f.5 14.08.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 witam musze przedłużyc kabel ziemny do lamp ogrodowych.chce aby połączenie było trwałe czy w puszcze hermetycznej dojdzie do skroplenia wody i zwarcia.dziekuje za podpowiedzhttp://images35.fotosik.pl/1569/69d1eb370f042d42.jpg dodam ze mam automatyczne nawadnianie i puszka moze byc narazona na zalewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.08.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Te puszki nie nadają się do takich zastosowań. Jeśli chcesz to zrobić dobrze, to kup coś takiego: http://katowice.zpue.pl/osprzet-tyco-electronics-oferta,mufy-kablowe-nn-i-sn,53.html (pierwszy z brzegu strzał z gógla na hasło "mufa kablowa"). Popytaj o takie mufy w lokalnych hurtowniach elektroinstalacyjnych, powinni mieć. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz806 15.08.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 W miejscu, gdzie potrzebujesz przedłużyć ten kabel nie potrzebujesz lampy, albo zestawu gniazd? Można przewody połączyć wewnątrz lampy, albo słupka z gniazdami na wysokości np. 60-70 cm i też takie rozwiązanie się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 15.08.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Ja mam zakopana puszke hermetyczna, ktora przed zakopaniem zasilikonowalem i nawet w duze deszcze nic sie nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 15.08.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 jesli chcesz tylko przedluzyc to mufa, a jesli mozesz to zrob przedluzenie od poprzedniej lampy albo urzadzenia, -tak masz pewniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.08.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Ja mam zakopana puszke hermetyczna, ktora przed zakopaniem zasilikonowalem i nawet w duze deszcze nic sie nie dzieje. Wydaje Ci się. Zwłaszcza, jeśli użyłeś silikonu sanitarnego, bądź innego popularnego, octowego, twoje przewody sobie właśnie z wolna korodują. Silikon (tego typu) się kiepsko sprawdza w roli masy hermetyzującej, głównie z powodu wywoływania korozji miedzi. Oczywiście to nie jest tak, że jutro Ci tą instalację szlag trafi, ona może działać nawet latami (całkiem niedawno wymieniałem taką ziemną mufę, która latami działała dzięki izolacji składającej się ze słoika z dziurawą, plastikową pokrywką i chyba całej rolki taśmy izolacyjnej PVC - to chyba z dziesięć lat działało, zanim nie zaczęło regularnie bezpieczników wywalać), ale kiedyś może przestać. Jeśli z jakichś przyczyn nie ma wyjścia i trzeba odwalać prowizorę, to jako masę doszczelniającą najlepiej użyć jakiejś żywicy dwuskładnikowej. Zastanawiam się, czy jakieś masy bitumiczne (ale nie wodne!), czy choćby uszczelniacz dekarski na bazie silikonu nie byłby też dobry. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.08.2012 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Znalazłem jeszcze cos takiegohttp://images41.fotosik.pl/1706/c2c53095d9a19672med.jpghttp://images40.fotosik.pl/1754/7b6540380a88f69dmed.jpg jakis zestaw naprawczy z zywicą.Tak czy siak kazde rozwiązanie to wydatek około 100. dziwne lecz w puszcze na elektrozawory gardeny prktycznie nie ma zaizolowanych przewodów ( idą na listwie 0 izolacji ) moze dlatego ze tam przychodzi niskie napiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.08.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Eee, to słoik epidianu plus utwardzacz wyniesie Cię może ze 30-40zł. Do tego puszka za kilka zł i masz zestaw niskobudżetowy. Ale nie wiem, czy nie taniej (i lepiej) wyjdzie z czymś takim: http://promocyjneceny.com.pl/index.php?products=product&prod_id=3382 J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.08.2012 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 dzieki. Moj problem polega na tym ze (moj elektryk tak twierdzi) te kable ziemne ktorych mam wkopane 400 m/b są polączone na 1 roznicówce z częscią gniazdek w domu Podobno da sie to jeszcze zmienic i rozdzielić ale na początku nie oddzieliłem częsci zewnętrznej instalacji od wewnętrznej dlatego na tą chwilę probuję wykonać tak to połaczenie aby nie było problemu z przebiciem i zanikiem prądu w domu. w dodatku jest automatyczne podlewanie i dosc sporo wody na dzialce. Na tą chwilę widzę ze na ogród przydaloby sie co majmniej 4 obwody. 3 obwody na poszczegolne lampy 1 obwod taras 2 obwod czesc działki 3 obwod częsc dzialki 4 obwod domek narzędziowy i drewutnia (marzę o oswietleniu domku i drewutni) na prądzie chyba nie warto oszczędzać zainwestowalem w kabel ziemny to te wihajstry tez przełknę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.08.