Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu projekt-zmiany...

Recommended Posts

Witam. Jakiś czas temu zakupiłem projekt domku jednorodzinnego. Chciałbym dokonać w nim następujących zmian :

-poszerzenie o 0.5 m ( dom ma aktualnie szerokość 9.99 m)

-zmiana schodów z drewnianych na betonowe (bez zmiany miejsca i wymiarów)

-wyrównanie poziomu posadzek( garaż - reszta domu)

-zmiana rozmiarów i rozmieszczenia okien

-zmiana konstrukcji ścian zewnętrznych z trój na dwuwarstwowe ( z zachowaniem wymiarów zewnętrznych budynku)

W związku z zamiarem wprowadzenia tych zmian mam pytanie odnośnie konieczności naniesienia ich na projekt, czy osoba uprawniona do dokonania zmian w projekcie będzie musiała zatwierdzić wszystkie te zmiany czy będziemy mogli sami któreś z nich je wprowadzić w trakcie budowy.

Pozdrawiam.

Adam

po zakupieniu projektu i tak musisz dać go do adaptacji do warunków na działce. Projektant adaptujący może wprowadzić zmiany, o ile projektant domu na takowe wyraził zgodę.

Zwykle standartowo biura architektoniczne wydają zgodę na:

- zmianę konstrukcji schodów

- zmianę układu i wielkości okien

- zmianę konstrukcji ścian

Ponieważ duża częśc twoich zmian to ingerencja w konstrukcję budynku, konstruktor musi ją na nowo przeliczyć.

Tak właśnie myślałem- że nie obejdzie się w większości zmian które chce wprowadzić bez ingerencji projektanta, który pewnie nieźle mnie skroi... ale cóż nikt nie mówił że budowa domu to łatwe, miłe i tanie zajęcie...

Dziękuję za szybka odpowiedz

Przy takich zmianach projekt indywidualny jest tańszy.

To znaczy przy jakich zmianach? Bo ja tam żadnych wielkich ani kosztownych zmian nie widzę... Moim zdaniem pójście w dobrze przygotowany projekt gotowy, to całkiem sensowne rozwiązanie...

Ja miałem od groma zmian w projekcie gotowym (zebrałem je nawet wszystkie w dzienniku), ale poszedłem w tym kierunku całkiem świadomie i do dziś jestem zadowolony, że tak zrobiłem. Pomimo, że ta cała adaptacja dużo kosztowała...

:bye: