Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście, poddasze jest grzane konwekcją powietrza i przenikaniem przez połać, ewentualnie promieniowaniem przez okna dachowe.

Dokładnie tak, więc interesują mnie szczegółowe badani wskazujące dla konkretnych przypadków którędy ile się nagrzeje.

Mam dwie sypialnie zachodnie, w każdej jedno okno dachowe, założyłem markizę zewnętrzną, w dzień już tak przez okno nie bombarduje, ale po kilku dniach upału niewiele to zmienia.

Jeden pokój ma też okno w elewacji 2 m2 na południe, na nim żaluzja wewnętrzna, ale ten pokój słabo się broni, ten drugi od północy broni się lepiej, o cały jeden stopień lepiej.

Mam 40 cm granulatu w stropie poddasza i 16-18 cm piany na dachu, czy jak dołożę izolacji to zauważę poprawę w pokojach na poddaszu?

Dokładnie tak, więc interesują mnie szczegółowe badani wskazujące dla konkretnych przypadków którędy ile się nagrzeje.

I takich badań nie uświadczysz, gdyż każdy przypadek jest inny - inne połacie dachowe, inne ustawienie wzgl. stron świata, inne przeszklenia.

Jedynie naprawdę kumaty audytor mógłby pokusić się o symulację dla Twojego, konkretnego przypadku.

I takich badań nie uświadczysz, gdyż każdy przypadek jest inny - inne połacie dachowe, inne ustawienie wzgl. stron świata, inne przeszklenia.

Jedynie naprawdę kumaty audytor mógłby pokusić się o symulację dla Twojego, konkretnego przypadku.

Mam dość jasne wnioski z obserwacji mojego poddasza, gdzie każdy pokój skierowany jest na inną stronę świata i wnioski są jasne - brak okien i zamknięte drzwi do pokoju wydłużą czas zanim się przegrzeje, ale przed tym nie obronią przy dwóch tygodniach upałów :p

W sytuacji, kiedy w roku mamy ponad 40 dni kiedy temperatura przebija 30 stopni trzeba zacząć traktować klimatyzację jak obowiązek.

Znacznie mniejszy problem niż przy wełnie. Jeśli pianowanie zajmuje kilka godzin i technologia sprzyja dokładności to nijak nie przystaje to do docinania i układania wełny, która czort jeden wie jak będzie wyglądać za 10 lat (piana ma ten plus, że ewentualna wilgoć przez nią przeniknie, za to wełna jak zamoknie to będzie jej ciężko wyschnąć).

Ja mam w projekcie żelbetowe skosy nad poddaszem ocieplone styropianem i wełną, ale też będę zmieniał na pianę. Mniejsza grubość ocieplenia (mniejsze szpalety w oknach) to jedno, ale najważniejsza jest większa dokładność wykonania. Strop będzie nierówny, nie chce mi się wierzyć, że wykonawcy będą idealnie docinać styropian, wypełniać każdą lukę, zadbają o dokładność przy ociepleniu murłaty. Co innego gdyby to robić samemu.

Ja mam w projekcie żelbetowe skosy nad poddaszem ocieplone styropianem i wełną, ale też będę zmieniał na pianę. Mniejsza grubość ocieplenia (mniejsze szpalety w oknach) to jedno, ale najważniejsza jest większa dokładność wykonania. Strop będzie nierówny, nie chce mi się wierzyć, że wykonawcy będą idealnie docinać styropian, wypełniać każdą lukę, zadbają o dokładność przy ociepleniu murłaty. Co innego gdyby to robić samemu.

Żelbet w skosach może pomóc - ciężko będzie mu się szybko przegrzać, bo od góry izolacja.

• 1 month później...
Więcej niż 20 cm nie ma sensu ekonomicznego, technicznego i pewnie kilku innych. WT2017 to brak wiedzy u urzędników, na temat czy coś się opłaca. Owszem można przecież obsypać dom keramzytem, będą wtedy spełnione WT2030, ale jaki to ma sens. Już teraz domy wyglądają nie jak domy tylko jak termosy. Umiar znać trzeba.

Baśnie waść opowiadasz. Mam 25 i gdybym robił drugi raz upierał bym się na 30. Teraz na górze temperatura wacha się 1 - 1,5 stopnia a na dole ledwo 0,3-0,5 przy grzaniu w II taryfie. Jak masz wątpliwości co do jakości to pogadaj z matem. Termowizja nie wykazała uchybień.

Szanowni Państwo,

To, że na poddaszu jest w lecie znacząco cieplej niekoniecznie musi wynikać z niedostatecznej izolacji dachu. Zakładając, że izolacja jest zrobiona uczciwie i z dobrych materiałów oraz staramy się wyeliminować napływ gorącego powietrza z zewnątrz, to trzeba pamiętać, że fizyka a zwłaszcza jej konkretne zjawisko czyli konwekcja jest nieubłagana. Osobiście doradzam, zanim zdecydujecie się na zastosowanie klimatyzatorów na poddaszu, spóbować wykonać instalację która "przeciwstawi się" naturalnej konwekcji czyli układ WM który zadba tylko i wyłącznie o wtórne przepompowanie powietrza z górnej kubatury na dół aby uzyskać wyrównanie temperatur. W przypadku źle dobranej izolacji zwłaszcza z waty) poddasza, zastosowanie klmiantyzacji w błyskawicznym tempie,spowoduje powstanie zawilgocenia izolacji. To odwrócony model fizyczny gdzie od strony gorącego, nasyconego często parą wodną powietrza nie mamy izolacji parowej natomist mamy ją od strony chłodniejszej. Chłodniejszej czasem o 20-30C.

Pokrótce: zadbać o okna dachowe popzez pełne lub refleksyjne zasłonięcie. Pod oknami dachowymi nie wykonywać posadzek z materiałów akumulujących ciepło. nie otwierać okien w ciagu dnia. Ustalić przepływy ciepłego powietrza i ograniczyć je zasłonami. Wykonać prosty układ wentylacyjny mieszający powietrze w strefach góra/dół. Przy dobrej (czyli wykonanej z uczciwej pianki :) ) izolacji okazać się może, że klima jest niepotrzebna a zbędnie kosztowna.

Pozdrav

SM

Baśnie waść opowiadasz. Mam 25 i gdybym robił drugi raz upierał bym się na 30. Teraz na górze temperatura wacha się 1 - 1,5 stopnia a na dole ledwo 0,3-0,5 przy grzaniu w II taryfie. Jak masz wątpliwości co do jakości to pogadaj z matem. Termowizja nie wykazała uchybień.

Ja bym zaproponował minimum 50 cm a nawet i metr im więcej tym lepiej .... no lepiej dla kieszeni wykonawcy i nic poza tym. W tym ferworze odysei WT2018 zapomnieliście że domu nie ociepla się na wieki wieków i każda izolacja ma swój termin przydatności, co z tego że dasz metr izolacji i zapłacisz za wykonanie takiej izolacji 5 razy tyle co za 20 cm, tak gruba warstwa izolacji nie zatrzyma tak dużej ilości ciepła by zwróciła się ta inwestycja przed terminem remontu ocieplenia, a komfort cieplny uzyskasz już z warstwy 15 cm. Już kiedyś pisałem, że ocieplenia domów stoją już na bardzo wysokim poziomie i przechodzenie na poziom wyższy jest trudne i nieopłacalne póki nie znajdą się nowocześniejsze i tańsze materiały izolacyjne. Poza tym pakowanie kasy w ocieplenie to połowiczna metoda, szukać należy taniego źródła ciepła i łączyć te dwie sprawy ze sobą wtedy ma to sens.