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 No tak... instalacja zewnętrzna na jednej różnicówce z częścią bądź wręcz całą wewnętrzną, to kardynalny, choć niestety częsty błąd. Nie ma żadnego problemu z przerobieniem tego, o ile tylko jest jeszcze miejsce w rozdzielni, więc zrób to koniecznie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.08.2012 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Hermetyzacja puszek i połączeń nie ma związku z różnicówkami i układem w rozdzielnicy.Jeśli puszki będą wpuszczać wilgoć to wywali różnicówkę, nie tą to inną, ale w końcu ją wywali.Połączenie musi być wykonane perfekcyjnie, bo jak zacznie wywalać to trzeba rozkopać pół ogrodu w poszukiwaniu tej jednej jedynej felernej puszki. Są gotowe zalewy żywicowe do hermetyzacji stosowane w elektronice.Cena ok. 100-150zł za 1kg opakowanie, zależy od producenta. Do nabycia w TME.1kg żywicy starczy na 10-15 takich puszek. Są też dostępne żele, trochę droższe, ale mają tą zaletę że złącze (kostka lub WAGO) można wydłubać po latach.Żywica zastyga na amen lub prawie na amen. W tym przypadku chodzi o połączenie i wyprowadzenie 3 kabli (2 zasilające i 1 odejście do lampy).Zapewne nie byłoby tematu, gdyby kable miały odpowiedni zapas i były łączone w lampach/gniazdach ogrodowych.Niestety goście od kostki brukowej czy ogrodów nie myślą o tym, zostawiają 10cm zapasu kabla i robią swoje bo liczą się metry roboty a nie kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.08.2012 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 W tym przypadku chodzi o połączenie i wyprowadzenie 3 kabli (2 zasilające i 1 odejście do lampy). Zapewne nie byłoby tematu, gdyby kable miały odpowiedni zapas i były łączone w lampach/gniazdach ogrodowych. Niestety goście od kostki brukowej czy ogrodów nie myślą o tym, zostawiają 10cm zapasu kabla i robią swoje bo liczą się metry roboty a nie kabla. Moi mysleli jednak ja zmieniam zdanie i to akurat moja wina. z biegiem powstawania ogrodu zmianie ulega jego podswietlenie - tego czasami nie da sie przewidziec. oczywiscie mozna zostawic 2 kilometry kabla , nie neguję. a co z takimi lampami ? tez łączymy w lampach ? gniazdach ? http://images41.fotosik.pl/1709/96265ce5d4919c27med.jpg Panie Robert o 5 jeszcze Pan nie spi czy juz ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz806 17.08.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) a co z takimi lampami ? tez łączymy w lampach ? gniazdach ? Ten dziwny szpic do wbijania odkręcasz i wyrzucasz. Następnie przykręcasz lampę do jakiegoś stałego elementu ogrodu np. kamienia, czy specjalnie wykonanego fundamentu (może być wkopany bloczek betonowy). Ten kawałek przewodu wymieniasz, albo dajesz mufę i od każdej lampy prowadzisz pod ziemią jeden przewód do skrzynki umieszczonej w jakimś dogodnym miejscu. Do skrzynki zasilanie będzie szło jednym przewodem, na którym możesz mieć wyłącznik i dodatkowo np. zmierzchówkę, czy sterownik czasowy. Jeśli tylna część obudowy jest odpowiednio duża, a przewód nie jest zalany czymś w stylu żywicy, to można też z tyłu odbudowy wkręcić dwa dławiki i zasilać kolejną lampę z poprzedniej. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez mateusz806 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.07.2021 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Chcę wyprowadzić zasilanie ziemne do przyszłej altany w ogrodzie 3 x 2,5 mm². Na razie tylko wyprowadzić poza elewację domu, bo za chwilę będę ocieplał styropianem. Jak to zakończyć na razie? Jakąś studzienkę lub puszkę w ziemi, a potem przy ciągnięciu do altany połączyć mufą? Ostatnia odpowiedź w tym wątku 9 lat temu. Są jakieś nowsze rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.07.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Chcę wyprowadzić zasilanie ziemne do przyszłej altany w ogrodzie 3 x 2,5 mm². Na razie tylko wyprowadzić poza elewację domu, bo za chwilę będę ocieplał styropianem. Jak to zakończyć na razie? Jakąś studzienkę lub puszkę w ziemi, a potem przy ciągnięciu do altany połączyć mufą? Ostatnia odpowiedź w tym wątku 9 lat temu. Są jakieś nowsze rozwiązania? https://www.tim.pl/kapturek-termokurczliwy-skh35-15-125335?gclid=CjwKCAjw_o-HBhAsEiwANqYhp4VEpCf8QGhndNa9JsQL_bFnkKJcWweSX86pNQlicU6GpeqWUSEk3RoCB5IQAvD_BwE Zagrzej taki (oczywiście średnicę dopasuj do kabla) na końcu żeby woda się nie dostawała . Zapamiętaj gdzie zakopane i tyle. Potem zrobisz mufę chyba, że wiesz gdzie będzie altana stała to zostaw zwinięty zakopany odpowiedni zapas kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 08.07.2021 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Albo mufka żywiczna, albo puszka elektryczna ale + złączki żelowe WAGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts