Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W ogrodzie latają cały czas 2 duże (bardzo duże) szerszenie. Większą część wytrułem ale zostały te duże osobniki. I nie wiem jak je usunąć? Nie mają gniazda tylko latają w te i we wte i przeszkadzają mi w pracach ogrodniczych. Przyjrzałem się i zobaczyłem że jedna z desek altany jest spruchniała i cały czas latają po te pruchno. Próbowałem pryskać muchozolem w ich stronę ale bez skutku bo cały czas są w locie. Jak rozwiązać ten problem jak najszybciej?

pozostałe kilkanaście wybiłem, mniej więcej 50/50 łapką na muchy a resztę kapciem.

Odważny jesteś :)

Wbrew pozorom szerszenie są o wiele bardziej łagode od os i nie rzucają się na ludzi

A samce wogóle nie mają żądła.

Niewykluczone - ale ja mam tak gigantyczną hornetofobię
;)
że uciekam w popłochu na widok nawet najłagodniejszego osobnika.

Poza tym jakoś nie wypada zaglądać im pod odwłok
:p

Wbrew pozorom szerszenie są o wiele bardziej łagode od os i nie rzucają się na ludzi (głównie ignorują), o ile człowiek nie próbuje zniszczyć gniazda.

I na dodatek polują na inne owady.

Na nieszczęście szerszeni żerowały one na niedużym drzewku pod którym urzędują moje koty. Niestety nie wytłumaczę kotom, żeby nie strącać ich łapkami - bo to nie będzie fajna zabawa. Poza tym widok tego frunącego bombowca zabija we mnie wszelką litość.

Wbrew pozorom szerszenie są o wiele bardziej łagode od os i nie rzucają się na ludzi (głównie ignorują), o ile człowiek nie próbuje zniszczyć gniazda.

I na dodatek polują na inne owady.

Proszę nawet w przyrodzie kobiety to te, które gryzą :).....tak samo jak komary....

U mnie z osami to chyba "w przyjażni" żyją, osie gniazdo w szopie jest. Ale zauważyłam, że komarów jakby mniej.

Zastanawiam się jakie one (te szerszenie) gniazdo mogą mieć pomiędzy deskowaniem i wełną mineralną (tam może 5-7 cm szczelina jest jak wełna siadła). Teraz nie wiem, czy czekać do jesieni, jak rój się rozpierzchnie, i wtedy założyć jakąś siatkę, żeby nie dostawały się pod dach, czy od razu , tzn teraz interweniować. Tyko jak? Zabijać bym ich nie chciała. W ogóle to one chyba jakieś przyjazne są z natury. My chodzimy (fakt: trochę ostrożniej, wolniej pod okapem, gdzie maja wejście), one latają...My robimy swoje, one swoje. Tylko trzeba pamiętać żeby każdego uprzedzić, że takich lokatorów mamy.

I te bzy (bardzo stare) są już tak brzydkie z powodu tej wyżartej kory, że chyba je radykalnie poprzycinam. Mam nadzieję, że dachu mi nie "rąbią".

.... sprayem należy je atakować wieczorem?
Zależy. Z zasady tak, ale jak jest ciepło to i wieczorem mogą być dosyć aktywne. Najlepiej w chłodny wilgotny wieczór albo o bladym świcie. Niektóre spreye na osy i szerszenie mają na wyposażeniu dodatkowy wężyk długości ok 1/2 metra. Wkładasz taki wężyk w otwór z którego wylatują (tylko kawałeczek żeby lokatorów nie pobudzić) Zatykasz otwór jakąś szmatą czy papierem, potem wsuwasz wężyk głębiej i pryskasz. Teraz tylko uważać, żeby otworu nie odetkać przy wyjmowaniu wężyka.

• 2 weeks później...
Nie wiem już co zrobic! Osy zagnieździły mi się w elewacji, wchodzą i wylatują szczeliną pomiędzy tynkiem a krokwią (ściana dwuwarstwowa). Dopóki były w zasięgu drabiny zaklejałem im wejście akrylem i przez jakieś dwa dni nie mogły wlatywać ale potem znalazły lub zrobiły sobie nową szczelinę. Wczoraj przeniosły się poza zasięg mojej drabiny - w szczyt budynku. Nie wiem co już zrobić, może ktoś doradzi jak się ich pozbyć.