adas772 14.08.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Witam. Jakiś czas temu zakupiłem projekt domku jednorodzinnego. Chciałbym dokonać w nim następujących zmian :-poszerzenie o 0.5 m ( dom ma aktualnie szerokość 9.99 m)-zmiana schodów z drewnianych na betonowe (bez zmiany miejsca i wymiarów)-wyrównanie poziomu posadzek( garaż - reszta domu)-zmiana rozmiarów i rozmieszczenia okien-zmiana konstrukcji ścian zewnętrznych z trój na dwuwarstwowe ( z zachowaniem wymiarów zewnętrznych budynku)W związku z zamiarem wprowadzenia tych zmian mam pytanie odnośnie konieczności naniesienia ich na projekt, czy osoba uprawniona do dokonania zmian w projekcie będzie musiała zatwierdzić wszystkie te zmiany czy będziemy mogli sami któreś z nich je wprowadzić w trakcie budowy. Pozdrawiam.Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 po zakupieniu projektu i tak musisz dać go do adaptacji do warunków na działce. Projektant adaptujący może wprowadzić zmiany, o ile projektant domu na takowe wyraził zgodę.Zwykle standartowo biura architektoniczne wydają zgodę na:- zmianę konstrukcji schodów - zmianę układu i wielkości okien- zmianę konstrukcji ścian Ponieważ duża częśc twoich zmian to ingerencja w konstrukcję budynku, konstruktor musi ją na nowo przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adas772 14.08.2012 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Tak właśnie myślałem- że nie obejdzie się w większości zmian które chce wprowadzić bez ingerencji projektanta, który pewnie nieźle mnie skroi... ale cóż nikt nie mówił że budowa domu to łatwe, miłe i tanie zajęcie...Dziękuję za szybka odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 ale adaptacja zawsze musi być gdy kupujesz gotowca. Jak chcesz tyle zmian, trzeba było zamówić projekt indywidualny, pewnie podobnie by wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 15.08.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Przy takich zmianach projekt indywidualny jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 15.08.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Przy takich zmianach projekt indywidualny jest tańszy. To znaczy przy jakich zmianach? Bo ja tam żadnych wielkich ani kosztownych zmian nie widzę... Moim zdaniem pójście w dobrze przygotowany projekt gotowy, to całkiem sensowne rozwiązanie... Ja miałem od groma zmian w projekcie gotowym (zebrałem je nawet wszystkie w dzienniku), ale poszedłem w tym kierunku całkiem świadomie i do dziś jestem zadowolony, że tak zrobiłem. Pomimo, że ta cała adaptacja dużo kosztowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.08.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 konstrukcyjnych - co innego zmienić okna a co innego poszerzyć budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adas772 16.08.2012 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Projektant za poszerzenie budynku i doprojektowanie drzwi w kotłowni chce 1900 pln... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 a reszta zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts