anula302 06.08.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Temat jak w tytule Tzn pojawiły się ostatnio w sprzedaży palisady plastikowe imitujące okrąglaki. czy ktoś z Was używa , jest zadowolony bądz nie? Czy ułożenie tej palisady jest łatwe czy jednak lepiej zainwestować w betonową palisadkę.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 07.08.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Temat jak w tytule Tzn pojawiły się ostatnio w sprzedaży palisady plastikowe imitujące okrąglaki. czy ktoś z Was używa , jest zadowolony bądz nie? Czy ułożenie tej palisady jest łatwe czy jednak lepiej zainwestować w betonową palisadkę.? Dla mnie taka palisada to badziewie, mam znajomych, którzy są zachwyceni. Kwestia gustu. Uważam, że plastik w ogrodzie jest be. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 08.08.2012 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 No ładne nie są - ale czasami potzrebny jest jakiś kompromis skoro kasy za dużo się nie ma:-(. Narazie stanęło na betonowych gazonach - które bedą miały za zadanie utrzymać rabatę w ryzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 08.08.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 wg. mnie lepiej beton niż plastik. Beton nie udaje niczego, z czasem pokrywa się lekka patyna, mchem. A plastikowa palisada jest śliska,gładka- nic nie chce jej obrosnąć, zawsze zostaje takim zgrzytem estetycznym.A musisz robić palisadę? Szukasz czegoś na brzeg rabaty, czy ma trzymać jakąś skarpę, czy jak? Jest tam róznica poziomów? Może można wykorzystać inne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 08.08.2012 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ma to trzymać niedużą skarpkę i oddzielać od trawy - przy tarasie pod wykuszem mam do dosypania ok 30 - 60 cm ziemi - wczesniej miałam zrobiony brzeg z otoczaków ale niestety nie jest to stabilne. Kupiliśmy dość niskie prostokątne gazoniki więc myślę że szybko zarośnie je jakiś jałowiec płożący. Po za tym taka bariera ograniczy bieganie pieska szwagra - często nie wyrabia się na zakrętach i wpada mi w roślinki. Kiedyś miałam w zamiarze palisadkę z betonu taką samą jak schodki przy tarasie ale niestety fundusze i wykonawstwo - w wiekszości tylko moje ręce - to zweryfikowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 08.08.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ma to trzymać niedużą skarpkę i oddzielać od trawy - przy tarasie pod wykuszem mam do dosypania ok 30 - 60 cm ziemi - wczesniej miałam zrobiony brzeg z otoczaków ale niestety nie jest to stabilne. Kupiliśmy dość niskie prostokątne gazoniki więc myślę że szybko zarośnie je jakiś jałowiec płożący. Po za tym taka bariera ograniczy bieganie pieska szwagra - często nie wyrabia się na zakrętach i wpada mi w roślinki. Kiedyś miałam w zamiarze palisadkę z betonu taką samą jak schodki przy tarasie ale niestety fundusze i wykonawstwo - w wiekszości tylko moje ręce - to zweryfikowało Mam ten sam problem, czyli brak kasy. Rozważam palisadę z podkładów kolejowych (wysoka skarpa) lub murek zbudowany z pustaków stropowych teriva (keramzytowe chodzą na Alledrogo po 4zł). Pierwszy wariant byłby dość efektowny, w drugim rośliny musiałyby zasłonić tę ściankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Nie lepiej kształtki fundamentowe: http://2.bp.blogspot.com/-VECDuTYn8wg/UBb_8-QeVsI/AAAAAAAABZI/dlaFTAOdQhw/s1600/3.jpg Dają prosty mur (nie jak teriva, która ma kształt trapezu), niewysokie nie wymagają fundamentów a stabilizuje się je wypełniając piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 08.08.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Nie lepiej kształtki fundamentowe: http://2.bp.blogspot.com/-VECDuTYn8wg/UBb_8-QeVsI/AAAAAAAABZI/dlaFTAOdQhw/s1600/3.jpg Dają prosty mur (nie jak teriva, która ma kształt trapezu), niewysokie nie wymagają fundamentów a stabilizuje się je wypełniając piaskiem. Oczywiście, takie kształtki też się do tego celu doskonale nadają. Przy prostym murze trzeba pamiętać o prostopadłych wzmocnieniach. Terivę można "wyprostować" układając trapezy na przemian Osobiście preferuję taki przekrój ściany: http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/mure_z_pustakow_rys_500.