Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmieszczenie anemostatów - czy prawidłowe?

Recommended Posts

Witam,

krótkie pytanko - czy tak rozmieszczone anemostaty (w zał. rysunek) zapewnią prawidłową cyrkulację powietrza?

Głownie chodzi mi o piwnicę (sam wywiew, a nawiew z parteru), bo reszta chyba jest OK. Czy może zrezygnować z WM w piwnicy? Bo kanału nawiewowego nie mam jak tam już poprowadzić:/

Jeśli chodzi o piec to jest to kondensat, więc powietrza nie potrzebuje.

WM.JPG

• 6 years później...
Dziękuję Pandzik za odpowiedź, a reszta jest ok?

Nie jest ich za mało na parterze w pokoju dziennym?

Nawiewów wystarczy. Jak wyżej na piętrze-zamiast nawiewu w korytarzu możesz też zrobić wywiew. Na parterze natomiast, zamiast nawiewu w wiatrołapie zrobiłbym wywiew. W ten sposób miałbyś nawiewy +1 w stosunku do wywiewów, miałbyś praktycznie zrównoważoną instalację, może z lekkim nadciśnieniem.

Może jednak coś ktoś podpowie? Chodzi o to, że oglądałam już parę projektów tu na forum i nigdzie nie widziałam, albo jeszcze nie znalazłam, takiego rozprowadzenia kanałów jak u mnie czyli poprowadzone na około.

Mam jeszcze inną kwestię do przemyślenia dotyczącą wentylacji garażu i pomieszczenia gospodarczego. W części mieszkalnej mam zaprojektowaną wentylację mechaniczną, natomiast w garażu i pomieszczeniu gospodarczym wentylację grawitacyjną. Garaż nieogrzewany, natomiast w pomieszczeniu zaprojektowano grzejnik elektryczny. W projekcie jako wentylację mam zaprojektowany komin systemowy w garażu z dwoma kanałami wentylacyjnymi, po jednym kanale na pomieszczenie.

Wiem, że konieczne jest wykonanie wentylacji tych pomieszczeń, ale czy koniecznie muszę zaraz stawiać komin systemowy. Przecież to spory koszt. Może w pomieszczeniu gospodarczym można by zrobić wentylację mechaniczną, a do garażu znaleźć inne rozwiązanie? Prośba o podpowiedź.