Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Decyzja zapadła. Bedzie Trafny z biura Lipińskich.

Nie znalazłem aby ktoś na forum pochylił sie nad tym projektem. Wiec zakładam nowy temat. Mam nadzieje, że znajdą sie teraz budujący ten dom :) Fajnie będzie wymienic uwagi o nim.

Projekt w wersji odbicia lustrzanego juz mamy, trwają adaptacje.

Główne zmiany jakie wprowadziliśmy:

- parter zostanie zmieniony do postaci z podobnego projektu Dijon II

- przesunięcie komina od kominka na scianę salon-pokój

- zmiana materiału ścian na beton komórkowy

- zwiększenie ocieplenia ścian do 20cm

- zlikwidowalismy toaletę przy wejściu na parterze, w tym miejscu powstanie garderoba

- pomiedzy kuchią a wiatrołapem powstanie schowek, a schowek pomiedzy kuchnia a jadalnią znika.

- zapewne ścianki działowe na piętrze zostaną poprzestawiane, ale to wyjdzie w pra......, to znaczy w czasie budowy :)

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jak tam ? prace już ruszyły ? Też mi się podoba ten projekt i jestem bardzo ciekaw efektu końcowego :)

Kilka dni temu odebrałem pozwolenie na budowę. Projektant troche udawał pracowanie i cagle teminy zmienial adaptacji. w koncu skonczyl :) Chiałem w tym roku zrobic poziom zero, ale chyba nie zdązymy. Zima za pasem a i czasu aby zajac sie budową troche brakuje.

To ja się dołączam do grona fanów Trafnego (236a). Dopiero zamawiam projekt, i obmyślam co by tu poprawić.

- Na pewno nie będzie garażu (tzn będzie ale nie przy domie),

- robimy piwnicę (więc jeszcze nie wiem co zrobić ze schodami czy zostawić tam gdzie są czy przesunąć),

- kominek zostaje na środku (to gówna "uroda" projektu),

- poza tym jak forumowicz powyżej, zamieniam małą łazienkę (parter )na schowek/garderobę,

- i przesuwam schowek/garderobę na stronę kuchni tym samych schowek przy jadalni jest zbędny. Ale i tu moje pytanie, czy dobrym rozwiązaniem jest aby drzwi z sionki, które po przesunięciu schowka, aby wychodziły naprzeciwko schodów na górę, czy nie będzie "brzydko",

- na górze też coś pozmieniam ale ta ściana nośna między pokojami ogranicza pomysły. Bardzo bym chciała wymieniać uwagi na bieżąco z osobami które budują TRAFNEGO. A i będę budowała w śląskim.

Przewertowałem milion różnych projektów. Ostatnio całkiem przypadkiem wpadłem w necie na ten projekt i od razu nam się bardzo spodobał. Po prostu jest bardzo funkcjonalny, ma sporo miejsca i prezentuje się wyśmienicie. Na pewno usunąłbym garaż (nie mam chęci budować pokoju dla samochodu – przynajmniej na razie, może w przyszłości wolno-stojący), zmieniłbym wejście na taras i dorobiłbym balkonik nad wejściem na taras. Co o tym sądzicie?

C236a.jpg

Z tym garażem jakbym swojego męża słyszała, :) po usunięciu garażu można pokombinować z oknami od tamtej strony.Można też trochę docieplić (jestem przed rozmową dot. adaptacji to nie wiem szczegółów) aby dom był jeszcze bardziej energooszczędny i jak ktoś zamierza brać kredyt to może załapać się na dopłaty. A przypadkiem oryginalnie w projekcie pomieszczenie 1.6 nie jest oddzielone od 1.10 ścianą nośną, no chyba że można tam działową zrobić. Edytowane przez veronicca

Witam,

Ale fajnie, że ktos sie odezwał. Juz myslałem, że jestesmy jacyś inny, że nikt wiecej tego projektu nie buduje.

Z tym garażem jakbym swojego męża słyszała, :) po usunięciu garażu można pokombinować z oknami od tamtej strony.Można też trochę docieplić (jestem przed rozmową dot. adaptacji to nie wiem szczegółów) aby dom był jeszcze bardziej energooszczędny i jak ktoś zamierza brać kredyt to może załapać się na dopłaty. A przypadkiem oryginalnie w projekcie pomieszczenie 1.6 nie jest oddzielone od 1.10 ścianą nośną, no chyba że można tam działową zrobić.

Garażu także się pozbyłem z projektu. Zadecydowały wzgledy czysto finansowe. Jak będę miał nadwyżkę, to zbuduje, a jak nie, to nie :)

Scianki na parterze miedzy kuchnią a wiatrołapem są nośne i na nich stoi potem ściana na piętrze. Raczej nie da sie jej przesunąc, albo bedzie to bardzo kosztowne. Przez to schowek miedzy kuchnia a wiatrołapem bedzie malutki, okolo metra szerokości. Ale mysle ze wystarczy. Zreszta nie ma wyjścia ;)

Oryginalny trafny ma w moim odczuciu niezbyt wypasione ocieplenie. Podobny projekt Dijon ma o wiele grubszą warstewkę. A że mam troche fioła na tym punkcie, kazałem projektantowi zwiekszyc ocieplenie zewnetrzne do 20cm. Na poddaszu tez planuję dać grubiej... ale to jeszcze daleko, może mi sie odmienic.

,zmieniłbym wejście na taras i dorobiłbym balkonik nad wejściem na taras. Co o tym sądzicie?

Sporo zależy od okolicy i tego, czy ten balkonic bedzie potrzebny. Ja balkony powykreslałem. Nie są mi potrzebne do szczęscia. Ale zostawiłem drzwi balkonowe i zrobi sie jakies ładne barierki. Dodatkowym argumentem przeciwko balkonom jest znajomość przypadków spapranej roboty i zaciekajacych balkonów. Troszke sie obawiam o prawidłowe wykonanie. Ale zadaszenie nad tarasem sie jednak przydaje :)

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 5 weeks później...

Cos tu wieje pustką, wszyscy sie zabrali za przygotowania do wiosennej walki z budowami ?

Obiecalem swego czasu poszukać obliczeń energochłonności dla kliku wersji ocieplenia, ktore robiłem. Niestety, nie mam tego. Nie mam pojecia co z tym zrobilem, ale nie mam. Przewaliłem cały dysk twardy i nic.

My szukamy ekip do SSO. Niestety nie mam nikogo z polecenia, wiec muszę dobrze prześwietlić ekipy "z ulicy". Czy możecie zdradzić, jak wyceniły prace wasze ekipy ? My czekamy na wyceny od kilku firm. Zaczynam mieć obawy, ze zostanę przygnieciony wycenami :(( Słabiej sprawa wygląda z kierownikiem budowy. Stan na te chwile - zero. Ale moze i za bardzo sie nie starałem, żeby kogoś poszukać.

trafiony

Jak zdjecia ? czekamy z niecierpliwością.

Pisałem do Was na priv. W poniedziałek musze byc w Łodzi, a to do Czestochowy juz nie tak daleko. Moze udałoby sie zajechać z wizytacją?

Nareszcie się tu coś dzieje ja na razie projektuję i zmieniam pierwowzór wrzucę ostateczną wersję ale jeszcze nie ma takowej. Ponownie prosimy o zdjęcia jestem taka ciekawa jak wygląda domek. .

My juz po zmianach i po formalnosciach. Zmiany mamy spore, ale głównie na parterze. Ale i tak jedna rzecz spędza mi sen z powiek. Wprawdzie narazie garazu nie budujemy, ale jak sie uda, to jednak go postawimy (zwlaszcza ze strasznie brakuje mi "mojego kąta" do majsterkowania. No i problem jest z aranżacją poddasza. Jak zrobic góre, aby było sensowne przejscie do pomieszczenia nad garazem. Opcja z przejsciem przez łazienke nie leży mi :(( jak poźniej bede prowadzał gości do mojego królestwa?

Generalnie na pietrze maja byc 3 sypialnie i łązienka.... plus ew. pomieszczenie nad garażem. Ciężki orzech do zgryzienia.