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 musisz zrobić wówczas nawadnianie pod rośliny, bo będa miały za sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 09.08.2012 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 To nasza wczorajsza robota - a raczej mojego szwagra i męża , bo ja niestety przy kopaniu łopatą wymiękłąm http://images41.fotosik.pl/1696/9c72567923c9236am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 09.08.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 To nasza wczorajsza robota - a raczej mojego szwagra i męża , bo ja niestety przy kopaniu łopatą wymiękłąm Czy pierwsza warstwa jest stabilizowana żwirem/piaskiem jak pisała Elfir? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 09.08.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 musisz zrobić wówczas nawadnianie pod rośliny, bo będa miały za sucho. Nie pomyślałem o tym. Może dlatego, że to koncepcja nr 2 (lub raczej na skarpę zachodnią, która jest dużo niższa). Ta część skarpy, którą chcę "ogarnąć" ma ok 10m długości, jej wysokość narasta od zera do 170cm. Jest to skarpa od wschodu, na dodatek jest to najwęższe miejsce na działce. Pomimo wielu krytycznych uwag, zdecydujemy się raczej na podkłady kolejowe: - skarpa od wschodu, słońce operuje tu do godziny 11.00 - podkłady mają niezaprzeczalny walor estetyczny (jako element architektury w ogrodzie - pod torami wyglądają zwyczajnie) - ze skarpy będę przewieszały się jałowce i chyba irgi, ograniczając nagrzewanie od słońca - przy wysokosci 170cm łatwiej będzie nam stabilizować podkład (zagłębiony na 90 cm). W przypadku muru musiałbym mocno ingerować w skarpę, żeby przeciwdziałać naporowi i na 100% budować go na fundamencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 09.08.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Ustawione jest na ubitym piachu - w gazony będzie jeszcze wsypana ziemia do obciązenia i usztywnienia - te pustaki są dość niskie - więc raczej problemów z nimi nie powinno być. Podobnie skarpkę wykonaną ma moja siostra i jest wszystko ok. Roślinki już tam rosną 10 lat ok.Ale moja skarpka to raczej podwyższona rabatka w porównaniu do Twojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 09.08.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 w gazony będzie jeszcze wsypana ziemia do obciązenia i usztywnienia . Witam Jest wielce prawdopodobne że wsypanie samej ziemi spowoduje w zimie rozsadzenie gazonów jak ziemia zamarznie i "spuchnie". Więc warto o tym pomyśleć sypiąc ziemię. Należało by od środka wyłożyć czymś elastycznym co zniweluje rozszerzalność ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 powinny być wypełnione piaskiem a nie ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 09.08.2012 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Jedyna rzecz której u mnie na działce nie brakuje - to piach więc większego problemu z zasypaniem nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 10.08.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 powinny być wypełnione piaskiem a nie ziemią. Na samym piasku nic nie będzie chciało rosnąć. Przed wjazdem do domu mam mały kwietnik zrobiony z kształtek pozostałych po budowie komina, kilka ceramicznych cylindrów wypełnionych ziemią, stoją bezpośrednio na gruncie, na dnie jest tylko garść kulek z keramzytu. Stoją tak czwarty rok i nie pękają zimą. Sądzę, że drenaż w dolnej warstwie pustaków wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 oczywiście, że nie. Ja napisałam czym najlepiej wypełnić a nie jakie podłoże najlepsze dla roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasota 16.08.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja jak najbardziej jestem za. Sam na początku wakacji zastosowałem takie palisady i one wcale nie wyglądają tandetnie, a wręcz przeciwnie. Ładnie komponują sie z krajobrazem, oddzielając trawnik od rabaty. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Elfir REKLAMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galicja1 20.08.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ja jak najbardziej jestem za. Sam na początku wakacji zastosowałem takie palisady: http://www.rolmarket.pl/product-pol-498-Palisada-ogrodowa-IPAL7-brazowa.html i one wcale nie wyglądają tandetnie, a wręcz przeciwnie. Ładnie komponują sie z krajobrazem, oddzielając trawnik od rabaty. Potwierdzam. Moja siostra ze szwagrem użyli podobnych palisad i wyglądają bardzo ładnie. Ja właśnie jestem na etapie planowania ogrodu, więc też pewnie takie zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts