Gość Jarek Jakubczyk

meble_hybris_black__24289_zoom.jpg

Witam

W związku z uwagami załączam zdjęcie konfiguracji mebli jakie posiadam(jeszcze w kartonach leżą) Fronty są czarne na wysoki połysk natomiast blaty w rtv to śliwa wallis. Otóż mój największy problem to podłoga jaka powinna być do tego, czy w klepkę czy z lekkimi słojami lub w V-fugi które mi się osobiście nawet podobają.. Na ścianie z meblami będzie kolor Caffe Late z Dekorala natomiast na pozostałych 3 ścianach będzie 3 tony jaśniejszy kolor aby był kontrast. Myślałem o jasnej podłodze aby nie zmniejszać optycznie pokoju. Wydaje mi się iż ciemne meble i ciemna podłoga zmniejsza mi i tak mały pokój. Szczerze też powiem, że zastanawiałem się jak by wyglądała jasna podłoga z ciemnymi listwami wykończeniowymi.

JJ, obawiam się, że kolorystyczna wizja producenta jest jedyną (w miarę ) sensowną... W innym układzie ścienno-podłogowym będzie mdło, nijako, ciepło w negatywnym tego określenia znaczeniu... Nowoczesne meble w starodawnym otoczeniu - czyli zgrzyt :( DUŻO łatwiej byłoby z biało-śliwkowymi meblami :yes:

JJ, moim zdaniem te meble wymagają chłodniejszego i ciemniejszego koloru ściany niż cafe latte. Jeśli już kręcimy się w tych beżach, to może rozważ coś w typie aromatycznego kardamonu Duluxa lub ciepła ziemi Dulux family zone? Do tego jasna podłoga i powinno być ok.

Gość Jarek Jakubczyk
JJ, moim zdaniem te meble wymagają chłodniejszego i ciemniejszego koloru ściany niż cafe latte. Jeśli już kręcimy się w tych beżach, to może rozważ coś w typie aromatycznego kardamonu Duluxa lub ciepła ziemi Dulux family zone? Do tego jasna podłoga i powinno być ok.

Super dziekuje Ci za jakieś ukierunkowanie mnie na kolory. Ale czy jeden na cały pokój czy te kolory na sciane z meblami?Ogólnie poiwiem, że czarna wersja tych mebli jakoś bardziej do mnie przemawiała jak biała. Zastanawiam się tylko właśnie jeszcze jakie panele czy forma klepki jesionowej chłodniejszej będzie ładna czy pstrokata, tulipanowiec znowu faktycznie jest z rustykalnych ale ma bardzo ładne wybarwienie takie lekko stalowe bardzo jasne.

Sam już nie wiem co wybrać bo nie jestem projektantem :D

Edytowane przez Jarek Jakubczyk

• 2 months później...

Witam,

Odgrzebuję temat, by nie zakładać nowego - dotyczy on podobnych kwestii, czyli mebli NEONE firmy FORTE. Potrzebujemy z żoną podpowiedzi na temat umeblowania salonu. Ma on wymiary takie jak na obrazku poniżej:

http://imageshack.us/scaled/landing/145/wymiaryg.jpg

Aktualnie posiadamy:

Kolor ścian to DULUX Kogel mogel, tylko że na naszych ścianach kolor ten jest zdecydowanie bardziej "żółty" (a może to mój monitor)

http://image.ceneo.pl/data/products/830136/i-dulux-kolory-swiata-kogel-mogel-2-5l.jpg

Panele to Kronopo Dąb HUSKY

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/824/1238824/product/panel-podlogowy-laminowany-dab-husky-2060-kronopol,big.jpg

Okna od strony południowej, brak drzwi wejściowych, jedynie futryna. To tyle jeśli chodzi o info początkowe. Zdecydowaliśmy się dodatkowo na narożnik MP Nidzica model TIPO umieszczony jak na obrazkach, w kolorze OSLO 95 (mnie więcej jak na obrazku poniżej)

http://allegro.meblezet.pl/tkaniny/wersal/oslo/images/image/oslo_95.JPG

Myślimy o rozkładanym stole wraz z czterema krzesłami, który będzie stał sobie w "dziurze" między narożnikiem i ścianą i będzie przystawiany w razie potrzeby do narożnika (kolor pewnie wenge - mamy już upatrzony).

I teraz pytanie - jakie meble do tego dobrać? Zdajemy sobie sprawę, że meble powinny być ciemne, ale nie chcemy latać w kółko ze ścierką, stąd pomysł na meble NEONE (nie tylko dlatego, że jasny wierzch, podobają nam się). Żona moja jest też bardzo zapatrzona w przedstawiane powyżej meble z systemu DOORS (szczególnie te "kwadratowe szafki"), ale czekamy na kolejne sugestie. Z mebli byłaby to pewnie jakaś komoda, szafka RTV, witryna lub regał, półka wisząca, ale to jeszcze nie ustalone.

Proszę, nie mordujcie nas za dobór aktualnie znajdujących się w salonie kolorów i wzorów, jest jaki jest i taki już zostanie (czyli ściany, panele, narożnik).

Mam nadzieję, że wyczerpałem temat. Liczę na konkretne odpowiedzi i sugestie. Na koniec zrzut ze SH3D, tak to mniej więcej teraz wygląda (nie ma oczywiście stołu i krzeseł, narożnik przyjedzie jutro):

http://img5.imageshack.us/img5/594/24688528.png

morgoth86- jeżeli pytasz o rozkład mebli ja proponowałabym Ci coś takiego (oczywiście stół może być rozkładany i mieć 4 krzesła w komplecie, po prostu w programie udało mi się zmieścić dwa ;) np. taki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30176837/ gdyż zajmuje stosunkowo mało miejsca).

salon1a1.jpgsalon1a2.jpgsalon1a3.jpg

To duży pokój - dlaczego wszystkie meble tak upchnięte pod jedną ścianą?

Ja bym odwróciła narożnik i ustawiła pod oknem .Na ścianie z drzwiami wówczas byłby telewizor. Stół natomiast przy ścianie naprzeciw. Nad stołem można powiesić przeszklone szafki.

http://images50.fotosik.pl/1708/062df021f4606760.jpg